Spausdinti šį puslapį

Vėdinimo sistemos ir ortakių įtaka žmogui bei jį supančiai aplinkai

Vėdinimo sistemos ir ortakių įtaka žmogui bei jį supančiai aplinkai Vėdinimo sistemos ir ortakių įtaka žmogui bei jį supančiai aplinkai

LESLAT, Lietuvos, Latvijos ir Estijos UAB

leslat.lt

Jei patalpose vėdinimas yra natūralus, tai reiškia nuolat atveriamus langus ir didelius šilumos nuostolius. Deja, energiškai efektyviame pastate to negali būti, be to, toks vėdinimas didina energijos sąnaudas. Laikantis sandaraus namo reikalavimų ir sandarumo lygio, norint patalpose turėti sveiką mikroklimatą rekomenduojama įrengti rekuperacinę vėdinimo sistemą, o tam reikia pasirinkti ortakius, užtikrinančius efektyvų vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos veikimą

Taigi, kokius ortakius plieninius, lanksčius polietileno ar poliuretano – pasirinkti?

Nerūdijančio plieno arba cinkuotos skardos ortakiai vėdinimui bei kondicionavimui  naudojami seniai, gerai žinomos jų savybės ir eksploatacijos ypatumai. Jie tinkamai atlieka savo funkciją, tačiau keletas jų eksploatacijos ypatumų privertė ieškoti alternatyvų. Ortakių vamzdžiai iš cinkuotos skardos ilgainiui tampa nehigieniški ir užteršia jais cirkuliuojantį orą. Be to, nerūdijančio plieno arba cinkuotos skardos ortakiai pasižymi prastomis termoizoliacinėmis savybėmis.

Kad ortakiai nerūdytų, plieno paviršius padengiamas specialiu riebaliniu sluoksniu, kuris suformuoja atsparią plėvelę. Kuomet oro srautas, kuriame yra dulkių ir kitokių nešvarumų liekanų (filtrai išvalo orą toli gražu  ne iki galo, o ir keičiami ne tiek dažnai, kiek reiktų), plūsta ortakiu, šie nešvarumai prilimpa prie riebaluotų  ortakio sienelių. Ilgainiui ant sienelių susikaupia visas sluoksnis nešvarumų, tuo tarpu ortakiu teka oras, kuriuo mes kvėpuosime.

Plieniniai ortakiai užima daugiau vietos, jiems reikia nemažai sklendžių, alkūnių, fasoninių detalių. Tuo tarpu, lankstiems ortakiams reikia mažiau detalių, jie užima mažiau vietos, bet jais praeina mažesni oro kiekiai ir mažėja oro srautų greičiai, todėl ortakių reikia daugiau.

Montuoti lanksčius ortakius yra paprasčiau, tačiau reikia žinoti, kad jais cirkuliuojantys oro srautai dėl nelygių vidinių ortakių paviršių ir mažesnio skersmens netenka dalies slėgio ir greičio. Todėl vėdinimo sistema su lanksčiais ortakiais turi būti itin krupščiai suprojektuota. Netinkamai pagal patalpų tūrį, reikiamus oro srautus ir galimus slėgio nuostolius apskaičiuota vėdinimo sistema veiks neefektyviai, o patalpos nebus tinkamai vėdinimos.

Dėl šių priežasčių lanksčių ortakių reikia daugiau, pasitaiko, kad į vieną patalpą, į vieną oro skirstytuvą tenka numatyti net po tris lanksčių ortakių vamzdžius, nes, lyginant su cinkuotos skardos ortakiais, oro slėgio nuostoliai lanksčiuose ortakiuose didesni maždaug 30 – 40 proc. Sistemai su lanksčiais ortakiais patiekti tokiam pat oro kiekiui reikia ilgesnio rekuperatoriaus darbo.

Lyginant cinkuotos skardos ir lanksčius ortakius, pastarieji yra brangesni. Lanksčiuose ortakiuose oro pasipriešinimas didesnis, tad reikia daugiau žarnų, kad galima būtų tiekti reikalingą oro srautą. Tad tam, kad vėdinimo sistema veiktų efektyviai, visų pirma būtinas tinkamas projektas su apskaičiuotais oro srautais. Įrengus bet kurią vėdinimo sistemą labai naudinga patikrinti oro kiekius sistemoje, o ypač lanksčių ortakių sistemose, dėl didesnio oro pasirpriešinimo. Be to, realiai pamatavę oro kiekius, specialistai išduoda vadinamąjį vėdinimo pasą ir tai yra puiki vėdinimo sistemos efektyvumo kontrolė.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos UAB „LESLAT“ vadovas Vytautas Kriukas pastebi, kad pastaruoju metu dėl lengvesnio montavimo ir mažesnio skersmens išpopuliarėjus lankstiems polietileno ortakiams, rinkoje pasirodė pigesnių, turinčių raukšlėtą  (ne tik gofruotą!) vidinį paviršių. Jis perspėja, jog tokiuose slėgio nuostoliai gali būti dar didesni.

Vėdinimo sistemos ir ortakių įtaka žmogui bei jį supančiai aplinkai

Poliuretano ortakiai švariam orui tiekti

Į patalpas tiekiamo oro švara labai aktuali karšto klimato šalyse, tad Italijos „ALP“ technologijų įmonė pasiūlė naudoti stačiakampius poliuretano ortakius, kurie nekaupia nešvarumų. Pastarieji ypač tinkami vėdinimo – kondicionavimo sistemoms ligoninių, restoranų, viešbučių patalpose.

Poliuretano ortakių gamybos technologijos išskirtinumas tas, kad naudojamos daugiasluoksnės itin didelio tankio 20 – 30 – 50 mm poliuretano plokštės iš standžių uždarų porų poliuretano putų. Gamyboje nenaudojamas fluorokarbonas, kuris uždraustas ES. Plokštės iš abiejų pusių padengiamos lakuota 80 – 200 mikronų storio aliuminio folija. Aliuminis turi antistatinių ir  bakteriostatinių savybių – ant jo paviršiaus nekimba nei dulkės, nei kitokie nešvarumai bei ligas sukeliančios bakterijos. Aliuminis slopina bakterijų dauginimąsi.

Antra, poliuretanas ir folija yra labai lengvi. Pagal šilumines charakteristikas poliuretano ortakiai atitinka cinkuotos skardos ortakių su 40 – 70 – 120 mm mineralinės vatos izoliacija varžą, o tai labai aktualu rekuperacinių vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemų ortakiams, kuriuose šilumos nuostoliai nepageidautini. Tad naudojant poliuretaninius vamzdžius nebereikia izoliacijos. Vamzdžiai sveria apie 15 proc. atitinkamo ilgio ir skersmens cinkuotos skardos vamzdžių svorio. Pavyzdžiui, 80 cm skersmens 8 m ilgio poliuretano vamzdis sveria 35 kg, skardos – 225 kg.

Be to, poliuretanas 4 – 6 kartus geriau nei cinkuota skarda slopina linijinį garsą. O tai reiškia žymiai tylesnį sistemos darbą.

Lakuota aliuminio folija labai gerai saugo poliuretaną nuo UV spindulių poveikio, tad vamzdynui nereikia papildomos izoliacijos ir dėl UV, yra galimybė montuoti ortakius ir lauke.

Lengvus poliuretano vamzdžius patogu transportuoti, montuoti, poliuretanas lengvai pjaustomas – visa tai atsiliepia darbo sąnaudoms, pasiekiamas ryškus ekonominis efektas.

Įrengiant vėdinimo – kondicionavimo sistemą kartu sumontuojami ir aptarnavimo liukai, kad būtų galima patikrinti vamzdynų švarą, juos prižiūrėti.

Poliuretano ortakiai naudingi visur, kur reikalingas itin švarus oras – medicinos (papildomai specialia „Apactive“ danga apdoroti paviršiai), maisto pramonės, vaikų įstaigose ir pan. Beje, poliuretano vamzdžiai itin tinka agresyvioje aplinkoje – pavyzdžiui, baseinų patalpose, kuriose daug drėgmės ir chloro garų. Ortakiai atrodo labai estetiškai ir interjere ar eksterjere nebūtina jų slėpti, atvirkščiai – jie gali būti dekoro elementu.

Poliuretaniniai ortakiai

Poliuretano ortakiai neužsiteršia ir patys yra atsparūs agresyviai aplinkai, todėl rekomenduojami patalpose, kur reikia švaraus oro, kur vyrauja drėgmė ar kitokios nepalankios sąlygos.

Bet, kaip objektyviai pastebi UAB „LESLAT“ vadovas, visos sistemos turi savų privalumų ir trūkumų. Poliuretano vamzdžiai turi žemesnę nei plienas atsparumo ugniai klasę. Poliuretanas nepalaiko degimo proceso, bet išskiria padidintą dūmų kiekį. Pagal gaisrinę klasifikaciją tai yra Class B - s3, d0 EN 13501-1 degumo klasė.

Tiesiog svarbu žinoti medžiagų pranašumus ir trūkumus ir, kaip pabrėžia „LESLAT“ direktorius V.Kriukas, „tėra tik trys elementai, garantuojantys, kad pinigai vėdinimo sistemai bus išleisti ne veltui ir kad ji nekels problemų: tinkamas projektas, tinkamos medžiagos ir tinkamas montavimas. Visai nedaug. Viską vainikuoja abipusiai protinga darbų atlikimo kaina, nes įspaudus montuotoją į kampą rezultatas gali nedžiuginti“, teigia vėdinimo specialistas.


UAB „LESLAT“ teikia ventiliacijų įrengimo, vėdinimo sistemų, oro kondicionavimo sistemų ir, kondicionierių projektavimo, montavimo, aptarnavimo ir priežiūros paslaugas. UAB „LESLAT“ yra tokių prekių ženklų kaip „ALP s.r.l“,  „Daikin“, „Tadiran“, „De Longhi“ir kt. atstovai, taigi įmonės meistrai profesionaliai parinks Jums tinkamą vėdinimo ir oro kondicionavimo įrangą, šilumos siurblius ar pagamins poliuretaninius ortakius.

Įmonė siūlo pilną paslaugų spektrą oro kondicionavimo – vėdinimo srityje.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio