visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kaip sėkmingai nuleisti medį?

Kaip sėkmingai nuleisti medį? Kaip sėkmingai nuleisti medį?

LEVANTINA, UAB

www.levantina.lt

UAB „Levantina“ yra oficialus „Husqvarna“ atstovas Lietuvoje. „Husqvarna“ asortimentas apima įvairius įrenginius, pradedant nuo sunkioms eksploatavimo sąlygoms skirtų įrenginių ir baigiant mažesniais pjūklais privačiam naudojimui bei modeliais, skirtais pjauti, genėti medžius ir smulkinti medieną. Leidžiant medžius, labai svarbi tinkama darbo technika. To reikia ne tik siekiant sukurti saugią darbo aplinką, bet ir norint dirbti efektyviau.

1. Planuokite

Prieš pradedant medžio leidimą su grandininiu pjūklu, svarbiausia gerai pasiruošti. Jei suplanuosite leidimo procesą ir tai, kokią miškininkystės įrangą pasiimti, ne tik saugiau atliksite darbus, bet ir palengvinsite darbus, atliekamus po nuleidimo. Pirmiausia paklauskite savęs, ar darbo vietoje yra kliūčių, pvz., antžeminių elektros linijų, kelių ar pastatų. Išdėstykite įspėjamuosius ženklus, jei žinote, kad miško darbų taką kerta kelias arba kad daug žmonių kasdien vaikšto netoliese.

Kaip sėkmingai nuleisti medį?

2. Patikrinkite medžio virtimo kryptį

Atidžiai apžiūrėję medį nustatykite jo virtimo kryptį. Kaip atrodo šakos ir kaip jos auga? Taip pat įvertinkite vėjo kryptį. Jei nesate tikri dėl natūralios medžio virtimo krypties, atsitraukite nuo medžio ir patikrinkite su svambalu. Išvalykite teritoriją aplink medį numatomo virtimo kryptimi. Taip pat išvalykite savo atsitraukimo maršruto kelią 45° kampu nuo medžio abejomis kryptimis.

Kaip sėkmingai nuleisti medį?

3. Kamieno genėjimas

Jei teritorija saugi, pastatykite įspėjamuosius ženklus, numatykite medžio virtimo kryptį ir pasitraukimo maršrutą. Patikrinkite, ar yra pakankamai degalų užduočiai atlikti. Tada apgenėkite kamieną, pašalinkite visas šakas ir šakeles, kad jos netrukdytų pjauti. Saugiausias būdas genėti yra traukti grandinę (kreipiamosios juostos apatinę dalį) iš viršaus į apačią.

4. Nuspręskite, kokią pjovimo techniką naudosite

Jei kamienas iki pečių lygio yra be šakų, medį galima leisti. Leidžiant medį svarbu atminti du dalykus: lankstas turėtų būti vienodo storio ir reikiamo dydžio, o vertimo pleištas ar vertimo mentelė turėtų būti įstatomi prieš tai, kol medis nesuspaudė kreipiamosios juostos. Kokią pjūvio atlikimo techniką geriausia naudoti, priklauso nuo medžio dydžio, jo posvyrio ir nuo grandininio pjūklo dydžio.

Kaip sėkmingai nuleisti medį?

5. Patikrinkite, ar nėra pažeistas

Jei pastebite, kad medienos spalva pakitusi, mediena yra minkšta arba apatinė kamieno dalis yra išbrinkusi ar ligota, turite būti itin atsargūs. Tai rodo, kad medis yra pažeistas puvinio ir šio medžio struktūra yra susilpnėjusi. Jei taip nutiktų, nuleiskite medį natūralia jo virtimo kryptimi, o jei nesate užtikrinti, naudokite gervę. Puvinio infestacija paprastai baigiasi aukščiau medyje, todėl galite nuleisti medį palikdami aukštą kelmą.

6. Išsirinkite įrankį

Yra keletas medkirčio įrankių, iš kurių galite rinktis, jei ketinate leisti medį. Nuo medžio dydžio priklauso, kokių miškininkystės įrankių jums reikia. Paprastai patiems mažiausiems medžiams nuleisti nereikia jokių ypatingų medkirčio įrankių. Pakanka žmogaus rankų kirtimo jėgos, taip pat gali būti, kad prireiks ilgos pagalbinės karties. Kirtimo pleištas duoda didesnę kirtimo galią nei skirtingų rūšių vertimo mentelės. Išskirtiniais atvejais galite naudoti virvę ir gervę, kurios yra saugiausios ir galingiausios priemonės nuleisti medžiui.

Kaip sėkmingai nulesti medį

Medžio aukščio išmatavimas

Laikykite lazdą vertikaliai prieš save ištiestoje rankoje, kad lazdos ilgis būtų lygus atstumui tarp jūsų akių ir plaštakos – taip jūsų akys, ranka ir lazda suformuos lygiašonį trikampį.

Nukreipkite į medį ir atsistokite tokiu atstumu, kad medis atrodytų tokio paties aukščio kaip lazdelė. Jei medis yra pasviręs, tikslesnį rezultatą gausite matuodami iš šono, kai medis nėra pasviręs nei į jus, nei nuo jūsų.

Dabar atstumas tarp medžio ir jūsų yra lygus medžio aukščiui.

„Husqvarna“ rekomenduojami medkirčio įrankiai

Kojinė vertimo mentelė tinka mažiems medžiams, retinant mišką. Įstatykite įrankį prieš baigiant medžio leidimą ir atsistokite visu savo svoriu ant sverto. Vertimo mentelė paprastai yra teleskopinė ir gali būti nešiojama dėkle ant medkirčio diržo.

Vertimo mentelė yra naudojama sąlyginai mažiems medžiams. Norėdami gauti didžiausią keliamąją jėgą įstatykite įrankį pjūvio viduryje iš galinės pusės prieš baigdami medžio nuleidimą. Kelkite kojomis, o nugarą laikykite tiesiai.

Smūginė vertimo mentelė yra naudojama tuo pačiu būdu kaip vertimo mentelė, tačiau taip pat gali būti naudojama kaip smogiamasis įrankis, kai naudojami vertimo pleištai.

Vertimo pleištai geriausia tinka vidutiniams ir dideliems medžiams. Jie įstatomi prieš baigiant nuleidimo pjūvį ir įkalami kirviu arba smūgine mentele. Visada naudokite plastikinius ar aliumininius pleištus – taip nerizikuosite pažeisti grandinės, jei netyčia juos įpjautumėte.

Gervė naudojama tais atvejais, kai reikia didžiausios jėgos ir saugumo. Norint pasiekti geriausią rezultatą, lynas turi būti pritvirtinamas kaip galima aukščiau medyje.


Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus