Spausdinti šį puslapį

Automobilio stabdžiai užtikrina saugumą kelyje

Automobilio stabdžiai užtikrina saugumą kelyje Automobilio stabdžiai užtikrina saugumą kelyje

Stabdymo procese svarbiausia yra automobilio stabdžių sistema. Esant prastom oro sąlygoms stabdymo distancija pailgėja ir tada didelę reikšmę įgija stabdžių sistema. Stabdžių sistemos gedimai gali lemti ilgesnį stabdymo kelią ir, jei kelyje netikėtai pasitaikys kliūtis, galite nespėti sustabdyti ir dėl to patirsite autoįvykį. Todėl ją reikia prižiūrėti, kad stabdžių sistema veiktų tinkamai.

Dažniausi stabdžių sistemos gedimai

Stabdymo veiksmingumas sumažėja, jei yra nusidėvėję stabdžių trinkelės ir stabdžių diskai. Tai viena dažniausiai pasitaikančių stabdžių sistemos problemų.

Keisti garsai sklindantys iš automobilio neretai praneša apie stabdžių sistemos gedimus. Sugedęs ar blogai sumontuotas stabdžių diskas skleidžia bildesį. Stabdžių diskų deformacija atskleidžia vairo ar viso automobilio kėbulo drebėjimas nuspaudus stabdžio pedalą.

Automobilio stabdžiai užtikrina saugumą kelyje

Jei jaučiamas girgždėjimas, tai gali reikšti, kad stabdžių diskai uždėti netinkamai arba netaisyklingai sumontuoti slopinimo elementai (pavyzdžiui, poveržlės). Stabdžių apkabos stūmoklio mikrovibracija taip pat sukelia girgždėjimą.

Jei stabdžių sistema netvarkinga, stabdžių diskai dėvėsis greičiau. Užrūdijus stabdžių suportui, stabdžių diskai netolygiai liečiami kaladėlių ir dėl to stabdoma tik tam tikra stabdžių disko paviršiaus dalimi. Tada stabdžių diskas išsikraipo. Stabdžių diskų neefektyvumas skatina netinkamą stabdymą. Be to, tai skatina didelius temperatūros pokyčius, kurie sukelia pavojų ratui ir dėl to gali sprogti padanga, perkaisti guoliai bei kitos pakabos detalės.

Cypimas gali pasireikšti, jei trinkelės nėra pritaikytos stabdžių diskams. Priekinės trinkelės dėvisi greičiau, nes joms tenka didesnis krūvis nei užpakalinėms.

Kaip pasirūpinti stabdžių sistema?

Siekiant užtikrinti, kad stabdžių sistema veiktų efektyviai, reikėtų reguliariai keisti jos dalimis ir pasirūpinti tinkamų stabdžių skysčio kiekiu.

Stabdžių diskai turi minimalius plonumo matmenis. Kai jie sudyla už nurodytos ribos, reikalingas stabdžių diskų keitimas. Siekiant, kad stabdžių diskai tarnautų ilgiau, patartina prieš montuojant naujas trinkeles nušlifuoti jų briaunas. Kitu atveju, stabdžiai stabdys būtent trinkelių briaunomis ir taip greičiau dėvėsis stabdžių diskas.

Automobilio stabdžiai užtikrina saugumą kelyje

Keičiant stabdžių trinkeles, reikėtų rinktis kokybišką produktą. Tokios stabdžių trinkelės gaminamos iš minkštesnių medžiagų ir kur kas geriau sukimba su stabdžių disku. Todėl jos pasižymi efektyvesniu stabdymu. Be to, pervažiavus per gilią balą, stabdžių trinkelės gali sušlapti. Todėl reikėtų šiek tiek nuspausti stabdžio pedalą, kad jos išdžiūtų.

Stabdžių skysti vertėtų keisti kas dvejus metus. Būtent jis užtikrina efektyvų ir ilgalaikį stabdžių sistemos veikimą ir sutepa jos dalis.

Vairuotojo ir keleivių saugumas priklauso nuo automobilio stabdymo kelio ilgio. Tinkamai prižiūrima stabdžių sistema padės išvengti slydimo kelio paviršiumi, tuo labiau esant šlapiai kelio dangai.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio