Spausdinti šį puslapį

5 stebinantys faktai apie aukštą kraujospūdį

5 stebinantys faktai apie aukštą kraujospūdį 5 stebinantys faktai apie aukštą kraujospūdį

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Tai, ko nežinote apie aukštą kraujospūdį, gali jums pakenkti. Aukštas kraujospūdis pasireiškia kiekvienam iš trijų asmenų, tačiau daugelis žmonių, sergančių šia liga, nežino, kad jį turi.

Nekontroliuojamas aukštas kraujospūdis kelia širdies ligų ir insulto, kurie yra pagrindinės mirties priežastys, riziką. Laimei, aukštas kraujospūdis yra gydomas ir jo galima išvengti. Kad sumažintumėte riziką, reguliariai tikrinkite kraujospūdį ir imkitės veiksmų, kad kraujospūdis nebūtų per didelis.

1. Aukštas kraujospūdis gali būti susijęs su demencija.

Naujausi tyrimai rodo, kad aukštas kraujospūdis yra susijęs su didesne demencijos rizika, kognityvinių funkcijų praradimu. Panašu, kad laikas yra svarbus: kai kurie įrodymai rodo, kad nekontroliuojamas aukštas kraujospūdis vidutinio amžiaus (45 – 65 metai) metu sukelia didesnę demencijos riziką vėlesniame gyvenime. Vėliau gyvenime atsiranda didesnė demencijos rizika.

Išsigelbėjimas? Niekada nėra per anksti pradėti galvoti apie kraujospūdį ir imtis priemonių jam valdyti.

2. Jauniems žmonėms taip pat gali būti aukštas kraujospūdis.

Aukštas kraujospūdis pasireiškia ne tik vyresnio amžiaus žmonėms. Maždaug kas ketvirtas vyras ir beveik kas penkta moteris nuo 35 iki 44 metų turi aukštą kraujospūdį. Aukštas kraujospūdis yra pagrindinė insulto priežastis, šios būklės daugėja ir jaunesnių žmonių. Ekspertai mano, kad padidėjusi insulto rizika tarp jaunų suaugusiųjų yra tiesioginis padidėjusio nutukimo, aukšto kraujospūdžio ir cukrinio diabeto – būklių, kurių galima išvengti ir gydyti, rezultatas.

Jaunesniems žmonėms kraujospūdis turėtų būti tikrinamas bent kartą per metus. Kraujospūdį galite pasitikrinti gydytojo kabinete, vaistinėje ar daugelyje maisto prekių parduotuvių.

3. Aukštas kraujospūdis paprastai neturi jokių simptomų.

Aukštas kraujospūdis kartais vadinamas „tyliuoju žudiku“. Daugumai žmonių turinčių aukštą kraujospūdį nėra jokių simptomų, tokių kaip prakaitavimas ar galvos skausmas. Kadangi daugelis žmonių jaučiasi gerai, jie nemano, kad jiems reikia tikrinti kraujospūdį.

Net jei jaučiatės normaliai, jūsų sveikatai gali kilti pavojus. Pasitarkite su savo gydytoju apie padidėjusio kraujospūdžio riziką.

4. Daugelis žmonių, kuriems yra aukštas kraujospūdis, to nežino.

Apie 11 milijonų suaugusiųjų, kurių kraujospūdis yra aukštas, net nežino, kad tai turi ir nėra gydomi. Dauguma nekontroliuojamo kraujospūdžio turinčių žmonių turi sveikatos draudimą ir lankosi pas sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus bent du kartus per metus, tačiau būklė lieka nenustatyta.

Paklauskite savo sveikatos specialisto, ką reiškia jūsų kraujospūdžio skaičiai ir ar jie per dideli. Laikykitės savo gydymo plano ir vykdykite savo gydytojo teikėjo patarimų, jei jums diagnozuotas aukštas kraujospūdis.

5. Moterys ir mažumos susiduria su unikalia rizika, kai kalbama apie aukštą kraujospūdį.

Nėščios moterys, turinčios aukštą kraujospūdį, nėštumo metu dažniau patiria komplikacijų, nei turinčios normalų kraujospūdį. Aukštas kraujospūdis gali pakenkti motinos inkstams ir kitiems organams, o tai gali sukelti mažą gimimo svorį ir ankstyvą gimdymą. Tam tikros gimdymo kontrolės rūšys taip pat gali padidinti moters riziką susirgti aukštu kraujospūdžiu.

Moterys, turinčios aukštą kraujospūdį, norinčios pastoti, prieš pastodamos turėtų kartu su savo sveikatos priežiūros komanda sumažinti kraujospūdį.

Afroamerikiečių vyrų ir moterų kraujospūdis yra didesnis nei bet kurios kitos rasės ar etninės grupės. Šie asmenys taip pat dažniau hospitalizuojami dėl padidėjusio kraujospūdžio. Ekspertai mano, kad tai susiję su didesniu nutukimo, diabeto ir insulto skaičiumi šioje grupėje. Gyvenimo būdo pakeitimai, tokie kaip natrio kiekio sumažinimas racione, daugiau fizinio aktyvumo ir streso sumažinimas, gali padėti sumažinti kraujospūdį.

Ką galite padaryti? Gyvendami sveikai, galite padėti palaikyti sveiką kraujospūdį ir sumažinti širdies ligų bei insulto riziką.

Sveikas gyvenimo būdas apima:

  • Sveiką mitybą.
  • Sveiko svorio palaikymą.
  • Pakankamą fizinis aktyvumą.
  • Nerūkymą.
  • Alkoholio vartojimo apribojimą.

Sužinokite daugiau apie veiksmus, kurių galite imtis, kad išvengtumėte aukšto kraujospūdžio.

Ką daro ligų kontrolės ir prevencijos centras?

Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) remia keletą visuomenės sveikatos pastangų, susijusių su aukštu kraujospūdžiu, įskaitant:

  • „Milijonas širdžių“ (angl. „Million Hearts®“). Nekontroliuojamas aukštas kraujospūdis yra pagrindinė širdies ligų ir insulto priežastis. „Milijonas širdžių“ yra nacionalinė iniciatyva, kurios tikslas – užkirsti kelią milijonui širdies priepuolių ir insultų. „Milijonas širdžių“ teikia įrankių rinkinius sveikatos priežiūros specialistams, kurie padės jiems rasti pacientus, kuriems nėra diagnozuotas aukštas kraujospūdis, ir užtikrins nuoseklų, veiksmingą šios būklės gydymą.
  • „WISEWOMAN“ (angl. „Išmintinga moteris“). „WISEWOMAN“ programa remia mažas pajamas gaunančias, nepakankamai apdraustas ar neapdraustas moteris, atliekančias lėtinių ligų patikras, gyvenimo būdo programas, kad būtų išvengta širdies ligų ir insulto. Šiuo metu CDC finansuoja 21 „WISEWOMAN“ programą.
  • „Natrio mažinimo bendruomenėse programa“ (SRCP). Mityba, kurioje yra per daug natrio, yra susijusi su padidėjusiu kraujospūdžiu. SRCP siekia padidinti prieigą prie mažesnio natrio maisto pasirinkimo galimybių ir sumažinti natrio kiekį, kurį valgome ir geriame kiekvieną dieną. Šiuo metu CDC finansuoja 6 vietos bendruomenes ir 4 valstybės lygio programas šiam darbui atlikti.
  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio