visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Mitai apie apgamus: ar būtina šalinti pažeistus apgamus ir ar tikrai tai skausminga procedūra

Mitai apie apgamus: ar būtina šalinti pažeistus apgamus ir ar tikrai tai skausminga procedūra Mitai apie apgamus: ar būtina šalinti pažeistus apgamus ir ar tikrai tai skausminga procedūra

Apgamai kai kuriems asocijuojasi su paslaptimi, kiti nori juos pašalinti ir grožėtis kuo lygesne oda. Tiesa ta, kad pašalinti galima visus apgamus bet kurioje kūno vietoje, jei tik to norisi. Tačiau net ir turint vidutiniškai 10–40 apgamų ant kūno, būtinas saikingas ir atsakingas mėgavimasis saulės voniomis ir soliariumais.

Melanoma – odos vėžys – yra labai pavojinga ir mirtina odos liga, kuria gali susirgti bet kuris. Užkirsti kelią odos vėžiui galima saugant odą nuo saulės pertekliaus, ypač jei oda šviesi, strazdanota, esate linkę į nudegimus. Kokie mitai sklando apie apgamus ir odą: ar naujas apgamas – būtinai bloga žinia, o jo pašalinimas – skausmingas?

Mitas nr. 1. Reikia šalinti tik vėžėti linkusius apgamus. Netiesa – pašalinti galima bet kurį gerybinį apgamą bet kurioje veido ar kūno vietoje, jei jis jums nepatinka, trukdo atlikti higienos procedūras, kabinasi už drabužių. Tokie odos dariniai dažnai būna ant pilvo, kirkšnyse, pažastyse ar ant veido. Apgamų šalinimas lazeriu profesionalioje klinikoje yra saugus. Jei norite, kad oda būtų lygi, vienodo atspalvio ir be apgamų – galite išsitirti ir pašalinti juos.

Mitas nr. 2. Pašalinus apgamą liks randas. Rando nelieka, jei apgamą galima pašalinti lazeriu. Lazerio skleidžiama šviesa yra nukreipiama tiksliai į apgamą, kad nugairintų jį nuo odos paviršiaus, o odos aplink nepaveiktų. Visgi jei apgamas linkęs piktybėti, jį reikia išpjauti ir ištirti, kad būtų sustabdytas vėžinių ląstelių plitimas.  

Mitas nr. 3. Tamsesnio gymio žmonėms nereikia SPF kremo. Net jei natūraliai esate tamsesnio gymio, visada naudokite SPF kremą, ypač, kai esate tiesioginėje saulėje. Odos nudegimai, neatsakingas deginimasis gali pakenkti odai. Tamsesnio gymio žmonėms galima naudoti SPF su mažesnio lygio apsauga, bet tinkami saulės akiniai, skrybėlė vasarą būtini visiems.

Mitas nr. 4. Jei apgamas pažeistas, jį  privalu pašalinti. Jei apgamas pradėjo kraujuoti, jums reikia kreiptis į gydytoją. Kol laukiate vizito, išvalykite pažeistą odą ir tepkite regeneruojančiu tepalu. Pažeidus apgamą, dar nereiškia, kad jį reikės pašalinti. Tačiau labai dažnai dėl vidinių patologinių procesų odos darinys tampa pažeidžiamesnis, todėl jei jo nuspręsite nešalinti, turėsite ateityje būti itin atsargūs.

Mitas nr. 5. Jei man daugiau nei 20 metų, ir pastebėjau naują apgamą, turiu sunerimti. Tokie odos dariniai kaip apgamai išryškėja iki paauglystės ir dažniausiai apie 20-uosius metus naujų neturėtų atsirasti. Visgi jei taip įvyko – nesibaiminkite, tai nebūtinai reiškia, kad jums melanoma. Geriausia kreiptis į specialistą apžiūrai. Kreiptis taip pat reikėtų, jei senas apgamas pakeitė spalvą, formą, išsiplėtė.

Mitas nr. 6. Sveiki apgamai būna tik rudos spalvos. Nebūtinai – sveiki apgamai gali būti rausvi, juodi ar net melsvi. Svarbu, kad apgamas būtų tik vieno atspalvio, taisyklingos formos, simetriškas. Jei matote spalvos pakitimų, apgamas sudarytas iš kelių spalvų, derėtų konsultuotis su dermatologu.

Mitas nr. 7. Apgamo pašalinimas yra skausmingas. Apgamų šalinimas lazeriu yra visiškai neskausmingas ir nepalieka randų. Tinkamai pašalintas apgamas neatauga, o odos atspalvis per kelias savaites suvienodėja. „Era Esthetic“ lazerinės dermatologijos klinikose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje apgamai efektyviai pašalinami CO2RE lazeriu. Prieš procedūrą, kuri trunka vos kelias minutes, naudojami anestetikai, kad pacientui nebūtų jokio nepatogumo. Akis nuo lazerio šviesos procedūros metu saugo akiniai.

Mitas nr. 8. Apgamus šalinti galima bet kuriuo metų laiku. Nerekomenduojama apgamų šalinti vasarą, nes gydytą odą gali paveikti tiesioginė saulė. Bent 1 mėnesį po procedūros negalima leisti vietai, kur buvo apgamas, gauti tiesioginių saulės spindulių, nes gali susidaryti pigmentinė dėmė. Taip pat pirmą savaitę po apgamo pašalinimo vengti gausaus prakaitavimo, kurį sukeltų deginimasis, aktyvi veikla vasarą lauke, sportas, pirtys.

Jei kuris nors apgamas kelia klausimų, kreipkitės į dermatologą, kad jis ištirtų juos. Jei odos dariniai sudaro nepatogumų, yra jums estetiškai nepatrauklūs, apsvarstykite galimybę juos pašalinti lazeriu – tai neskausminga, efektyvi ir greita procedūra, kuri nepaliks randų. Neinvazinis apgamų šalinimas lazeriu patogus ir tuo, kad vienu metu galite pašalinti kelis darinius. Saugokite save – atsakingai mėgaukitės saule ir stebėkite odos būklę.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus