Spausdinti šį puslapį

Kaip išsirinkti ilgaamžį šiltnamį?

Kaip išsirinkti ilgaamžį šiltnamį? Kaip išsirinkti ilgaamžį šiltnamį?

Šiltnamis – puikus pasirinkimas jeigu turite sodą ar žemės sklypą. Šiltnamyje pasodintomis salotomis, pomidorais, ridikėliais, agurkais galėsite mėgautis ženkliai anksčiau nei auginant lysvėje, lauke. Nors už lango ir žiemiškas oras – dabar tinkamiausias laikas įsigyti šiltnamį, jei norite sutaupyti. Būtent dabar šiltnamių gamintojai taiko geriausias kainas ir sąlygas.

Šiltnamių iš naudotų plastiko vamzdžių ar atliekamų medžio tašų dar galima pamatyti atokesniuose kaimuose ar sodininkų bendrijose. Tie, kurie rūpinasi savo kiemo estetiniu vaizdu, ieško grakščių formų ir šiuolaikiškų medžiagų šiltnamių. Šiltnamiai tampa ne tik praktiškumo, bet ir savotišku estetiniu sodybos akcentu.

Šiltnamio pamatų įrengimas

Anksčiau buvo įprasta, kad prieš statydami šiltnamį sodybų šeimininkai statiniui išliedavo betono pamatus. Juos kartais atstodavo pakloti gelžbetonio stulpai, betoniniai vejos bortai. Šiuolaikiškiems lengvų konstrukcijų aliuminio šiltnamiams betono pamatų nereikia – tam yra surenkami pamatiniai šiltnamių pagrindai, leidžiantys šiltnamį perkelti iš vienos vietos į kitą.

Dažniausiai gamintojai siūlo palyginti storos cinkuotos skardos pamatinę dalį, patikindami, jog tokios užtenka. Tokių pamatų užtenka dešimtmečiui ar dar ilgiau. Kad statinio neišjudintų stiprus vėjas, pamatų kampuose būna įtvirtinti gana ilgi kuolai, kuriuos pakanka įsmeigti į žemę.

Šiltnamio dangos pasirinkimas

Kuo dengti šiltnamį? Plėvelė – pigus, tačiau trumpalaikis sprendimas, o stiklą keičia plastikinės dangos.

Polietileno plėvelė yra pigiausia ir dažniausiai trumpalaikiškiausia šiltnamio danga – laikanti vos vieną sezoną. Po žiemos dažną polietileno plėvele dengtą šiltnamį reikia apvilkti nauju apdaru – keisti jo dangą. Pagrindiniai polietileno plėvelės trūkumai – palyginti prastos termoizoliacijos ypatybės, jos greitai susidėvi, praleidžia kietuosius ultravioletinius spindulius, kurių poveikis augalams nėra teigiamas.

Stiklu dengti šiltnamiai gali būti ilgaamžiški, tačiau juos būtina akylai prižiūrėti. Neatsargus judesys kastuvu ar kitu įrankiu gali įskelti stiklą arba visiškai sudaužyti. Būna, kad bent po vieną stiklo lapą gali tekti pakeisti kasmet. Žiemos šalčiai taip pat išjudina šiltnamio konstrukciją ir ne vienas stiklas gali sutrūkinėti. Žvelgiant į stiklo ypatybes, geroji ta, kad jis nepraleidžia kietųjų ultravioletinių spindulių. Blogoji – nepraleidžia net ir naudingo šių spindulių spektro ir yra palyginti trapus.

Tuo tarpu polikarbonato lakštai yra ilgaamžiški, juos galima naudoti 20 ir daugiau metų. Jie yra 100% perdirbama medžiaga. Gamtos mylėtojams pabrėžtina, kad tai kartu ir ekologiška medžiaga. Ne mažiau kaip dešimtmetį tinkamos naudoti ir kitos plastiko dangos, turinčios panašių ypatybių į polikarbonato, tik gal kiek mažiau atsparios smūgiams.

Šiltnamis atlaikantis ledų atakas

Taigi, pastaruoju metu viena labiausiai vertinamų šiltnamių dangų yra polikarbonato lakštai, išsiskiriantys gera termoizoliacija (polikarbonatas 1,65 karto geriau sulaiko šilumą nei to paties storio stiklas), puikiu atsparumu atmosferos poveikiui ir klimato pokyčiams. Nereikia baimintis, kad nuo karštų saulės spindulių polikarbonatas lydysis, pakeis formą, susibanguos – tam jis išties atsparus (polikarboantas yra atsparus esant temperatūrai nuo –40°C iki +120°C).

Lyginant su stiklu, polikarbonatas taip pat nepraleidžia augalams kenksmingų ultravioletinių spindulių, tačiau yra pralaidus naudingam spindulių spektrui (praleidžia 82 % saulės šviesos), dėka to tolygiai ir optimaliai sklaido augalams būtiną šviesą. Augalai, auginami tokiame šiltnamyje, bus apsaugoti tiek nuo šalnų (iki –5C) tiek nuo žalingo tiesioginio saulės poveikio, o tolygus šilumos pasiskirstymas šiltnamyje pagreitins jų vystymąsi bei padidins derlingumą.

Polikarbonatas laikomas pažangiausia šiltnamių dengimo medžiaga ne tik dėl ypatingo spindulių pralaidumo. Jo dvisienė struktūra garantuoja tvirtumą. Tad darbuojantis šiltnamyje kastuvu, nereikia baimintis kotu netyčia užkliudyti dangos. Skirtingai nei stiklas, nuo palyginti nedidelio smūgio polikarbonatas tikrai nesuskils.

Rinkoje siūloma dvejopa polikarbonato danga: 4 mm ir 6 mm storio lakštai. Storesni lakštai gali atlaikyti net 115 km/val. skriejančius 2 cm skersmens krušos ledus.

Kas lemia šiltnamio kainą?

Renkantis šiltnamį dažnai pasirinkimą nulemia jo kaina. Žinoma tai priklauso ar taikomos sezoninės ir kitos akcijos ir pan. Tačiau, būtina paminėti, kad iš pažiūros taip pat atrodančių šiltnamių konstrukcijos gali būti skirtingos. Vienų karkasas bus cinkuoto plieno, kitų – aliuminio. Pastarieji bus tvirtesni, bet brangesni.

Kaip ir daugelio gaminių, taip ir šiltnamių kaina nemaža dalimi priklauso nuo to kur yra pagaminti. Kinijoje pagamintas šiltnamis bus pigesnis, nei gamintas Vokietijoje ar Lietuvoje. Ir jei pačio gaminio kokybė bus tokia pati, kainą nulems pigesnė darbo jėga.

Kodėl verta jau dabar išsirinkti ilgaamžį, kokybišką, lengvai surenkamą ŠILTNAMĮ?

Taigi, belieka apsispręsti kokio šiltnamio norėsite – dengto plėvele, stiklu ar ilgaamžio, tvirto, lengvai surenkamo, ekologiško polikarbonatinio? Jei vis dėlto nusprendėte investuoti į pastarąjį, UAB „Metalika“ Jums turi puikių pasiūlymų. Planuojantiems įsigyti šiltnamį, verta tai padaryti būtent dabar. „Metalika“ žiemos sezono metu taiko kur kas mažesnes kainas ir plačias pasirinkimo galimybes. Taip pat įmonės meistrai gali pristatyti šiltnamį į reikiamą vietą ir jį sumontuoti. Tai iš tiesų patogu, taupantiems savo laiką.

Įmonė siūlo aukštos kokybės arkinius 4 mm bei 6 mm storio polikarbonatinius šiltnamius, kurie atlaikys net uraganinius vėjus bei gausias sniego apkrovas. Šiltnamių polikarbonato danga pagaminta Vokietijoje arba Austrijoje. Šiltnamių konstrukcijoms suteikiamos ilgalaikės, net iki 20 metų, gamintojo garantijos. Šiltnamių karkaso pagrindas ir lankai gaminami iš metalinių vamzdžių, dengtų karšto cinkavimo būdu. Karštasis cinkavimas – efektyviausia plieninių konstrukcijų antikorozinė apsauga. Svarbiausi cinko dangos privalumai yra ilgas tarnavimo laikas bei atsparumas mechaniniams pažeidimams, nes tebesitęsiant cinko cheminei reakcijai su plienu, cinko sluoksnis padengia atsiradusią gedimo vietą.

Taip pat siūlomi ir pirmieji Lietuvoje pagaminti – sukomplektuoti aliuminio – polikarbonato šiltnamiai, pritaikyti mūsų klimato sąlygoms. Švedų koncerno „SAPA“ pagaminti aliuminio profiliai pasižymi ypač tvirtomis savybėmis, kad atlaikytų itin  didžiules sniego ir vėjo apkrovas. Aliuminio profiliai yra ilgaamžiški, solidūs ir praktiški. Vokietijos gamintojo polikarbonatinė kamerine 6 mm danga pasižymi atsparumu UV (ultravioletiniams spinduliams).

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio