Spausdinti šį puslapį

Šunų ausų ligos (otitas) – dažna problema, kurią svarbu laiku diagnozuoti

Šunų ausų ligos (otitas) – dažna problema, kurią svarbu laiku diagnozuoti Šunų ausų ligos (otitas) – dažna problema, kurią svarbu laiku diagnozuoti

Veterinarijos klinika ir vaistinė VILNIUSVET

www.veterinaras.com

Ausų ligos, dar kitaip vadinamos, kaip otitas, yra labai dažna šunų problema. Kai kuriems šunims tai gali tapti beveik nuolatine problema. O sunkiais atvejais, gali prisireikti net chirurginio gydymo, tam, kad pašalinti nemalonius simptomus.

Kodėl šunims atsiranda ausų ligos?

Šuns ausis gerokai skiriasi savo forma nuo žmogaus ausies. Žmonės turi tiesų, horizontaliai į vidinę ausį einantį kanalą. Tačiau šunų ausies kanalas į išorę atsiveria viršuje galvos. Ausies kanalas leidžiasi stačiai žemyn ir stačiu kampu pasuka į vidinę ausį. Be to, kai kurie šunys turi nukarusias ausis, kurios dalinai uždengia ausies landą. Todėl ausies landa gali tapti labai sukaisti ir sušusti. Įvairūs dalykai gali sudirginti jūsų šuns ausį. Ausyje gali įstrigti svetimkūniai. Yra netgi tai tikros erkutės, kurios gali gyvent ausies landoje. Neretai yra sunku rasti pirminę ausies uždegimo priežastį. Tačiau dėl uždegimo, šuo dažnai smarkiai kaso ausis, susidaro infekcija.

Kai kurie šunys yra tiesiog linkę sirgti ausies uždegimu. Šunys su ilgomis, nukarusiomis ausimis turi ypatingą polinkį šiai ligai. Tokios ausys neleidžia ausims tinkamai vėdintis, ausyje augantys plaukai aplimpa ausų išskyromis ir taip dar labiau pablogina situaciją. Šunys, kurie mėgsta paplaukioti taip pat dažnai serga ausų uždegimu. Vanduo patekęs į ausis sudaro puikią terpę mikroorganizmams daugintis. Be to, alergiški šunys taip pat neretai serga ausų uždegimu.

Kaip diagnozuojamos ir gydomos šunų ausų ligos?

Yra nesunku pastebėti, kad šuo turi ausų ligą. Gyvūnas greičiausiai kratys galvą į šonus, dažnai kasys ausis, trins jas į žemę. Kartais šunys taip dažnai ir stipriai krato galvą, kad jiems gali trūkti kraujagyslė ausies kaušelyje ir susidaryti hematoma. Taip nutikus jūsų šuniui gali prireikti operacijos, tam, kad išleisti susikaupusį kraują. Daugeliu atvejų, iš ausies gali sklisti blogas kvapas, o pati ausies landa gali būti pilna tamsių išskyrų. Kai kurie šunys gali tiesiog sėdėti pakreipę galvą į šoną.

Svarbu pastebėti augintinio keistą elgesį ir laiku kreiptis į gydytoją veterinarą, kuris galėtų diagnozuoti ir užkirsti kelią ligos eigai. Netgi, jeigu jūsų šuniui ausų ligos pasireiškia ne pirmą kartą, nėra garantijos, kad šį kartą priežastis yra ta pati, kaip ir anksčiau. Yra labai svarbu leisti veterinarijos gydytojui pasižiūrėti į šuns ausies vidų su otoskopu, tam, kad galėtų sužinoti kaip smarkiai yra pažeista ausis ir įsitikintų, kad joje nėra svetimkūnių.

Diagnozavus ausų ligą, šuniui bus skiriami dirginimą mažinantys vaistai. Tolimesni gydymas priklausys nuo sukėlusios priežasties. Rasti svetimkūniai bus pašalinti, erkučių ar infekcijos atveju reikės specifinio gydymo. Veterinarijos gydytojui gali prireikti ausų išskyrų mėginio, tam, kad galėtų nuspręsti, koks šiuo atveju gydymas yra reikalingas. Gydytojas gali skirti ausų lašų arba netgi tablečių. Tačiau tinkamai neišvalius ausų, lašai negalės tinkamai veikti. Sunkesniais atvejais, gali prireikti išplauti ausis gydykloje. Lengvesniu atveju, gydytojas jums parodys kaip teisingai plauti šuns ausis.

Niekada nelašinkite nieko į šuns ausis prieš tai nepasitarę su veterinarijos gydytoju. Netgi jeigu tie lašai buvo skirti būtent jūsų šuniui praeityje, šiandien jie gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Daugelis lašų gali sugesti po keleto savaičių nuo atidarymo. Arba gali būti, kad šį kartą ausies uždegimą sukėlė visai kita priežastis. Nepamirškite, kad dėl uždegimo jūsų šuniui gali labai niežėti ir skaudėti. Vardan savo augintinio reikėtų kreiptis gydymo pagalbos anksčiau negu vėliau.

Norėdami, kad jūsų šuo kuo greičiau pasveiktų – visada kruopščiai sekite gydytojo nurodymus.

Šuns ausų ligos eiga, nediagnozavus laiku

Labai mažai tikėtina, kad uždegimas praeis savaime. Kuo ilgiau delsit prieš gydymą, tuo bus sunkiau išgydyti. Su kiekvienu pasikartojančiu uždegimo atveju, vis daugiau žalos yra padaroma ausies kanalui. Ausies kanalo sienelės gali sustorėti tiek, kad šviežias oras nebegali patekti į ausies vidų.

Deja, kai kuriems šunims nėra įmanoma užkirsti kelio ligos atsikartojimams. Kartą susirgus ausų uždegimu, labai tikėtina, kad jie kartosis. Reikėtų reguliariai tikrinti šuns ausis ir kreiptis į veterinarijos gydytoją kai tik pastebite, kad šuns ausys paraudo ar jas pradėjo niežtėti. Reikėtų reguliariai plauti augintinio ausis, tačiau nepersistengti, tam, kad nepažeisti ausies per dažnu plovimu. Jeigu gydytojas nepatartų kitaip, plaukite šuns ausis kartą per savaitę. Jeigu ausyje auga daug plaukų, juos reikėtų pešioti, tam kad ausis galėtų vėdintis.

Kur kreiptis jei nerimaujate dėl augintinio klausos?

Veterinarijos  klinikose „VILNIUSVET“ atliekama neskausminga, bet efektyvi otoskopija – ausies landos apžiūrėjimas su specialiu prietaisu, kas leidžia išsamiai diagnozuoti prasidedantį ar išsikerojusį negalavimą.

Veterinarijos  klinika ir vaistinė „VILNIUSVET“ pradėjo savo veiklą 1994 m. Filaretų gatvėje. Tai antra privati veterinarijos klinika Vilniuje. 1999 m. įmonė atidarė filialą Žvėryno mikrorajone, Kęstučio g., o 2019 m. duris atvėrė nauja „VILNIUSVET“ veterinarijos klinika Pašilaičiuose. Šiandien veterinarijos  klinika ir vaistinė „VILNIUSVET“ savo paslaugas teikia 3 mikrorajonuose Vilniaus mieste Filaretų g., Kęstučio g ir Pašilaičių g.

Veterinarijos klinika specializuojasi šunų, kačių, dekoratyvinių paukščių, graužikų, roplių ir kitų smulkių naminių gyvūnų gydyme. „VILNIUSVET“ veterinarai atlieka visas veterinarines paslaugas: diagnostiką, gydymą ir profilaktiką. Kiekvienam klinikos pacientui vedama elektroninė ligos istorija.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio