visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Modernus ūkis

www.modernusukis.lt

Lietuvoje yra puikios sąlygos auginti braškes – dėl to šios uogos turi senas vartojimo tradicijas ir yra ypatingai vertinamos. Sėkmingą braškių auginimo verslą galima sukurti ir palyginus nedideliame plote. Didele dalimi šio verslo sėkmę lemia aukšta braškių daigų kokybė. Dažniausiai tokius braškių daigus augintojai perka iš Olandijos, kur yra didelis specializuotų daigų augintojų ūkių pasirinkimas.

Deja, bet Lietuvoje palankių sąlygų užauginti kokybiškus daigus nėra, nes jiems reikia palankesnių klimato sąlygų. Olandijoje yra žymiai geresnės galimybės užauginti stipresnius daigus, nes šioje šalyje vegetacijos sezonas trunka nuo kovo iki gruodžio mėn.

Olandijos braškių daigų augintojas „Henselmans“ šia veikla užsiima daugiau nei 60 metų. Didelė patirtis šiai kompanijai leidžia įsisavinti daigų auginimo technologiją bei prisitaikyti prie besikeičiančių braškių augintojų poreikių.

Kompanija „Henselmans“ atidirbo sistemą, be vienų, papildomų braškių daigų sodinimo laukuose metų, o tai reiškia vienais metais arčiau (K) motininio daigo, sveikesni, aukštesnės kokybės braškių daigai. Daugelis „Henselmans“ kompanijos parduodamų braškių daigų yra (EE) klasės, tai reiškia geresni, nei įprastai Olandijoje parduodami (E) braškių daigai.

Kompanija „Henselmans“ yra viena iš dviejų Olandijos braškių daigų augintojų kompanijų, kurios augina braškių daigus pagal naują Olandijos Elite braškių auginimo sistemą. Tai reiškia, kad „Henselmans“ kompanija laikosi daugiau higienos reikalavimų, kompanijos braškių daigų laukai tikrinami dažniau, o tai reiškia dar sveikesni ir aukštesnės kokybės braškių daigai, nei kitų Olandijos kompanijų užauginti braškių daigai.

Lietuvos rinkoje šiuos daigų augintojus atstovauja įmonė UAB „Modernus ūkis“.

Braškių daigų auginimas

„Henselmans“ daigus augina 15 ha plote, ypač sterilioje dirvoje. Šis ūkis savo veikloje naudojasi šiais principais:

  • Motininiai daigai turi būti pačios aukščiausios kokybės.
  • Nuolatinė dirvos kontrolė dėl kenkėjų ir ligų.
  • Dirbama maksimaliai užtikrinant higienos normas, augalų purškimas nuo ligų.
  • Kasdienė asmeninė savininkų „Joep“ ir „Joost“ „Henselmanų“ laukų priežiūra.

Braškių daigų elito sistema

Dėl griežtos braškių daigų auginimo priežiūros „Henselmans“ pirmąją daigų partiją perka tik iš inspekcijos tarnybos. Tai šimtu procentų sveika sodinamoji medžiaga, vadinama „Candidate plant“ (K). Daigai yra sodinami į sterilius šiltnamius ir duoda apie 200 (SE1) klasės daigų – Super Elite. Antraisiais metais daigai taip pat dauginami steriliuose šiltnamiuose ir duoda SE2 derlių. Trečiaisiais metais daigai yra sodinami laukuose, kur duoda Elite Elite (EE) klasės daigus. Iš EE klasės daigų užauga Elite klasės daigai, kuriuos dažniausiai ir perka sėkmingi Lietuvos ūkininkai.

Braškių daigų augintojai anksčiau laukuose pagal elito sistemą daigus augino dvejus metus. „Henselmans“ sukūrė technologiją, leidžiančią daigus laukuose auginti vienerius metus – taip gaunami aukštesnės kokybės ir sveikesni daigai. Tarpueiliuose išaugę EE daigai liepos mėnesį visiškai užpildo tarpueilius ir yra atskiriami nuo motininio augalo. Motininis augalas pašalinamas. Augimo metu daigai purškiami trąšomis su mikroelementais bei specialiomis priemonėmis, kurios skatina natūralią augalo apsaugą nuo ligų.

Perkant daigus iš nelegalių Lietuvos augintojų, dažniausiai daigai būna silpnesni, be to, neaišku, nei kurios jie yra kartos, nei kokiomis sąlygomis daigai buvo auginami. Daigo kokybė po kiekvieno padalinimo akivaizdžiai krenta. Dėl to gaunamas daug mažesnis braškų derlius bei padidėja tikimybė ligomis užkrėsti visą braškyną. Nereikia pamiršti ir fakto, kad nelegalus daigų auginimas ir jų prasta kokybė daro didelę žalą visai braškių veislių reputacijai.

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Elitinių frigo braškių daigų auginimas „Henselmans“ ūkyje

Daigai, auginami net ir toje pačioje lysvėje, gali žymiai skirtis dėl dirvožemio, laistymo, tręšimo ir kitų ypatybių. Daigai pagal savo išsivystymą, kuris yra vertinamas karūnėlės skersmeniu milimetrais, yra skirstomi į įvairias kategorijas, pagal kurias galima prognozuoti derlių:

  • B kategorija: karūnėlė 6-8 mm, subrandina 1 žiedkotį, tikėtinos kelios uogos tą patį sezoną, sodinama kitų metų geram derliui.
  • A kategorija: 9-14 mm, subrandina 1-2 žiedkočius, galima tikėtis iki 100-150 g nuo daigo.
  • A+ kategorija: 15-18 mm, 2-3 žiedkočiai, galima tikėtis 200-250 g uogų.
  • A++ kategorija: 18>>, 3-4 žiedkočiai, 250-300 g uogų.

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

„Henselmans“ kompanija augina ir aukštesnės kategorijos daigus, kurie profesionaliems braškių augintojams jau pirmaisiais metais duoda 350-700 g uogų derlių.

Kokybiški braškių daigai – sėkmingam uogų auginimui

Žemės paruošimas braškynui

Žemės paruošimas braškių auginimui gali būti skirstomas į intensyvų bei beveik natūrinį. Intensyvus auginimas pasižymi tuo, kad naudojamos pažangios cheminės priemonės, o ta leidžia žemę braškynui paruošti ypač greitai. Paskutinėmis vasaros dienomis augalai būna nupurškiami herbicidais – šis procesas pakartojamas po kelių savaičių. Rudenį į dirvą galima įterpti mėšlo, tai turi savu pliusų, bet turi ir minusų. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad mėšlas – tai nekontroliuojama trąša. Neaišku, kurio elemento atsiras per daug, o kurio trūks. Mėšlas gali padidinti žolėtumą dėl jame esančių piktžolių sėklų, taip pat padidinti puvinių dauginimąsi, mėšle būna gausu įvairių kenkėjų  kiaušinėlių ir lervų. Vietoje mėšlo geriau yra naudoti granuliuotą mėšlą ir jį skaidančias mikrobiologines trąšas Bio Composter.

Sudėtingai išnaikinamų žolių kiekiams sumažinti lauke gali būti purškiami herbicidai,bet jų geriau stengtis nenaudoti, nes niekas be pasekmių nepraeina: kaupiasi dirvoje, uogose.

Atėjus pavasariui, dirva yra paruošiama braškių sodinimui. Jei naudojote mažiau cheminių priemonių dirvai, ją gali tekti ruošti šiek tiek ilgiau. Dirvos ruošimą rekomenduojama pradėti pavasarį. Suartoje žemėje būna įsėjami augalai, kurie valo žemę nuo piktžolių – tai seradėlės, rapsai, garstyčios bei vikių-miežių mišiniai.

Kai augalai pasiekia butonizacijos stadiją, jie būna susmulkinami, nupurškiami su BioComposter, kuris greičiau skaido augalų liekanas dirvoje ir po to užariami. Šį
veiksmą galima atlikti kelis kartus.

Auginant braškes geriausiai naudoti aukštos kokybės, gerai subalansuotas, būtent braškių auginimui, kontroliuojamo išsiskyrimo naujos kartos mineralines trąšas, tokias kaip olandų kompanijos „Mivena Field-Cote CRF“ (atvirame grunte), „Horti-Cote CRF“ (šiltnamiams), „Granusol WSF“ (vandenyje tirpios), taip pat bio aktyvatorių, antistresantą, šaknų stimuliatorių Pireco Stimuter.

Vienam hektarui naujo braškyno įveisti rekomenduojama naudoti apie 30 000-50 000 daigų.

Rekomenduojama netaupyti braškių daigų kokybei – produktyviam braškių verslui specialistai siūlo rinktis Elite klasės frigo daigus. Iš jų galima tikėtis braškių derliaus jau po 7-8 savaičių. Frigo daigai yra sodinami:

  • A+ ir A++ kategorijos į šiltnamius, tunelius kovo-balandžio mėnesiais, ankstyvam derliui gauti.
  • A ir A+ kategorijos į laukus, balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje, įprastinis sodinimas.
  • A ir A+ kategorijos į laukus, gegužės gale – birželio pradžioje, vėlyvam derliui gauti.
  • B ir A kategorijos į laukus, liepos-rugsėjo mėnesiais kitų metų derliui.

Norint gauti vėlyvesnį derlių galima auginti remontantinių veislių braškes.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus