visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kontaktiniai lęšiai vasarą – LASERVIEW regėjimo korekcijos klinikos gydytojo oftalmologo patarimai

Kontaktiniai lęšiai vasarą – LASERVIEW regėjimo korekcijos klinikos gydytojo oftalmologo patarimai Kontaktiniai lęšiai vasarą – LASERVIEW regėjimo korekcijos klinikos gydytojo oftalmologo patarimai

ULTRALASIK, UAB LASERVIEW regėjimo korekcijos klinika

www.laserview.lt

Kontaktiniai lęšiai jau seniai nebėra naujiena. Ši akinių alternatyva palengvino daugelio žmonių gyvenimą. Tačiau, kaip ir visi geri dalykai, kontaktiniai lęšiai turi savų trūkumų ir nešiojimo ypatumų.

Maudynės gali pakenkti

Turbūt niekas nesuabejos, kad vasara – maudynių metas. Tačiau šis atgaivinantis vasaros malonumas gali turėti ir neigiamų pasekmių nešiojantiems kontaktinius lęšius.

„Pagrindinė priežastis kodėl su lęšiais nerekomenduoja maudytis, nors tai ir labai patogu, yra infekcijos pavojus. Baseinų, jūros, ežerų ir ypač kūdrų vandenyje gausu mikroorganizmų, pirmuonių, kurie patekę į tarp lęšio ir akies susidarančią ertmę arba prilipę prie lęšio paviršiaus jaučiasi labai gerai: šilta, drėgna, pastovi temperatūra – puikios sąlygos augti ir daugintis“, – teigia „LASERVIEW“ regėjimo korekcijos klinikos gydytojas oftalmologas, chirurgas Almantas Makselis.

Gydytojo teigimu, nešiojant lęšius, juos dedantis ir išimant akies paviršiuje būna mikropažeidimų, per kuriuos vėliau šie mikroorganizmai patekę į gilesnius audinius gali sukelti rimtų uždegimų, pasibaigiančių regos ar net akies praradimu. Dėl mikroorganizmų pavojaus lęšių taip pat negalima plauti vandeniu ar jame laikyti.

Kontaktiniai lęšiai ir temperatūra

Lęšiams esant ant akies paviršiaus, tiek šaltis, tiek karštis didesnės įtakos neturi, kadangi lęšiai išlieka panašios temperatūros kaip ir akies paviršius. Tačiau jų laikymui keliami tam tikri reikalavimai, kadangi tai medicininės paskirties priemonė. Visoje Europos Sąjungoje galioja geros vaistinių preparatų platinimo praktikos reikalavimai, pagal kuriuos gabenant vaistus ir kitas medicinines priemones jų laikymo sąlygos turėtų atitikti gamintojų nustatytas ribas. Todėl svarbu lęšius ne tik pirkti iš patikimų šaltinių, bet ir patiems tinkamai juos laikyti bei prižiūrėti.

Gydytojo teigimu, negalima lęšių laikyti šaltai, pvz., šaldytuve ar šaldymo kameroje, nes sušąlant ir atšylant gali būti pažeistas lęšių vientisumas ir didėti akies paviršiaus pažeidimo rizika. Taip pat nereikėtų laikyti lęšių su konteineriais šiltesnėje nei kambario temperatūroje, nes tai gali skatinti bakterijų dauginimąsi ir infekcinių komplikacijų riziką. Lygiai tos pačios rizikos gali kilti, jei lęšiai iki jų pardavimo vietos transportuojant buvo užšalę ar perkaitę.

Kontaktiniai lęšiai neapsaugo akių nuo saulės

Saulė ne tik šildo, bet gali ir pakenkti. Tad ar gali kontaktiniai lęšiai su ultravioletinių spindulių (UV) filtrais apsaugoti akis nuo žalingo šių spindulių poveikio? A. Makselio teigimu, lęšiai su UV filtrais saugo akis nuo žalingo spindulių poveikio, tačiau tikrai ne taip, kaip kokybiški akiniai nuo saulės. Taip pat lęšiai nesumažina saulės šviesos intensyvumo, šviečiant saulei reikia vaikščioti prisimerkus, raukytis. Tad net ir būnant su tokiais lęšiais gydytojas rekomenduoja nešioti akinius nuo saulės ir būtinai su UV filtrais. Lietuvoje pakanka 2–3 UV filtrų kategorijos, geriausia, kad stiklai būtų poliarizuoti.

Kaip prižiūrėti kontaktinius lęšius

Kalbintas oftalmologas pateikė kelias pagrindines rekomendacijas, kaip prižiūrėti kontaktinius lęšius ne tik vasarą, bet kiekvieną dieną:

  • Visada tiek prieš įsidėdami, tiek prieš išsiimdami kontaktinius lęšius plaukite rankas!
  • Laiku keiskite ne tik lęšius, bet ir konteinerius, kuriuose jie laikomi, nepamirškite jų kiekvieną kartą praplauti.
  • Visada lęšius pamerkite į naują saugojimo / laikymo skystį, nepamirškite pažiūrėti jo galiojimo laiko ir laikytis gamintojo nustatytų reikalavimų (yra tirpalų, iš kurių per anksti išėmus lęšius gali nespėti suskilti aktyviosios medžiagos. Tuomet galimi net cheminiai akių nudegimai).

Straipsnis publ. alfa.lt. Kontaktiniai lęšiai: ką svarbu žinoti vasarą. Gydytojo oftalmologo patarimai.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus