Spausdinti šį puslapį

Diskiniai stabdžiai prieš būgninius: kuriuos pasirinkti?

Diskiniai stabdžiai prieš būgninius: kuriuos pasirinkti? Diskiniai stabdžiai prieš būgninius: kuriuos pasirinkti?

Stabdžiai – svarbi automobilio dalis, todėl reikia pasirinkti tinkamai. Automobilyje montuojami diskiniai arba būgniniai stabdžiai.

Būgniniai stabdžiai

Būgniniuose stabdžiuose kaladėlės būna būgno viduje ir jų nesimato. Šiuose stabdžiuose stabdoma, kai stabdžių kaladėlės plečiasi ir besiremdamos į būgno vidines sieneles sukelia trintį ir taip įvyksta stabdymo procesas. Būginiai stabdžiai yra būgno formos ir yra montuojami automobilio gale.

Dažnai automobilis efektyviau veikia, jei jo gale yra sumontuoti būgniniai stabdžiai, ypač jei automobilis yra nedidelių gabaritų. Tačiau galingesniuose automobiliuose net ir gale labiau tinkami yra diskiniai stabdžiai.

Būgninių stabdžių eksploatacijos kaina yra mažesnė – jų detalės yra pigesnės ir kaladėlės tarnauja ilgiau.

Diskiniai stabdžiai

Tuo tarpu diskinių stabdžių kaladėlės yra išorėje ir stabdymas vyksta, kai stabdžių kaladėlės spaudžia stabdžių diską. Po dvi stabdžių trinkeles kiekvienam ratui yra sumontuota diskinių stabdžių suportuose, kurie yra neatskiriama pakabos dalis.

Dažniausiai diskiniai stabdžiai yra montuojami automobilio priekyje. Tačiau naujesniuose modeliuose diskiniai stabdžiai būna montuojami ir automobilio priekyje.

Diskinius stabdžius prižiūrėti yra lengviau nei būgninius, nes matoma, kaip dėvisi stabdžių diskas. Būgniniuose stabdžiuose dėl jų uždarumo kaupiasi drėgmė ir dylančių stabdžių kaladėlių dulkės ir dėl to stringa ir dėvisi ir kitos detalės. Šias problemas būgniniuose stabdžiuose galima pamatyti tik, kai yra ardomi stabdžių būgnai.

Be to, diskiniai stabdžiai labiau tinka galinguose automobiliuose, nes į stabdžių diskus patenka oras ir šiluma lengviau atiduodama į aplinką. Todėl diskiniai stabdžiai mažiau kaista ir temperatūra mažiau kenkia aplinkinėms detalėms.

Diskiniai stabdžiai yra paprasčiau aptarnaujami, juose yra žymiai paprastesnė trinkelių keitimo procedūra ir efektyvesnis stabdymas ekstremaliomis situacijomis.

Diskinių stabdžių keitimas

Apie stabdžių sistemos gedimus neretai praneša keisti garsai. Stabdžių diskas, jei jis susidėvėjo ar yra netinkamai sumontuotas, skleis bildesį. Jei nuspaudus stabdžio pedalą, dreba vairas ar net automobilio kėbulas, reiškia stabdžių diskai deformavosi. Girgždėjimas gali perspėti apie netinkamai uždėtus diskus arba slopinimo elementus. Jei girdisi cypimas, tai gali reikšti, kad trinkelės nėra pritaikytos stabdžių diskams.

Ilgainiui stabdžių kaladėlės intensyviai spaudžiamos prie diskų, pradeda dėvėtis, taip pat dėl to dėvisi ir stabdžių diskai. Keičiant stabdžių kaladėles geriausia visas keturias pakeisti vienu metu, taip pat ir su stabdžių diskais, kuriuos reikia keisti poromis. Diskinių stabdžių kaladėlės keičiamos maždaug kas 25 000 km. Diskiniai stabdžiai turėtų būti keičiami kas trečio stabdžių trinkelių keitimo metu.

Esant netvarkingai stabdžių sistemai, stabdžių diskai dėvėsi greičiau. Užrūdijus stabdžių suportui, stabdžių diskai netolygiai liečiami kaladėlių ir dėl to stabdoma tik tam tikra stabdžių disko paviršiaus dalimi. Tada stabdžių diskas išsikraipo. Be to, tai skatina didelius temperatūros pokyčius, kurie sukelia pavojų ratui ir dėl to gali sprogti padanga, perkaisti guoliai bei kitos pakabos detalės.

Stabdžių diskai turi minimalius plonumo reikalavimus. Todėl reikia atsižvelgti į tai, juos keičiant.  Geresnės kokybės stabdžių kaladėlės pagamintos iš minkštesnių medžiagų ir geriau sukimba su stabdžių disku. Tokios kaladėlės pasižymi žymiai efektyvesniu stabdymu. Todėl stabdžių kaladėlių kaina neturėtų būti pati mažiausia, nes stabdymo procese itin svarbu jų kokybė.

Keičiant stabdžių diskus į naujus, reikia apžiūrėti kaladėles, žarneles, darbinius stabdžių cilindrus, stiprintuvus ir suportus. Keičiant stabdžių diskus reikia tuo pačiu sutvarkyti ir stabdžių diskų suportus, nes kitu atveju, stabdžiai greičiau nusidėvės. Be to, įsigyjant naujus stabdžių diskus reikia pakeisti ir stabdžių kaladėles.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio