visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kūdikių klausos sutrikimai – kodėl taip svarbu laiku užkirsti tam kelią?

Kūdikių klausos sutrikimai – kodėl taip svarbu laiku užskirsti tam kelią? Kūdikių klausos sutrikimai – kodėl taip svarbu laiku užskirsti tam kelią?

Vaikų klinika PAGALBA MAŽYLIUI, UAB

www.pagalbamazyliui.lt

Vaikai mokosi kalbos nuo pat gimimo. Tam būtina gera klausa. Jei vaikas turi klausos sutrikimą̨ ir laiku negauna tinkamos pagalbos, jis turės sunkumų formuojantis jo kalbos ir bendravimo įgūdžiams. Kartais tėvai klysta galvodami, kad gali puikiai atskirti, ar jų vaikas girdi, ar ne. Kūdikiai gali reaguoti į stiprius garsus išsigąsdami ar pasukdami galvą, tačiau tai nereiškia, jog jie turi pakankamą klausą. Kai kurie klausos negalią turintys kūdikiai gali girdėti vienus garsus, tačiau jų klausa gali būti nepakankama norint išgirsti aplinkinių kalbą ir pačiam jos mokytis. Todėl rekomenduojama aptikti klausos negalią ir suteikti kūdikiui pagalbą iki jam sukaks 6 mėnesiai.

Kaip yra atliekama naujagimių ir kūdikių̨ klausos patikra?

Naujagimių klausos patikrai yra taikomas otoakustinės emisijos tyrimas. Jis išmatuoja atsakus į pateiktą garsą, kurie susiformuoja vidinėje ausyje. Nedidelis daviklis, įdėtas į ausies landą, pateikia garsinius spragtukus, o paskui išmatuoja vidinės ausies skleidžiamą aidą, kuris kyla joje, išgirdus garsą.

Šis otoakustinės emisijos tyrimas yra greitas, visiškai neskausmingas, bet jam reikia visiškos tylos, todėl jį rekomenduojama atlikti kūdikiui miegant. Jei atliekant klausos patikrą registruojamas abiejų ausų atsakas į garsą, tai yra gaunamas teigiamas klausos patikros rezultatas, ir nėra jokių neprigirdėjimo rizikos veiksnių – tolesnio klausos ištyrimo neprireikia.

Svarbu žinoti, kad teigiamas otoakustinės emisijos tyrimas tik informuoja, ar vaikutis šiuo metu girdi, bet tai negarantuoja, kad ateityje vaikutis neturės klausos problemų. Daliai vaikų klausa sutrinka vėliau – per kelis pirmus metus. Jei vaikui įtariate klausos sutrikimą, rekomenduojama atvykti pas gydytoją otorinolaringologą – audiologą konsultacijos.

Kūdikių klausos patikra vaikų klinikoje „Pagalba Mažyliui“

Vaikų klinikoje „Pagalba Mažyliui“ vienintelėje privačioje klinikoje Lietuvoje atliekami klausos tyrimai visoms pacientų grupėms – vaikams ir suaugusiems.
Konsultuoja ir tyrimus atlieka kvalifikuoti ir patyrę specialistai. Tyrimai atliekami naudojant pažangiausią aparatūrą, atitinkančią tarptautinius standartus. Klinikoje sudarytos sąlygos užtikrinančios minimalų kontaktą su kitais klinikos lankytojais.

Vaizdo medžiagoje gydytoja otorinolaringologė – audiologė dr. Jekaterina Byčkova pasakoja apie kūdikių klausos sutrikimus.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus