Spausdinti šį puslapį

Geriamo vandens tyrimai – kam jie reikalingi?

Geriamo vandens tyrimai – kam jie reikalingi? Geriamo vandens tyrimai – kam jie reikalingi?

Nors Lietuva viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kuri gali pasigirti išties gausiais ir pakankamai švariais požeminio vandens šaltiniais, visgi įvairiuose šalies regionuose vanduo turi vienokių ar kitokių didesnių ar mažesnių problemų. Pagrindinės bėdos – tai pernelyg geležingas ar kietas vanduo, tačiau neretai vandens kokybė nukenčia ir dėl kitų vandenyje ištirpusių cheminių medžiagų, tokių, kaip manganas, amonis, sieros vandenilis, nitratai ar nitritai. O kur dar mikrobiologinė vandens tarša? Kiekvienu individualiu atveju, siekiant išsiaiškinti, o kokį gi vandenį vartojame ir ar mūsų naudojamas vanduo nekenkia sveikatai, būtina atlikti išsamius vandens tyrimus.

Kokius vandens parametrus reikia tirti?

Jei buityje vartojamas šulinio vanduo, tokio vandens tyrimai, specialistų nuomone, turėtų būti atliekami bent kartą per pusmetį. Kodėl? Nes šulinio vanduo – paviršinis, tad vandens kokybė dėl aplinkos veiksnių, šulinio vietos ar žmogaus bei ūkinės veiklos netoli šulinio, gali pakisti. Norint išsiaiškinti, kokie vandens filtrai šulinio vandeniui būtų tinkamiausi, geriausia atlikti tokius tyrimus, kurie leistų matyti vandens kietumą, nitratų bei nitritų kiekį vandenyje, vandens pH (vandenilio jonų koncentracija).

Jei vanduo į namus tiekiamas centralizuotai, vandenį paprastai tiria pats vandens tiekėjas. Tokie vandens tyrimai yra atliekami reguliariai, o jų rezultatai skelbiami viešai. Savo noru tirtis centralizuotai tiekiamą vandenį rekomenduotina tik tuo atveju, jei namie norite įsirengti vandens filtrus ar geriamo vandens sistemas ir nesate apsisprendę, kokie būtų tinkamiausi.

Jei gyvenate individualiame name, įsirengus gręžinį, taip pat privalu turėti vandens tyrimus. Pastaruosius atlikti ir apie rezultatus jus informuoti turėtų gręžinį įrengusi įmonė. Būtina ištirti vandens kietumą, išsiaiškinti geležies, mangano, nitratų bei nitritų kiekius vandenyje, taip pat vandens pH (vandenilio jonų koncentracija). Jei vanduo itin prastos kokybės, neskanus, turintis specifinį kvapą, papildomai ištirti reikėtų ir amonio, arseno, permanganato koncentraciją vandenyje.

Kokie vandens filtrai yra tinkamiausi?

Namų ūkiams, kurie naudoja vandenį su ne itin dideliais geležies kiekiais, tinkamiausias sprendimas būtų modifikuoti vandens minkštinimo filtrai. Pastarieji ne tik iš vandens išvalo geležį, bet kartu jį ir suminkština. Jei vandenyje yra ištirpusių tokių medžiagų, kaip arsenas, sieros vandenilis, rekomenduotini atskiri vandens nugeležinimo filtrai. Nitratus bei nitritus iš vandens išvalyti padeda modifikuoti vandens minkštinimo filtrai. Kokia būtų vandens minkštinimo ar nugeležinimo filtrų kaina, vandens filtrus įrengianti įmonė gali apskaičiuoti tuomet, kai yra atlikti išsamūs vandens tyrimai. Galutinę įrenginio kainą lemia jo komplektacija ir kliento poreikiai.

Be jokios abejonės, žmogui tinkamas ne bet koks vanduo, o švarus ir tyras. O koks vanduo iš čiaupo bėga Jūsų namuose?

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio