visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Keraminės stogo čerpės – protingas pasirinkimas

Keraminės stogo čerpės – protingas pasirinkimas Keraminės stogo čerpės – protingas pasirinkimas

Stogas („penktasis fasadas“) yra namo puošmena. Kaip ir galvos apdangalas, stogas ne tik namus apsaugo, bet ir suteikia jiems pranašumų. Dauguma gyventojų dar visai neseniai nesureikšmino stogo išvaizdos ir namams bei vasarnamiams naudojo tokias dangas, kaip šiferis ar skardinė stogo danga. Dekoratyvinė stogo prasmė tapo aktuali tik atsiradus individualių būstų statybos bumui.

Vargu ar kas ginčytųsi, kad čerpinis stogas gali būti laikomas estetikos lyderiu. Čerpių stogai egzistuoja nuo VII amžiaus prieš mūsų erą. Graikijoje yra net bronzos amžiaus archeologinė vietovė, vadinama „Čerpių namai“, datuojama 2500 – 2300 m. prieš mūsų erą. Jau tada žmonės stogą dengė molio čerpėmis. Toks stogas yra populiarus iki šiol, ypač todėl, kad medžiagos kokybė ir montavimo procesas pasikeitė į gerąją pusę.

Keraminės stogo čerpės

Kaip gaminamos keraminės čerpės?

Keraminės, tai yra, molio čerpės yra gaminamos iš natūralaus molio. Siekiant pagerinti logistikos procesus, gamyklos įrengtos netoli molio karjerų. Po molio išgavimo vykdomas sendinimas, sumalimas ir sumaišymas su vandeniu iki vientisos masės. Tada iš žaliavos suformuojama juosta, supjaustoma identiškomis plokštėmis. Iš plokščių ir yra formuojamos čerpės. Po to džiovinama ir deginama, tai suteikia plytelėms akmeninę būseną. Paskutinis etapas yra angobo arba glazūros padengimas, kad geresnė būtų spalva ir geresnis atsparumas vandeniui. Nors gamybos technologinis procesas yra daug energijos reikalaujantis ir brangus, šios medžiagos kaina šiuo metu nėra itin aukšta, bet prestižas neabejotinas.

Keraminių čerpių pranašumai yra akivaizdūs. Vien tik estetika gali nugalėti visus įmanomus prieštaravimus. Europinė stogo išvaizda nugali visas abejones renkantis. Vienalytė spalva ir įvairi atspalvių paletė visada derinama su bendru namo dizainu.

Vienas pagrindinių pranašumų yra ilgaamžiškumas ir be abejo tai, kad nereikalinga brangi priežiūra. Garantijos suteikiamos iki 50 metų, o tikrasis stogo tarnavimo laikas, kuris yra iš natūralių čerpių ir su teisingu stogo dangos įrengimu, yra apie šimtmetį ir daugiau.

Toliau pliusų sąraše – atsparumas nepalankiems oro veiksniams: lietus, sniegas, kaitri saulė, šalnos, vėjas. Molio čerpės išliks nepakitusios po daugelio metų ir įvairių kataklizmų.

Keraminės čerpės yra ekologiškos, gaminamos iš natūralių medžiagų. Tokia stogo danga nekelia pavojaus namo gyventojų sveikatai ir supančiai gamtai.

Keraminės čerpės yra itin tvirtos. Tai lemia itin mažą gabenimo žalos procentą, be to, bet koks, net ir pats sudėtingiausias stogas, gali būti įrengtas su minimaliu atliekų kiekiu.

Keraminių čerpių tipai yra įvairūs ir priklauso nuo klasifikavimo. Pagal paviršiaus tipą plytelės turi didžiulę įvairovę – natūralios (molio spalvos), angobuotos (su spalvota matine danga), edelangobe (blizgi danga), glazūruotos (stiklinis paviršius, ryškios spalvos). Čerpių dydis yra didelio ir mažo formato. Pagal profilio tipą populiariausia yra tradicinė, S formos, bebro uodega, plokščia, romėniška ir kt. Yra tiek daug rūšių, kad čerpių užsakymas iš katalogo gali būti atskiras estetinis malonumas.

Kaip montuojamos keraminės čerpės?

Visų pirma, natūralių keraminių čerpių montavimą ant stogo turi atlikti specialistai. Tai nėra visai paprastas dalykas. Sprendimas dėl čerpinio stogo turi būti priimtas dar pastato projektavimo etape. Tai atliekama dėl stogo pasvirimo kampo, tam tikros rūšies ir profilio čerpių pasirinkimo, taip pat dėl ​​to, kad reikia naudoti patvaresnę gegnių sistemą stogo konstrukcijoje.

Keraminės stogo čerpės

Keraminės stogo čerpės

Paprastai čerpinių stogų nuolydžio diapazonas yra nuo 20 iki 45 laipsnių. Tai nereiškia, kad esant didesniam nuolydžiui stogo dengti čerpėmis yra neįmanoma, tereikia specialių sprendimų, užtikrinančių stogo sandarumą ir patikimumą. Jei kampas yra mažesnis nei 22 laipsniai, reikia stengtis pagerinti vėdinimą ir hidroizoliaciją, esant didesniam nei 60 laipsnių kampui – numatyti papildomus tvirtinimus varžtais ar specialiais laikikliais. Keraminėms čerpėms reikalinga tvirta gegnių sistema, turi būti atsižvelgta ne tik į čerpių, bet ir į sniego svorį. Norint, kad gegnės būtų patikimesnės, galima padidinti jų skaičių ar sumažinti gegnių žingsnį.

Keraminės stogo čerpės

Rinktis čerpes yra ypatingas malonumas. Bet išsirinkti tinkamą nėra lengva, nes jų įvairovė labai didelė, o pasirinkimas yra daugeliui metų. Tačiau dėl vieno dalyko galima būti tikru: keraminių čerpių pasirinkimas stogui yra teisingas sprendimas visomis prasmėmis.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus