Spausdinti šį puslapį

Maisto netoleravimas – kas tai yra?

Maisto netoleravimas – kas tai yra? Maisto netoleravimas – kas tai yra?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Maisto netoleravimas yra platus terminas, vartojamas apibūdinti įvairias nepageidaujamas reakcijas į maistą, kurios sukelia simptomus suvalgius kai kurių maisto produktų. Tai yra skrandžio skausmas, pilvo pūtimas, dujų/vidurių pūtimas, viduriavimas, dirgliosios žarnos sindromas (DŽS), bėrimas, dilgėlinė, pasikartojančios burnos opos ar galvos skausmas. Jei maisto netoleravimas nėra tinkamai valdomas, šie simptomai gali neigiamai paveikti bendrą sveikatą ir savijautą.

Maisto netoleravimas kartais painiojamas su maisto alergija arba klaidingai įvardijamas kaip alergija maistui. Maisto netoleravimas susijęs su virškinimo sistema, o maisto alergija – su imunine sistema. Skirtingai nuo imunoglobulino E (IgE) antikūnų sukeltos alergijos maistui, maisto netoleravimas (išskyrus sulfito ir benzoato reakcijas) nesukelia anafilaksijos (sunkios alerginės reakcijos), kuri gali būti pavojinga gyvybei.

Ne IgE sukelta maisto alergija kartais vadinama maisto netoleravimu, tačiau šios sąlygos yra susijusios su imunine sistema, todėl jos skiriasi nuo maisto netoleravimo, kurios neapima imuninės sistemos.

Nors kai kurie simptomai gali būti panašūs, alergija maistui skiriasi nuo maisto netoleravimo, įskaitant:

  • Metabolinės sąlygos, tokios kaip laktozės netoleravimas (fermentų trūkumas) ir angliavandenių malabsorbcija (įskaitant fruktozę, poliolius, sacharozę).
  • Farmakologinės (cheminio jautrumo) reakcijos į maisto komponentus, tokius kaip kofeinas, natrio glutamatas ir kitos natūraliai esančios maisto cheminės medžiagos (salicilatai ir aminai).
  • Toksinės reakcijos, tokios kaip apsinuodijimas maistu ir žuvų toksinas.
  • Nustatyta, kad nepageidaujamos reakcijos į dirbtinius konservantus, tokius kaip sulfitai (dažnai naudojami džiovintuose vaisiuose) ir benzoatai (dažnai naudojami gaiviuosiuose gėrimuose), sukelia simptomus. Taip pat buvo pranešta, kad šie konservantai sukelia astmą ir anafilaksiją.

Maisto produktuose esančios natūralios medžiagos gali sukelti maisto netoleravimą

Maistas susideda iš baltymų, angliavandenių, riebalų, įvairių maistinių medžiagų ir kelių natūralių cheminių medžiagų. Šios natūralios medžiagos dažnai maistui suteikia skonio ir kvapo, tačiau kai kuriems žmonėms jos gali sukelti simptomus.

  • Laktozės netoleravimas yra fermento trūkumo pavyzdys, pasireiškiantis žmonėms gimus ar atsiradus nepakankamiems laktazės fermentams, kad suvirškintų laktozę karvės piene ir kituose pieno produktuose. Tai gali sukelti pilvo pūtimą, dujų susidarymą/vidurių pūtimą, skrandžio sutrikimus ir viduriavimą po pieno produktų vartojimo. Ši būklė yra nemaloni, bet nepavojinga ir nesukelia bėrimų ar anafilaksijos. Diagnozė yra laikinas laktozės pašalinimas iš maisto raciono ir pakartotinis įvedimas.
  • Mononatrio glutamatas (MSG, priedo numeriai 621 ir 625) iš pradžių buvo išskirtas japonų chemiko iš jūros dumblių 1908 m. Glutamatai taip pat natūraliai randami tokiuose maisto produktuose kaip Camembert sūris, Parmezano sūris, pomidorai, sojų padažas ir grybai. MSG stimuliuoja nervų galūnes, todėl gali būti naudojamas kaip skonio stipriklis, kai jis pridedamas į maistą.
  • Vazoaktyvieji aminai, tokie kaip tiraminas, serotoninas ir histaminas, yra gerai žinomi kai kurių žmonių migrenos sukėlėjai. Jų natūraliai yra ananasuose, bananuose, keptoje mėsoje, daržovėse, raudoname vyne, medyje brandintame baltajame vyne, avokaduose, šokolade, citrusiniuose vaisiuose ir brandžiame sūryje. Aminai gali tiesiogiai veikti smulkias kraujagysles, kad padidėtų jų talpa. Štai kodėl kai kuriems žmonėms jie gali sukelti paraudimą, migreną ir nosies užgulimą.
  • Salicilatai yra natūralūs aspirino junginiai, kurių yra įvairiose žolelėse, prieskoniuose, taip pat vaisiuose ir daržovėse. Reakcijos į salicilatus gali būti dar dažnesnės nei reakcijos į dirbtines spalvas ir konservantus. Aspirinas gali sukelti dilgėlinę, tiesiogiai veikdamas odos stiebo ląsteles, todėl kai kuriems žmonėms salicilatai taip pat gali pabloginti dilgėlinę.
  • Toksinai gali sukelti sunkių simptomų. Maisto užteršimas mikroorganizmais (pvz., bakterijomis) ar jų produktais (dėl gedimo) gali sukelti apsinuodijimą maistu dėl toksinų. Pavyzdžiui, jei kai kurios žuvų rūšys laikomos prastai, jų žarnyno bakterijos gali histidiną paversti histaminu, todėl gali atsirasti alergijos simptomų.
  • Kofeinas ir karis yra žarnyno dirgikliai, kurie kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinimo sutrikimus. Svarbu suprasti, kad reakcijos į šias medžiagas atsiranda ne dėl alergijos.

Maisto netoleravimo diagnozė

Maisto netoleravimą dažnai gali būti sunku diagnozuoti. Kai kurios maisto produktuose esančios medžiagos ir suvalgyto maisto kiekis (dozė) gali padidinti simptomų dažnumą ir sunkumą. Tai yra skrandžio skausmas, pilvo pūtimas, dujų/vidurių pūtimas, viduriavimas, dirgliosios žarnos sindromas, bėrimas, dilgėlinė ar galvos skausmas.

Nepageidaujamų reakcijų į maistą diagnozė turėtų būti pagrįsta klinikine istorija, atsaku į gydymą ir tyrimais. Odos dūrio testai arba alergenui specifinio IgE kraujo tyrimai yra neigiami dėl maisto netoleravimo. Tačiau jie yra naudingi, jei istorija rodo, kad alergija maistui (o ne netoleravimas) yra problema.

Geriausias būdas pirmiausia yra apsilankyti pas gydytoją:

  • Nustatykite diagnozę, pvz., migrenos galvos skausmą, dilgėlinę, dirgliosios žarnos sindromą, pasikartojančias burnos opas.
  • Patikrinkite, ar nėra kitų sąlygų, galinčių sukelti simptomus.
  • Nustatykite, ar dieta ar kiti veiksniai turi įtakos simptomams sukelti.
  • Nustatykite atskirus veiksnius, kurių reikia vengti.

Maisto netoleravimo valdymas gali apimti dietų pašalinimą

Nustačius diagnozę, klinikinė istorija gali padėti nustatyti dietos ar kitų veiksnių, kurie pablogina simptomus, vaidmenį.

Vienintelis patikimas būdas nustatyti, ar dieta vaidina svarbų vaidmenį, yra tai, kad žmonės laikosi dietos, kuri vėliau nutraukiama, prižiūrint dietologui ir gydytojui.

Svarbu, kad pašalinimo dietos būtų laikinos, todėl jos turėtų būti laikomos tik trumpalaikiu bandomuoju laikotarpiu, griežtai prižiūrint gydytojui, kaip diagnostinė priemonė. Ilgai ribojama dieta gali sukelti problemų su tinkama mityba, ypač vaikams.

Svarbu pažymėti, kad mažai salicilatų ir mažai aminų turinčios dietos neturėtų būti naudojamos tiriant maisto netoleravimą, kol nebus ištirtos kitos galimos reakcijos priežastys.

Netradiciniai testai gali būti klaidinantys

Kai kurie žmonės naudoja netradicinius sveikatos problemų diagnozavimo metodus. Šie testai apima citotoksinio maisto tyrimus, Vega testavimą, kineziologiją, alergijos pašalinimo metodus, iridologiją, pulso testavimą, Alcat testavimą, Rinkelio odos odos tyrimus, refleksologiją, plaukų analizę ir IgG maisto antikūnų tyrimą. Šiems bandymams ne tik trūksta mokslinio pagrindimo, bet ir buvo įrodyta, kad jie yra netikslūs ir nepatikimi paskelbtuose tyrimuose.

Gydymas, pagrįstas netiksliais rezultatais, yra ne tik klaidinantis, bet ir gali būti neveiksmingas, o kartais ir žalingas gydymas, ir atidėti tinkamą maisto alergijos ir netoleravimo valdymą.

Kitos nepageidaujamos reakcijos į maistą

Yra daug kitų nepageidaujamų reakcijų į maistą, išskyrus alergiją ir netoleravimą, įskaitant:

  • Bloga savijauta pavalgius dėl kitų priežasčių, tokių kaip rėmuo po riebaus ar aštraus valgio ar pagirios išgėrus per daug raudonojo vyno.
  • Ne celiakinis glitimo netoleravimas yra neseniai pripažinta būklė, kuri gali sukelti tokius simptomus kaip pilvo sutrikimas (dažniausiai pilvo pūtimas, bet kartais ir kiti simptomai), o kartais-negalavimas ir nuovargis. Atrodo, kad tai tikra, kaip įrodė tyrimai, tačiau mechanizmas nežinomas.
  • Maisto vengimas yra būklė, kai žmogus ne tik nemėgsta maisto, bet ir matydamas ar užuodęs maistą patiria nemalonių fizinių simptomų. Simptomus sukelia emocijos, susijusios su maistu, o ne pačiu maistu. Paprastai tai neįvyksta, jei maistas yra užmaskuotas.
  • Esminis nerimas gali sukelti nesąmoningą kvėpavimą ar hiperventiliaciją. Dėl to atsirandantys simptomai (galvos svaigimas, įtempta krūtinė, neryškus matymas ar tirpimas) gali būti labai varginantys ir kartais gali būti panašūs į alergiją maistui.
  • Celiakija nėra alergija, bet apima imuninės sistemos reakciją į maisto produktus, kuriuose yra glitimo. Valgant javus, kuriuose yra glitimo (pvz., kviečių), atsiranda žarnyno uždegimas, dėl kurio blogai įsisavinamos maistinės medžiagos. Būdingi simptomai yra žarnyno sutrikimas, anemija ar svorio kritimas, viduriavimas, pilvo skausmas, dujos, osteoporozė, stiprus nuovargis ir netgi augimo susistabdymas vaikams paveiktiems šia liga. Celiakijos liga yra ilgalaikis autoimuninis sutrikimas veikiantis plonąją žarną, kuri gali atsirasti genetiškai linkusiems žmonėms. Liga sukeliama dėl glitimo netoleravimo. Tai yra baltymai randami kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Nustatyta, kad pasaulyje 1% žmonių yra paveikti šios ligos. Šiuo metu, vienintelis celiakijos gydymas, po ligos diagnozavimo, yra griežta dieta be glitimo visam gyvenimui. Šiuo metu, labai efektyvūs kraujo testai Celiakijos ligai aptikti pagal pirmos linijos atrankos metodą. Pagrinde šie testai yra pagrįsti transgliutaminazės (t-TG) IgA tipo antikūnų aptikimu.

Maisto netoleravimas

Gliuteno alergiją galite greitai ir patogiai nustatyti patys namuose su „GLUTEN'ALARM®“ testu (gamintojas: „VedaLab“, Prancūzija).

„GLUTEN'ALARM®“ – greitos diagnostikos testas skirtas gliuteno alergijai nustatyti

„GLUTEN'ALARM®“ yra greitas specifinis imunologinis testas, skirtas aptikti anti t-TG IgA tipo antikūnus iš piršto paimto kapiliarinio kraujo mėginio. Šį testą galima atlikti vaikams nuo 2 metų. „GLUTEN'ALARM®“ tyrimą rekomenduojama atlikti tokiems simptomams, kaip: viduriavimas; pilvo skausmas; dujos; svorio metimas; anemija; osteoporozė; stiprus nuovargis; sustabdytas vystymasis (vaikams).

„GLUTEN'ALARM®“ testas gali būti atliekamas bet kuriuo paros metu ir bet kurioje jums patogioje vietoje, netgi jūsų namuose.Testą atlikti yra labai paprasta, nereikalauja jokių papildomų įgūdžių, rezultatai yra žinomi jau po 15 min., o testo tikslumas siekia net 97%. „GLUTEN'ALARM®“ tyrimas suteikia Jums galimybę nuolat tikrinti savo sveikatą, o gautą rezultatą galėsite parodyti savo gydytojui.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio