Spausdinti šį puslapį

Maumedžio čerpių stogas iš VLATAUSA – ilgaamžiškumo garantija

Maumedžio čerpių stogas iš VLATAUSA – ilgaamžiškumo garantija Maumedžio čerpių stogas iš VLATAUSA – ilgaamžiškumo garantija

UAB „Vlatausa“ užsiima skaldytų bei pjautų čerpių, skiedrų, gontų gamyba iš Sibiro maumedžio. Maumedžio čerpių stogas – geriausias pasirinkimas ekologiškai ir ilgaamžei stogo dangai.

Maumedžio medienos ilgaamžiškumas ir patvarumas

Pagal europinį standartą maumedžio patvarumas ir stabilumas priskiriamas prie geriausių medienos rūšių.

Jeigu pažvelgtume į maumedžio medienos rieves, rodančias augimo tempą, matyti, jog jos labai siauros, metiniai prieaugiai nėra dideli. Dėl šios priežasties Sibiro maumedžių mediena yra itin tanki ir kieta.

Medienos tankis lemia jos atsparumą puviniui. Maumedžio atsparumas puvinių grybeliams ir kenkėjams yra du kartus didesnis nei pušies, atsparumas ugniai taip pat daug didesnis nei pušies medienos.

Tyrimais nustatyta, kad 75-90 proc. maumedžio medienos sudaro branduolinė (šerdinė) mediena. Šerdinė medžio dalis yra tanki, mažiau pralaidi ir daugiau patvari nei balana. Lyginant su kitomis medienos rūšimis tai unikali savybė.

Maumedžio čerpių stogas iš VLATAUSA

Maumedis Lietuvoje

Lietuvos įmonė „Vlatausa“ maumedžių medieną importuoja iš Irkutsko ir Krasnojarsko regiono. Kaip prisimena įmonės vadovas Vladimiras Paulikas, jis tikrąją maumedžio vertę suprato pamatęs, kaip maumedį vertina vakarų europiečiai.

„Važinėjant po Bavariją, Zalcburgo apylinkes, kapinėse teko matyti kryžių, kurių stogeliai padaryti iš maumedžio čerpių. Taip pat ir nemažai kultūros paveldo pastatų, namų dengtų maumedžio čerpėmis, jos ten laikomos amžinomis. Netgi šiuolaikinių, moderno stiliaus namų fasadai ir stogai dengiami maumedžio čerpėmis. Vakariečiai mėgsta maumedžio medienos grindis, nes jos net po keliasdešimties metų skleidžia malonų kvapą“, – sako V. Paulikas.

Europiečių žavėjimasis maumedžiu prieš trylika metų UAB „Vlatausa“ vadovui pasufleravo mintį maumedžio čerpes pasiūlyti Lietuvos gyventojams, juolab, kad šios medienos apdirbimas yra rankinis – kitoks dėl medienos specifikos jis ir negalimas, nes mediena netektų savo unikalių savybių.

Maumedžio čerpių stogas iš VLATAUSA

Maumedžio apdirbimas

Maumedžio mediena savo gerąsias savybes išlaiko ne pjaunama, o skaldoma, nes tuomet nepažeidžiamas jos pluoštas. Dėl šios priežasties gontų gamybos technologija, kaip minėta, beveik nepakito per amžius. Tiesa, galima gontus ir pjauti, tačiau tokiu atveju jų tarnavimo laikas trumpėja beveik perpus.

UAB „Vlatausa“ iš Sibiro atsiveža maumedžio kalades, jas skaldo į pliauskas, o šias savo ruožtu skaldymo mašina smulkina į 10 mm storio plokšteles. Plokšteles atskirdami vieną nuo kitos deda į atviras konteinerių lentynas ir džiovina džiovykloje.

Jokiu būdu suskaldytų ir dar nedžiovintų maumedžio gontų negalima dėti taip, kad jie liestųsi vieni su kitais, nes iš medienos išsiskyrę sakai sukelia pelijimą. Suskaldyti gontai džiovinami iki 18 – 20 proc. drėgmės, kai nebėra pavojaus atsirasti pelėsiui, po to pakuojami ir toliau džiūsta natūraliai. V. Paulikas sako, kad kai kurie meistrai, dirbantys su maumedžiu, prieš kalant gontus juos trumpam netgi įmeta į vandenį, kad medžiaga sudrėgtų ir būtų išvengta skilimo, nes toks pavojus dėl medžiagos kietumo yra.

Čerpių gamyba – ilgas ir kruopštus rankinis darbas. Atskėlus plokštelę padaroma nuožulni nuosklemba, plokštelė apipjaustoma. Gamyba nėra labai mechanizuota, vyrauja rankinis darbas, tad ir čerpių gamybos mastai nėra dideli.

Maumedžio čerpių stogas iš VLATAUSA

Medinių čerpių skaldymo ypatumai ir degumas

Dar vienas maumedžio čerpių ypatumas tas, jog maumedžio mediena gontams turi būti suskaldyta taip, kad metinių rievių pakrypimas būtų ne didesnis nei 45 laipsniai. Toks skaldymo būdas priskiriamas radialiniam – pjūvis daromas per medžio centrą (šerdį). Tokiu būdu supjautos lentos ar suskaldytos plokštelės, šiuo atveju gontai, daug atsparesni aplinkos poveikiui, beveik nesideformuoja, jų brinkimas ir traukimasis yra minimalus. Didžiausias tokio skaldymo trūkumas yra maža medienos išeiga, t.y. didelis kiekis atliekų. V. Paulikas sako, kad dėl šio ypatumo apie 30 proc. atsivežtos medienos tenka sunaudoti malkoms. Tačiau, norint pagaminti kokybiškas čerpes, kitaip elgtis negalima.

Jeigu stogas dengiamas maumedžio čerpėmis, geriau naudoti maumedžio medienos gegnes ir grebėstus, anot V. Pauliko, ant žemesnės kategorijos medienos konstruktyvo kalti maumedžio čerpes būtų nusikaltimas. Tokia pat nuostata galioja ir įrengiant maumedžio lentų terasą, grindis – tik naudojant tos pačios medienos lages galima garantuoti ilgaamžiškumą.

Kaip sako UAB „Vlatausa“ vadovas, ne vienam kyla klausimas apie medinių stogų atsparumą ugniai. Anot jo, maumedis šiuo atveju irgi ypatingas – kieta mediena gaisro atveju užsiliepsnoja ne taip greitai. UAB „Vlatausa“ vadovaujasi Austrijos čerpių gamintojų „Beyer Holzschindel GmbH“ atliktais gaisriniais maumedžio čerpių bandymais. Jų metu buvo bandomos pavienės maumedžio čerpės ir čerpės stogo konstrukcijoje.

Pavienėms buvo nustatyta E gaisrinė klasė (tokia pat kaip ir polistireninio putplasčio), konstrukcijoje maumedžio čerpės įvertintos B degumo klase (primename, kad aukštesnei, A klasei priskiriamos medžiagos yra nedegios). Tiesa, kuo statesnis medienos čerpių stogo nuolydis, tuo greičiau plinta ugnis, degumo klasė buvo nustatyta 30 laipsnių stogo šlaitui.

Maumedžio čerpių stogas iš VLATAUSA

Dėl aukštos darbuotojų kvalifikacijos ir puikios gamybinės kokybės UAB „Vlatausa“ produkcija (skiedros, čerpės, gontai) parduodama stambiausioms Vokietijos, Austrijos ir Italijos kompanijoms, dengiančioms pastatų stogus bei sienas maumedžio čerpėmis, skiedromis bei gontais.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio