visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje: jungti technologijas ir estetiką vis dažniau imasi moterys

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje: jungti technologijas ir estetiką vis dažniau imasi moterys Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje: jungti technologijas ir estetiką vis dažniau imasi moterys

Protingas namas pasižymi dviem savybėmis: jis nematomas, tačiau kontroliuoja kiekvieną namų erdvę. Vadovaudamiesi šiuo principu ir dar pridėdami estetikos svarbą – protingų namų kūrėjai dalyvavo technologijų ir interjero dizaino konkurse „JUNG Showroom“, kuriame pristatė išmanaus buto ir viešbučio numerio prototipus. Kelis mėnesius trukusio konkurso organizatoriai – žurnalas „Structum“ ir „JUNG Vilnius“.

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje

„Šiuolaikinis vartotojas yra reiklus ir kažin ar sutiks aukoti savo gyvenimo kokybę ir komfortą vardan estetikos, todėl siekėme šiuo konkursu edukuoti ir skatinti interjero dizainerius, architektus „jaukintis“ naujausias technologijas ir taikyti jas kuriamuose interjeruose ar architektūroje“, – sako Raimundas Skurdenis, jungiklių ir protingų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ vadovas.

Pasak specialisto, išmaniąsias technologijas diegiant interjere dizaino specialistai ir architektai susiduria su dideliais iššūkiais: protingame name turi būti įrengta speciali elektros instaliacija, įdiegti tam tikri inžineriniai sprendiniai. Kūrybinį potencialą čia būtinai turi lydėti racionalumas, kuris supančioja kūrėją.  

„Pavyzdžiui, interjere gali būti automatizuotas durų ir kambarių pertvarų valdymas, tačiau kaip tos pertvaros atrodys užvertos ir atvertos, ar su jomis gyventi bus patogu – tai jau iššūkiai dizaineriui“, – sakė R. Skurdenis. 

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje

Buitis, apie kurią nereikia galvoti

Konkursui pristatytuose 28 darbuose karaliauja automatizuota buitis: namuose nustatytu laiku įsijungianti šviesa, savarankiškai atsitraukiančios naktinės užuolaidos, išmaniuoju telefonu įjungiamas kavos aparatas.

„Išmaniosios technologijos namuose išlaisvina ten gyvenančius žmones – jos prisitaiko prie kiekvieno mūsų ritmo, gyvenimo būdo, įpročių. Jų dėka žmonės negalvoja apie įprastus buities niuansus ir gali pasimėgauti laiku namuose“, – sako geriausia išmanaus buto kūrėja pripažinta interjero dizainerė Dovilė Bernotaitė. 

Pasak dizainerės, išmaniosios technologijos verčia namus funkcionalesniais, jų dėka kiekvieną erdvę galima išnaudoti maksimaliai: sukurti jaukiausią atmosferą būtent tai akimirkai ir veiklai, kuria norite užsiimti.

„Vienas pagrindinių akcentų mano kurtame išmanių namų interjere tapo protingų namų įrenginiais valdoma pertvara tarp miegamojo ir svetainių zonų. Šios erdvės interjere tampa vis labiau neapibrėžtos ir keičiasi jų funkcionalumas. Taip pat labai svarbus apšvietimas, kuris ryte būtų švelnus, o vakare – ryškus, sufleruojantis susibūrimo vietą konkrečiame kambaryje“, – sako interjero dizainerė. 

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje

Konkurso dalyviai, kūrę išmaniuosius viešbučio kambarius, siūlė juos paversti valdomais mobiliosiomis programėlėmis, kurias į savo telefonus įsidiegę svečiai galėtų lengvai reguliuoti temperatūrą, vėdinimą, mikroklimatą. 

„Technologijos pasitinka dar neįžengus į viešbučio kambarį – šalia durų įrengiamas išmanusis blokas kuriame išmanioji spyna ir šviesos indikatorius. Kambario viduje – blokelis su dėklu viešbučio kortelei, įjungiantis šviesą ir informuojantis personalą apie kambario valymą. 

Visame kambaryje veikia mikroklimato kontrolė, vonioje – išmanusis radijas, o šalia lovos – jungikliai su komforto funkcijomis“, – savo projektą pristato „JUNG Showroom“ konkurso 3-osios vietos laimėtoja Vaiva Kairienė. 

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje

Triumfavo moterys

Išmanių namų kūrimo konkurse „JUNG Showroom“ laimėtojomis tapo 3 interjero dizainerės: Dovilė Bernotaitė, laimėjusi 1 vietą ir publikos prizą bei išmanųjį viešbučio kambarį pristačiusios 2 ir 3 vietos laimėtojos – Veronika Viršičiūtė ir Vaiva Kairienė.

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje

 

Dalyvius vertino tarptautinė komisija: „JUNG Vilnius“ direktorius Raimundas Skurdenis, architektas, „Studija lapė“ vadovas Tomas Lapė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, architektas, „Architektūros linija“ vadovas Gintaras Čaikauskas, architektas „DO Architects“ vadovas Algimantas Neniškis ir tarptautinis komisijos narys – architektas, Katalonijos pažangios architektūros instituto mokslininkas Marco Indrassia. 

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje

Dizainerių kuriami išmanūs namai ir viešbučio  numeriai buvo vertinami, atsižvelgiant į išmaniųjų namų sistemų integraciją bei sinergiją, vokiškos kokybės vertinimą, funkcionalumą, pristatomą koncepciją ir jos įgyvendinimą. 

Naujos tendencijos protingo būsto sektoriuje

Daugiau informacijos:
Elena Dumpienė
„vipcommunications“ vyr. projektų vadovė
Mob. tel. 8 685 535 77
El. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Nuotr. autorius K.Kiniulis

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus