Spausdinti šį puslapį

Covid-19 pandemijos pasekmės: kodėl taip svarbu išsitirti širdį

Covid-19 pandemijos pasekmės: kodėl taip svarbu išsitirti širdį Covid-19 pandemijos pasekmės: kodėl taip svarbu išsitirti širdį

Medicina practica laboratorija, UAB

Naujasis koronavirusas daliai ligonių atakuoja širdį, tačiau jos pažeidimai gali būti pastebėti gerokai vėliau – jau persirgus infekcija. Tai dar ne viskas: kraujotakai pavojų kelia ir COVID-19 pandemiją lydinti streso banga.

Širdies veiklą ir atsparumą padeda įvertinti pažangūs kraujo tyrimai, kurie anksti įspėja apie kraujagyslių uždegimą, „išprotėjusį“ cholesterolį, padidėjusį gliukozės kiekį ar širdies nepakankamumą.

Net nesunkiai persirgus – rizika širdžiai 

Persirgus COVID-19 liga patariama išsitirti širdį, kurios pažeidimai gali būti pastebimi dar ilgą laiką. Naujas Didžiojoje Britanijoje mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad apie 50 proc. dėl COVID-19 infekcijos ligoninėse gydytų pacientų širdys išliko pažeistos praėjus mėnesiams po pasveikimo.

Tai gali būti dar viena Covid-19 ligos sukelta ilgalaikė pasekmė sveikatai. Tokiame išskirtiniame tyrime dalyvavo 148 pacientai iš šešių Londono ligoninių. Išvados paskelbtos „European Heart Journal“.

Naujasis koronavirusas išprovokuoja kraujo krešėjimą ir didina trombozės pavojų, sutrikdo širdies aprūpinimą krauju, sukelia miokarditą ar paūmina širdies nepakankamumą. Infekcija gali pažeisti kraujagyslių spindžio paviršių išklojantį endotelį, suardyti aterosklerozines plokšteles ir sukelti ūmų miokardo infarktą.

Kaip parodė ankstesnės studijos, tokias komplikacijas dažnai patiria ligoninėse gydomi sunkūs pacientai. Tai padidina tokių ligonių mirties riziką. Tvirtinama, kad į ligoninę dėl COVID-19 ligos komplikacijų 6 kartus daugiau rizikuoja širdininkai.

Vis tik pastebima, kad ir palyginti nesunkiai persirgus COVID-19 infekcija gali kilti širdies problemų. Be to, pažeidus endotelį prasideda kraujagyslių uždegimas, kuris yra vienas svarbiausių aterosklerozės veiksnių.

Stresas atakuoja ir sveikus

Specialistai dar neturi atsakymo, ar persirgusieji COVID-19 infekcija ateityje labiau rizikuos sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Todėl pasveikusiems žmonėms verta atidžiai stebėti savo sveikatą. Jei pradeda kamuoti dusulys, krūtinės skausmas, nereguliariai plaka širdis, reikėtų konsultuotis su gydytoju, kuris patars kuriuos tyrimus reikia atlikti.

Pavojų širdžiai ir kraujagyslėms kelia ne tik tiesioginė naujojo koronaviruso ataka. Covid-19 pandemiją lydi didžiulė lėtinio streso banga, kurią augina infekcijos baimė, nerimas dėl artimųjų sveikatos, karantino apribojimai, pablogėjusi finansinė padėtis, miglose skendinti ateitis ir kt.

Kardiologai pabrėžia, kad stresas – stiprus miokardo infarkto ar insulto rizikos veiksnys. Dėl tokios emocinės būsenos išauga kraujo krešulių rizika. Streso hormonai per ilgesnį laiką gali paskatinti cholesterolio, trigliceridų, cukraus kiekio kraujyje ir kraujospūdžio padidėjimą. Stresas aktyvina ir kraujagyslių uždegimą.

Nors didžiausias pavojus kyla jau sergantiesiems širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, tačiau stresas gali pažeisti ir sveikus žmones.

Kokie kraujo tyrimai padeda saugoti širdį

Anksti diagnozuoti širdies ir kraujagyslių sistemos pokyčius padeda reguliariai atliekami pažangūs kraujo tyrimai. Tuomet galima efektyviai pradėti gydytis.

Didelio jautrumo C reaktyvinio baltymo tyrimas (dj-CRB) leidžia nustatyti kraujagyslių uždegimą, kurį sukelia toksinais užterštas, per tirštas kraujas, infekcinių ligų sukėlėjai, stresas ir kt. Taip galima efektyviau kontroliuoti aterosklerozę. Dj-CRB tyrimas padeda numatyti infarkto ar insulto pavojų net ir tiems pacientams, kurių cholesterolio santykis dar atitinka normą. Svarbu, kad tyrimo metu žmogus nesirgtų infekcine ar kita uždegimine liga.

Lipidograma parodo bendrojo, „gerojo“, „blogojo“ cholesterolio ir trigliceridų kiekį. Aterosklerozei progresuojant „blogieji“ kraujo riebalai skverbiasi į uždegimo pažeistas kraujagyslių sieneles.

Gliukozės kiekio kraujyje tyrimą, kuris padeda įvertinti cukrinio diabeto riziką. Sergančiuosius cukriniu diabetu gerokai dažniau pakerta širdies ir kraujagyslių ligos, jiems didesnis pavojus susirgti sunkesne COVID-19 forma.

NT-pro BNP tyrimas leidžia iškart diagnozuoti ūmų arba lėtinį širdies nepakankamumą. Šios ligos riziką augina COVID-19 infekcijos dažnai sukeliamas miokarditas – širdies raumens uždegimas. Be to, NT-pro BNP tyrimas padeda kontroliuoti paskirto širdies nepakankamumo gydymo efektyvumą.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio