Spausdinti šį puslapį

Apdailos plytų pasirinkimas pagal jų parametrus

Apdailos plytų pasirinkimas pagal jų parametrus Apdailos plytų pasirinkimas pagal jų parametrus

Fasadinė plyta yra geriausia medžiaga išorinių sienų dekoravimui. Kaip pasirinkti plytas apdailai, kokie yra apdailos plytų tipai ir į ką atkreipti dėmesį renkantis plytas apdailos darbams?

Kaip pasirinkti apdailos plytas?

Dažnai namo fasadai yra dekoruojami apdailos plytomis. Šios medžiagos pasirinkimą nulemia jos eksploatacinės ir estetinės savybės. Platus spalvų ir faktūrų pasirinkimas – nuo lygios raudonos iki baltos, sendintos su įvairiausių spalvų variacijomis, leidžia įgyvendinti įvairiausius namo išorės ir interjero sumanymus.

Apdailos plytų rūšys

Tiek keraminės plytos, tiek klinkerio plytos yra plačiai naudojamos kaip apdailos medžiaga.

UAB „Arpekas“ siūlo aukštos kokybės keramikos ir klinkerio plytas iš gamyklų Belgijoje, Olandijoje, Estijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje. Ši apdailos medžiaga pilnai atitinka eksploatavimo Lietuvoje reikalavimus – tvirtumo ir būtino atsparumo šalčiui standartus. Įmonės asortimente yra ir rankų darbo plytos, turinčios unikalią, tikros senos plytos išvaizdą. Taip pat yra plytų, kurios išlietos naudojant vandens pagrindu „Wasserstrich“ sistemą.

Tiems, kurie jau šiek tiek susipažinę su statybų rinkos pasiūlymais, galėjo susidurti su tokiomis sąvokomis kaip: „angobuota“ ar „glazūruota“ plyta.

Apdailos plytų pasirinkimas

Plyta angobuotu paviršiumi

Angobuotas plytų paviršius yra išgaunamas ant jo užtepus molio suspensijos, pridedant metalo oksidų, kad būtų suteikta spalva. Deginimo proceso metu angobas yra sukepinamas su plytų paviršiumi. Tokios plytos yra naudojamos vidaus ir išorės sienų dekoravimui, interjero ir išorės elementų dizainui.

Glazūruota plyta

Glazūruotos plytos yra naudojamos dekoratyvinei apdailai dėl blizgaus, stiklinio spalvos padengimo.

Apdailos plytų pasirinkimas

Figūrinė plyta

Figūrinės plytos gali būti nuožulniais kraštais, užapvalintais kraštais ir kampais. Jos yra skirtos sudėtingų formų mūrijimui: arkoms, kolonoms, karnizams ir pan.

Apdailos plytų pasirinkimas

Kaip pasirinkti plytas pagal spalvą ir tekstūrą

Plytos spalvą lemia žaliavos, iš kurios ji gaminama, cheminė sudėtis, deginimo technologija arba papildomi komponentai, suteikiantys specifinę spalvą ar atspalvį:

  • Raudonos plytos spalva išgaunama deginant raudonai degantį molį dėl geležies kiekio jame. Po deginimo aukštoje temperatūroje medžiaga įgyja stiprumą, ilgaamžiškumą ir patikimumą.
  • Baltos ir smėlio spalvos plytos yra pagamintos iš lengvai deginančio molio, kuriame yra nedidelės geležies koncentracijos. Jos turi geras stiprumo savybes, atsparumą drėgmei ir šalčiui, nebijo temperatūros pokyčių.
  • Į geltonos plytos kompoziciją įeina įvairių kompozicijų molis ar dažantys priedai.

Plytos gamybos procese, jai gali būti suteiktos kitokios tekstūros. Plyta gali būti lygi, šiurkšti, skaldyta ir kt. Tekstūrų įvairovė leis įgyvendinti bet kokius dizaino sprendimus.

Nauja formos vizija

Šiandieną rinka neapsiriboja vien tik stačiakampėmis plytomis. Atsižvelgiant į architektūrines ir menines užduotis, galite rinktis:

  • Pleišto formos arba trapecijos formos plytas.
  • Ilgo formato plytas.
  • Plytas su užapvalintais ar supjaustytais kampais.
  • Plytas su įvairiais įspaudais ir kitais technologiniais nelygumais.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis apdailos plytas?

  • Plytos tvirtumas. Ženklinimas nurodo šį rodiklį: kuo didesnė skaitmeninė vertė šalia raidės „M“, tuo tvirtesnė.
  • Plytos atsparumas šalčiui (F). Medžiagos sugebėjimas atlaikyti kintamus užšalimo ir atšildymo ciklus esant prisotintam vandeniui. Rekomenduojama rinktis plytas, kurių atsparumas šalčiui yra ne mažesnis kaip 50 ciklų!
  • Plytos formatas. Plytos gaminamos įvairių dydžių, įskaitant specialius formatus pagal pageidavimą.

Dažniausi apdailos plytų formatai Lietuvos rinkoje:

250 x 85  x65 mm – FAT / FTT.

215 x 100 x 65 mm – WFD.

240 x 115 x 71 mm – NF.

210 x 10 0x 50 mm – WF.

Ir kt.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio