Spausdinti šį puslapį

Meistro Namai pataria: medinio namo statyba, privalumai bei trūkumai

Meistro Namai pataria: medinio namo statyba, privalumai bei trūkumai Meistro Namai pataria: medinio namo statyba, privalumai bei trūkumai

Mediniai namai – sparčiai populiarėjantis sprendimas, renkantis nuosavą būstą.  Medinių namų rinka nuolatos plečiasi,  kasmet pristatomi inovatyvūs namų iš medžio sprendimai, lemiantys dar dažnesnį tokio tipo namų pasirinkimą.

Viena pagrindinių priežasčių, lemiančių naujakurių susidomėjimą mediniais statiniais – itin lanksti medinių namų kaina. Prieš nusprendžiant, kokio tipo namą rinktis, derėtų gerai apsvarstyti ne tik finansines galimybes, bet ir poreikius. Žinodami savo prioritetus, galite nesunkiai susikurti svajonių būstą ir gerokai sutaupyti jo įrengimui.

Kokio tipo medinį namą pasirinkti?

Mediniai namai gali būti įvairių tipų, tačiau dažniausiai svarstomi bei lyginami yra karkasiniai ir rąstiniai namai. Greita karkasinių namų statyba dažnai tampa svariu argumentu renkantis namą, tačiau rąstiniai namai lenkia savo autentika, ekologiškumu ir kitais privalumais. Kad pasirinkimas taptų lengvesnis, „Meistro Namai“ apibūdina pagrindinius vienų ir kitų medinių namų skirtumus, privalumus bei trūkumus.

Meistro Namai

Karkasinio namo statyba

Karkasiniai mediniai namai – itin ekonomiškas būsto variantas, dėl specifinės konstrukcijos užtikrinantis puikią šilumos izoliaciją, tokiu būdu ženkliai sumažinant mūriniam namui būdingus šilumos kaštus.

Karkasiniai namai atveria plačias interjero dizaino galimybes – projektuojant tokį namą galima palikti daugiau atvirų erdvių, didelius langus, priimti kitus unikalius interjero sprendimus naudojant įvairesnes apdailos medžiagas, o, galvojant apie ateitį, karkasinio namo pertvarkymas taip pat gerokai paprastesnis nei kitų tipų namų.

Karkasinio tipo namo dalys yra gaminamos iš anksto ir montuojamos vos pristačius į numatytą namo vietą, todėl, statant tokio tipo namą, dažniausiai nereikia rūpintis statybų vietos apsauga, kadangi namas surenkamas ypač greitai.

Speciali programa leidžia itin tiksliai apskaičiuoti statybai reikalingas medžiagas, todėl statytojas retai permoka už statybų metu sunaudotas medžiagas.

Rąstinio namo statyba

Rąstinis namas pasižymi unikalumu. Rąstinio namo statyba remiasi tradicinėmis technologijomis, dažniausiai kiekvieno rąsto sujungimą gaminant patyrusio meistro rankomis. Nors projektuojant tokio tipo medinį namą atsiveria gerokai mažesnės interjero dizaino galimybės, rąstinio namo statyboms pasirinkus rankomis apdirbtus rąstus, jūsų namai išsiskirs unikaliu grožiu, išsaugant visa tai, ką kiekvienam medžiui davė pati gamta.

Rąstinio namo statybai galima rinktis ne tik natūralius, rankiniu būdu apdirbtus rąstus, bet ir rąstus, apdirbtus mašininiu būdu. Statant medinį namą iš mašininiu būdu apdirbtų rastų, jo kaina tampa gerokai mažesnė, namo statybai naudojami tikslesnių formų rąstai, o automatizuota jų apdirbimo technologija leidžia pagaminti namus gerokai greičiau nei renkantis rankomis apdirbtus rąstus išvengiant rankų darbo metu pasitaikančių klaidų.

Rąstas yra natūraliai „kvėpuojanti” medžiaga, priešingai nei daugybė statybinių medžiagų, dažnai naudojamų karkasinių namų statybose. Medienos ląstelėse vykstant nuolatinei oro apykaitai, rąstiniuose namuose išlieka pastovus deguonies balansas ir optimali oro drėgmė.

Vienas didžiausių trūkumu gali tapti rąstinio namo pritaikymas A energetinei klasei, kuri tokio tipo gyvenamiesiems pastatams reikalinga jau ne vienerius metus. Skaičiuojama, kad siekiant, jog rastinis namas atitiktų A energetinio naudingumo klasę, jis turėtų būti pastatytas iš maždaug 70 centimetrų storio rąstų, kai rinkoje dažniausiai naudojami 24–30 centimetrų rąstai. Tokio storio medžiagų kaina – neadekvačiai didelė, todėl dažnai, užuot renkantis storus rąstus, namas šiltinamas tarp dviejų medinių rastų purškiant ekovatos sluoksnį. Ne retai rąstinio gyvenamojo namo reikalavimus bandoma apeiti jį įteisinant kaip sodo namą, tačiau vertėtų nepamiršti, kad tokiu atveju oficialiai rąstinis namas gali būti naudojamas ne daugiau nei 4 mėnesius per metus.

Medinio namo statybos etapai

Dažniausiai tiek karkasiniai, tiek rąstiniai namai yra pagaminami iš anksto, vėliau juos atvežant ir surenkant užsakovo sklype, tačiau jų statybos etapai yra skirtingi. „Meistro Namai“ atkreipia dėmesį, kad  skiriasi ir esminės šių namų statybos detalės, į kurias svarbu atsižvelgti norint, kad investicijos iš tiesų pasiteisintų ir savo statiniu galėtumėte džiaugtis ilgus metus.

Gana paprastomis konstrukcijomis pasižymintis karkasinis namas nėra sukus pastatas, todėl dažniausiai jam užtenka juostinių ar polinių pamatų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad pamatų išorinis kraštas sutaptų su karkasinio namo rostverko išoriniu kraštu, o betoną nuo medienos rekomenduojama atskirti hidroizoliaciniu sluoksniu.

Statant karkasinį namą, kaip ir bet kurių kitų statybų atveju, darbai pradedami nuo žemės ir pamatų įrengimo, o juos pabaigus pereinama prie sienų, stogo ir laikančiųjų konstrukcijų įrengimo. Tik turint visą pagrindinę namo konstrukciją stogas pradedamas dengti pasirinkta danga, vėliau atliekami apskardinimo ir lietaus sistemos nuvedimo darbai. Toliau, kaip ir daugelio kitų statinių atveju, darbai tęsiami atliekant namo išorės ir vidaus apdailą.

Lyginant su rastinio namo montavimu, karkasinio namo montavimas labiau panašus į vaikišką dėlionę, todėl šios rūšies namui surinkti nėra būtini aukštos kvalifikacijos meistrai, o dėliojant tąšus pagal zonas jo surinkimas tampa dar greitesnis.

Lyginant su karkasiniais namais, rąstinių namų statyba yra ženkliai sudėtingesnė ir reikalaujanti meisto žinių bei patirties. Montuojant rastinį namą ypač svarbūs teisingi pamatai: pamato viršus privalo būti lygus, kad apatinis rąstas visu savo pagrindu priglustų prie pamato. Svarbu, kad paviršiaus nelygumai ir aukščių skirtumas tarp pamatų kampų neviršytų 10 mm. Rekomenduojama rinktis pamatą, kurio aukštis nebūtų mažesnis nei 40 cm, nes lyjant apatinis vainikas dažnai apsitaško, o nešvarumus suku pašalinti. Patariama montuojant pamatus išbetonuoti ir pirmo aukšto grindis, šildant jas bent 8–10 cm putų polistirolo sluoksniu.

Siekiant pagreitinti darbus ir išsaugoti puikią rastų būklę, jie dažnai montuojami krano pagalba. Montavimo metu tarp rąstų klojamas izoliacinis sluoksnis, dažniausiai pagamintas iš pluošto, vilnos ar akmens vatos. Atsižvelgiant į tai, kad sienoms naudojami rąstai yra linkę slinktis, jie tarpusavyje sutvirtinami.

Sumontavus pagrindines namo konstrukcijas pereinama prie stogo dengimo darbų.  Rąstiniam namui turi būti montuojamos slenkančios stogo konstrukcijos, nes statiniui džiūstant, o sienoms sėdant, gali nežymiai keistis stogo kampas. Planuojantiems statyti rąstinį namą rekomenduojama rinktis sunkesnes stogo dangas, nes pastarosios ne tik tarnaus ilgai, bet ir leis stogui greičiau nusėsti.

Medinio namo privalumai ir trūkumai

Klausimą, ar iš principo verta pasikliauti medžiu statant namą, greičiausiai sau užduoda ne vienas galvojantis apie nuosavą būstą.  Kaip ir bet kokie kiti statiniai, mediniai namai turi savo pliusų ir minusų. Kokie jie yra – vardina  „Meistro Namai“ specialistai.

Visų pirma, išskiriant šio tipo pastatų privalumus, galima pabrėžti didelę naudą gamtai, nes medis – atsinaujinanti žaliava bei puikią medinių namų akustiką arba ypač gerą garso izoliaciją. Mediniame name yra kur kas tyliau negu, pavyzdžiui, betoniniame.

Reikšmingas privalumas skaičiuojant statybos kaštus yra lengvas medienos, kaip pagrindinės statybų medžiagos, svoris.  Tai lemia, kad iš medžio statomam namui bus reikalingi daug lengvesni pamatai. Dėl lengvo svorio medieną statybų metu taip pat bus paprasta transportuoti.

Be to, medžio masyvo namai pasižymi didžiausiu atsparumu ugniai, o jų patvarumas ir kokybė, lyginant su plieno ir betono pastatais, dažnai gerokai pranoksta kainą.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio