Spausdinti šį puslapį

Apšvietimo naudojimas interjere

Apšvietimo naudojimas interjere Apšvietimo naudojimas interjere

Įsirenginėjate naujus namus, o gal keičiate senus ir nesugalvojate, kas galėtų tapti jūsų interjero pagrindiniu akcentu? Kodėl nepagalvojus apie šviestuvus? Šiandien šviestuvų gausa ir įvairovė leidžia daryti didžiulę įtaką bet kokio interjero stiliui. Ar bent įsivaizduojate, kiek skirtingų apšvietimo variantų galima sukurti pasitelkiant skirtingus šviestuvus?

Apšvietimo būdai ir šviestuvų tipai

Apšvietimas – ne tik graži, bet ir labai dinamiška detalė, kuri vienoje erdvėje gali sukurti net keletą skirtingų kambario akcentų! Apšvietimo dizainą kuriantys profesionalai labai daug dėmesio skiria šiam labai svarbiam momentui, todėl šioje vietoje ragina nebijoti ir kūrybiškumo.

Paprastai vienoje patalpoje rekomenduojama rinktis bent du, o kai kuriais atvejais ir daugiau, skirtingus apšvietimo sluoksnius. Priklausomai nuo kambario paskirties, kiekviename iš jų galimi keli skirtingi apšvietimo būdai:

  • bendras;
  • tikslinis/ darbinis;
  • akcentinis/ dekoratyvusis.

Tuo tarpu galimi įvairūs šiuos apšvietimo sluoksnius išpildantys vidaus šviestuvų tipai:

  • tvirtinami prie lubų;
  • pakabinami;
  • pastatomi;
  • sieniniai;
  • įleidžiami;
  •  priglaistomi;
  • staliniai.

Viename kambaryje gali būti derinami net ir visiškai skirtingi, bet bendrai interjere puikiai derantys ir vienas kitą papildantys šviestuvai. O pats apšvietimo sluoksniavimas erdvėse – tai tarsi kūryba, menas jį kuriantiems profesionalams. Bet apie viską iš eilės.

Bendrasis arba pagrindinis apšvietimas

Tai pagrindinis ir, beje, pats svarbiausias apšvietimo sluoksnis, kuris privalomas kiekvienoje erdvėje. Šis apšvietimas įrengiamas patalpos centre, orientuojantis į tai, kur vyksta pagrindinis veiksmas – stovi sofa ir kavos staliukas. Šį apšvietimą paprastai išpildo prie kambario kuriamo stiliaus ir dizaino derinamas pakabinamas ar įleidžiamas lubinis šviestuvas.

Kuriant bendrąjį kambario apšvietimą, labai svarbu, kad šviestuvo apšvietimo lempos galios pakaktų užtikrinti reikalingą šviesos srautą. O pasirinkto šviestuvo dydis taip pat atitiktų kiekvienos patalpos dydį. Kiekvienu atveju rekomenduojama išlaikyti atitinkamas proporcijas, todėl didesnėje patalpoje būtina rinktis didesnio masyvo ar diametro šviestuvą. Aukštoms erdvėms – loftams ar laiptinės erdvei geriausia rinktis kabančius interjero stilių papildančius šviestuvus. Juk nenorėtumėte, jog 5 metrų aukštyje kabėtų vos matomas lubinis šviestuvas.

Tikslinis arba darbinis apšvietimas

Šis apšvietimo sluoksnis taip pat labai svarbus namų akcentas. Visai nesvarbu – tai darbo kambarys, svetainė, miegamasis ar virtuvė, tikslinis apšvietimas gali būti taikomas be išimties kiekvienoje gyvenamojoje patalpoje.

Planuojant tikslinį apšvietimą, labai svarbu parinkti tinkamą jo vietą. Pavyzdžiui, svetainėje ar miegamajame tai gali būti vieta šalia lovos, sofos, fotelio ar specialiai knygų skaitymui numatytas atokesnis kambario kampelis. Virtuvėje dažniausiai tai yra pagrindinio darbastalio zona arba sala, darbo ar vaikų kambaryje – darbo rašomasis stalas.

Darbiniam apšvietimui galimi taip pat įvairūs šviestuvų variantai, parenkami priklausomai nuo kambario paskirties ir bendro kambario dizaino. Dažniausiai tam naudojami staliniai arba pastatomi šviestuvai, kurie paprastai derinami su pagrindinio apšvietimo šviestuvu.

Akcentinis arba dekoratyvusis apšvietimas

Toks apšvietimas dažniausiai taikoma bendrose patalpose – svetainėje, koridoriuje ar laiptinėje. Kai kuriais atvejais gali būti įrengiamas ir darbo kambaryje. Šio apšvietimo paskirtis kiek kitokia. Jo tikslas orientuotas ne pagerinti bendrą apšvietimą, o pabrėžti tam tikrus kambario akcentus – paveikslus, dekoracijas ar kitus meno kūrinius.

Dažniausiai tam pasitelkiami sieniniai, kai kuriais atvejais – kabantys šviestuvai.

Vaiko kambario apšvietimas

Nors vaikų kambario negalima išskirti kaip atskiro apšvietimo būdo, tačiau čia apšvietimas gali būti nepaprastai svarbus. Vaikų kambaryje vertėtų pasirūpinti net tik nuotaikingu lubiniu šviestuvu, bet ir spalvingais toršerais, sieniniais šviestuvais, suteiksiančiais vaikams drąsos tamsiu metu. Tai gali būti šviečianti žvaigždė ar spalvas keičiantis pastatomas šviestuvas.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio