Spausdinti šį puslapį

Individualių namų sėkmės metas – valstybės subsidija privačių namų renovacijai

Individualių namų sėkmės metas – valstybės subsidija privačių namų renovacijai Individualių namų sėkmės metas – valstybės subsidija privačių namų renovacijai

ROCKWOOL, UAB

www.rockwool.lt

Vis šiltėjantis klimatas – puikus metas pradėti galvoti ir apie tai, koks svarbus tinkamas šilumos išlaikymas šildomų patalpų viduje, kai į šalį atkeliauja kiek žvarbesni orai. Ne tik todėl, kad tai tiesiogiai susiję su mūsų kartais didelėmis išlaidomis šildymui, tačiau ir todėl, kad šilumos neeikvotumėme veltui ir taip skatintumėme žaliosios ekonomikos kursą.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) privačių namų modernizavimui iš klimato kaitos programos lėšų skiria 11 mln., eurų subsidijų sumą. Vienas toks projektas gali pretenduoti iki 14 500 eurų subsidijos sumą. Tokios išmokos dydis apskaičiuojamas – padauginus naudingą namo plotą iš fiksuoto dydžio (už 1 m² – 75 eurai), o tokios išmokos skiriamos individualiems vieno ar dviejų butų gyvenamiesiems namams atnaujinti.

„Namo renovaciją ir modernizaciją iš tiesų labai svarbu pradėti nuo jo šiltinimo, o pačiame renovacijos procese svarbu naudoti efektyvias ir kokybiškas medžiagas. Jeigu sienos konstrukcijos liks šaltos ir „kiauros“ – šilumos išsaugojimui nepadės nei pats naujausias ir moderniausias namo stogas nei naujausias ir moderniausias šildymo  katilas. Čia panašiai, kaip ir su naujausio modelio automobiliu. Kai ketiname įsigyti naują ir modernų automobilį – tikimės ir pačios geriausios jo komplektacijos. Panašu, kad netaupome jo kokybės sąskaita ir neprašome, kad gamintojas išimtų pavyzdžiui kondicionavimo sistemą tam, kad automobilis būtų naujas, bet, galbūt, kiek pigesnis. Norime komforto ir kokybės už geriausią kainą. Tą jau daugelį metų savo klientams ir siūlo mūsų įmonė. Pati termomodernizacija ir yra bene svarbiausias ir turėtų būti pirminis elementas namo renovacijos procese, kadangi net ir pakeitus šilumos sistemas ir katilus sutaupymų nebus jei pastato atitvarai nebus tinkamai apšiltinti. Itin svarbu tai, kad kai kuriais atvejais energijos šaltinio pakeitimas gali net išauginti šilumos kaštus. Visiems mums - itin svarbus ekonomiškas ir kaip įmanoma efektyvesnis šilumos panaudojimas, tvarus visuomenės mąstymas, kuris yra mūsų produktų, veiklos, taip pat ir mokslinių tyrimų pagrindas. Kai namo sienos sandarios ir gerai apšiltintos – galima galvoti ir apie šiluminių katilų atnaujinimą ar kitus, ne ką mažiau svarbesnius renovacijos procesus“, – komentavo įmonės ROCKWOOL, gaminančios akmens vatą atstovas, įmonės techninis vadovas dr. Andrius Buska.

Atnaujinant pastatus yra svarbus ne tik pats statinio modernizavimo procesas, tačiau  darbų kokybė ir medžiagos, kurios ir yra naudojamos namo modernizavimo procese.

„Tokią patirtį jau turi daugiabučiai mūsų šalies namai, kurie jau įvykdė atnaujinimo projektus ir pasinaudojo termomodernizacijos galimybe. Nes tęsiant ir privačių namų renovacijas – būtina įvertinti daugiabučių namų atnaujinimo patirtį. Svarbūs du dalykai, kad pastatas būtų renovuojamas kompleksiškai ir pagrindinis dėmesys būtų skiriamas pastatų šiltinimui, kad medžiagos būtų pasirinktos tinkamos ir darbai atlikti kokybiškai“, – sako buvęs Statybos ir urbanistikos vėliau dirbęs ir šalies Aplinkos ministru Algis Čaplikas.

Paraiškos teikiamos individualiai ir tik elektroniniu būdu – per Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) informacinę sistemą APVIS. Paraiškos šio tipo subsidijai gauti teikiamos nuo 2021 m. gegužės 3 dienos iki 2021 m. birželio 1 dienos.

Žmogus pasiryžęs renovuoti savo turimą nekilnojamąjį namą - didina jo vertę bei kryptingai investuoja savo turimus pinigus. Investuoti į kokybišką savo namo renovaciją ne ką mažiau svarbu nei investuoti į savo pensinį fondą ar vaikų išsilavinimą. Finansuojami projektai bus atrenkami konkurso būdu pagal prioritetinius atrankos kriterijus, nepriklausomai nuo jų registracijos formos pateikimo pirmumo. Todėl kviečiame pasinaudoti šią galimybe ir šalčius pasitikti jiems pasiruošus – renovuotuose ir šiltuose namuose.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio