Spausdinti šį puslapį

Vėjaraupiai – ar jie pavojingi?

Vėjaraupiai – ar jie pavojingi? Vėjaraupiai – ar jie pavojingi?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Vėjaraupiai yra infekcija, kurią sukelia varicella-zoster virusas. Tai sukelia niežtintį bėrimą su mažomis, skysčių pripildytomis pūslelėmis. Vėjaraupiai yra labai užkrečiami žmonėms, kurie nesirgo šia liga ar nebuvo nuo jos paskiepyti. Šiandien yra vakcina, apsauganti vaikus nuo vėjaraupių. Vėjaraupių vakcina yra saugus, efektyvus būdas išvengti vėjaraupių ir galimų jo komplikacijų.

Vėjaraupių simptomai

Vėjaraupių infekcijos sukeltas niežtintis pūslelinis bėrimas atsiranda praėjus 10 – 21 dienai po viruso poveikio ir paprastai trunka apie 5 – 10 dienų.

Kiti požymiai ir simptomai, kurie gali pasireikšti likus vienai ar dviem dienoms iki bėrimo, yra šie:

  • Karščiavimas.
  • Apetito praradimas.
  • Galvos skausmas.
  • Nuovargis ir bendras blogos savijautos jausmas.

Pasirodžius vėjaraupių bėrimui, jis praeina tris fazes:

  • Iškelti rausvi ar raudoni gumbai (papulės), kurie sprogsta per kelias dienas.
  • Mažos skysčių pripildytos pūslelės, kurios susidaro maždaug per vieną dieną, o vėliau trūksta ir nuteka.
  • Plutos ir šašai, kurie uždengia nulūžusias pūsles ir gyja dar kelias dienas;

Nauji šašai ir toliau atsiranda kelias dienas, todėl vienu metu gali pasireikšti visi trys bėrimo etapai – nelygumai, pūslelės ir nukasyti pažeidimai. Jūs galite platinti virusą kitiems žmonėms iki 48 valandų, kol atsiranda bėrimas, ir virusas išlieka užkrečiamas, kol visos pūslelės turės šašus.

Sveikiems vaikams liga paprastai būna lengva. Sunkiais atvejais bėrimas gali apimti visą kūną, o gerklėje, akyse ir šlaplės, išangės ir makšties gleivinėse gali atsirasti pažeidimų.

Kada kreiptis į gydytoją?

Jei manote, kad jūs ar jūsų vaikas gali sirgti vėjaraupiais, pasitarkite su gydytoju. Paprastai jis gali diagnozuoti vėjaraupius, ištirdamas bėrimą ir atsižvelgdamas į kitus simptomus. Jei reikia, gydytojas taip pat gali skirti vaistų vėjaraupių sunkumui sumažinti ir komplikacijoms gydyti. Norėdami neužkrėsti kitų laukimo salėje, iš anksto paskambinkite į susitikimą ir paminėkite, kad manote, kad jūs ar jūsų vaikas gali sirgti vėjaraupiais.

Be to, praneškite savo gydytojui, jei:

  • Bėrimas išplinta į vieną ar abi akis.
  • Bėrimas tampa labai raudonas, šiltas ar švelnus. Tai gali reikšti antrinę bakterinę odos infekciją.
  • Bėrimą lydi galvos svaigimas, dezorientacija, greitas širdies plakimas, dusulys, drebulys, raumenų koordinacijos praradimas, pablogėjęs kosulys, vėmimas, kaklo sąstingis arba aukštesnė nei 38,9 C temperatūra.

Kiekvienas šeimos narys turi problemų dėl savo imuninės sistemos arba yra jaunesnis nei 6 mėnesių.

Vėjaraupių priežastys

Vėjaraupių infekciją sukelia vėjaraupių-zoster virusas. Jis gali plisti per tiesioginį kontaktą su bėrimu. Jis taip pat gali išplisti, kai vėjaraupiais sergantis asmuo kosėja ar čiaudėja, o jūs įkvepiate oro lašelių.

Vėjaraupių rizikos veiksniai

Jūsų rizika užsikrėsti vėjaraupių-zoster virusu, sukeliančiu vėjaraupius, yra didesnė, jei dar neturėjote vėjaraupių arba neturėjote vėjaraupių vakcinos. Ypač svarbu skiepytis žmonėms, dirbantiems vaikų priežiūros įstaigose ar mokyklose.

Daugelis žmonių, kurie sirgo vėjaraupiais ar buvo paskiepyti nuo vėjaraupių, yra apsaugoti nuo vėjaraupių. Keletas žmonių gali susirgti vėjaraupiais daugiau nei vieną kartą, tačiau tai būna retai. Jei buvote paskiepytas ir vis dar sergate vėjaraupiais, simptomai dažnai būna lengvesni, pūslelių būna mažiau ir karščiavimas yra lengvas arba be jokio.

Vėjaraupių komplikacijos

Vėjaraupiai paprastai yra lengva liga. Bet gali būti rimta ir sukelti komplikacijų, įskaitant:

  • Bakterinės odos, minkštųjų audinių, kaulų, sąnarių ar kraujotakos infekcijos (sepsis).
  • Dehidratacija.
  • Plaučių uždegimas.
  • Smegenų uždegimas (encefalitas).
  • Toksinio šoko sindromas.
  • Reye sindromas vaikams ir paaugliams, kurie vėjaraupių metu vartoja aspiriną.
  • Mirtis.

Kas rizikuoja susirgti vėjaraupiais?

Žmonės, kuriems yra didesnė vėjaraupių komplikacijų rizika, yra šie:

  • Naujagimiai ir kūdikiai, kurių motinos niekada neturėjo vėjaraupių ar vakcinos.
  • Paaugliai ir suaugusieji.
  • Nėščios moterys, neturėjusios vėjaraupių.
  • Žmonės, kurie rūko.
  • Žmonės, kurių imuninė sistema yra nusilpusi dėl vaistų, pvz., Chemoterapija, arba liga, tokia kaip vėžys ar ŽIV.
  • Žmonės, vartojantys steroidinius vaistus nuo kitos ligos ar būklės, pavyzdžiui, astmos.

Vėjaraupiai ir nėštumas

Mažas gimimo svoris ir galūnių anomalijos dažniau pasitaiko tarp kūdikių, gimusių anksti nėštumo metu vėjaraupiais užsikrėtusioms moterims. Kai savaitę prieš gimdymą arba per porą dienų po gimdymo mama yra užkrėsta vėjaraupiais, jos kūdikiui yra didesnė rizika susirgti rimta, gyvybei pavojinga infekcija.

Jei esate nėščia ir nesate apsaugota nuo vėjaraupių, pasitarkite su gydytoju apie riziką jums ir jūsų negimusiam vaikui.

Vėjaraupiai ir juostinė pūslelinė

Jei sirgote vėjaraupiais, gresia komplikacija, vadinama juostine pūsleline. Išgijus odos infekcijai, varicella-zoster virusas lieka jūsų nervų ląstelėse. Po daugelio metų virusas gali vėl suaktyvėti ir atsinaujinti kaip juostinė pūslelinė – skausminga trumpalaikių pūslelių grupė. Virusas dažniau atsinaujina vyresnio amžiaus žmonėms ir žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi.

Skausmas gali trukti ilgai po to, kai dingsta pūslelės, tai vadinama postherpine neuralgija.

Juostinės pūslelinės vakcina („Shingrix“) yra rekomenduojama vartoti vėjaraupiais sergantiems suaugusiesiems. „Shingrix“ yra patvirtintas ir rekomenduojamas 50 metų ir vyresniems žmonėms, įskaitant tuos, kurie anksčiau buvo skiepijami kita malksnos vakcina („Zostavax“). „Zostavax“ nerekomenduojama žmonėms iki 60 metų.

Vėjaraupių  prevencija

Vėjaraupių vakcina yra geriausias būdas išvengti vėjaraupių. Ekspertai mano, kad beveik 98% žmonių, vartojančių abi rekomenduojamas dozes, vakcina visiškai apsaugo nuo viruso.

Vėjaraupių vakcina (Varivax) rekomenduojama:

Mažiems vaikams. Lietuvoje vaikai gauna dvi vėjaraupių vakcinos dozes – pirmąją nuo 9 mėnesių, o antrą praėjus mažiausiai 6 savaitėms po pirmosios dozės, bet jokiu būdu ne anksčiau kaip po 4 savaičių. Vakciną galima derinti su tymų, kiaulytės ir raudonukės vakcina, tačiau kai kuriems vaikams nuo 12 iki 23 mėnesių šis derinys gali padidinti karščiavimo ir vakcinos priepuolių riziką. Aptarkite vakcinų derinimo privalumus ir trūkumus su vaiko gydytoju.

Neskiepyti vyresni vaikai. 7–12 metų vaikai, kurie nebuvo paskiepyti, turėtų gauti dvi vėjaraupių vakcinos dozes, skiriant mažiausiai trijų mėnesių pertrauką. 13 metų ir vyresni vaikai, kurie nebuvo paskiepyti, taip pat turėtų gauti dvi vakcinos dozes, skiriant mažiausiai keturias savaites.

Nevakcinuoti suaugusieji, kurie niekada nesirgo vėjaraupiais ir kuriems gresia didelis pavojus. Tai apima sveikatos priežiūros darbuotojus, mokytojus, vaikų priežiūros darbuotojus, tarptautinius keliautojus, kariškius, suaugusius, gyvenančius su mažais vaikais, ir visas vaisingo amžiaus moteris.

Suaugusieji, kurie niekada nebuvo sirgę vėjaraupiais ar nebuvo paskiepyti, paprastai gauna dvi vakcinos dozes su keturių – aštuonių savaičių pertrauka. Jei neprisimenate, ar sirgote vėjaraupiais, ar turi skiepą, kraujo tyrimas gali nustatyti jūsų imunitetą.

Vėjaraupių vakcina nepatartina skiepyti:

  • Nėščių moterų.
  • Žmonių, su silpna imunine sistema, pavyzdžiui, užsikrėtusių ŽIV, arba žmonių, vartojančių imunitetą slopinančius vaistus.
  • Žmonių, kurie yra alergiški želatinai ar antibiotikui neomicinui.

Pasitarkite su savo gydytoju, jei nesate tikri dėl vakcinos poreikio. Jei planuojate pastoti, pasitarkite su savo gydytoju, kad įsitikintumėte, jog esate nuolat informuota apie skiepijimą prieš pastojant.

Ar vėjaraupių vakcina yra saugi ir efektyvi?

Tėvai paprastai domisi, ar vakcinos yra saugios. Kadangi vėjaraupių vakcina tapo prieinama, tyrimai nuolatos parodo, kad ji yra saugi ir veiksminga. Šalutinis poveikis paprastai būna lengvas ir apima paraudimą, skausmą, patinimą ir, retai, mažus guzelius vakcinos suleidimo vietoje.

Vėjaraupių diagnozė

Paprastai gydytojai vėjaraupius diagnozuoja pagal bėrimą. Jei kyla abejonių dėl diagnozės, vėjaraupius galima patvirtinti laboratoriniais tyrimais, įskaitant kraujo tyrimus ar paėmus mėginį iš pažeistų vietų.

Vėjaraupių gydymas

Sveikiems vaikams vėjaraupių paprastai nereikia gydyti. Gydytojas gali paskirti antihistamininį vaistą niežuliui pašalinti. Bet dažniausiai ligai leidžiama praeiti pačiai.

Vėjaraupiai

Vėsinamosios putos nuo vėjaraupių PoxClin CoolMousse

„PoxClin CoolMousse“ vėsinamosios putos rekomenduojamos norint greitai nuslopinti su vėjaraupiais susijusį dirginimą, niežėjimą ir jautrumą. „PoxClin CoolMousse“ vėsinamųjų putų sudėtyje yra 2QR komplekso, patentuotos bakterijas slopinančios medžiagos, gaunamos iš alavijų (Aloe Barbedensis). 2QR slopina bakterijas sudarydamas fizinį barjerą tarp bakterijų ir odos. 2QR sukurtas barjeras neleidžia bakterijoms kolonizuotis ant odos ir sukelti bakterinę infekciją. „PoxClin CoolMousse“ vėsinamosios putos skatina natūralų odos gijimo procesą ir padeda išvengti randų susidarymo. Randų gali susidaryti kasantis, kai dėl infekcijos atsiranda niežėjimas. Be to, „PoxClin CoolMousse“ vėsinamosios putos sukelia odą vėsinantį poveikį. Greitai atsirandantį vėsinantį poveikį sukelia putų garavimas nuo odos. Jį greitina produkto sudėtyje esantis polidokanolis. Vėsinant odą susilpnėja niežėjimas ir dirginimas, todėl sumažėja poreikis kasytis ir oda apsaugoma nuo didesnių pažeidimų.

Jei kyla didelė komplikacijų rizika

Žmonėms, kuriems yra didelė vėjaraupių komplikacijų rizika, gydytojai kartais skiria vaistus, kurie sutrumpina infekcijos trukmę ir padeda sumažinti komplikacijų riziką. Jei jums ar jūsų vaikui yra didelė komplikacijų rizika, gydytojas gali pasiūlyti antivirusinių vaistų, tokių kaip acikloviras („Zovirax“, „Sitavig“). Šis vaistas gali sumažinti vėjaraupių sunkumą, kai jis skiriamas per 24 valandas nuo bėrimo atsiradimo. Kiti antivirusiniai vaistai, tokie kaip valacikloviras („Valtrex“) ir famcikloviras, taip pat gali sumažinti ligos sunkumą, tačiau gali būti nepatvirtinti ar tinkami visiems. Kai kuriais atvejais jūsų gydytojas gali rekomenduoti vėjaraupių vakciną gauti per tris ar penkias dienas po to, kai patyrėte virusą. Tai gali užkirsti kelią ligai arba sumažinti jos sunkumą.

Vėjaraupių komplikacijų gydymas

Jei išsivystys komplikacijos, gydytojas nustatys tinkamą gydymą. Jis gali paskirti antibiotikus nuo odos infekcijų ir plaučių uždegimo. Smegenų uždegimas (encefalitas) dažniausiai gydomas antivirusiniais vaistais. Gali tekti hospitalizuoti.

Gyvenimo būdas ir priemonės vėjaraupių gydymuisi namuose

Kad palengvintumėte nesudėtingo vėjaraupių atvejo simptomus, imkitės šių priežiūros priemonių:

  • Venkite įbrėžimų. Nubraukimas gali sukelti randus, lėtai gyti ir padidinti riziką, kad opos bus užkrėstos. Jei jūsų vaikas negali nustoti draskytis:
  • Užsimaukite pirštines ant rankų, ypač naktį.
  • Nukirpkite nagus.
  • Palengvinkite niežėjimą ir kitus simptomus.

Vėjaraupių bėrimas gali būti labai niežtintis, o sprogusios pūslelės kartais gelia. Šie nemalonumai, kartu su karščiavimu, galvos skausmu ir nuovargiu, gali padaryti bet ką nelaimingą.

Norėdami palengvinti, pabandykite:

Vėsi vonia, į kurią įdėta soda, aliuminio acetatas, nevirti avižiniai dribsniai arba koloidinis avižinis dribsnis – smulkiai sumalti avižiniai dribsniai, skirti mirkyti.

Kalamino losjonas niežtinčioms vietoms patepti.

Minkšta, švelni dieta, jei burnoje atsiranda vėjaraupių opos.

Antihistamininiai vaistai, nuo niežulio. Pasitarkite su savo gydytoju, kad įsitikintumėte, jog jūsų vaikas gali saugiai vartoti antihistamininius vaistus.

Acetaminofenas (tilenolis, kiti) nuo lengvo karščiavimo. Jei karščiavimas trunka ilgiau nei keturias dienas ir yra didesnis nei 38,9 C, kreipkitės į gydytoją. Neduokite aspirino vėjaraupiais sergantiems vaikams ir paaugliams, nes tai gali sukelti rimtą būklę, vadinamą Reye sindromu.

Pasitarkite su savo gydytoju prieš duodami bet kokio tipo nesteroidinius priešuždegiminius vaistus (NVNU), tokius kaip ibuprofenas, kamuojant vėjaraupiams. Kai kurie tyrimai rodo, kad tokio tipo vaistai gali sukelti odos infekcijas ar audinių pažeidimus.

Pasiruošimas susitikimui su gydytoju

Kreipkitės į savo šeimos gydytoją, jei jums ar jūsų vaikui būdingi vėjaraupiams būdingi požymiai ir simptomai. Štai keletas informacijos, padėsiančios pasirengti susitikimui.

Informacija, kurią reikia surinkti iš anksto

  • Paklauskite, ar iki susitikimo yra kokių nors apribojimų, kurių turėtumėte laikytis, pavyzdžiui, likti izoliuotam, kad neplatintumėte infekcijos.
  • Simptomų istorija. Užsirašykite visus simptomus, kuriuos turite ar jūsų vaikas, ir kiek laiko.
  • Naujausias galimų infekcijos šaltinių poveikis. Pabandykite prisiminti, ar jūs ar jūsų vaikas buvo paveikti ko nors, kas per kelias pastarąsias savaites galėjo sirgti vėjaraupiais.
  • Pagrindinė medicininė informacija. Įtraukite visas kitas sveikatos problemas ir vaistus, kuriuos vartojate jūs ar jūsų vaikas, pavadinimus.
  • Klausimai, kuriuos reikia užduoti gydytojui. Užrašykite savo klausimus, kad galėtumėte maksimaliai išnaudoti laiką su savo gydytoju.

Klausimai, kuriuos galite užduoti savo gydytojui apie vėjaraupius, yra šie:

  • Kokia yra greičiausia šių požymių ir simptomų priežastis?
  • Ar yra kokių nors kitų galimų priežasčių?
  • Kokį gydymą rekomenduojate?
  • Kaip greitai, kol simptomai pagerės?
  • Ar yra naminių priemonių ar savęs priežiūros priemonių, kurios galėtų padėti palengvinti simptomus?
  • Aš ar mano vaikas yra užkrečiamas? Kaip ilgai?
  • Kaip sumažinti kitų užkrėtimo riziką?

Nedvejodami užduokite kitų klausimų.

Ko tikėtis iš savo gydytojo

Jūsų gydytojas gali paklausti:

  • Kokius požymius ir simptomus pastebėjote ir kada jie atsirado pirmą kartą?
  • Ar dar kas nors, ką žinote, per kelias pastarąsias savaites turėjo vėjaraupiams būdingų požymių ir simptomų?
  • Ar jūs ar jūsų vaikas pasiskiepijęs nuo vėjaraupių? Kiek dozių?
  • Ar esate ar esate gydomas jūsų vaikas, ar neseniai gydėtės dėl kitų sveikatos sutrikimų?
  • Kokius vaistus vartojate jūs ar jūsų vaikas, įskaitant receptinius ir nereceptinius vaistus, vitaminus ir papildus?
  • Ar jūsų vaikas mokosi mokykloje, ar jį prižiūri?
  • Ar esate nėščia ar maitinate krūtimi?

Ką tuo tarpu galite padaryti

Kuo daugiau ilsėkitės ir venkite kontakto su kitais. Vėjaraupiai yra labai užkrečiami, kol ant odos pažeidimai visiškai nesusidaro šašai.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio