Spausdinti šį puslapį

Suvirintojo profesija paklausi darbo rinkoje

Suvirintojo profesija paklausi darbo rinkoje Suvirintojo profesija paklausi darbo rinkoje

VILNIAUS JERUZALĖS DARBO RINKOS MOKYMO CENTRAS, VŠĮ

Ne pirmus metus girdime, kad Lietuvos darbo rinkoje itin trūksta inžinerinių profesijų atstovų, todėl visi profesinių mokyklų absolventai greitai išgraibstomi. Darbo paieškos specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad pastarieji daugelį aukštųjų absolventų lenkia ir savo atlyginimu, nes darbdaviai pasiruošę siūlyti didesnį atlygį geram inžinieriui ar suvirintojui, o ne lingvistui ar praktikos neturinčiam vadybininkui.

Algirdas Daunoravičius, VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro profesijos mokytojas, teigia, kad suvirintojo specialybę žmonės dažniausiai renkasi dėl didelės paklausos darbo rinkoje. Anot jo, darbas yra labai įdomus ir kūrybingas. Vienas iš veiksnių, kodėl žmonės renkasi būtent jų centrą, tai moderniausia Lietuvoje suvirinimo bazė bei aukštos kvalifikacijos mokytojai.

Dažnas įsivaizduoja, kad, įgijus suvirintojo specialybę, laukia darbas prie staklių, tačiau mūsų pašnekovas skuba šį mitą paneigti: „Mūsų mokiniai, baigę mokymus, dirba įvairiuose inžinerinės pramonės ir statybos sektoriuose, t. y. nestandartinių metalo gaminių gamybos įmonėse, dujotiekių statybose, statybinių konstrukcijų gamyboje.“

Kiekvienais metais vien VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre suvirintojų specialybei besiruošiančių mokinių skaičius išauga maždaug 7 procentais.

Mokytis ir įgyti kvalifikaciją kviečiama nemokamai

Jau šių metų rudenį VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre naujus mokslo metus pradės pirmoji suvirintojo modulinės profesinio mokymo programos grupė. Dvejus metus trunkančią mokymosi programą visiškai finansuoja Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija siekdama skatinti labai trūkstamų šios srities aukščiausios kvalifikacijos specialistų parengimą.

Pasak Jurgitos Bražinskienės, minimo mokymo centro direktoriaus pavaduotojos, suvirintojo modulinė mokymo programa, kuri finansuojama valstybės lėšomis, sudarys didesnes galimybes darbo rinkai parengti taip reikiamų suvirintojų. Galima džiaugtis, kad valstybiniu požiūriu žengiami ilgai laukti žingsniai stiprinant ir skatinant profesinio mokymo sritį – finansavimas yra svarbus profesinį mokymą skatinantis veiksnys.

Pasak VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre suvirintojo specialybę įgijusio Justino Lipnickio, pradėjus mokytis ir dirbti pameistrystės būdu uždirbama mažiau, tačiau tai natūralu –  mat besimokant darbo valandų dirbama mažiau. Tačiau baigus mokslus jau turima aukštesnė kvalifikacija ir darbo įgūdžiai, sugebama sukurti daugiau vertės ir atlyginimas sparčiai kyla. Vienus metus dirbančio suvirintojo atlygis rinkoje gali siekti net 1600 eurų atskaičius mokesčius.

Mokymas vyksta Suvirinimo sektoriniame praktinio mokymo centre, kuriame sukomplektuota unikali įranga, leidžianti parengti aukštos kvalifikacijos suvirintojus. Suteikiamos visos galimybės išmokti kokybiškai ir teisingai atlikti darbus visais suvirinimo procesais – MMA (elektrodais), TIG (argonu), MIG/MAG (pusautomačiais) ir dujomis, savo darbe pritaikant modernias suvirinimo technologijas.

Visi besimokantieji – įdarbinami

Mokymas organizuojamas pameistrystės forma – mokiniai dar iki mokymo pradžios turi galimybę pabendrauti su potencialiais darbdaviais – inžinerinės pramonės įmonėmis. Mokymo metu sudaromos mokymo ir darbo sutartys. Didesniąją mokymo proceso dalį sudaro praktinis mokymas, mokiniai nemokamai aprūpinami darbo įrankiais ir drabužiais. Baigus mokymo programą, specialistas turi galimybę likti dirbti įmonėje, kurioje įgijo neįkainojamos patirties.

Įmonės taip pat palankiai vertina siūlomas modulines profesinio mokymo programas. „Moduliniu mokymo principu specialistai paruošiami ne tik kaip puikūs suvirintojai, tačiau jie taip pat turi galimybę įgyti komandos lyderių gebėjimų – tereikia pasirinkti tam skirtą modulį“, – sako Algirdas Daunoravičius.

„Pameistrystės būdas labai tinkamas tiek darbdaviams, tiek pameistriams. Pameistrys, įgijęs pagrindus mokymo centre, pritaiko žinias darbo vietoje. Darbdaviams tai taip pat priimtinas būdas, nes pameistrys įgyja įgūdžių, reikalingų specifinei darbo vietai“, – papildo pašnekovas.

Nuo 2020 m. įprastų programų nebeliks – tik modulinės, kurios suteiks galimybę mokytis visą gyvenimą. Tai, kad programa modulinė, reiškia galimybę mokytis atskirais moduliais, užtikrinant mokymosi tęstinumą siekiant įgyti kvalifikaciją.

Galimybė įgyti tarptautinę kvalifikaciją

VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre suvirintojo modulinę mokymo programą pasirinkusiems mokiniams bus sudaromos galimybės lygiagrečiai įgyti tarptautinę suvirintojo kvalifikaciją. Pasak darbo paieškos specialistų, šiandien darbo rinkoje deramai gali konkuruoti tik turintieji pasauliniu mastu pripažįstamą išsilavinimą – tokių darbuotojų ieško ir Lietuvos bei užsienio įmonės, kurios parduoda savo paslaugas bei gaminius Europos Sąjungos ūkio sektoriuose.

Minėto mokymo centro atstovas Algirdas priduria: „Tarptautinius standartus atitinkanti suvirintojo kvalifikacija pirmiausia atveria galimybę būti pripažintiems visame pasaulyje. Tai reiškia, kad Lietuvoje pagal tarptautinius reikalavimus parengtas specialistas prisijungia prie harmonizuotos pasaulinės suvirintojų kvalifikacijos sistemos ir jo Lietuvoje įgyta kvalifikacija pripažįstama daugelyje pasaulio valstybių.“

Susidomėjusieji galimybe įgyti suvirintojo kvalifikaciją ir turintieji vidurinį išsilavinimą kviečiami registruotis į mokymus. Priėmimas vykdomas per Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendram priėmimui organizuoti (LAMA BPO) sistemą iki 2017 m. rugpjūčio 31 d.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio