Spausdinti šį puslapį

Hepatitas C – kada verta susirūpinti?

Hepatitas C – kada verta susirūpinti? Hepatitas C – kada verta susirūpinti?

SYNLAB Lietuva UAB

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad iki 1–3% žmonijos yra užsikrėtę hepatito C virusu. Lietuvoje kasmet registruojama iki keliasdešimties ūmių hepatito C atvejų.

Lėtinis hepatitas C yra dažniausia kepenų persodinimo priežastis Europoje ir JAV. Lėtinės kepenų ligos – viena dažniausių mirties priežasčių.

Kas yra hepatito C virusas (HCV)?

Hepatitas C – virusinė kepenų infekcija, kuri gal būti ūmi (retai pasitaikanti) arba lėtinė. Lėtinė infekcija gali sukelti rimtų komplikacijų, tokių kaip kepenų cirozė ir kepenų vėžys. Hepatito C virusinė infekcija dažnai būna besimptomė ir liga nustatoma tik cirozės arba hepatoceliulinės karcinomos stadijoje, todėl labai svarbu profilaktiškai pasitikrinti dėl hepatito C, ypač, jeigu esate rizikos grupėje.

Kaip užsikrečiama virusiniu hepatitu C?

Hepatito C virusas yra kraujyje ir plinta tiesioginio kontakto metu per HCV užkrėstą kraują, pavyzdžiui, darant tatuiruotes, veriant auskarus nesteriliais instrumentais, perpilant kraują ar jo produktus. Taip pat naudojantis užsikrėtusio asmens daiktais: dantų šepetėliu, skutimosi, manikiūro, pedikiūro reikmenimis, atliekant medicinines procedūras nesteriliais instrumentais. Užsikrėsti galima vartojant švirkščiamuosius narkotikus ir dalijantis užkrėstais švirkštais, adatomis bei kitomis švirkštimosi priemonėmis. Užsikrėtusi motina gimdymo metu gali HCV perduoti kūdikiui (rizika siekia 4–8 %). Heteroseksualių (ypač monogaminių) lytinių santykių metu HCV infekcija perduodama retai (perdavimo rizika maža ir siekia apie 5 %). Didesnę riziką HCV užsikrėsti lytinių santykių metu turi sergantys kitomis lytiškai plintančiomis infekcijomis, vyrai, turintys lytinių santykių su vyrais (VSV), asmenys, turintys daug lytinių partnerių, asmenys, teikiantys seksualines paslaugas, nenaudojantys prezervatyvų lytinių santykių metu.

Tik 20–30 % užsikrėtusiųjų hepatito C virusu gali jausti simptomus, todėl daugeliu atvejų žmogus nežino, kad turi šį virusą. Šiandien, medicinos pagalba, laiku diagnozavus, hepatitą C galima visiškai išgydyti.

HCV infekcija labiausiai rizikuoja užsikrėsti medicinos darbuotojai, turintys sąlytį su krauju (laboratorijų personalas, chirurgai, stomatologai, akupunktūros specialistai, greitosios medicinos pagalbos medikai), vartojantys švirkščiamuosius narkotikus, hemofilija sergantys asmenys ir hemodializuojami pacientai.

Hepatitas C 

Hepatito C tyrimas rekomenduojamas, jei jums tinka bent vienas iš šių teiginių:

  1. Iki 1993 metų Jums buvo perpiltas kraujas/ kraujo komponentai.
  2. Šiuo metu ar praeityje:
  • jautėte nuolatinį silpnumą arba nuovargį, kurio priežasties negalėjo paaiškinti Jūsų šeimos gydytojas;
  • buvo atliktos chirurginės operacijos (taip pat Cezario pjūvis) arba invazinės procedūros;
  • darėtės tatuiruotę su nevienkartiniais instrumentais;
  • dažnai keitėte seksualinius partnerius ar be apsaugos priemonių santykiavote su asmeniu, kuriam tinka anksčiau minėti kriterijai;
  • buvote įkalintas (-a);
  • nors kartą vartojote intraveninius narkotikus;
  • esate ŽIV nešiotojas (-a);
  • sergate hemofilija ar kitomis kraujo ligomis;
  • esate hemodializuojamas (-a);
  • šeimos nariui diagnozuotas hepatitas C;
  • jums yra padidėję kepenų fermentų (AST, ALT) rodikliai;

  3. Jums darbo metu dažnai tenka kontaktuoti su krauju, kraujo produktais arba adatomis, pvz., dirbate sveikatos priežiūros įstaigose, laboratorijose, kalėjimuose, kosmetikos, manikiūro ir tatuiruočių salonuose, priklausomybės centruose, nakvynės namuose?

Pats paprasčiausias būdas išsiaiškinti, ar nesate užsikrėtęs hepatito C virusu – atlikti anti HCV (antikūnų prieš hepatito C virusą) kraujyje tyrimą. Jis parodo, kad žmogus yra susidūręs su hepatito C virusu. Šie antikūnai atsiranda maždaug 8–9 savaitę (kartais tas laikotarpis gali užtrukti iki 6 mėnesių) po sąlyčio su šiuo virusu ir išlieka visą gyvenimą. Jei tyrimas yra teigiamas, pacientas specialistų yra tiriamas toliau ir, patvirtinus lėtinio hepatito C diagnozę, jam skiriamas nemokamas gydymas.

„SYNLAB Lietuva UAB“ pasižymi ilgalaike patirtimi medicinos diagnostikos srityje. Stipri bendrovės mokslinė ir konsultacinė bazė, požiūris novatoriškas. Technologijos grįstos klinikinėmis studijomis, darbo rezultatai orientuoti į klientą. „SYNLAB“ teikia gydytojų konsultacijas. Galite konsultuotis su gydytoju genetiku, ginekologu, alergologu-klinikiniu imunologu, laboratorijos gydytoju. Atliekami bendraklinikiniai, alerginiai, molekuliniai, genetiniai, retų ligų tyrimai sveikatos paslaugų tiekėjams, valstybinėms ir privačioms gydymo įstaigoms, privatiems fiziniams asmenims.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio