Spausdinti šį puslapį

Endodontinis gydymas – priežastys ir negydomų dantų pasekmės

Endodontinis gydymas – priežastys ir negydomų dantų pasekmės Endodontinis gydymas – priežastys ir negydomų dantų pasekmės

ANGITIA, UAB, odontologijos klinika. Dantų implantavimas, protezavimas ir visos odontologo (stomatologo) paslaugos

angitia.lt

www.dantu-implantai.info

www.dantu-protezavimas.info

www.dantu-implantavimas.info

Kuomet dantis pažeistas dėl rimtos traumos, nekokybiško gydymo, nekokybiško plombavimo ar ilgiau negydomo dantų ėduonies, esančioms burnoje bakterijoms atsiveria tiesus kelias į dantų šaknų kanalus. Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ ilgametis vadovas implantuojantis odontologas Mindaugas Gaučys ir patyrusi dantų šaknų kanalų gydytoja odontologė Jolita Grigaitienė pasakoja apie galimas pasekmes uždelsus gydymą.

Kas yra endodontinis gydymas?

Endodontinio gydymo pavadinimas yra kilęs iš graikų k. endo – viduje ir odont – dantis.

Pradėjus danties šaknies kanaluose daugintis patogeninėms bakterijoms bei kitiems mikrobams, kyla infekcija, pradeda toliau irti ne tik dantis, bet ir vidiniai minkštieji danties audiniai, vadinami pulpa. Atskirais atvejais gali būti pažeistas ir žandikaulio kaulas. Danties infekcija gali sukelti pulpos uždegimą pulpitą ir plisti kraujotakos sistema į kitas veido sritis ir į kitus žmogaus organus bei jų sistemas.

Endodontinis gydymas

Išplitę patogeniniai mikrobai į kitas kūno vietas gali sukelti širdies raumens uždegimą, inkstų infekciją, paaštrinti esamas arba sukelti naujas ligas, o nėščiosioms – priešlaikinį gimdymą.

Endodontinio gydymo svarba

Kauno odontologijos klinikoje „Angitia“, endodontinis gydymas net ir labai sudėtingais atvejais, patyrusių odontologų bei šiuolaikinių technologijų ir odontologinių medžiagų pagalba, būna sėkmingas ir leidžia išsaugoti savus dantis dar daugelį metų.

„Net pačiu blogiausiu atveju, jei, pavyzdžiui, kreiptasi per vėlai, ir pavyksta išsaugoti tik dalį danties, yra žymiai geriau, nei prarasti dantį visai“, – konstatuoja ilgametė endodontė J. Grigaitienė.


Endodontinis gydymas

„Net jei likusios sugydytos tik šaknys – pritaikius atitinkamas protezavimo priemones (kaiščiai, įklotai, užklotai), ženkliai palengvina danties atkūrimo procedūrą ir tuo pačiu sumažina kainą bei prarasto danties žalą paciento sveikatai ir gyvenimo kokybei“, – pritaria kolegei odontologijos klinikos „Angitia“ vadovas M. Gaučys, sėkmingai protezuojantis dantis nuo klinikos įkūrimo 1993 m. ir implantuojantis nuo 2001 m.

Kaip vyksta endodontinis gydymas?

Prieš endodontinį gydymą dažnai prireikia rentgeno nuotraukos, kad endodontas tiksliai matytų dantų kanalų išsidėstymą. Šiais laikais žandikaulio srities rentgeno nuotraukos daromos naudojantis modernios įranga ir specialiomis apsaugos priemonėmis, todėl nepavojingos sveikatai ir labai palengvina bei sutrumpina danties gydymą.

Gydymo metu paciento dantis yra atribojamas specialiomis guminėmis užtvarėlėmis, kurios sulaiko seiles, kad nepatektų į danties šaknies kanalus ir kad pacientas netyčia nenurytų medikamentų.

Atlikus vietinę nejautrą, danties vainikėlio viršus įgręžiamas, ir gydantis endodontas gali prieiti prie pažeistos vidinės danties dalies. Pašalinus mirusius audinius, išvaloma infekcija.

Didžiąją gydymo laiko dalį užima danties šaknies kanalų formavimas. Jei į odontologą kreiptasi pernelyg vėlai ir infekcija išplitusi, ją sunaikinti ir išvalyti kanalus gali prireikti daugiau nei vieno vizito. Tokiu atveju tarp paskirtų apsilankymų pas odontologą danties šaknies kanaluose padedama vaistų, trukdančių infekcijai atsinaujinti ir plisti toliau.

Sugydžius danties šaknies kanalus ir įsitikinus, kad infekcijos nebeliko, kanalai užpildomi specialia odontologine medžiaga. Patį dantį, priklausomai nuo konkrečios situacijos, galima plombuoti arba protezuoti.


Endodontinis gydymas

Kodėl po endodontinio gydymo dantis yra protezuojamas?

Svarbu įsidėmėti, kad ir nestipriai pažeistas dantis po endodontinio gydymo taps žymiai mažiau atsparus įvairioms fizinėms traumoms ir gali greičiau skilti. Todėl po šaknų kanalų gydymo tikslinga dantį sutvirtinti plomba arba dirbtiniu vainikėliu. Jei dantis pažeistas tiek, kad dirbtinis vainikėlis būtinas, vis tiek svarbu išsaugoti kiek galima didesnę natūralaus danties dalį – tai labai padeda protezavimui.

Atskirais atvejais po endodontinio gydymo dantis gali būti patamsėjęs, ypač – jei danties pažeidimo priežastis buvo trauma. Tuomet atkurti pavienio danties spalvą galima pabalinus dantį iš vidaus.

Po gydymo rekomenduojama dar bent metus ar ilgiau reguliariai lankytis pas odontologą. Pasitaiko atvejų, kuomet infekcija atsinaujina. Laiku tai pastebėjus, dažniausiai užtenka labai paprastos operacijos – pašalinti danties šaknies viršūnę, kad infekcija būtų sunaikinta negrįžtamai ir galutinai.

Dantų šaknų kanalų, arba endodontinis, gydymas dažniausiai yra paskutinis dantų išsaugojimo etapas.

„Tinkamai laikantis burnos higienos, išgydytas dantis tarnauja dar ilgai; pvz., mūsų klinikos darbo praktikoje – iki 20 ir daugiau metų“, – teigia odontologijos klinikos „Angitia“ vadovas ir implantuojantis odontologas Mindaugas Gaučys.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio