visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Laisvosios ekonominės zonos Lietuvoje: Kauno LEZ

Laisvosios ekonominės zonos Lietuvoje: Kauno LEZ Laisvosios ekonominės zonos Lietuvoje: Kauno LEZ

Laisvoji ekonominė zona, tai – ūkinei, komercinei ir finansinei veiklai skirta teritorija, kurioje įstatymu nustatytos ypatingos ekonominės ir teisinės ūkio subjektų funkcionavimo sąlygos, taip pat išvystyta inžinerinė infrastruktūra. Šiuo metu Lietuvoje veikia 7-ios laisvosios ekonominės zonos: Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Marijampolėje, Kėdainiuose ir Akmenėje.

Laisvosiomis ekonominėmis zonomis (LEZ) siekiama didinti šalies konkurencingumą, pritraukiant investicijas ir kuriant darbo vietas. Vidurio ir Rytų Europos regione tokios zonos pradėtos steigti 20 a. pabaigoje. Nuo jų įsteigimo pradžios Lietuvoje, keitėsi šalies ekonomika, padaugėjo darbo vietų skaičius ir augo gamybos bei paslaugų sektoriai.

Kokie yra laisvųjų ekonominių zonų privalumai šalies ekonomikai?

LEZ, skirtos pramonės vystymui ir regiono bei valstybės verslo aplinkos gerinimui, labai prisideda prie Lietuvos ir užsienio investicijų pritraukimo. Net 86 proc. LEZ įmonių pajamų sudaro užsienio kapitalo įmonių pajamos. Prie to nemažai prisideda ir eksportas. Dėl logistiškai patrauklios padėties, Lietuvą investuotojai dažnai renkasi, kaip lokaciją vienai iš tiekimo grandinės stotelių.  Taigi didžiąją dalį produkcijos įsisteigusios įmonės eksportuoja. Lietuvos LEZ įmonių pardavimai užsienyje 2017 metais siekė 936 mln. Eur arba 6 proc. visų lietuviškos kilmės prekių eksporto vertės.

Verta paminėti, kad LEZ įmonių nauda neapsiriboja jų pačių investicijomis, kuriamomis darbo vietomis, pridėtine verte, mokamais mokesčiais ir kt. Įmonės perka itin daug žaliavų, paslaugų ir ilgalaikio turto, o daugiau nei trečdalis jų atkeliauja iš vietinių tiekėjų, kurie savo ruožtu prisideda prie regiono ir visos šalies ekonomikos augimo.

Ypatingas investuotojų dėmesys Kauno LEZ

Kauno LEZ sulaukė bene daugiausia dėmesio – net keletas pasaulyje žinomų tarptautinių įmonių rinkosi investuoti būtent į šią laisvosios ekonomikos zoną. Tarp didžiausių plyno lauko užsienio investuotojų yra Vokietijos automobilių dalių gamintojas „Continental“, JAV kapitalo tarptautinė medicinos produktų gamintoja „Hollister Incorporated“ ir Vokietijos įmonė „Hella“, gaminanti apšvietimo ir elektronikos gaminius automobiliams. Kuo patraukli šiems investuotojams buvo Kauno laisvosios ekonomikos zona?

Kauno LEZ yra 534 ha teritorija, kurioje siūlomi žemės sklypai 99-erių metų nuomos laikotarpiui. Iki sklypo ribos atvesti inžineriniai tinklai, patogi geografinė lokacija ir platus kvalifikuotų specialistų pasirinkimas taip pat didina šios LEZ patrauklumą. Be to, kaip ir kitose LEZ, čia taikomos mokestinės lengvatos.

Galimybė greitai įsikurti yra itin svarbus veiksnys, renkantis vietą investicijoms. Siekiant padėti įmonėms paspartinti įsikūrimo procesą ir kuo greičiau pradėti veiklą, Kauno LEZ yra įrengti aukšto pajėgumo inžineriniai tinklai: vidinis asfaltuotų kelių tinklas, vandentiekis, buitinių nuotekų sistema, dujotiekis ir lietaus nuotekų sistema. Per rekordiškai trumpą 11 mėnesių laikotarpį „Hella Lietuva“ komanda spėjo ne tik pastatyti ir įsirengti 8 000 kv. m ploto patalpas, bet ir išsiųsti pirmuosius pagamintų detalių siuntinius.

Norėdami sužinoti daugiau apie Lietuvos laisvąsias ekonomikos zonas ir Kauno LEZ, žiūrėkite infografiką.

 

Laisvosios ekonominės zonos Lietuvoje: Kauno LEZ

 

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus