Spausdinti šį puslapį

Blogas burnos kvapas, kurio priežasčių neįveiksime kramtoma guma

Blogas burnos kvapas, kurio priežasčių neįveiksime kramtoma guma Blogas burnos kvapas, kurio priežasčių neįveiksime kramtoma guma

ANGITIA, UAB, odontologijos klinika. Dantų implantavimas, protezavimas ir visos odontologo (stomatologo) paslaugos

angitia.lt

www.dantu-implantai.info

www.dantu-protezavimas.info

www.dantu-implantavimas.info

Nemalonus burnos kvapas būdingas daliai žmonių, dažnai patiems apie tai net nežinant. Juo labiau, kad ne kiekvienas, pajutęs pašnekovo nemalonų burnos kvapą, šiuo įspūdžiu pasidalins su pačiu to kvapo savininku.

Nemalonų burnos kvapą dažnai bandoma šalinti kramtomąja guma, kuri tam kartui nustelbia kvapą, bet nepašalina jo priežasties. „Po valgio saikingai pakramtyti kokybišką kramtomąją gumą iš esmės yra gerai, nuvalys dantų paviršių, atgaivins malonų burnos kvapą“, – pasakoja odontologijos klinikos „Angitia“ vadovas, sukaupęs 25 metų odontologo darbo patirtį.

Šiuo atveju yra išskirtinės svarbos žodis saikingai. Jei gumos kramtymas tampa beveik priklausomybe ir kramtoma visą dieną, kyla problemų.

Pernelyg prisivalgoma cheminių medžiagų.

Skatinamas pastovus seilėtekis ir pažeidžiamas natūralus seilių bei skrandžio sulčių išsiskyrimo ciklas.

Kadangi skiriasi seilės ir burnoje jaučiamas skonis, tuščias skrandis išskiria skrandžio sultis ir pasirengia virškinti maistą. Tačiau maisto nėra. Kas vyksta toliau? Skrandžio sultys, neturėdamos maisto, gali pradėti virškinti skrandžio sieneles, kas reikštų tiesiausią kelią į skrandžio opas. (Kalbame apie besaikį gumos kramtymą, ne vien tik pavalgius).

Ilgalaikio ir dažno gumos kramtymo metu pastoviai dirba kramtomieji raumenys, tad galima tikėtis jų hipertonuso (padidinto aktyvumo) būklės.

Kramtomųjų raumenų hipertonuso tolesnis rezultatas – bruksizmas (dantų griežimas miego metu, nevalingas stiprus sukandimas), nes tie raumenys labai daug dirba, įpratę būti tonuse ir nebepajėgia atsipalaiduoti.

Pastovus gumos kramtymas sukelia raumenims stresą, kuris gali sukelti galvos skausmus. Kol nepašalinta tikroji galvos skausmo priežastis, galima vaikščioti pas gydytojus ir ilgai „ieškoti ligos“.

Blogas burnos kvapas

Nemalonus burnos kvapas – nemaža problema dėl daugelio įvairių priežasčių.

„Net ir tuomet, kai pacientui atrodo, kad nėra nei priežasties, nei nemalonaus burnos kvapo, iš tikrųjų gali būti ir nenustatyta priežastis, ir aplinkiniams jaučiamas nekoks burnos kvapas“, – atkreipia dėmesį patyręs „Angitia“ odontologas Mindaugas Gaučys.

Pagrindinės nemalonaus burnos kvapo priežastys:

prastai prižiūrimi, nevalyti dantys;

nevalomas, storu mikrobų ir apnašų sluoksniu liežuvis;

sugedę netaisomi dantys;

prasta burnos higiena, nenuvalytos dantų apnašos ir dantų akmenys;

dantenų uždegimas, parodontitas;

virškinimo sistemos bei skrandžio problemos ir skrandžio refliuksas.

Naktinio refliukso pacientas gali ir nejausti, tik pajus ryte, kad burnoje „kažkas ne taip“. Štai ir viena „neaiškių“ priežasčių, kai vakare labai kruopščiai išvalius dantis, ryte vis tiek jaučiamas prastas burnos kvapas.

Tai pagrindinės dažniausios priežastys. Tačiau individualias nemalonaus burnos kvapo priežastis gali nustatyti ir šalinti du patyrę specialistai: odontologas ir gastroenterologas.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio