Spausdinti šį puslapį

Variklio darbo gerinimas – kokius alyvos priedus rekomenduoja specialistai?

Variklio darbo gerinimas – kokius alyvos priedus rekomenduoja specialistai? Variklio darbo gerinimas – kokius alyvos priedus rekomenduoja specialistai?

Alyvos priedai naudojami variklio darbo gerinimui. Daugelis vairuotojų alyvos priedus renkasi neatsakingai, nepasitaria su specialistais.

Alyvos priedų nauda Jūsų automobilio varikliui

Alyvos priedai pagerina alyvos savybes šaltyje, padidinti klampumo indeksą ir atsparumą oksidacijai, apsaugo nuo slėgio, dėvėjimosi, korozijos ir putų susidarymo. Pagal atliekamas funkcijas alyvos priedai skirstomi į tris grupes, nes kai kurie iš jų gali atlikti ir keletą funkcijų:

  • modifikuojantys alyvos savybes;
  • saugantys alyvą;
  • saugantys paviršius.

Alyvos priedai

Alyvos priedų skirstymas pagal atliekamas funkcijas Jūsų automobilio varikliui

Plaunantys priedai. Apsaugo stūmoklių ir vidinių variklio dalių paviršius nuo anglies, dervų ir teršalų nuosėdų, kurios linkusios formuoti junginius ir padidinti darbines temperatūras. Pagerinus alyvos plovimo savybes, daugiau netirpių medžiagų (senėjimo produktų) gali būti alyvoje neiškrisdamos į nuosėdas – susidaro mažiau lakų ir priedegų, lėtinama oksidacija, neutralizuojamos pavojingos rūgštys. Šie priedai prilimpa prie paviršiaus ir sudaro neabrazyvinį sluoksnį, kuris neleidžia dervoms prie jų prilipti, išlaiko jas tirpias, trukdo jungtis ir susidaryti oksidacijos produktų nuosėdoms.

Disperguojantys priedai. Trukdo suodžių, dervų ir alyvos oksidacijos produktams kauptis, išlaiko juos suspensijos pavidale. Aplink suodžių ir teršalų daleles sudaro to pačio ženklo elektrinius apvalkalus su alyvoje tirpiomis išorinėmis dalimis, todėl dalelės negali tarpusavyje sulipti, pasunkėti ir nusėsti.

Saugantys nuo dilimo priedai. Keičia trinties paviršiaus savybės. Visi šie priedai sudaro absorbcinę plėvelę ant metalo paviršiaus, kuri apsaugo nuo žalingos trinties ar kitokio poveikio skirtingose sąlygose.

Antifrikciniai priedai. Apsaugo tik normaliose veikimo sąlygose, esant nedidelėms apkrovoms ir temperatūroms. Aukštesnėje temperatūroje antifrikcinių priedų plėvelė desorbuojasi, o nuo dėvėjimosi apsaugo tik priedai nuo dilimo. Krumpliaratinių pavarų dėžių alyvose paprastai yra naudojami priedai, panašūs į saugančius nuo dilimo, tačiau galintys veikti dar aukštesnės apkrovos sąlygose.

Priedai apsaugantys nuo korozijos ir rūdijimo. Oksiduojantis alyvai susidaro rūgštys. Kintant temperatūrai gali kauptis drėgmė, o tai turi didelę įtaką metalų paviršiaus korozijai ir rūdijimui. Šie priedai detalių paviršiuje sudaro tvirtą, netirpių junginių apsauginę plėvelę, kuri apsaugo po ja esančius sluoksnius nuo agresyvių rūgščių ar vandens poveikio.

Antioksidaciniai ir metalo paviršių deaktyvuojantys priedai. Plona alyvos plėvelė ant įkaitusių metalinių variklio detalių gali intensyviai oksiduotis. Antioksidantai neutralizuoja aktyvius radikalus, kurie susidaro alyvai sąveikaujant su deguonimi: skaido hidroperoksidus, deaktyvuoja metalų paviršius.

Alyvos priedai

Priedai nuo putojimo. Alyvos putojimas blogina trinties paviršiaus tepimą, hidraulinių sistemų darbą ir taip verčia alyvą greičiau oksiduotis. Putos susidaro alyvai stipriai sumaišius su oru. Labiau putoja didesnės klampos alyvos arba krentant alyvos temperatūrai. Svarbu atkreipti dėmesį, jog putojimą gali skatinti ir plaunantys priedai. Priedai nuo putojimo sumažina oro burbuliukų plėvelės stiprumą ir priverčia ją plyšti.

Klampumo modifikavimo priedai. Alyva, kurios klampumas kintant temperatūrai keičiasi laikoma geresne. Šią savybę pagerinti gali polimeriniai priedai, kurie keičiantis temperatūrai elgiasi priešingai nei įprasti skysčiai. Minėtų priedų pagalba galima padidinti alyvos klampos indeksą, tačiau nereikia užmiršti, kad tradiciniai polimeriniai priedai yra neatsparūs mechaniniam poveikiui, todėl ilgainiui yra negrįžtamai suardomi. Šie priedai, kylant temperatūrai, neleidžia alyvai per daug suskystėti, o temperatūrai krentant - sutirštėti. Klampumo priedų pagalba, alyvos klampa yra mažiau priklausomą nuo temperatūros pokyčių.

Stingimą žeminantys priedai. Krentant temperatūrai alyva stingsta, nes kristalizuojasi joje ištirpę kieti parafininiai angliavandeniliai. Didėjantys kristalai galiausiai sukimba sudarydami erdvinį tinklą, kuris trukdo judėti skystai fazei. Žemoje temperatūroje šie priedai įsiskverbia į kristalinę struktūrą ir neleidžia kristalams didėti arba absorbuotis kristalo paviršiuje. Dėl to parafinai negali sudaryti erdvinio tinklo ir alyva netirštėja.

Sandarinimo elementų tūrį didinantys priedai. Labai svarbu, kad sandarinimo elementai tinkamai saugotų alyvą nuo dulkių ir kitų teršalų patekimo, bei alyvos ištekėjimo į aplinką. Šie priedai, įsiskverbdami į sandarinimo medžiagos struktūrą išlaiko jos elastingumą, nežymiai didina jos tūrį ir padeda užtikrinti tinkamą sandarumą.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio