visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Karkasiniai-skydiniai namai: Karkasinio būsto statybos klaidos

Karkasiniai-skydiniai namai: Karkasinio būsto statybos klaidos Karkasiniai-skydiniai namai: Karkasinio būsto statybos klaidos

KARKASA, UAB

Karkasinis namas Lietuvoje jau nėra egzotika. Ganėtinai daug žmonių tokio tipo namuose gyvena ir jais džiaugiasi. Vis dėlto pasitaiko ir namų savininkų, nusivylusių šio tipo būsto savybėmis, tačiau to priežastys paprastai kyla iš nekvalifikuotai vykdyto statybos proceso ar siekio sutaupyti reikšmingų aspektų atžvilgiu. Taigi, kaip išvengti klaidų, kurios ateityje gali tapti problemų šaltiniu? Apie karkasinių namų statybą pasakoja UAB „KARKASA“ vadovas Arvydas Brazulevič.

Apie karkasinių namų statybos technologijas prirašyta daug. Iš esmės visos technologijos yra geros, jei tik - statytojas žino, ką daro. Nekvalifikuoti statytojai dažnai kartoja tas pačias klaidas, kurios vėliau nulemia esminius konstrukcinius pakitimus, turinčius įtakos namo savybėms. Apžvelgiame svarbiausius niuansus, kurių išmanymas apsaugos nuo galimų nesėkmių.

karkasinis bustas2

Namo sandara ir konstrukcija

Vienas didžiausių karkasinio namo privalumų yra labai lanksti ir greita statyba. Mažaaukštėje statyboje, naudojant medines konstrukcijas, galima pastatyti įmantriausius namus, panaudojant bet kokias rinkoje esančias apdailos medžiagas. Jei planuojamas namas – vieno aukšto, tradicinis,
apkaltas medinėmis dailylentėmis, žmogus, perskaitęs šį straipsnį ir paieškojęs internete daugiau informacijos, pats gana nesunkiai pasistatytų gerą karkasinį namą ir nepridarytų daug klaidų. Tačiau paprastai daugeliui nesinori gyventi paprastame name su standartine apdaila, todėl atsiranda neventiliuojami fasadai, kuriuos norint įrengti teisingai prireikia nemažai žinių ir patirties. Taip pat norima įmantresnės ir sudėtingesnės konstrukcijos namų, kuriems būtinas konstruktorius. Statant sudėtingesnių konstrukcijų arba daugiau nei vieno aukšto karkasinį namą,
konstruktorius yra būtinas, ir šiuo aspektu taupyti nereikėtų.

karkasinis bustas3

Labai dažnai Lietuvoje galima pamatyti karkasinių namų su per silpnomis, barškančiomis ir girgždančiomis perdangomis arba išlinkusiais stogais. Visa tai smukdo karkasinių namų įvaizdį, ir „kaltas“ dėl to – vien taupumas bei žinių stoka.

Lietuvoje labai populiarus dekoratyvinis tinkas ir klinkerio apdaila. Renkantis tokią apdailą karkasiniam namui, dažniausiai daromas neventiliuojamas fasadas. Jei neventiliuojamas fasadas įrengiamas ant šlapios konstrukcijos, arba į konstrukciją iš vidinės namo pusės
gali patekti drėgmė, labai didelė tikimybė, kad konstrukcijoje ims plisti pelėsis arba grybelis. Todėl, norint karkasiniame name turėti tokio tipo apdailą, prieš statant būtina pasikonsultuoti su specialistu. Lietuvoje pastatyta nemažai karkasinių namų su aptarto tipo apdailinėmis medžiagomis, deja, didžioji dalis sukonstruota nesilaikant technologinių reikalavimų.

karkasinis bustas6

Labai svarbu, kad mineralinė vata būtų apsaugota nuo atmosferos poveikio ir, dedama į konstrukciją, būtų suspausta visomis kryptimis.

 

karkasinis bustas4

Mediena

Atrodo, logiška, jog žmogus, statydamasis namą, nori naudoti geriausias medžiagas, ypač kalbant apie dalis, kurios tą namą laikys. Karkasinį namą laiko konstrukcijos, pagamintos iš medienos. Lietuvoje didžioji dalis šio tipo namų pastatyta iš šlapios ir nekalibruotos medienos: tai – blogai, tačiau tokia tiesa. Dar blogiau, kai, statant namą iš neišdžiovintos ir nekalibruotos medienos, mediena impregnuojama
įvairiomis, neva „ekologiškomis“ medžiagomis, – tokio namo statyba tampa kur kas sudėtingesnė. Šie du aspektai finansiniu atžvilgiu sudaro tą skirtumą, kuris būtų sumokėtas perkant iškart gerą, statyboms tinkamą medieną. Džiovinta ir kalibruota mediena vabzdžiams – ne maistas, nebent jie joje buvo dar prieš jai išdžiūstant. Pelėsis ir grybelis medienoje neatsiranda, jei teisingai parinkta namo sandara. Geros medienos, jei ji neveikiama atmosferos poveikio, impregnuoti nereikia.

Taigi tikrai neverta taupyti perkant pagrindinę namo statybos medžiagą.

karkasinis bustas5

Namo šiltinimas

Dažniausiai karkasiniams namams šiltinti naudojamos mineralinės vatos. Yra ir kitų šiltinimo būdų, bet jie – ne tokie populiarūs ir dažniausiai brangesni, tad apie juos nerašysime.

Mineralinės vatos skirstomos į akmens ir stiklo. Skirtumai tarp jų – labai nedideli, todėl didesnio dėmesio neverti. Daug svarbesnis yra jų pritaikymas statyboje ir paplitęs mitas, susijęs su jų ,,sėdimu“. Pirmiausia, mineralinių vatų pagrindą sudaro labai ilgaamžės gamtinės medžiagos – stiklas ir akmuo. Šios medžiagos nekinta ištisus šimtmečius. Rišiklių vatoje tėra apie tris procentus, jie dažniausiai gaminami iš formaldehidinių klijų, tų pačių, kuriuos naudojant gaminami visi baldai, statybinės plokštės, kilimai ir t. t. Seniausi mums žinomi daiktai, klijuoti šiais klijais, yra tarybinių laikų baldai, kuriuos dar dabar sunku išardyti, jei jų nepaveikusi drėgmė. Taigi rišiklis – taip pat itin ilgaamžė medžiaga.

Jei mineralinės vatos nepaveikia drėgmė ar kitokios nepalankios atmosferos sąlygos, laikui bėgant jų sandara nekinta, ir jos ,,nesėda“. Esant teisingai karkasinio namo elementų sandarai, mineralinė vata nėra veikiama jokių tiesioginių atmosferos sąlygų, todėl ,,sėsti“ negali. Mitas, susijęs su vatos ,,sėdimu“, atsiradęs iš nežinojimo ir per didelio žmonių taupumo. Pavyzdžiui, dar ir dabar kartais galima pamatyti stogo gegnes, įrengtas didesniu žingsniu, negu reikia. Standartinis vatos plotis yra 565 mm arba 610 mm, taigi tarpai tarp konstrukcinių elementų negali būti didesni nei 600 mm. Kitais atvejais vatos plokštės pjaustomos, lieka daug atraižų, atraižos dedamos į konstrukcijas, taip prarandant bet kokią galimybę suformuoti teisingą struktūrą. Tokiu būdu atsirada ir vadinamasis ,,sėdimas“. Labai svarbu, kad mineralinė vata būtų apsaugota nuo atmosferos poveikio ir, dedama į konstrukciją, būtų suspausta visomis kryptimis. Tai atlikus tinkamai, vata neturi galimybės ,,sėsti“.

karkasinis bustas7

karkasinis bustas8

REIKIA ŽINOTI: Standartinis mineralinės vatos plotis yra 565 mm arba 610 mm, taigi tarpai tarp konstrukcinių elementų negali būti didesni nei 600 mm.

Kadangi karkasinių namų sienos šiltinamos mineraline vata, namo sandarumo aspektas – ypač aktualus

Sandarumas

Namo sandarumo sąvoka – dar naujas dalykas Lietuvoje, daugiau dėmesio susilaukiantis kaip tik dabar, atsiradus reikmei statyti A energinės klasės būstus. Apie namo sandarumo reikalavimus ir matavimus galima kalbėti daug, tačiau, kalbant trumpai, esmę galima apibrėžti paprastai.

Esant vėjuotai dienai tarp lauko ir namo vidaus susidaro slėgių skirtumai, dėl to oras iš išorės skverbiasi į vidaus patalpas. Norint pasistatyti šiltą namą, mūsų pareiga yra „užkamšyti“ visas skylutes, kad šaltas oras nepatektų į vidų. Mineralinės vatos praleidžia vėją, dėl to namo elementus reikia dengti įvairiomis plėvelėmis ar plokštėmis, o visas plokščių ir plėvelių sandūras klijuoti specialiai tam pritaikytomis lipniosiomis juostomis. Pastatyto namo sandarumą galima patikrinti atliekant namo sandarumo testą.

karkasinis bustas10

Retas namas Lietuvoje atitinka energinės klasės sandarumo reikalavimus, nes tai – gana naujas ir daugelio nuvertinamas dalykas. Sandarumas vienodai svarbus visų tipų namams, tačiau karkasinių namų sienos šiltinamos mineraline vata, tad šiuo atveju tai – ypač aktualu. Blogai sandarinti namai vėjuotomis dienomis visiškai nelaiko šilumos, taip lemdami kur kas didesnes šildymo sąnaudas. Vis dėlto karkasinių namų šiuo požiūriu išskirti nevertėtų – kone visų tipų namai Lietuvoje sandarumo atžvilgiu yra pastatyti labai prastai. Todėl statydamiesi namą, sandarumo užtikrinimui skirkite daug dėmesio, nes tai turės tiesioginės įtakos šildymo kaštams.

Norint pasistatyti šiltą ir tvirtą karkasinį namą, didžiausią dėmesį reikia kreipti į namo konstrukciją, jos šiltinimą ir sandarinimą.

karkasinis bustas1

UAB „KARKASA“ – karkasinių namų profesionalai Lietuvoje

Karkasiniai namai:

  • Statomi greitai ir lengvai, jų mažesnė kaina.
  • Pigiau pasiekti aukštesnę energinę klasę.
  • Lietuvoje privaloma statyti vis aukštesnės energinės klasės namus.

UAB „KARKASA“ siūlo:

  • Kokybiškas ir profesionalias paslaugas.
  • Visų statybos darbų atlikimo grafikų bei sąmatų sudarymą.
  • Bendradarbiavimą tik su patikimais subrangovais.

Parengta pagal: Mano sodyba. Birželis. Namas sodyboje. Karkasinis būstas: statybos klaidos

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus