visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Ko reikia saugiai elektroninei parduotuvei?

Ko reikia saugiai elektroninei parduotuvei? Ko reikia saugiai elektroninei parduotuvei?

Prekyba internetu vis dar išlieka vienu iš populiariausių verslo modelių daugelyje pasaulio regionų. Didelę įtaką šiai tendencijai daro ne tik sparčiai besikeičiantys prekes bei paslaugas perkančių žmonių įpročiai, tačiau taip pat ir patogumas, kurį suteikia būtent šis verslo modelis.

Akivaizdu, jog internetinė prekyba taip pat yra be galo patogus būdas, leidžiantis generuoti pajamas. Dažniausiai toks verslas leidžia šią veiklą vykdyti iš bet kurios pasaulio vietos, o vienintelis įrankis, kuris tam yra būtinas – elektroninė parduotuvė. Nors šiandien elektroninėmis parduotuvėmis naudojasi bei jas administruoja milijonai žmonių, tačiau ne visi tinkamai rūpinasi jų saugumu. Vis dėlto nereikėtų pamiršti, jog gyvename amžiuje, kuomet skaitmeninė erdvė ne tik suteikia plačias galimybes, tačiau taip pat ir yra gana jautri saugumo atžvilgiu.

Kodėl elektroninės parduotuvės saugumas yra svarbus?

Turbūt kiekvienas bent kartą yra girdėjęs apie svarbių duomenų nutekėjimą pašaliniams asmenims. Dažnai būtent tokie incidentai sukelia nemažą pavojų internetinėje erdvėje asmeninius duomenis įvedusiems interneto naršytojams, o nutekinti asmeniniai duomenys gali tapti tikru internetinių sukčių taikiniu. Paviešinti ar pasisavinti svetimi duomenys dažnai tampa finansinius nusikaltimus padedančiu atlikti įrankiu.

Įprastai elektroninės parduotuvės saugumas yra tiesiogiai susijęs su joje apsiperkančių interneto lankytojų banko kortelių duomenimis, gyvenamosios vietos ar elektroninio pašto adresu ir dar daugiau. Trumpiau tariant, visais duomenimis, kuriuos elektroninėje parduotuvėje perkantis asmuo įveda apsipirkimo metu. Įprastai visi šie duomenys yra būtini pardavėjui dėl tokių priežasčių kaip apmokėjimas, prekių pristatymas nurodytu adresu ar kliento informavimas apie užsakymo būseną.


Ko reikia saugiai elektroninei parduotuvei?
       

Kibernetinis saugumas

Kibernetinis saugumas šiais laikais yra laikomas ypač svarbiu reiškiniu. Ne paslaptis, jog internete esančios informacijos daugėja nuolat, o tai ypač vilioja kibernetinius nusikaltėlius. Skaičiuojamų duomenimis, 2021 metais kibernetinės atakos internete vyksta kas maždaug 39 sekundes. Tai reiškia net apie 2244 kibernetines atakas kiekvieną dieną. Daug, tiesa?

Kada reikėtų pasirūpinti elektroninės parduotuvės saugumu?

Tinkamas saugumo užtikrinimas internetinėje svetainėje ar parduotuvėje – kiekvieno jos savininko ar administruojančio asmens pareiga. Pasirūpinti svetainės ar internetinės parduotuvės saugumu yra rekomenduojama kaip įmanoma anksčiau. Puikiai tam tinkantis laikas – internetinės svetainės ar elektroninės parduotuvės kūrimo procesas.

Internetinės svetainės kūrimo procesas susideda iš daugybės skirtingų etapų, tokių kaip produktų išdėstymo struktūros sudarymas, dizaino pasirinkimas, mokėjimų apdorojimui skirtos sistemos aktyvavimas bei daug daugiau. Visi šie etapai dažniausiai yra atliekami dar tada, kai elektroninė parduotuvė nebūna pasiekiama kitiems interneto naršytojams. Būtent tuo metu pasirūpinti internetinės parduotuvės saugumu ir yra geriausia.

Ko reikia saugiai elektroninei parduotuvei?
 

Saugus naršymas internete

Kaip pasirūpinti savo internetinės parduotuvės saugumu?

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog pasirūpinti asmeninės internetinės svetainės ar elektroninės parduotuvės saugumu yra gana sudėtinga, tačiau tai tikrai nėra tiesa. Dažnai užtikrinti kibernetinį saugumą savarankiškai gali kiekvienas.

1. Elektroninės parduotuvės administravime naudojamų įskiepių atnaujinimas

Daugelis šiuo metu veikiančių elektroninių parduotuvių yra sukurtos naudojant platformas, kuriose yra galimybė naudotis specialiai elektroninei prekybai pritaikytų įskiepių teikiamais privalumais. Dažniausiai šie įskiepiai padeda administruoti elektroninėse parduotuvėse esantį turinį, atlikti produktų pateikimo pakeitimus bei dar daugiau. Kartais gali pasitaikyti atvejų, kuomet vienas iš naudojamų įskiepių nepastebimai tampa tikrų tikriausia saugumo spraga. Laimei, dažniausiai šiuos įskiepius kuriančios kompanijos reguliariai atnaujina jų programinę įrangą bei ištaiso visas saugumo ir kitas spragas.

2. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) bei SSL (Secure Sockets Layer) sertifikatai.

Tai yra bene populiariausias būdas užtikrinti asmeninės internetinės svetainės ar elektroninės parduotuvės saugumą. Internete yra begalė skirtingų svetainių, kuriose galima įsigyti vieną iš šių sertifikatų, jį užregistruojant ant konkretaus domeno. Šie sertifikatai padeda patvirtinti svetainės „tapatybę” bei įdiegti šifruotą kodą tarp konkretaus interneto serverio, kuriame yra visi su elektronine parduotuve susiję duomenys bei tarp interneto naršyklės. Įprastai šie sertifikatai yra mokami, tačiau dažniausiai ši kaina nebūna labai didelė.

3. Tinkamo slaptažodžio naudojimas.

Tinkamas slaptažodis – ko gero didžiausią įtaką bendram internetinės parduotuvės saugumui darantis elementas. Tyrimų duomenimis, apie 60% žmonių naudoja tuos pačius slaptažodžius skirtingose platformose ar interneto svetainėse. Tuo tarpu net 13% žmonių tuos pačius slaptažodžius naudoja absoliučiai visur, kur jie yra reikalingi. Tokie skaičiai akivaizdžiai leidžia daryti išvadą, jog toli gražu ne visi supranta apie pagrindines kibernetinio saugumo taisykles. Naudoti tą patį slaptažodį skirtingose platformose gali būti iš tiesų pavojinga. Kibernetiniai nusikaltėliai žino, jog žmonės yra linkę naudoti tuos pačius slaptažodžius skirtingose platformose, todėl iššifravę vieną, jie taip pat gali gauti prieigą ir prie kitų platformų, o asmeninė elektroninė parduotuvė nebūtų jokia išimtis.

4. Saugumu besirūpinančio hostingo paslaugų teikėjo pasirinkimas

Akivaizdu, jog kiekvienos internetinės svetainės ar parduotuvės pilnavertiškam veikimui yra būtinos ir hostingo paslaugos. Hostingo paslaugos užsakymas leidžia naudotis šią paslaugą suteikiančio teikėjo serveriais bei juose talpinti visą informaciją, kuri yra susijusi su administruojama internetine svetaine. Hostingo paslauga taip pat padeda internetinę svetainę pajungti į bendrą interneto tinklą bei suteikia jai galimybę tapti matoma internete. Turint omenyje, jog hostingo paslauga priklauso skaitmeninių paslaugų segmentui, drąsiai galima būtų teigti, jog kibernetinis saugumas čia taip pat yra būtinas. Dėl šios priežasties internetinių svetainių bei elektroninių parduotuvių kūrimo specialistai rekomenduoja naudotis tik puikiai žinomų bei patikimų hostingo teikėjų paslaugomis.

Apibendrinimas

Šiandien pasirūpinti kibernetiniu saugumu yra svarbu ne tik kiekvienam interneto naršytojui, tačiau taip pat ir elektronines parduotuves turintiems bei administruojantiems asmenims. Yra daugybė skirtingų faktorių, kurie gali daryti tiesioginę įtaką internetinės svetainės ar parduotuvės saugumui. Tik laikantis visų saugumo rekomendacijų galima ženkliai sumažinti jautrių duomenų nutekėjimo tikimybę. Tai neabejotinai leis kur kas paprasčiau susitelkti ties pagrindiniais internetinės prekybos principais bei sėkmingai vystyti verslą.

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus