Spausdinti šį puslapį

Prostatos specifinio antigeno (PSA) testas – kada ir kaip atliekamas šis tyrimas?

Prostatos specifinio antigeno (PSA) testas – kada ir kaip atliekamas šis tyrimas? Prostatos specifinio antigeno (PSA) testas – kada ir kaip atliekamas šis tyrimas?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Kas yra PSA testas?

Prostatos specifinis antigenas arba PSA yra baltymas, kurį gamina normalios, taip pat piktybinės, prostatos liaukos ląstelės. PSA testas nustato PSA lygį vyro kraujyje.

Šiam tyrimui kraujo mėginys siunčiamas analizei atlikti į laboratoriją. Rezultatai paprastai pateikiami kaip PSA nanogramai mililitre (ng / ml) kraujo. Vyrų, sergančių prostatos vėžiu, PSA koncentracija kraujyje dažnai būna padidėjusi, o PSA testą FDA iš pradžių patvirtino 1986 m., Norėdama stebėti vyrų, kuriems jau buvo diagnozuota liga, prostatos vėžio progresavimą. 1994 m. FDA patvirtino PSA testo naudojimą kartu su skaitmeniniu tiesiosios žarnos egzaminu (DRE) besimptomiams vyrams tirti dėl prostatos vėžio. Vyrams, kuriems pranešama apie prostatos simptomus, dažnai atliekami PSA tyrimai (kartu su DRE), siekiant padėti gydytojams nustatyti problemos pobūdį. Be prostatos vėžio, vyro PSA lygis gali pakilti dėl daugybės gerybinių (ne vėžinių) būklių. Dažniausios gerybinės prostatos būklės, sukeliančios PSA lygio padidėjimą, yra prostatitas (prostatos uždegimas) ir gerybinė prostatos hiperplazija (BPH) (prostatos padidėjimas). Nėra įrodymų, kad prostatitas ar BPH sukelia prostatos vėžį, tačiau vyrui gali būti viena ar abi šios ligos ir išsivystyti prostatos vėžys.

Ar atliekant prostatos vėžio tyrimą rekomenduojamas PSA tyrimas?

Iki maždaug 2008 m. Kai kurie gydytojai ir profesinės organizacijos ragino kasmet tirti vyrus, pradedant 50 metų, PSA tyrimą. Kai kurios organizacijos rekomendavo vyrus, kuriems yra didesnė prostatos vėžio rizika, įskaitant afroamerikiečių vyrus ir vyrus, kurių tėvas ar brolis sirgo prostatos vėžiu, pradėti tikrinimą būnant 40 ar 45 metų. Tačiau, sužinojus daugiau apie prostatos vėžio patikros naudą ir žalą, nemažai organizacijų pradėjo atsargiai vertinti įprastą gyventojų patikrą. Dauguma organizacijų rekomenduoja vyrams, kurie svarsto PSA tyrimą, pirmiausia aptarti riziką ir naudą su savo gydytojais.

Koks yra įprastas PSA testo rezultatas?

Specifinio normalaus ar nenormalaus PSA kiekio kraujyje nėra, to paties vyro koncentracija laikui bėgant gali skirtis. Anksčiau dauguma gydytojų manė, kad PSA lygis yra 4,0 ng / ml ir mažesnis, kaip įprasta. Todėl, jei vyro PSA lygis viršijo 4,0 ng / ml, gydytojai dažnai rekomendavo atlikti prostatos biopsiją, kad nustatytų, ar yra prostatos vėžys. Tačiau naujesni tyrimai parodė, kad kai kuriems vyrams, kurių PSA lygis yra mažesnis nei 4,0 ng / ml, yra prostatos vėžys ir kad daugelis vyrų, turinčių aukštesnį lygį, neturi prostatos vėžio. Be to, dėl įvairių veiksnių vyro PSA lygis gali svyruoti. Pavyzdžiui, vyro PSA lygis dažnai pakyla, jei jis serga prostatitu ar šlapimo takų infekcija. Prostatos biopsijos ir prostatos operacijos taip pat padidina PSA lygį. Ir atvirkščiai, kai kurie vaistai, įskaitant finasteridą ir dutasteridą, kurie naudojami BPH gydymui, sumažina vyro PSA lygį. Tyrimų laboratorijose PSA lygis taip pat gali šiek tiek skirtis.

Kitas sudėtingas faktorius yra tas, kad tyrimai, siekiant nustatyti normalų PSA koncentracijos intervalą, pirmiausia buvo atliekami baltųjų vyrų populiacijose. Nors ekspertų nuomonės skiriasi, nėra aiškaus sutarimo dėl optimalios PSA ribos rekomenduojant prostatos biopsiją bet kurios rasės ar etninės grupės vyrams. Tačiau apskritai, kuo aukštesnis vyro PSA lygis, tuo didesnė tikimybė, kad jis serga prostatos vėžiu. Be to, nuolatinis vyro PSA lygio kilimas bėgant laikui taip pat gali būti prostatos vėžio požymis.

Ką daryti, jei atrankos testas rodo padidėjusį PSA lygį?

Jei vyras, neturintis prostatos vėžio simptomų, nusprendžia atlikti prostatos vėžio patikrą ir nustatomas padidėjęs PSA lygis, gydytojas gali rekomenduoti kitą PSA testą, kad patvirtintų pirminę išvadą. Jei PSA lygis vis dar aukštas, gydytojas gali rekomenduoti vyrui tęsti PSA tyrimus ir DRE reguliariais intervalais, kad būtų galima stebėti, ar laikui bėgant nepakinta. Jei vyro PSA lygis ir toliau didėja arba jei DRE metu nustatomas įtartinas darinys, gydytojas gali rekomenduoti papildomus tyrimus, kad būtų galima nustatyti problemos pobūdį. Šlapimo takų infekcijai patikrinti gali būti rekomenduojamas šlapimo tyrimas. Gydytojas taip pat gali rekomenduoti vaizdo tyrimus, tokius kaip transrektinis ultragarsas, rentgeno spinduliai ar cistoskopija. Įtarus prostatos vėžį, gydytojas rekomenduos atlikti prostatos biopsiją. Atliekant šią procedūrą, surenkami keli prostatos audinio mėginiai, į prostatą įkišus tuščiavidures adatas ir jas ištraukus. Dažniausiai adatos įkišamos per tiesiosios žarnos sienelę (transrektalinė biopsija). Tada patologas mikroskopu apžiūri surinktus audinius. Gydytojas gali naudoti ultragarsą prostatos apžiūrai biopsijos metu, tačiau prostatos vėžiui diagnozuoti vien tik ultragarso negalima naudoti.

Kokie yra prostatos vėžio atrankos PSA testo apribojimai ir galima žala?

Ankstyvas prostatos vėžio nustatymas gali nesumažinti galimybės mirti nuo prostatos vėžio. Naudojant atranką, PSA testas gali padėti nustatyti mažus navikus, kurie nesukelia simptomų. Vis dėlto radus nedidelį naviką, nebūtinai sumažėja vyro galimybė mirti nuo prostatos vėžio. Daugelis PSA tyrimų metu nustatytų navikų auga taip lėtai, kad vargu ar gali kelti grėsmę vyro gyvybei. Navikų, kurie nėra pavojingi gyvybei, nustatymas vadinamas „perdiagnostika“, o šių navikų gydymas vadinamas „per dideliu gydymu“. Dėl pernelyg didelio gydymo vyrai be reikalo susiduria su ankstyvojo prostatos vėžio gydymo, įskaitant chirurgiją ir spindulinę terapiją, galimomis komplikacijomis ir žalingu šalutiniu poveikiu. Šių gydymo būdų šalutinis poveikis yra šlapimo nelaikymas (nesugebėjimas kontroliuoti šlapimo tekėjimo), žarnyno veiklos problemos, erekcijos disfunkcija (erekcijos praradimas arba erekcijos, netinkamos lytiniam aktui atlikti) ir infekcija. Be to, anksti susirgus vėžiu, tai gali nepadėti vyrui, kuris turi greitai augantį ar agresyvų naviką, kuris gali būti išplitęs kitose kūno dalyse prieš jį aptinkant. PSA testas gali duoti klaidingai teigiamų arba klaidingai neigiamų rezultatų. Klaidingai teigiamas testo rezultatas gaunamas, kai vyro PSA lygis yra padidėjęs, tačiau iš tikrųjų nėra vėžio. Klaidingai teigiamas tyrimo rezultatas gali sukelti nerimą vyrui ir jo šeimai ir sukelti papildomas medicinines procedūras, pvz., Prostatos biopsiją, kurios gali būti žalingos. Galimas šalutinis biopsijų poveikis yra rimtos infekcijos, skausmas ir kraujavimas.

Pasirodo, kad dauguma vyrų, kurių PSA lygis yra padidėjęs, neturi prostatos vėžio; tik apie 25% vyrų, kuriems atliekama prostatos biopsija dėl padidėjusio PSA lygio, iš tikrųjų nustatoma, kad yra prostatos vėžys, kai atliekama biopsija.

Klaidingai neigiamas tyrimo rezultatas gaunamas, kai vyro PSA lygis yra žemas, nors jis iš tikrųjų serga prostatos vėžiu. Klaidingai neigiami tyrimo rezultatai gali suteikti vyrui, jo šeimai ir gydytojui klaidingą patikinimą, kad jis neserga vėžiu, nors iš tikrųjų jis gali sirgti vėžiu, kurį reikia gydyti.

Kokie tyrimai buvo atlikti tiriant prostatos vėžio patikrą?

Buvo atlikti keli atsitiktinių imčių prostatos vėžio atrankos tyrimai. Vienas didžiausių yra prostatos, plaučių, kolorektalinio ir kiaušidžių (PLCO) vėžio atrankos tyrimas, kurį NCI atliko siekdama nustatyti, ar tam tikri atrankos testai gali padėti sumažinti mirčių nuo kelių paplitusių vėžio atvejų skaičių. Tyrimo prostatos dalyje buvo įvertinti PSA testas ir DRE gebėjimas sumažinti vyro galimybes mirti nuo prostatos vėžio.

PLCO tyrėjai nustatė, kad vyrai, kuriems kasmet buvo atlikta prostatos vėžio patikra, dažniau sirgo prostatos vėžiu nei kontrolinės grupės vyrai, tačiau mirčių nuo šios ligos dažnis buvo toks pats. Apskritai, rezultatai rodo, kad daugelis vyrų buvo gydomi dėl prostatos vėžio, kurio nebūtų galima aptikti per visą gyvenimą be atrankos.

Todėl šie vyrai buvo be reikalo patyrę galimą gydymo žalą.

Antrame dideliame tyrime, Europos atsitiktinių imčių tyrime dėl prostatos vėžio (ERSPC), buvo lyginamos vyrų, kuriems atsitiktinai paskirta PSA atlikta patikra arba jos nebuvo, mirtys nuo prostatos vėžio. Kaip ir PLCO, vyrams ERSPC, kuriems buvo atlikta prostatos vėžio patikra, liga buvo dažnesnė nei kontrolinės grupės vyrų.

Priešingai nei PLCO, vyrai, kurie buvo patikrinti, turėjo mažesnį mirties nuo prostatos vėžio dažnį.

Naujausiame dokumente buvo analizuojami PLCO duomenys, naudojant sudėtingą statistinį modelį, siekiant atsižvelgti į tai, kad kai kuriems PLCO tyrimo vyrams, kurie buvo priskirti kontrolinei grupei, vis dėlto buvo atlikta PSA patikra. Ši analizė parodė, kad PLCO ir ERSPC tyrimų nauda buvo panaši ir kad abu tyrimai atitiko tam tikrą prostatos vėžio mirties sumažėjimą kartu su prostatos vėžio atranka. Tokie statistinio modeliavimo tyrimai turi svarbių apribojimų ir remiasi nepatikrintomis prielaidomis, dėl kurių jų išvados gali būti abejotinos (arba labiau tinkamos tolesniems tyrimams, nei būti atrankos gairių pagrindu). Dar svarbiau tai, kad naudojant modelį negalima įvertinti naudos ir žalos, susijusios su atranka, pusiausvyros.

Jungtinių Valstijų prevencinių tarnybų darbo grupė išanalizavo visų praneštų prostatos vėžio atrankinių tyrimų duomenis, daugiausia iš PLCO ir ERSPC tyrimų, ir apskaičiavo, kad kiekvienam 1 000 55–69 metų vyrui, kuris kas 1–4 metus tikrinamas 10 metų iki 15 metų:

Būtų išvengta apie 1 mirties nuo prostatos vėžio

120 vyrų tyrimo rezultatas būtų klaidingai teigiamas, o tai lemtų biopsiją, o kai kuriems biopsiją atlikusiems vyrams biopsijoje atsirastų bent vidutiniškai varginantys simptomai.

100 vyrų būtų diagnozuotas prostatos vėžys. Iš jų 80 būtų gydomi (iškart arba po aktyvaus stebėjimo laikotarpio) chirurgija ar radiacija. Mažiausiai 60 iš šių vyrų turėtų rimtų gydymo komplikacijų, tokių kaip erekcijos disfunkcija ir (arba) šlapimo nelaikymas.

Kaip PSA testas naudojamas vyrams, kurie buvo gydomi nuo prostatos vėžio?

PSA testas dažnai naudojamas pacientams, kuriems yra buvęs prostatos vėžys, stebėti, ar jų vėžys nepasikartojo (grįžo). Jei vyro PSA lygis pradeda didėti po prostatos vėžio gydymo, tai gali būti pirmasis pasikartojimo požymis. Toks „biocheminis recidyvas“ paprastai pasireiškia kelis mėnesius ar metus prieš kitus prostatos vėžio pasikartojimo klinikinius požymius ir simptomus. Tačiau vienas padidėjęs PSA matavimas pacientui, kuriam anksčiau buvo prostatos vėžys, ne visada reiškia, kad vėžys atsinaujino. Dėl prostatos vėžio gydytas vyras turėtų aptarti padidėjusį PSA lygį su savo gydytoju. Gydytojas gali rekomenduoti pakartoti PSA testą arba atlikti kitus tyrimus, kad patikrintų pasikartojimo požymius. Gydytojas gali ieškoti PSA lygio didėjimo tendencijos laikui bėgant, o ne vieno padidėjusio PSA lygio.

Ką PSA lygio padidėjimas reiškia vyrui, kuris buvo gydomas nuo prostatos vėžio?

Jei vyro PSA lygis pakyla po prostatos vėžio gydymo, prieš rekomenduodamas tolesnį gydymą, gydytojas atsižvelgs į daugelį veiksnių. Papildomas gydymas remiantis vienu PSA testu nerekomenduojamas. Vietoj to, didėjanti PSA lygio tendencija laikui bėgant kartu su kitomis išvadomis, tokiomis kaip nenormalus vaizdo tyrimų rezultatas, gali paskatinti vyro gydytoją rekomenduoti tolesnį gydymą.

Kaip mokslininkai bando patobulinti PSA testą?

Mokslininkai tiria būdus, kaip patobulinti PSA testą, kad gydytojai galėtų geriau atskirti vėžinius nuo gerybinių būklių ir lėtai augančius vėžius nuo greitai augančių, potencialiai mirtinų vėžių. Nėra įrodyta, kad nė vienas sumažina mirties nuo prostatos vėžio riziką. Kai kurie iš tirtų metodų yra šie:

Laisvas, palyginti su bendru PSA. PSA kiekis kraujyje, kuris yra „laisvas“ (neprisirišęs prie kitų baltymų), padalytas iš bendro PSA kiekio (laisvas pliusas surištas), žymimas kaip laisvo PSA dalis. Kai kurie įrodymai rodo, kad mažesnė laisvo PSA dalis gali būti susijusi su agresyvesniu vėžiu.

PSA tankis pereinamojoje zonoje. PSA koncentracija kraujyje padalinta iš prostatos pereinamosios zonos tūrio. Pereinamoji zona yra vidinė prostatos dalis, kuri supa šlaplę. Kai kurie įrodymai rodo, kad ši priemonė gali būti tikslesnė nustatant prostatos vėžį nei standartinis PSA testas.

Konkretaus amžiaus PSA atskaitos diapazonai. Kadangi vyro PSA lygis linkęs didėti su amžiumi, buvo pasiūlyta, kad naudojant amžiui būdingus PSA atskaitos diapazonus gali padidėti PSA testų tikslumas. Tačiau pagal amžių orientaciniai intervalai paprastai nebuvo palankūs, nes jų naudojimas daugeliui vyrų gali atitolinti prostatos vėžio nustatymą.

PSA greitis ir PSA padvigubėjimo laikas. PSA greitis yra vyro PSA lygio pokyčio greitis per tam tikrą laiką, išreikštas ng / ml per metus. PSA padvigubėjimo laikas yra laikotarpis, per kurį vyro PSA lygis padvigubėja. Kai kurie įrodymai rodo, kad vyro PSA lygio padidėjimo greitis gali būti naudingas numatant, ar jis serga prostatos vėžiu.

Pro-PSA. Pro-PSA nurodo keletą skirtingų neaktyvių PSA pirmtakų. Yra keletas įrodymų, kad pro-PSA yra labiau susijęs su prostatos vėžiu nei su BPH. Vienas neseniai patvirtintas bandymas sujungia pro-PSA formos, vadinamos [-2] proPSA, matavimą su PSA ir laisvo PSA matavimais. Gautas „prostatos sveikatos indeksas“ gali būti naudojamas padėti vyrui, kurio PSA lygis yra nuo 4 iki 10 ng / ml, nuspręsti, ar jam reikia atlikti biopsiją.

IsoPSA. PSA kraujyje egzistuoja skirtingos struktūrinės formos (vadinamos izoformomis). IsoPSA testas, kuriuo matuojamas visas PSA izoformų spektras, o ne PSA koncentracija kraujyje, gali pagerinti prostatos vėžiu sergančių vyrų atranką į biopsiją.

PSA kartu su kitais baltymų biomarkeriais. Tiriami bandymai, kuriuose derinamas PSA matavimas kraujyje su kitų biologinių žymenų, susijusių su prostatos vėžiu, kiekio kraujyje ar šlapime matavimais, dėl jų gebėjimo atskirti didelės rizikos ligas. Šie kiti biologiniai žymekliai apima su kalikreinu susijusią peptidazę 2, prostatos vėžio antigeną 3 (PCA3) ir TMPRSS2-ERG genų sintezę.

Prostatos specifinio antigeno (PSA) testas

Šiandien dienai vyrai gali greitai ir patogiai pastikrinti savo prostatos antigeno kiekį „ PROSTA-Check®“  testu, kas suteiks informacijos apie fiziologinę prostatos būklę. Šis greitos diagnostikos testas skirtas prostatos specifinio antigeno (PSA) nustatymui, kurio didesnis už normalų kiekis gali būti prostatos patologijos (gėrybinės hiperplazijos, prostatito, vėžio ir kt.) požymis.

Prostatos testo vyrams PROSTA-Check® privalumai:

  • Testas gali būti atliekamas, bet kuriuo paros metu ir bet kurioje jums patogioje vietoje.
  • Testą atlikti yra labai paprasta, nereikia jokių papildomų įgūdžių ar specialių dietų.
  • Rezultatai yra žinomi jau po 10 min.
  • Galimybė nuolat tikrinti savo sveikatą ir esant reikalui pasikonsultuoti su daktaru arba vaistininku dėl tolimesnio gydymo.
  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio