visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Medienos alyva Rubio MONOCOAT. Medį denk alyva, o įbrėžimais pasidžiauk kaip medžio istorija

DO ARCHITECTS projektas ir nuotr. („Tonacija“). DO ARCHITECTS projektas ir nuotr. („Tonacija“).

TONACIJA, UAB

www.monocoat.lt

Visas grindis, iš kokios medienos jos bebūtų, teks plauti, siurbti iš lauko prineštą žvyrą, kad juo nebraižytumėte ir negadintumėte paviršiaus. Kad grindys džiugintų akį, rekomenduojama kartą per metus jas atsinaujinti – padengti atnaujinančia alyva. Tas pat ir su baldais: jei ant stalviršio, medinio stalo dedate ir stumdote indus, pjaustote, maišote, paviršių apliejate, tai juo reikia ir pasirūpinti – prižiūrėti ir atnaujinti.

Medienos alyva Rubio MONOCOAT

Nori kokybiško ir ilgaamžio daikto – tinkamai prižiūrėk paviršių arba atrask senienos grožį

Bendrovė „Tonacija“ į Lietuvą tiekia Belgijos gamintojo „Muylle Facon“ produktus, skirtus medinių paviršių priežiūrai. Vienas iš 100-metės įmonės produktų – alyva medienos apsaugai ir spalvinimui. Nori tikro medžio, o ne „įvilkto į maišelį“ – lakuoto, pasak bendrovės „Tonacija“ pardavimų direktoriaus Nerijaus Zubrio, rinkis alyvą. Alyva sudaro galimybę jausti natūralų medžio jaukumą, šilumą: ant tokių grindų malonu vaikščioti basomis, alyva padengtas medines sienas, baldus, stalviršius, žaislus malonu liesti.


Medienos alyva Rubio MONOCOAT

Privatūs namai, 2014, A KETURI ARCHITEKTAI (Norbert Tukaj nuotr.)

„Žmonės ieško ilgaamžių produktų, tačiau amžinojo variklio nėra, – sako N. Zubrys. – Nori gražaus ir kokybiško daikto – jį reikės ir tinkamai prižiūrėti.“ Menininkai ir interjero specialistai, neslepia nusivylimo ir pykčio, kai žmonės medienos atsisako dėl to, kad ją reikia prižiūrėti.

„Įsikurkite plastikiniame konteineryje – jokios priežiūros. Paimsite žarną, nuo viršaus iki apačios nuplausite visą būstą ir nereikės nieko daryti“, – sarkastiškai sako interjero architektas Edmundas Ragožius.

Medis, anot plataus profilio dailininko bei taikomosios dailės atstovo, Lietuvos dizaino forumo nario E. Ragožiaus, žmogui teikia tiek daug, kad atsidėkoti jį prižiūrint būtų per maža kaina už natūralumą, šilumą, grožį, jaukumą. Medinės alyvuotos grindys, sienos, lubos, baldai, kitos interjero detalės gali būti įbrėžtos tai vienur, tai kitur. Tačiau neverta išgyventi dėl to. E. Ragožius atkreipia dėmesį, kad modernių loftų, šiuolaikiškų būstų savininkai neretai ieško grindų dangos, kuri buvo suklota prieš kelis dešimtmečius. Žmonės džiaugiasi vinies skylute, įbrėžimais, kinivarpų paliktomis vagelėmis, o valydami dažus, nesistengia jų nugrandyti iki baltumo, nes tai yra vertybė, tai yra tikro medžio istorija. Neretai užsakomos net specialiai sendintos grindys.

„Medis turi savo aurą, jis kvėpuoja, traukiasi, plečiasi, sugeria drėgmę ir ją atiduoda į aplinką, jį galima pažeisti, nes jis yra gyvas, – sako E. Ragožius, ragindamas pamatyti tikrąsias medžio vertes, užuot bėdojus dėl įbrėžimo ant naujutėlaičių medinių paviršių. – Neretai mes pražiopsome dramblį, bet šiaudas užkliūva.“



Medienos alyva Rubio MONOCOAT

Interjero architekto Edmundo Ragožiaus projektas ir nuotr.

Kaip alyva išgelbėjo austrišką antikvarinį parketą

Lietuvos dizaino forumo narys E. Ragožius turi savo nuomonę ir dėl medžio padengimo: jis siūlo rinktis ne lakavimą, o alyvavimą, nes tai, jo nuomone, yra geriausias sprendimas medžio apsaugai.

Pats E. Ragožius savo būste medį apgyvendino ne tik ant grindų, bet ir ant sienos, įrengė medines slankiąsias duris į drabužinę. Tam pasirinko kukmedį. Tai buvo modernu 1960-aisiais metais, modernu 2000-aisiais, modernu ir dabar. Interjero specialistas kalba apie nesenstančias tiesas: medis nėra menkavertis – jis ilgai tarnauja, jo vertė tik auga, spalvos gilėja.

Lietuvą medžio alyva (ir ne visada pati geriausia) pasiekė bene prieš gerą dešimtmetį, tačiau ji nebuvo kokybiška, tad ne vienas išsigando alyvavimo. Produktai per tą laiką pasikeitė. Interjero architektas E. Ragožius mena atvejį, ištikusį prieš aštuonerius metus. Ukrainoje (Lvove) statybininkai restauravo seną austrišką antikvarinį parketą objekte, kurio projekto autoriumi buvo E. Ragožius. Vieniems užbaigus restauravimo darbus, kiti statybininkai ėmėsi kitų darbų, kuriuos atlikdami parketą aplaistė statybinėmis medžiagomis, klijais. Tačiau parketas buvo alyvuotas belgiška alyva „Rubio MONOCOAT“ ir dėl to pavyko jį išgelbėti – visa lengvai nusivalė.

„Tai buvo pirmas mano „susidūrimas“ su šia „Rubio MONOCOAT“ alyva. Tikrai buvau labai nustebintas, todėl gerai žinau, ko vertas šis produktas, – pasakojo E. Ragožius apie savo patyrimus. – Dažniausiai užtenka paalyvuoti pažeistą vietą ir nelieka jokių nepageidautinų pėdsakų. Alyva nekuria plastiko įspūdžio, maloni naudoti tiek būste, tiek biure. Be kita ko, ji labai maloniai kvepia.“


„Rubio MONOCOAT“ alyva „užrakina“ medienos spalvą

Medienos alyva Rubio MONOCOAT

Interjero architekto Edmundo Ragožiaus projektas ir nuotr.

Bendrovės „Tonacija“ medinės biuro grindys yra alyvuotos. Jau šešti metai, kai jos mindomos batais, neišvengia ir nepageidaujamo „šlifavimo“ žvyru, kuris atnešamas ant batų padų. Tačiau alyvuotos biuro grindys atrodo puikiai. Akmuo vienodai pavojingas tiek lakuotam, tiek alyvuotam paviršiui. Tačiau subraižius lakuotą paviršių, – grindų, sienų, lubų, baldų, kitų interjero detalių, –teks iš naujo šlifuoti ir iš naujo dengti laku visą paviršių. Kai paviršius padengtas alyva, pakanka pataisyti tik sugadintas vietas.

Kalbant apie grindis – ar jos būtų lakuotos, ar alyvuotos, – reikia plauti. Tačiau jeigu alyvuotų grindų nevalia plauti bet kokiomis priemonėmis, tai joms skirtos priemonės tinka visų kitų paviršių priežiūrai.

Kodėl šeimos namas renkasi medį

„Namą statau ne vieneriems metams, remonto kasmet nedarysiu, todėl renkuosi ąžuolo medieną“, – apie ąžuolinių grindų namams pasirinkimą, kalbintas prieš metus, pasakojo vilnietis Andrius Nevskis. Vyriškis sakė visada prioritetą teikiantis medžiui, nes tai yra gyvybė ir šiluma. Net jo žmona, 15 metų svetainėje vaikščiojusi ant plytelių, dabar sutinka, kad namų grindys būtų išklotos medžiu.

Šiuolaikinis žmogus nebenori tarnauti buičiai, todėl pasirinkimą lemia patogi priežiūra, kuri nėra pats stipriausias argumentas, renkantis medį. A. Nevskis problemų sako nematantis: informacijos, ką ir kodėl rinktis prižiūrint medines grindis, yra pakankamai, kaip ir priežiūros priemonių. Kalbintas bendrovės „Tonacija“ biure, vilnietis specialistų klausė ne tik patarimo, kuo dengti medines grindis, bet ir kaip atgaivinti senus medinius laiptus. Nors jų atnaujinimas kainuoja nemažus pinigus, tačiau medinių laiptų šeima neketino atsisakyti.

A. Nevskiui „Tonacijos“ siūlomus produktus medžio padengimui ir priežiūrai – „Rubio MONOCOAT“ alyvą – rekomendavo pažįstami vokiečiai. Nes ši „gerai padengia medį ir gana ilgai tveria“. Vilniečiai savo būste plytelėmis išklojo tik vonios ir tualeto patalpas, visur kitur rinkosi medines grindis.
 
Alyvavimo ypatumai ir nanotechnologijos. Pasirinkus medienai „Rubio MONOCOAT“ alyvą, paviršių padengti užteks vienu sluoksniu. Jis nuspalvins ir suteiks apsaugą medžiui. Jeigu būsto savininkas nori nestandartinės spalvos ar atspalvių, dengti paviršių teks ne vieną kartą. „Rubio MONOCOAT“ alyva idealiai tinka visoms medienos rūšims.

Alyvuoti galima bet kokį medžio paviršių – ne tik grindis, lubas ar sienas, bet ir baldus, vaikų žaislus, kitas interjero detales, nes alyvos pagrindą sudaro kelių natūralių alyvų mišiniai ir bičių vaškas.

Kada atnaujinti alyvuotus paviršius? „Namuose alyvuotas virtuvės grindis pirmą kartą atnaujinau po aštuonių mėnesių, o antrą kartą – po metų. Grindis koridoriuje – daugiau negu po metų. Kitose patalpose grindys be jokio atnaujinimo tarnauja jau ketveri metai“, – dalijasi N. Zubrys.

Jeigu pastebėjote, kad alyvuotos medinės grindys tapo jautresnės išoriniam poveikiui, tamsėja jas plaunant, ilgiau negu įprastai džiūva, tai yra ženklas, kad atėjo laikas jas atnaujinti. Tas pats taikytina ir baldų paviršiams. Alyvuotoms medinėms luboms ar sienoms, durims ir t.t. nereikia jokios priežiūros.

Priemonės alyvuotų grindų atnaujinimui. Norint atnaujinti alyvuotas medines grindis, jų nereikia šlifuoti ar kaip nors ypatingai paruošti. Grindis reikia nuplauti su tam skirtomis priemonėmis, kurių viena yra specialus muilas, ir joms nudžiūvus padengti atnaujinančia alyva. Renkantis priemones bet kokiems alyvuotiems paviršiams prižiūrėti, patartina jas įsigyti iš to paties tiekėjo, kur įsigyta ir alyva. Nes net labai kokybiška priežiūros priemonė gali visai netikti alyvuotam paviršiui.

Šlifuoti alyvuotas grindis teks tik tokiu atveju, jeigu nutarsite pakeisti jų spalvą. Šlifavimui reikia rinktis ne smulkesnio negu 120 šiurkštumo popierių. Tamsesnėms grindims nepakenks ir 150 šiurkštumo popierius. Šlifuoti būtina tolygiai, priešingu atveju – gali skirtis atspalvis, tad šį darbą geriau patikėti specialistams.

Kaip skaičiuoti alyvavimo kainą? Kai kyla klausimų dėl kainų, reikia skaičiuoti. Gal vienas produktas bus kur kas pigesnis už kitą, o alyvos kaina lenks lako kainą. Šiuo atveju reikia skaičiuoti, kiek reikės vienos ar kitos priemonės numatytam plotui padengti, kelių sluoksnių padengimo reikės, kiek užtruks darbas, kiek ilgai danga tarnaus konkrečiomis sąlygomis, pagaliau – kokias vertes gaus arba neteks, padengęs su vienokia ar kitokia danga.

„Aš tiesiog esu įsitikinęs, kad nieko geresnio už „Rubio MONOCOAT“ alyvą šiuo metu rinkoje nėra, – sako bendrovės „Tonacija“ direktorius Raimondas Kieras, akcentuodamas, kad nedera pamiršti instrukcijų ir būtina paisyti rekomendacijų. – Jeigu perlaistėte augalą ir vanduo nuo medinių grindų ar palangių nepavalomas parą ar kelias, tai medį greičiausiai paveiks. Net ąžuolas šiuo atveju pajuos, juk neatsitiktinai jį tamsindavo ilgą laiką mirkydami vandenyje.“

Straipsnis publ. statybunaujienos.lt. Interjero profesionalai sako: medį denk alyva, o įbrėžimais pasidžiauk kaip medžio istorija.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus