Spausdinti šį puslapį

Stabdymo kelias ant skirtingos kelio dangos

Stabdymo kelias ant skirtingos kelio dangos Stabdymo kelias ant skirtingos kelio dangos

Stabdymo kelias ypač priklauso nuo kelio dangos. Jei kelias yra sausas, lygus ir tvarkingas, o stabdžių sistema veikia efektyviai, sustabdyti automobilį užteks vos paspaudus stabdžio pedalą. Tačiau būna situacijų, kai stabdymo kelias pailgėja ir automobilį sustabdyti yra sudėtinga.

Kada stabdymo kelias pailgėja?

Ypač atidiems reikėtų būti, kai yra yra prastesnės oro sąlygoms, esant drėgnai, snieguotai ar plikledžiu padengtai kelio dangai. Šios aplinkybės sąlygoja prastą kelio dangos būklę ir dėl to pailgėja automobilio stabdymo kelias. Tada ant sausos kelio dangos esantis purvas ir tepalai susimaišo su vandeniu ir suformuoja ganėtinai slidų sluoksnį.

Ribotas matomumas, esant rūkui, lyjant ar sningant, irgi turi įtakos stabdymo keliui. Be to, reikia atsižvelgti ir į važiavimo greitį, kuo greitis didesnis, tuo stabdymo kelias ilgesnis.

Jei vairuotojas sugebės preliminariai apskaičiuoti stabdymo kelią, tai jam padės išvengti avarinių situacijų. Minimalus atstumas tarp dviejų 60 km/val. greičiu važiuojančių automobilių turėtų būti 2 sekundės. Jei oro sąlygos prastos arba važiuojama už motociklo ar už masyvios transporto priemonės, tarpas tarp transporto priemonių turi būti dar bent viena sekunde ilgesnis.  

Vairuotojo ir keleivių saugumas priklauso nuo automobilio stabdymo kelio ilgio. Tinkamai prižiūrima stabdžių sistema padės išvengti slydimo kelio paviršiumi, tuo labiau esant šlapiai kelio dangai.

Automobilio stabdžių gedimai

Todėl svarbu reguliariai tikrinti automobilio stabdžių sistemą ir reguliariai ją tikrinti. Dažniausi automobilio stabdžių gedimai būna nusidėvėję stabdžių diskai arba stabdžių trinkelės.

Todėl svarbu reguliariai patikrinti ir pakeisti stabdžių trinkeles. Priekinės trinkelės dėvisi greičiau, nes joms tenka didesnis krūvis nei užpakalinėms. Stabdžių kaladėlės kaina neturėtų būti pagrindinis kriterijus renkantis jas, nes nekokybiškos stabdžių trinkelės greičiau dėvėsis ir veiks ne taip efektyviai.

Verčiau rinktis brangesnes trinkeles, nes jos pasižymi geresne kokybe. Kokybiškos stabdžių trinkelės yra pagamintos iš minkštesnių medžiagų ir geriau sukimba su stabdžių disku. Todėl jos užtikrina efektyvų stabdymą.

Jei pervažiavote per gilią balą, stabdžių trinkelės gali sušlapti. Todėl reikėtų šiek tiek nuspausti stabdžio pedalą, kad jos išdžiūtų.

Svarbus stabdžių sistemos elementas yra stabdžių diskai, nes būtent jie leidžia važiuoti lėčiau. Stabdžių diskai turi nustatytą minimalų galimą plonumą. Todėl sudilusius stabdžių diskus reikia laiku pakeisti, nes kitu atveju tai apsunkina stabdymo procesą.

Stabdymo veiksmingumas sumažėja, jei yra nusidėvėję stabdžių trinkelės ir stabdžių diskai. Todėl šias stabdžių sistemos dalis reikėtų reguliariai keisti.

Kas gali nutikti važiuojant su netvarkingais stabdžiais?

Stabdžių sistemos gedimai gali lemti ilgesnį stabdymo kelią ir, jei kelyje netikėtai pasitaikys kliūtis, galite nespėti sustabdyti ir dėl to gali įvykti avarija. Todėl ją reikia prižiūrėti, kad stabdžių sistema veiktų tinkamai.

Susidėvėjusios stabdžių trinkelės gali perkaitint visą stabdžių sistemą bei užvirinti stabdžių skystį. Stabdžių diskų neefektyvumas skatina didelius temperatūros pokyčius, kurie sukelia pavojų ratui ir dėl to gali sprogti padanga, perkaisti guoliai bei kitos pakabos detalės.

Stabdžių sistema užtikrina saugumą ir nuo jų priklauso, kaip greitai sugebėsite sustabdyti slidžiame kelyje, kai stabdymo kelias yra pailgėjęs.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio