Spausdinti šį puslapį

Imunitetui nustatyti – tyrimai laboratorijoje

Imunitetui nustatyti – tyrimai laboratorijoje Imunitetui nustatyti – tyrimai laboratorijoje

SYNLAB Lietuva UAB

Pavasario sezonas mus džiugina ne tik šylančiu oru ir ilgėjančiomis dienomis, tačiau primena apie slogą, gerklės skausmą, užkimimą ar erzinantį kosulį. Šiuos simptomus galime apibūdinti vienu žodžiu – peršalimas. O kur dar tik pasibaigęs „gripo sezonas”! Tikras išbandymas imuninei sistemai, kurios pagrindinis tikslas – užtikrinti tinkamą organizmo apsaugą nuo svetimkūnių.

Pakanka kelių tyrimų

Geriausias būdas imunitetui stiprinti yra sveika gyvensena, subalansuota mityba, fizinis aktyvumas ir reguliarus sveikatos tikrinimas. „Norint įvertinti organizmo atsparumą ligų sukėlėjams, pradžiai užtenka kelių tyrimų – bendro kraujo, vitamino D tyrimo“, teigia „SYNLAB Lietuva UAB“ laboratorijos specialistai. Pagal gautus rezultatus galima labai daug pasakyti apie organizmo būklę ir atitinkamai paskirti papildomus tyrimus ar nukreipti pas reikiamą specialistą konsultacijai.

Bendras kraujo tyrimas ne toks ir bendras!

Tai kompleksinis tyrimas, kuriuo nustatomas hemoglobino kiekis kraujyje, raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų), baltųjų kraujo kūnelių (leukocitų) ir kraujo plokštelių (trombocitų) skaičius. Kartu parodomas baltųjų kraujo kūnelių pasiskirstymas į penkis pogrupius (neutrofilai, eozinofilai, bazofilai, limfocitai, monocitai) ir jų tarpusavio santykis. Leukocitų kiekis bei jų pasiskirstymas svarbus infekcijos ar uždegimo rodiklis, padeda atskirti bakterines infekcijas nuo virusinių, suteikia informacijos apie galimus parazitus žmogaus organizme, alergines reakcijas.

Jei atlikus bendrą kraujo tyrimą paaiškėja, kad yra sumažėjęs hemoglobino ir eritrocitų kiekis, tai gali reikšti mažakraujystę (anemiją). Tokiu atveju reikia atlikti papildomus, ne tik laboratorinius, tyrimus, siekiant išsiaiškinti mažakraujystės priežastį ir paskirti tinkamą gydymą.

Kitas ne mažiau svarbus rodiklis yra trombocitai, kurie svarbūs kraujo krešėjimui.

Trys tyrimai imunitetui nustatyti

Virusas ar bakterija?

Norint paskirti tinkamą gydymą, svarbu išsiaiškinti infekcijos sukėlėją – virusas ar bakterija. Neretai ligą sukelia virusai, tačiau organizmui nusilpus komplikuojasi bakterine infekcija. C reaktyvusis baltymas, (CRB) yra uždegimo aktyvumo rodiklis ir padeda atskirti infekcijos tipą. Šio baltymo kiekis kraujyje pakyla nevienodai esant uždegimui: stipriai pakyla bakterinės infekcijos atveju, o virusinės infekcijos atveju jis bus mažesnis.

Kodėl svarbus vitaminas D?

Ne ką mažesnį vaidmenį kovoje su virusais ir bakterijomis vaidina vitaminai. Nobelio premijos laureatas Albert Szent-Gyorgyi yra pasakęs, kad „Vitaminas yra junginys, kuris jus susargdins, jeigu jo nesuvalgysite“. Vitaminų labai reikia tinkamai imuninės sistemos veiklai. Vienas svarbiausių yra Vitaminas D. Šis vitaminas yra skirstomas į D2 ir D3. D2 vitamino pats organizmas nesintetina, jis gaunamas su maistu (augalais ir kai kuriomis sėklomis). D3 vitaminas yra gyvulinės (daugiausiai iš žuvų) kilmės, tačiau didžiausias D3 vitamino kiekis sintetinamas odoje veikiant UVB spinduliams. Per 10–15 minučių vasaros vidurdienio saulėje (UVB) ant rankų ir veido odos sintetinama 800–1000 vienetų D3 provitamino. Šio kiekio pakanka suaugusio žmogaus dienos poreikiams. Organizmui Vitamino D atsargų pakanka 1–2 mėnesiams. Jeigu D vitamino trūksta, sutrinka kalcio ir fosforo įsisavinimas iš žarnyno, todėl didėja osteoporozės rizika. Vitaminas D organizme atlieka ir kitas funkcijas: reguliuoja kraujo krešėjimą, nervinio audinio veiklą, stiprina imuninės sistemos ląsteles, kurios naikina ligų sukėlėjus, kovoja su infekcinėmis ligomis. Kai Vitamino D nepakanka, žmogus jaučia nuovargį ir dažniau serga.

Ar reikia atlikti vitamino D tyrimą?

2017 m. „SYNLAB“ laboratorija atlikto didelės apimties tyrimą dėl vitamino D trūkumo Lietuvoje. Tyrimo metu nemokamai buvo patikrinta virš 2800 asmenų ir nustatyta, kad net 89% tiriamųjų trūko vitamino D. Daugelis tiriamųjų sakė periodiškai vartojantys vit. D papildus, atostogaujantys saulėtuose kraštuose, tačiau paaiškėjo, kad organizme šio vitamino atsargų visgi yra nepakankamai. Todėl rekomenduojama pasitikrinti, kad papildų vartojimas būtų adekvatus ir užtikrintų organizmo poreikius.

Tyrimai laboratorijoje

Greitas būdas profilaktiškai pasitikrinti sveikatą negaištant laiko gydytojų kabinetuose yra laboratoriniai tyrimai. „SYNLAB“ laboratorijos specialistai sudarė įvairių tyrimų rinkinių, skirtų ne tik bendrai organizmo būklei, bet atskirų organų sistemų veiklai įvertinti. Prieš atliekant tyrimus, galima pasikonsultuoti su laboratorijoje dirbančiais gydytojais, kokius tyrimus tikslinga atlikti pagal Jūsų jaučiamus simptomus, o gavus rezultatus kartu juos aptarti. Esant pokyčiams asmenys visad nukreipiami reikiamo gydytojo konsultacijai.

Laboratoriniai tyrimai suteikia informaciją apie šiandieninę organizmo būklę. Net jeigu nejaučiate jokių simptomų, kartais jau matomi pokyčiai kraujyje. Pakoregavus gyvenseną ar pavartojus trūkstamų medžiagų galima užbėgti ligai už akių. Arba laiku kreiptis į gydytojus, kol liga dar nėra pažengusi. Todėl specialistai pataria nors kartą per metus pasitikrinti sveikatą, net jeigu ir jaučiatės gerai.

„SYNLAB“ laboratorijos filialus rasite Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Telšiuose. „SYNLAB Lietuva UAB“ turi ilgalaikę darbo medicinos diagnostikos srityje. Stipri bendrovės mokslinė ir konsultacinė bazė, požiūris novatoriškas. Technologijos grįstos klinikinėmis studijomis, darbo rezultatai orientuoti į klientą. „SYNLAB“ teikia gydytojų konsultacijas. Galite konsultuotis su gydytoju genetiku, ginekologu, alergologu-klinikiniu imunologu, laboratorijos gydytoju. Atliekami bendraklinikiniai, alerginiai, molekuliniai, genetiniai, retų ligų tyrimai sveikatos paslaugų tiekėjams, valstybinėms ir privačioms gydymo įstaigoms, privatiems fiziniams asmenims.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio