visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Medinės sporto salių grindys − aukščiausios klasės sportinė grindų danga

Medinės sporto salių grindys − aukščiausios klasės sportinė grindų danga Medinės sporto salių grindys − aukščiausios klasės sportinė grindų danga

EUROPOS PARKETAS, specializuotas salonas, UAB SITOMA

www.europarketas.lt

Komandinėms, uždarų patalpų sporto šakoms ypač aktualu tinkama sporto salių grindų danga. Šiuo metu sukurta nemažai specialiai sporto salėms skirtų grindų sprendimų, kurie apsaugo sportuojantįjį ir leidžia pajusti komfortą ir žaidimo malonumą. Tačiau renkantis rekomenduojama pirmiausia atsižvelgti į sportuojančių asmenų saugumą, jų poreikius ir tik po to remtis finansiniais, eksploataciniais ar kitais kriterijais.

Sporto salių grindų specifika

Skirtingai nei paprastos, sporto salių grindys privalo būti ne tik patvarios, gražios ir patogiai eksploatuojamos, bet taip pat atitikti daugybę kitų reikalavimų, kurių svarbiausias − sportuojančiojo saugumas. Šie reikalavimai yra kelių kategorijų: smūgio sugėrimo, vertikalios deformacijos, atsirandančios sugeriant smūgį, kamuolio atšokimo, paviršiaus trinties (slidumo) duomenys. Taip pat kreipiamas dėmesys ir į vadinamąjį testą „Fatigue“, kurio metu imituojami 25 grindų naudojimo metai ir stebima, kaip keičiasi šie duomenys. Išvardytų duomenų derinys bei jų nekintamumas ir yra pagrindiniai sporto grindų kokybės kriterijai. Jei danga greitai praranda specifines ypatybes, ji praranda ir savo kaip sporto grindų esmę.

Pagal elastingumą sporto grindys skirstomos į zoninio, maišyto ir taškinio elastingumo dangas. Pastarojo tipo grindys esant apkrovoms sugeria smūgį po šuolio tik toje vietoje, kur yra sąlytis su paviršiumi. Ši ypatybė sumažina žmogaus kūnui tenkančias apkrovas, tačiau kartu suteikia grindims klampumo ir iš dalies stabdo pėdos judesį. Zoninis elastingumas absorbuojant smūgį neklampina pėdos, todėl suteikia sportuojančiajam optimalų saugumą, o tarpinis variantas, maišyto elastingumo grindys, yra mažiau klampios, bet kartu turi aukštą zoniniam elastingumui būdingą smūgio sugerties ypatybę.

Medinės sporto salių grindys

Medinė sporto salių grindų danga įvairioms sporto šakoms

Medinės sporto salių grindys − aukščiausios klasės danga komandinėms (pvz., krepšiniui, tinkliniui, rankiniui) ir kai kurioms kitoms sporto šakoms, teikianti malonumą ir maksimalų saugumą. Manoma, kad, jei įrenginėjant sporto sales būtų remiamasi tik sportuojančiųjų poreikiais, daugumoje komandiniam sportui skirtų salių būtų įrengtos medinės grindys. Tai vienintelis įmanomas sprendimas daugiafunkcėse arenose, nes specialiai tam skirtos medinės grindys gali būti per keletą valandų išrenkamos ir toje pat vietoje jau gali vykti kitas renginys. Skirtingai nei visiškai neelastingos sovietmečio sporto salių grindys, šiuolaikinės medinės tokių patalpų grindys puikiai sugeria stiprius smūgius, nepablogindamos svarbių kamuolio atšokimo duomenų, o kuo didesnis grindų elastingumas stipriems smūgiams, tuo mažesnes apkrovas patirs sportininko sąnariai ir kaulai.

Medinės grindų dangos yra lengvai renovuojamos, patvarios, visi specifiniai duomenys yra optimalūs, tausojantys sportininkų sveikatą ir kūną, bet neribojantys žaidimo malonumo.

Medinė sporto salių grindų danga būna vientiso medienos masyvo arba klijuotos. Klijuotos medienos lentos yra trijų sluoksnių, apatiniams sluoksniams naudojama pigesnė mediena. Tai lemia mažesnį grindų dangos atsparumą ir sutvirtintos konstrukcijos po danga būtinybę. Naudojant klijuotas lentas taip pat visada išlieka rizika, kad atsiklijuos jų sluoksniai. Medžio masyvo grindys pačios yra laikančios, todėl jų įrengimas ir konstrukcija yra paprastesni.

Medinės sporto salių grindys

„Junckers“ − sporto grindų gamintojas, rekomenduojamas FIBA ir kitų tarptautinių sporto federacijų

UAB „Sitoma“ specializuotas salonas „Europos parketas“, turi dvidešimt penkerių metų sportinių grindų įrengimo Lietuvoje patirtį. Nusprendusiems sporto salėje įsirengti profesionalią medinę dangą, bendrovė siūlo rinktis danų gamintojo „Junckers“ medines dangas. Ši Danijos bendrovė − didžiausia Europoje kietmedžio masyvo grindų gamintoja, šios srities Europos lyderė. „Junckers“ sporto dangos ne tik atitinka visus reikalavimus ir standartus, tačiau pati įmonė dalyvauja rengiant Europos Sąjungos ir FIBA standartus sporto grindims.

Dar 1996 m. UAB „Sitoma“ specializuotas salonas „Europos parketas“ įrengė pirmąsias Lietuvoje kilnojamas sporto grindis. Tai buvo „Junckers“ kilnojamosios sporto grindys tuometiniuose Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose, kuriuose iki „Siemens“ arenos vyko visos pagrindinės krepšinio kovos. Ant šių istorinių grindų, išnuomotų Švedijoje, 1999 m. Žalgiris tapo Eurolygos čempionais. Kiek vėliau tokias grindis, bendrovė įrengė Kauno sporto halėje, kur jos buvo sėkmingai ir intensyviai eksploatuojamos. Dar vėliau sportinės grindys sumontuotos „Siemens“ ir „Lietuvos ryto“ arenose, o šiuo metu „Junckers“ sporto grindys yra įrengtos Kėdainių arenoje, sportininkų rengimo centre Druskininkuose, įvairiose mokyklose ir sporto centruose.

Lietuvos sportinių šokių federacija, įsigijusi kilnojamąsias grindis, daugelį metų ant jų rengia sportinių šokių čempionatus skirtinguose miestuose. Nuolat kilnojant, surenkant ir išrenkant geriausiai atsiskleidžia šios „Junckers“ sistemos kokybė – visą šį laiką aktyviai naudojamoms grindims neprireikė nė vienos renovacijos.

„Junckers“ sportinės grindys yra įrengtos ne tik daugelyje garsių pasaulio salių ir arenų, kuriose vyksta olimpinės ar kitos aukščiausio lygio varžybos, bet ir šimtuose mokyklų, gimnazijų sporto salių, sportinių šokių salių ir skvošo klubų. Todėl „Junckers“ turėdamas kelių šimtų tūkstančių įrengtų kvadratinių metrų sporto grindų ir daugiau nei 80 metų veiklos patirtį laikomas vienu patikimiausių partnerių.

Medinės sporto salių grindys

„Junckers“ kompleksiniai sportinių grindų sprendimai

„Junckers“ sukūrė 11 sporto grindų sistemų su keliomis dešimtimis sporto dangų pasirinkimu. Be to, tai yra yra kone vienintelis grindų gamintojas, kuris greta grindų sukūrė, testavo ir jau kelis dešimtmečius sėkmingai gamina grindų apdailos ir priežiūros medžiagas – lakus, alyvas, grindų priežiūros priemones. Dalį šių medžiagų „Junckers“ naudoja grindų gamyboje, todėl turi galimybę nuolat įvertinti ir tobulinti savo sukurtas medžiagas.

„Junckers“ grindys sudarytos iš kelių pagrindinių sudedamųjų dalių: dangos pagrindo, elastingos subkonstrukcijos, pačios grindų dangos ir jų paviršiaus apdailos.

Bendrovė yra sukūrusi penkias skirtingas medinių sporto grindų sistemas. Trys iš jų – sistemos su gulekšniais, kai grindų danga (kietmedžio masyvo parketlentės) tvirtinama prie specialiai paruoštų elastingų gulekšnių, ir dvi „plaukiojančiosios“ − parketlentės įrengiamos ant specialaus minkšto pakloto, netvirtinamo prie pagrindo.

„Uno Bat 62+“ – 62 ir daugiau milimetrų storio danga, dažniausiai naudojama įrengiant naujos statybos sporto sales, kurių pagrindas nepakankamai lygus. Nelygumai išlyginami specialiais pleištais, tad galima reguliuoti ir reikiamą grindų aukštį. Tokios sistemos medinės grindys įrengtos Vilniaus Antano Vienuolio gimnazijos sporto salėje.

Antra sistema su gulekšniais „Uno Bat 50“ yra nereguliuojamo 50 mm aukščio. Danga paprastai klojama ten, kur pagrindas pakankamai lygus. Ši sistema buvo įrengta „Lietuvos ryto“ krepšinio arenoje Vilniuje.

Sistema „Duo Bat 110+“,  galinti būti 110 ir daugiau milimetrų storio, daugiausia skirta renovuojamoms sporto salėms, kur, išardžius senas storos konstrukcijos grindis, turi sutapti naujų grindų ir kitų aplinkinių grindų dangų aukščiai. Tokia sistema kombinuojama iš dvigubų gulekšnių, leidžiančių įrengti grindis norimame aukštyje, o esamo pagrindo nelygumai išlyginami naudojant specialius pleištus.

„Clip System“ – vadinamoji „plaukiojančioji“ sistema, klojama ant minkšto, storo pakloto. Bendras pakloto ir dangos storis būna 27 arba 32 mm. Kietmedžio masyvo parketlentės sujungiamos specialiomis metalinėmis jungtimis ir klojamos ant elastingo pakloto. Tai viena ploniausių sistemų, dažnai naudojama renovuojant senas, dar geros būklės sporto sales. Kartu su po apačia esančiomis senomis spygliuočių grindimis „Clip System“ įgyja ypač gerus duomenis. Lietuvoje tokią sistemą UAB „Sitoma“ įrengė VRM sporto salėje Vilniuje (ant čia buvusių senų medinių grindų).

„Portable System“ – specialiai daugiafunkcinėms arenoms „Junckers“ sukurta kilnojamoji skydinė medinių sporto grindų sistema, kurią galima lengvai surinkti ir vėliau išrinkti per kelias valandas.

Pagrindiniai „Junckers“ medinių sportinių grindų dangų privalumai:

  • Ypatingas 22 mm storio kietmedžio masyvo dangos patvarumas ir ilgaamžiškumas.
  • Puikios smūgio sugeriamo, kamuolio atšokimo, vertikalios deformacijos ir paviršiaus trinties charakteristikos.
  • Visos grindų sistemos buvo išbandytos ir sėkmingai praėjo „nuovargio“ testą – t.y. buvo simuliuojama 25 metų eksploatacija ir stebimi grindų charakteristikų pokyčiai.
  • „Junckers“ sporto grindys yra FIBA sertifikuotos bei atitinka EN 14904 reikalavimus.

Šiuolaikiniame pasaulyje, kai saugiai ir patogiai sporto įrangai kurti sutelkiamas visas Europos mokslinis potencialas, Lietuvoje atnaujinant ar keičiant senas sporto salių grindis, verta rinktis patikimų, Europoje lyderiaujančių įmonių sukurtus sprendimus.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus