Spausdinti šį puslapį

Namo fasado apšiltinimas – kaip išvengti klaidų kiekviename šiltinimo etape

Namo fasado apšiltinimas – kaip išvengti klaidų kiekviename šiltinimo etape Namo fasado apšiltinimas – kaip išvengti klaidų kiekviename šiltinimo etape

MIMETA, UAB

www.mimeta.lt

„Mimeta“ – statybinių medžiagų profesionalai, dirbantys šioje srityje nuo 1994 metų atkreipia dėmesį, kad apšiltinant namus neretai padaromos klaidos, vėliau tampančiomis skaudžiomis piniginėmis pasekmėmis. Pavyzdžiui, atsiranda įtrūkių, į kuriuos gali patekti vanduo ir ardyti šiltinimo sistemą. Tokiu atveju šiluma išeina per nesandarų namą, o dėl to tenka mokėti daugiau už šildymą.

Dažniausiai dėl gero kainos ir kokybės santykio, namų apšiltinimui pasirenkami termoizoliaciniai polistireninio putplasčio lakštai. Tačiau jei kažkuriame iš apšiltinimo etapų bus nepaisoma rekomendacijų, pasekmių ateityje neišvengsime. UAB „Mimeta“ pateikia teisingus sprendimus, aptariant dažniausiai pasitaikančias klaidas kiekviename etape.

1 etapas. PASIRUOŠIMAS NAMO APŠILTINIMUI

  • Neretai pirmoji klaida – netinkamai paruoštas pagrindas ant kurio bus klijuojamos šiltinimo medžiagos. Paviršiai turi būti išlyginti ir išdžiovinti, nuvalytos visos sukibimą mažinančios medžiagos, pavyzdžiui, tepalai, dažai, klijai, silpnai trupantis tinkas arba kita silpna apdaila. Aptrupėjusias plytas reikia nutinkuoti ir išlyginti, birius paviršius pašalinti mechaniškai, o tarpus didesnius nei 1 cm privalu užtinkuoti.

2 etapas. COKOLINIO PROFILIO MONTAVIMAS

  • Cokolinis profilis dažniausiai būna aliuminis, o dėl fizikinių savybių visos medžiagos skirtingai plečiasi ir skirtingai „vaikšto", todėl atsižvelgiant į tai, reikia teisingai sumontuoti profilį. Čia svarbiausia, kad montuojami profiliai būtų lygūs ir pritvirtinti horizontaliai, o tarp profilių paliekami 3 mm tarpai.
  • Didžiausia klaida, kad neteisingai sujungiami kampai, pavyzdžiui, jie sutvirtinami su kronšteinais arba kniedėmis, tarp jų nepaliekamas tarpas. Teisingai formuojant kampus, paimamas vienas profilis, jame padaromos dvi 45° kampo įpjovos iki jo lašų nuvedimo briaunos. Paskui profilis sulenkiamas ir sutvirtinamas plastikinėmis sujungimo detalėmis.

45° kampo įpjovų padarymas iki profilio lašų nuvedimo briaunos        

Namo apšiltinimas
    

Profilio sulenkimas ir sutvirtinimas plastikinėmis sujungimo detalėmis

Namo apšiltinimas

  • Klaidinga yra pasirinkti skirtingų dydžių profilius, nes atsiranda didelė plokščių suskilinėjimui tose vietose. Profiliai turi būti vienodo dydžio, o šilumos izoliacijos storis ir profilio plotis turi sutapti. Šitaip sistema apsaugoma nuo mechaninių pažeidimų, išvengiama kapiliarinių reiškinių ir sistemos pažeidimų.
  • Sekanti dažnai pasitaikanti klaida – nustatomas netinkamas cokolinio profilio montavimo aukštis ir tvirtinimo taškai. Aukštis, kuriame bus montuojamas cokolinis profilis turi būti ne žemesnis kaip 30 cm nuo žemės paviršiaus. Atstumas tarp cokolinio profilio tvirtinimo taškų turėtų būti apie 30 – 35 cm.

3 etapas. IZOLIACINIŲ PLOKŠČIŲ MONTAVIMAS

  • Pereinant prie izoliacinių plokščių montavimo, labai dažnai pasitaikanti klaida yra, ta, kad pasirenkamas neteisingas plokštės klijavimo būdas. Putų polistireno plokštės turi būti tepamos klijais 5 cm pločio perimetro juosta ir 3 delno dydžio gumulais per vidurį. Užtepta klijų masė turi padengti mažiausiai 40 procentų izoliacinės plokštės ploto (toks rodiklis turi būti pasiektas jau prispaudus plokštę prie sienos).
  • Klaida plokštes priklijuoti tik taškais, be perimetro juostos, tuomet tarp plokštės ir sienos atsiranda tarpai ir juose pradeda cirkuliuoti šaltas oras. Tokiu atveju siena yra vėsinama, vyksta energijos nutekėjimas ir termoizoliacinė plokštė nebeatlieka savo funkcijos.

Putų polistireno termoizoliacinės plokštės padengimas klijais

Namo apšiltinimas

  • Klaida esant didelei kaitrai, klijuoti tamsius putplasčius. Pavyzdžiui, Neoporo putplasčiai yra tamsiai pilkos spalvos, todėl tiek sandėliuojant, tiek klijuojant ant sienos, juos reikia labai saugoti nuo saulės spindulių. Saulėtą dieną priklijavus juos prie sienos, jie gauna saulės ir iškart pradeda „vaikščioti“. Klijai nespėja pritraukti putplasčio ir jis jau kitą dieną krenta nuo sienos. Taigi, geriausiai tamsiu putplasčiu šiltinti šiaurinę sieną, kuri gauna mažiausiai saulės šviesos.
  • Yra atvejų, kuomet netinkamai išdėstomos plokštės ties langų ar durų kampu. Neteisingas plokščių išdėstymas yra, kuomet kelių plokščių vertikalios siūlės sutampa bei plokštės jungiamos angokraščių kampų pratęsimo linijoje.

Neteisingas ir teisingas plokščių išdėstymo būdas

Namo apšiltinimas

Cokolio apšiltinimas

  • Apšildant cokolį taip pat neišvengiama klaidų. Labai svarbu teisingai apšildyti cokolį, nes čia dėl galimos didelės drėgmės dažnai mėgsta veistis pelėsis.

Apšildant cokolį daromos 3 pagrindinės klaidos:

  • Po cokoliniu profiliu užpurškiama sandarinimo putomis, nors turėtų būti priklijuojama išsiplečianti deformacinė juosta.
  • Trinkelės įremiamos prie pačio fasado ir neįrengiamas drenažas, todėl palijus ar žiemą prisnigus, vanduo ilgai užsistovi prie pastato, todėl pamatuose gali pradėti veistis pelėsis ir kerpės. Dėl trinkelių privedimo prie pat pamato, trinkelės yra linkusios išsikilnoti ir ardyti plokštes.
  • Įkasta apatinė termoizoliacinė plokštė nenupjaunama įstrižai. Kuomet plokštė nenupjaunama įstrižai, tuomet įšalusi žemė kilnodamasi spaudžia plokštę statmenai ir ji horizontaliai skyla cokolinėje dalyje. Kuomet nupjaunama įstrižai, tuomet jėga kylanti į viršų nespaudžia termoizoliacinės plokštės, o slysta į šoną. Kaip tai turėtų atrodyti, pavaizduota 6 pav.

Termoizoliacinės plokštės nuožulnumas

Namo apšiltinimas

 

4 etapas. PALANGIŲ MONTAVIMAS

  • Klaidingai manoma, kad palangės montuojamos atlikus visus darbus, tačiau jos turėtų būti montuojamos, kuomet suklijuojamos plokštės.

Montuojant palanges daromos pagrindinės klaidos:

  • Vietoje deformacinės juostos tepamas silikonas. Silikonas negali užtikrinti visiško sandarumo, todėl per šias vietas gali patekti šaltas oras.
  • Cementinis mišinys ir dekoratyvinis tinkas užleidžiamas ant skardos. Skarda „vaikščioja“ ir laikui bėgant toje vietoje bus įtrūkimas.
  • Jeigu nėra padaryta lovelio nuo palangės, tada prie jos susikaupęs vanduo sukelia irimo sąlygas izoliacinėje plokštėje.

5 etapas. PLOKŠČIŲ TVIRTINIMAS SMEIGĖMIS

  • Smeigės tvirtinamos tik klijams visiškai išdžiūvus ir jos turi būti lygios su pagrindu. Daroma klaida, kuomet smeigės yra išsikišusios arba per giliai įstumiamos. Pirmuoju atveju bus plonesnis armavimo sluoksnis, o antruoju – didesnis, todėl abiem atvejais galima tikėtis įskilimo.
  • Pasirenkamas per mažas smeigių įleidimo gylis. Tokiu atveju yra galimybė plokštėms atsiplėšti esant dideliam vėjui. Smeigių įleidimo gylis turi būti ne mažesnis kaip 6cm. Jų turi būti ne mažiau kaip 4 vienetai, o kampinėse zonose 6-8 vienetai kvadratinio metro plote.

6 etapas. ARMAVIMO SLUOKSNIŲ ĮRENGIMAS

  • Daroma klaida, kuomet armavimo sluoksnis tepamas tik ant tinklelio viršaus. Armavimo tinklelis turi būti įplukdomas į armavimo sluoksnį, perkeičiamas 10 cm, o armavimo sluoksnis turi būti apie 3 – 5 mm. Esant per mažam armavimo sluoksniui, ant pastato bus matoma tinklelio struktūra.
  • Neretai pasitaiko neteisingas cokolinio profilio užbaigimas, kuomet armavimo tinklelis būna laisvas ir armavimo mišinys nesusirišęs su juo. Galima naudoti cokolis plius profilį, kuris prilaiko cokolinį profilį ir gerai susiriša su armavimo sluoksniu.
  • Labai dažnai netinkamai armuojami kampai. Greitas, tačiau neteisingas būdas kampų armavimui: profiliai su vinukais prisegami ir ant viršaus užtepamas klijų sluoksnis. Tokiu atveju susidaro tuščia erdvė tarp sienos ir profilio, todėl belieka tik laukti, kada toje vietoje atsiras įskilimas. Ne veltui tiek plastikiniai, tiek metaliniai profiliai turi skylutes, kurios skirtos tam, kad užtepus ant pagrindo klijus, įnardinus į juos profilį, klijai išeitų iš profilio ir būtų tolygiai užglaistomi.
  • Klaida yra ties langais ar durimis nenaudoti įstrižo armavimo tinklelio. Armavimo tinkleliai turi horizontalų ir vertikalų atsparumą tempimams, tačiau neturi įstrižo, todėl prie langų tinklelius reikia klijuoti dar ir įstrižai. Aplink langą esantys tinkleliai saugo langus nuo pažeidimo ar užteršimo tinkavimo darbų metu, patvariai ir gražiai sujungia tinką su lango rėmu. Įstrižasis armavimas padeda išvengti trūkių.

Armavimo tinklelio panaudojimas ties langų kampais

Namo apšiltinimas



7 etapas. FASADO GRUNTAVIMAS IR DEKORAVIMAS

Tinkuojant namo fasadą dekoratyviniu tinku, būtina laikytis šių sąlygų:

  • Tinkavimas turi būti atliekamas be pertraukų.
  • Naudojama iš anksto permaišyta tinko masė.
  • Kol tinkas visiškai išdžius, jis turi būti saugomas nuo saulės, vėjo ir lietaus.
  • Pagrindo ir oro temperatūra turi būti iki +25°C.

Fasado gruntavimo, dengimo dekoratyviniu tinku, dažymo klaidos:

  • Klaidingai manoma, kad vietomis galima dėti daugiau dekoratyvinio tinko ir taip užglaistyti duobutes esančias ant fasado. Tačiau to daryti negalima. Dengiant dekoratyvinį tinką, fasadas turi būti lygus ir jeigu tinkas dedamas 3 mm storio, tai jis privalo visur būti 3 mm, o ne vietomis daugiau ar mažiau. Jeigu bus per didelis tinko arba dažų sluoksnis, tuomet jis ilgiau džius, o paviršius per greit išdžius ir taip gali atsirasti maži įtrūkiai.
  • Intensyvių arba tamsių spalvų pasirinkimas dažant. Geriausiai temperatūros pokyčius atlaiko šviesių atspalvių apsauginiai dažai ir tinkai. Kuomet pasirenkamos tamsios spalvos, jos sugeria saulės šviesą ir fasadas gali įkaisti net iki 80°C temperatūros, o palijus ar vakare atvėsus, greitai sugrįžti į esamą oro temperatūrą. Toks greitas temperatūrų pokytis gali lemti ne tik pastato spalvos išblukimą, bet ir plokščių įtrūkinėjimą.
  • Kuomet dažymui pasirenkamos kelios spalvos, svarbu atkreipti dėmesį į spalvų koeficientus, rekomenduojama pasirinkti tų pačių koeficientų spalvas. Skirtingos spalvos skirtingai plečiasi, todėl vėlgi gali atsirasti trūkių tarp skirtingų spalvų.

Dažniausiai pasitaikančios namo fasado šiltinimo klaidos, padaromos nesilaikant darbų eiliškumo, neužtikrinant sandarumo ar tiesiog dėl informacijos stygiaus. Jeigu būtų laikomasi gamintojų techninių instrukcijų, šiltinimo sistema turėtų tarnauti 40 metų iki pirmo rimto kapitalinio remonto, su vienu perdažymu specialiais apsauginiais dažais.

„Mimeta“ parduotuvių tinklas pasiskirstęs per didžiausius Lietuvos miestus: Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Marijampolę bei Druskininkus. Prekybos vietose rasite visas namo apšiltinimui reikalingas medžiagas, o profesionalūs darbuotojai suteiks išsamias konsultacijas statybų ir apdailos klausimais.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio