Spausdinti šį puslapį

Naujas gyvūnas namuose – ką turime žinoti?

Naujas gyvūnas namuose - ką turime žinoti? Naujas gyvūnas namuose - ką turime žinoti?

Veterinarijos klinika ir vaistinė VILNIUSVET

www.veterinaras.com

Kuomet įsigijote augintinį – geriausia pirmosiomis dienomis jį atvežti į Veterinarijos kliniką pirminei profilaktinei apžiūrai. Jei ir turite gyvūno kilmės dokumentus, tai neįrodo, kad jis yra sveikas. Taigi įsigijus šuniuką ar kačiuką iš veislyno, pažįstamų ar tiesiog priglaudus iš gatvės, reikėtų jį atnešti ar atvesti veterinarijos gydytojui. Jei gyvūnas turės sveikatos sutrikimų – veterinarijos gydytojai Jus informuos apie galimą gydymą, o jei Jūsų naujas šeimos narys sveikas – galėsite būti ramūs dėl jo sveikatos būklės. Taip pat veterinarinai Jus pakonsultuos apie augintinio auginimą, mitybą, sveikatą bei higieną, parinks maistą, patars pagrindiniais priežiūros klausimais.

Naujuose namuose pirmomis valandomis augintiniui leiskite susipažinti su nauja aplinka: tegu jis apsiuostinėja, apvaikšto, išgirsta naujus garsus. Neskubinkite jo, pabūkite šalia, nelieskite jo, neskubėkite greitinti įvykių. Kuomet apsipras, pašerkite toje vietoje, kur bus šeriamas nuolat. Porą dienų nuo įsigijimo šuniukui ar kačiukui nesukelkite papildomo streso, šerkite gyvūną jam įprastu ėdalu. Vėliau geriausia, kad subalansuotą maistą pagal gyvūno poreikius parinktų veterinarijos gydytojas ar vaistininkas.

Šuniuko ir kačiuko maitinimo dažnumas priklauso nuo amžiaus. Geriausia gyvūną maitinti dažnai, bet po nedaug. Iki 2 mėnesių amžiaus šuniukai šeriami 6 kartus per dieną, 2 – 4 mėnesių – 5 kartus per dieną, 4 - 5 mėnesių – 4 kartus per dieną, 5 – 6 mėnesių – 3 kartus per dieną. Nuo 6 - 8 mėnesių užtenka dviejų kartų per dieną. Mažųjų veislių šunis rekomenduojama visą gyvenimą šerti 3 kartus per dieną.

Mažus kačiukus reikia šerti maždaug du kartus dažniau, nei suaugusius katinus. Iki 2 mėnesių amžiaus kačiukus būtina maitinti 5 - 6 kartus per dieną. Kai kačiukui sueina 3 – 4 mėnesiai, juos jau galima šerti 4 kartus per dieną. 6 mėnesių laiko kačiuką jau galima šerti 3 kartus per dieną. 8 mėnesių kačiuką jau galima pervesti prie dviejų kartų pilno maitinimo per dieną.

Iš anksto pasirūpinkite gyvūno reikmenimis ir kasdieniais dalykais. Atvykęs į namus augintinis turi turėti du dubenėlius – vieną ėdalui, kitą vandeniui. Nei dubenėlių vietos, nei poilsio vietos nekaitaliokite, kad priprastų prie vietos ir tvarkos.

Taigi, įsigijus kačiuką - pasirūpinkite guoliu, kuriame kačiukas miegos, dėžute tualetui, kraiku, dubenėliais maistui ir vandeniui, draskykle, nagų žirklėmis ir šukomis. Jei įsigijote šuniuką -  Jums reikės didesnių dubenėlių su stoveliu, antkaklio, pavadėlio, apynasrio ar antsnukio. Pirkdami antkaklį žinokite šuns kaklo apimtį ir rinkitės tik minkštos odos antkaklius, kad nepažeistumėte šuniuko gerklės. Kai kurių veislių šuniukams žiemą bus reikalingi drabužėliai. Taip pat pasirūpinkite guoliu ar aptvaru, šepečiu, nagų žirklutėmis.

Kai kačiukas ar šuniukas apsigyvena namuose, Jūs privalote užtikrinti, kad jis augtų sveikas tiek psichiškai, tiek fiziškai. Praleiskite kuo daugiau laiko su mažyliu, žaidimų forma ugdykite jo žaismingumą ir budrumą.

Kad Jūsų gyvūnas būtų sveikas ir jaustųsi gerai, reikia reguliariai jį vakcinuoti, dehelmintizuoti, naudoti preparatus nuo blusų ir kitų nepageidaujamų „gyvūnėlių“.

Pirmą kartą gyvūnai dehelmintizuojami (suduodami vaistai nuo kirminų) 30 dienų amžiaus. Kalių nepatartina dehelmintizuoti nėštumo metu. Geriausia dehelmintizuoti prieš kergiant ir po atsivedimo. Profilaktiškai suduoti vaistų nuo kirminų reikia 3 - 4 kartus per metus. Siekiant įsitikinti ar gyvūnas neturi kirminų, „Žvėryno veterinarijos gydykla“ klinikoje atliekami koprologiniai (išmatų) tyrimai.

Prieš vakcinuojant gyvūnus būtina dehelmintizuoti 10 dienų prieš skiepą. Taip pat reiktų įsitikinti ar jūsų augintinis neturi ektoparazitų (blusų, utelių, erkių ir pan.). Jeigu turi - būtina panaudoti insekticidinius preparatus (pasiūlys veterinarijos gydytojas).

Kad susidarytų stipresnis imunitetas jauni šuniukai skiepijami 3 kartus pirmaisiais gyvenimo metais. Pirmąją vakcinaciją galimą atlikti jau nuo 6 savaičių amžiaus. Antrasis skiepas atliekamas po 3 - 4 savaičių, kai šuniukui būna 10 - 12 savaičių amžiaus. Trečiasis skiepas atliekamas dar po 3 - 4 savaičių. Po pirmųjų metų suaugęs šuo skiepijamas vieną kartą metuose.

Pirmaisiais gyvenimo metais kačiukai skiepijami 2 kartus. Pirmoji vakcinacija galima atlikti jau 9 savaičių amžiaus kačiukui. Antrasis skiepas pakartojamas po 3 - 4 savaičių. Suaugusi katė skiepijama vieną kartą metuose.

Jei augintinis pernelyg daug kasosi, patikrinkite, ar kailyje nėra blusų požymių – tamsių taškelių ant odos. Jei gyvūnas vis krato galvą ir kasosi ausis, jam ausyse gali būti įsisiurbusių erkių. Reguliariai šukuokite katės ir šuns kailį, tikrinkite akis ir ausis. Akys ir ausys turi būti švarios. Jei ausyse yra sieros, atsargiai išvalykite ją vatos gabalėliu.

Jei kačiukas ar šuniukas pasijunta prastai, turėtumėte pastebėti jo elgesio pasikeitimus. Jis nebenori žaisti, neėda, miega ilgiau nei įprastai arba kniaukia dėl neaiškios priežasties. Vėmimas, viduriavimas, svorio ar apetito sumažėjimas ar net kailio arba akių būklės pasikeitimas yra ženklas, kad kažkas negerai. Jei pastebėjote bent vieną šių požymių, turite nugabenti gyvūnėlį pas veterinarijos gydytoją.

Svarbiausia šeimininkams yra nepamiršti, kad neužtenka gyvūnui vien užtikrinti ėdalą, gyvūno augintojai turi užtikrinti ir jo sveikatą bei gerovę.

Veterinarijos  klinikose „VILNIUSVET“ teikiamos visas veterinarijos paslaugas. Veterinarijos klinika specializuojasi šunų, kačių, dekoratyvinių paukščių, graužikų, roplių ir kitų smulkių naminių gyvūnų gydyme.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio