Spausdinti šį puslapį

Kas yra vitamino D trūkumas ir kodėl šis vitaminas yra toks svarbus?

Kas yra vitamino D trūkumas ir kodėl šis vitaminas yra toks svarbus? Kas yra vitamino D trūkumas ir kodėl šis vitaminas yra toks svarbus?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Kad jūsų kūnas tinkamai funkcionuotų, reikia gauti pakankamai, bet ne per daug vitamino D. Vitaminas D padeda kaulams išlikti stipriems ir gali padėti išvengti kai kurių vėžio formų. Vitamino D trūkumo simptomai gali būti raumenų silpnumas, skausmas, nuovargis ir depresija. Norėdami gauti pakankamai D, atkreipkite dėmesį į tam tikrus maisto produktus, papildus ir saulės spindulius.

Kas yra vitamino D trūkumas?

Vitamino D trūkumas reiškia, kad jūsų organizme nėra pakankamai vitamino D. Vitaminas D yra išskirtinis tuo, kad jūsų oda iš tikrųjų jį gamina naudodama saulės spindulius. Šviesios odos ir jaunesni žmonės saulės spindulius į vitaminą D paverčia daug geriau nei tamsesnės odos ir vyresni nei 50 metų.

Kodėl vitaminas D yra toks svarbus?

Vitaminas D yra viena iš daugelio maistinių medžiagų, kurių mūsų kūnui reikia norint išlikti sveikam. Šis vitaminas turi daug funkcijų, įskaitant:

Kaulų tvirtumas. Sveiki kaulai apsaugo jus nuo įvairių ligų, įskaitant rachito. Rachitas yra sutrikimas, dėl kurio vaikai turi silpnus ir minkštus kaulus. Tai sukelia vitamino D trūkumas organizme. Jums reikia vitamino D, kad kalcis ir fosforas galėtų būti naudojami kaulams formuoti. Suaugusiesiems - kaulų minkštėjimas vadinamas osteomaliacija.

Kalcio įsisavinimas. Vitaminas D kartu su kalciu padeda auginti ir išlaikyti kaulus tvirtus ir sveikus. Silpni kaulai gali sukelti osteoporozę, kaulų tankio sumažėjimą, o tai gali sukelti lūžius. Kai vitaminas D vartojamas per burną arba nuo saulės poveikio, jis paverčiamas aktyvia vitamino forma. Būtent aktyvioji forma skatina optimalų kalcio pasisavinimą iš jūsų raciono.

Bendradarbiavimas su prieskydine liauka

Prieskydinės liaukos dirba labai greitai, kad subalansuotų kalcio kiekį kraujyje palaikydamos ryšį su inkstais, žarnynu ir kaulais. Kai maiste yra pakankamai kalcio ir pakankamai aktyvaus vitamino D, kalcis su maistu absorbuojamas ir tinkamai naudojamas organizme. Jei nepakanka kalcio arba vitamino D yra mažai, prieskydinės liaukos „pasiskolins“ kalcį iš kaulų, kad kalcio kiekis kraujyje būtų normalus.

Pakankamas vitamino D kiekis taip pat gali padėti išlaikyti jūsų sveikatą, apsaugant nuo toliau išvardytų būklių ir galbūt padedant jas gydyti. Šios sąlygos gali apimti:

  • Širdies ligos ir padidėjęs kraujospūdis.
  • Diabetas.
  • Infekcijos ir imuninės sistemos sutrikimai.
  • Alpimas,vyresnio amžiaus žmonėms.
  • Kai kurios vėžio rūšys, tokios kaip storosios žarnos, prostatos ir krūties vėžys.
  • Išsėtinė sklerozė.

Kokie vitamino D šaltiniai?

Vitamino D galite gauti įvairiais būdais. Tai gali būti:

  • Būti saulės atokaitoje. Paprastai pakanka maždaug 15-20 minučių tris dienas per savaitę.
  • Per maistą, kurį valgote.
  • Per maisto papildus.

Vitamino D kiekis, kurį pagamina jūsų oda, priklauso nuo tokių veiksnių:

Sezonas. Šis faktorius šiek tiek priklauso nuo to, kur gyvenate. Tokiose vietose kaip Klivlandas UV-B šviesa nepasiekia žemės šešis mėnesius per metus dėl ozono sluoksnio ir saulės zenito.

Dienos laikas. Saulės spinduliai yra tinkamiausi nuo 10 val. ryto iki 3 val. popiet.

Debesų ir oro taršos kiekis.

Vieta kur gyvenate. Miestuose, esančiuose netoli pusiaujo, yra didesnis ultravioletinės (UV) šviesos lygis. Būtent saulės šviesa UV-B lemia, kad jūsų oda gamina vitaminą D.

Melanino kiekis jūsų odoje. Melaninas yra rudai juodas pigmentas akyse, plaukuose ir odoje. Melaninas sukelia odos įdegį. Kuo tamsesnė jūsų oda, tuo daugiau saulės reikia tam, kad iš saulės gautumėte pakankamai vitamino D.

Kokios priežastys sukelia vitamino D trūkumą? 

Vitamino D trūkumą gali sukelti specifinės sveikatos būklės, tokios kaip:

Inkstų ir kepenų ligos. Šios ligos sumažina fermentų kiekį, reikalingą vitaminui D pasikeisti į organizmui reikalingą formą. Šio fermento trūkumas lemia nepakankamą aktyvaus vitamino D kiekį organizme.

Cistinė fibrozė, Krono liga ir celiakija. Šios ligos neleidžia žarnynui absorbuoti pakankamai vitamino D iš papildų.

Svorio metimo operacijos. Dėl svorio metimo operacijų, kurios sumažina skrandžio dydį ir (arba) dalį plonųjų žarnų, labai sunku pasisavinti pakankamą kiekį tam tikrų maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Šiuos asmenis turi atidžiai stebėti gydytojai, jie visą gyvenimą turi vartoti vitaminą D ir kitus papildus.

Nutukimas. Didesnis nei 30 kūno masės indeksas susijęs su mažesniu vitamino D kiekiu. Riebalinės ląstelės saugo vitaminą D. Vitamino D trūkumas labiau tikėtinas nutukusiems žmonėms. Dėl nutukimo dažnai reikia vartoti didesnes vitamino D papildų dozes, kad būtų pasiektas ir palaikytas normalus vitamino lygis.

Kokie kiti veiksniai gali sukelti vitamino D trūkumą?

Amžius. Odos gebėjimas gaminti vitaminą D su amžiumi mažėja.

Judėjimas. Žmonės, kurie gyvena namuose arba retai būna lauke (pavyzdžiui, slaugos namuose ir kitose įstaigose esantys žmonės) negali naudoti saulės kaip vitamino D šaltinio.

Odos spalva. Tamsios spalvos oda mažiau gamina vitaminą D nei šviesios spalvos oda.

Motinos pienas. moters piene yra tik nedaug vitamino D. Dažnai kūdikių mišiniuose kūdikiams taip pat yra nedaug D. Todėl kūdikiams kyla rizika negauti pakankamai vitamino D. Tai ypač pasakytina apie kūdikius, kurie maitinami tik motinos pienu.

Ar vaistai gali sukelti vitamino D trūkumą?

Taip. Vitamino D kiekį gali sumažinti kai kurie vaistai. Jie apima:

  • Vidurius laisvinantys vaistai.
  • Steroidai (tokie kaip prednizonas).
  • Cholesterolio kiekį mažinantys vaistai (tokie kaip cholestiraminas ir kolestipolis).
  • Traukulius kontroliuojantys vaistai (tokie kaip fenobarbitalis ir fenitoinas).
  • Vaistas nuo tuberkuliozės (rifampinas).
  • Svorį mažinantis vaistas (orlistatas).

Visada pasakykite gydytojui apie vartojamus vaistus ir visus vitamino D papildus ar kitus papildus ar žoleles / alternatyvius sveikatos produktus, kuriuos vartojate.

Kokie yra vitamino D trūkumo požymiai ir simptomai?

Dėl stipraus vitamino D trūkumo atsiranda rahitas, kuris vaikams pasireiškia netinkamais augimo modeliais, raumenų silpnumu, kaulų skausmu ir sąnarių deformacijomis. Tai labai retas atvejis. Tačiau vaikai, kuriems trūksta vitamino D, taip pat gali turėti raumenų silpnumą arba skaudėti raumenis.

Vitamino D trūkumas nėra toks akivaizdus suaugusiesiems. Požymiai ir simptomai gali būti šie:

  • Nuovargis.
  • Kaulų skausmas.
  • Raumenų silpnumas, raumenų skausmai ar raumenų mėšlungis.
  • Nuotaikos pokyčiai, pavyzdžiui, depresija.

 

Vitaminų ir mineralų kiekio tyrimai

Vitamino D kiekį organizme galite lengvai nustatyti patys, atlikę vitamino D trūkumo testą „MyCare®“, kurio pagalba diagnozuojamas šio vitamino trūkumas, norma ar perteklius organizme.

Vitamino D trūkumo testas „MyCare®“ – tai greitas imunochromatografinis testas skirtas nustatyti 25-OH Vitamino D bendrą lygį iš žmogaus kraujo. Testo nustatymo ribinė vertė 30 ng/mL ± 4 ng/mL. Vaikams šį vitamino D testą galima atlikti nuo 3 metų.

„EUROMEDIKA“ siūlo įvairius greitos diagnostikos testus, skirtus profesionaliam naudojimui bei testus pritaikytus savarankiškam atlikimui. Pasitikrinti savo ir savo artimųjų sveikatą galite savarankiškai namuose įsigiję „EUROMEDIKA“ greitos diagnostikos testus. Asortimente rasite testus, skirtus skrandžio, skydliaukės, šlapimo pūslės, prostatos ir kitoms ligoms diagnozuoti. Šiuos testus paprasta naudoti, o rezultatai gaunami daug greičiau nei tradicinių laboratorinių tyrimų, vos per 5 – 15 minučių. Testai nereikalauja specialių įgūdžių ar papildomos įrangos. Kiekvieno testo rinkinį sudaro visi reikiami komponentai, kad testą galėtumėte atlikti patys, jums patogiu laiku bei vietoje.

Greitos diagnostikos testai – tai novatoriški medicininiai tyrimai, kurie atitinka sveikatos priežiūros specialistų poreikius, įgijo medikų pasitikėjimą Europos šalyse ir yra naudojami daugiau kaip 10 metų. Šie testai tai greitas, patikimas ir paprastas būdas pasitikrini sveikatą, kurie gali būti atlikti gydytojo kabinete, medicinos klinikoje, ligoninės laboratorijoje arba tiesiog namuose.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio