Spausdinti šį puslapį

Braškių tręšimas

Braškių tręšimas Braškių tręšimas

Modernus ūkis

www.modernusukis.lt

Tręšimas – tai vienas iš kertinių pamatų braškių uogų versle. Nepatyrę braškių augintojai dažnai klysta, kruopščiai rinkdamiesi geras braškių veisles bei daigus, o vėliau pirkdami pigias, prastos kokybės trąšas ar išvis atsainiai žiūrėdami į braškių tręšimą.

Braškių auginime yra keli svarbūs periodai

  • Vegetacijos pradžia, lapų augimas.
  • Žiedynų formavimasis, žydėjimas.
  • Uogų raudonavimo, derliaus periodas.
  • Intensyvus naujų lapų, ūsų, ragelių augimo periodas iškart po derliaus.
  • Žiedynų formavimasis iki vegetacijos pabaigos.

Visi šie periodai yra labai svarbūs norint turėti gausų derlių, kokybiškas, saldžias uogas ir gerą kitų metų derlių.

Lietuvoje dažnai siūloma tręšti braškes senoviniais metodais, mėšlu ar išbarstant tam tikrą kiekį greitai tirpstančių granuliuotų trąšų, ar, dar blogiau, atskirų elementų (pvz., azotu vegetacijos pradžioje ir tam tikru kiekiu kitų trąšų po derliaus). Toks pasirinkimas yra geresnis, nei visiškai netręšti, tačiau išbarsčius tam tikrą kiekį trąšų, šioms ištirpus, dirvoje iškart būna per didelė trąšų koncentracija, dažnai sukelianti šoką augalams arba juos nudeginanti, o po mėnesio jau trūksta daugelio elementų.

Tręšti kas dvi savaites po nedaug neapsimoka dėl laiko, darbo sąnaudų ir nepatogumo. Naudojant mėšlą, braškyną sodinti į lauką galima tik po 1 metų, dar geriau po dviejų.

Mėšlas – nekontroliuojama trąša, braškės gali pradėti nekontroliuojamai augti į lapus, mėšle daugelis kenkėjų deda kiaušinėlius, gausu patogeninių grybų ir t. t.

Pagrindiniam braškių tręšimui geriausia naudoti šiuolaikiškas kontroliuojamo išsiskyrimo trąšas, plačiai naudojamas visuose pažangiausiuose Vakarų Europos, Skandinavijos ūkiuose. Tam puikiai tinka specialiai sukurtos, olandų kompanijos „Mivena“ trąšos Field-Cote CRF 17+7+11+7MgO su padidintu mikroelementų kiekiu.
Field Cote CRF – tai kontroliuojamo išsiskyrimo/tirpimo trąšos (CRF), skirtos įvairių augalų bei medelių auginamų lauke, atvirame grunte tręšimui.

Field-Cote CRF – tai pagrindinės trąšos (azotas, fosforas, kalis, magnis + mikroelementai) padengtos/apvilktos, specialia biologiškai suirstančia Resin medžiaga. 

25% - 30%  granulių ištirpsta per kelias dienas po išbarstymo, taip vegetacijos pradžioje pamaitindamos augalus, kita dalis (apie 75% trąšų) iš granulių pradeda išsiskirti sušilus dirvožemiui per Jūsų pasirinktą laiką. Field-Cote CRF trąšos yra gaminamos skirtingo išsiskyrimo/tirpumo laiko: 4 mėnesių, 6 mėnesių, 8 mėnesių. Taip medžiagos įsisavinamos efektyviausiai, kai augalams labiausiai to reikia. Esant šaltai ar sausai dirvai, medžiagos iš granulių neišsiskirinėja.

Dėl savalaikio medžiagų išsiskyrimo/tirpimo, augalai azotą, fosforą, kalį, magnį, kalcį ir mikroelementus pasisavina daug geriau. Dėl to augalams per visą vegetacijos periodą nebūna nei persivalgymo, nei bado. Įvairiose šalyse, naudojant „Mivena“ Field-Cote trąšas ir lyginant su įprastu tręšimu, derlių rezultatai akivaizdžiai padidėja.

Braškių trąšos su kalciu, magniu ir mikroelementais – MIVENOS asortimente

Dėka kontroliuojamo trąšų išsiskyrimo/tirpimo

  • Taupomos darbo sąnaudos, pinigai, laikas (tręšiama kartą per sezoną).
  • Augalai gauna visas subalansuotas medžiagas laiku ir tiek, kiek reikia.
  • Medžiagos be reikalo neišplaunamos, neteršiama gamta. Resin apvalkalo medžiaga yra 100 procentų suirstanti ir organiška.
  • Field-Cote CRF naudoja virš 80 procentų Olandijos uogininkų ir daržininkų, daugelis Belgijos, Vokietijos, Prancūzijos, Lenkijos, Lietuvos didelių braškynų bei ūkių.

Field-Cote labai paprasta naudoti net pradedantiesiems, o rezultatu galima aplenkti ir daug metų auginančius. Tai yra pagrindinis, bazinis tręšimas, užtikrinantis normalią augalo vegetacija. Norint turėti saldžias ir tvirtas uogas, būtina papildomai tręšti per laistymo sistemą arba per lapus su vandenyje tirpiomis trąšomis, kaitaliojant formules pagal vegetacijos laikotarpį. Tam puikiai tinka olandų „Mivena“ kompanijos 100% vandenyje tirpios trąšos Granusol WSF.

  • 100% lengvai ir greitai tirpstantys, kristaliniai milteliai.
  • Tręšimui per laistymo sistemas ir purškiant per lapus.
  • Sudėtyje yra pagrindinės maistinės medžiagos: azotas, fosforas, kalis, magnis, kalcis + mikroelementai chelatinėse formose (EDTA, DTPA, EDDTA). Tai reiškia, kad mikroelementus augalai pasisavina bet kokiame dirvožemyje, bet kokiame Ph, bet kokiose oro sąlygose.
  • Granusol WSF sudėtyje su pagrindiniais mineralais ir mikroelementais dar yra specialių vitaminų MV10, kurie padeda šaknims geriau įsisavinti maistines medžiagas.
  • Granusol WSF sudėtyje yra 100% vandenyje tirpstančio kalcio (CaO), kas daro šias trąšas unikaliomis.
  • Granusol WSF galima naudoti pagrindiniam tręšimui per laistymo sistemas, taip pat papildomam tręšimui purškiant per lapus.
  • Platus formulių pasirinkimas. Galima pritaikyti visiems augalams bet kokiam vegetacijos periode.
  • Granusol WSF galima naudoti kartu su augalų apsaugos priemonėmis (fungicidais, insekticidais).
  • 100% tirpumas ne mažesnėje, kaip +10 vandens temperatūroje.

Granusol WSF naudoja daugiau nei 80% Olandijos braškininkų. Taip pat daugelis stambių Belgijos, Vokietijos, Skandinavijos, Lenkijos, Lietuvos uogininku, gėlių, dekoratyvinių augalų ir daržovių augintojų.

Prieš žydėjimą ir intensyvaus žydėjimo metu braškės tręšiamos augimą, uogų mezgimą, žiedynų ir žiedų formavimąsi skatinančiomis bei tvirtumą uogoms suteikiančiomis boro ir kalcio trąšomis. Atskirai tręšti šiais elementais nepatartina, nes, pavyzdžiui, padauginus boro, šis darosi toksiškas, o kalcis, tręšiant atskirai, bus sunkiai pasisavinamas.

Geriausia naudoti specialiai tam sukurtas ir labai gerai subalansuotas, vandenyje tirpias olandu kompanijos „Mivena“ trąšas Granusol WSF Green 17-10+17+12CaO arba Granusol WSF New Green 16-8-16+2MgO+8CaO su mikroelementais ir specialiais vitaminais MV10, skatinančiais geriau pasisavinti trąšas. Pradėjus raudonuoti uogoms derliaus metu, braškėms tręšimas yra ypatingai svarbus, nes antroje derliaus pusėje uogos nebegauna pakankamai maistinių medžiagų ir pradeda smulkėti. Tai – pats intensyviausias vegetacijos periodas. Trąšos, kurios tinka vegetacijos pradžioje, jau nebetinka derėjimo metu, nes gali peraugti į lapus. Tai turėtų būti specialiai
braškių derėjimo metui subalansuotos formulės.

Kai trūksta boro ir kalcio, braškių uogos pradeda verkti, šlapiuoti. Vandeningo skonio, rūgštokos braškių uogos būna dėl kalio trūkumo. Norint, kad uogos nepradėtų smulkėti, reiktų derliaus metu papildomai tręšti, specialiai braškių tręšimui olandu kompanijos „Mivena“ sukurtomis, gerai subalansuotomis trąšomis Granusol WSF Red
12+7+25+MgO+8CaO+mikroelementai+MV10.

Nuėmus braškių derlių pradeda intensyviai augti nauji lapai, ūsai, šaknys, o vėliau ir nauji rageliai. Kereliai vešliai auga nuo liepos vidurio iki rugpjūčio pabaigos. Po to augimas sulėtėja ir prasideda žiedinių pumpurų formavimasis, kuris tęsiasi iki vegetacijos pabaigos ir kitą pavasarį. Vėliau, paskatinus augimą, lieka mažiau laiko žiedinių pumpurų susiformavimui, tad kitų metų uogų derlius bus mažesnis. Todėl iškart po derliaus būtina vėl 2-3 savaites tręšti specialiai tam subalansuotomis, žiedynų formavimą skatinančiomis trąšomis Granusol WSF Green arba Granusol WSF New Green.

Toliau iki rugpjūčio mėnesio reiktų naudoti trąšas, turinčias mažai azoto ir daug kalio, nes kalis reikalingas braškėms, kad gerai peržiemotų. Granusol WSF Blue
10+10+30+3MgO+3CaO+mikroelementai+MV10. Ši formulė taip pat turi kalcio, todėl labai gerai tinka žiedynų formavimosi energijai palaikyti, kaliui prieš žiemą prikaupti.

„Mivena“ Granusol – tai ko gero vienintelės vandenyje tirpios trąšos, turinčios 100% vandenyje tirpstantį gerai pasisavinamą kalcį, kas labai svarbu tręšiant per laistymo
sistemas ar purškiant per lapus.

Šiek tiek daugiau sušilus dirvai, gegužės mėnesį patariama suaktyvinti dirva su mikrobiologinėmis trąšomis ir Pireco Stimuter, kuris yra puikus dirvos mikroorganizmų aktyvatorius, bei augalų stiprintojas. Pireco Stimuter sudėtyje yra amino rūgštys, fitohormonai, mikro dumbliai ir įvairių augalų ekstraktai. Mikrobiologines trąšas ir Pireco Stimuter patartina naudoti visos vegetacijos metu, kartą per mėnesį. Kuo dirvos mikroorganizmai aktyvesni, tuo geriau augalai įsisavina maisto medžiagas, esančias dirvoje, tuo mažiau serga, augalus mažiau puola kenkėjai. Dažnai augintojai nesupranta mikroorganizmų svarbos ir žiūri į tai atsainiai ir tai yra labia didelė klaida.

Renkantis trąšas braškėms ir kitiems augalams, labai svarbu, kad mikroelementai būtų chelatinėse EDTA, DTPA, EDDTA formose, tada augalai juos gerai pasisavina.

Pigesnėse trąšose, nors būna sudėtyje mikroelementai, dažnai jie tik kaupiasi dirvoje ir yra nepasisavinami. Be to, esant dirvoje vieno elemento pertekliui, šis blokuoja kitus ir vyksta grandininė reakcija, kai augalai negali pasisavinti mineralų, negali normaliai augti, derėti.

Visada geriau rinktis geresnes, aukščiausios kokybės, dažnai brangesnes trąšas, nes ir derliai atitinkamai būna gausesni, uogos geresnės kokybės ir galutiniame rezultate pelnas iš braškių auginimo verslo būna didesnis. Vakarų Europos ir Skandinavijos augintojai tai jau seniai suprato ir visada atiduoda pirmenybę kuo aukštesnės kokybės trąšoms, braškių daigams, pavyzdžiui, kompanijos „Henselmans“, dėl ko pas juos atitinkamai ir derliai didesni. Normalus derlius iš 1ha yra 20-25 tonos braškių.

Kokius požymius rodo braškių lapai?

1. Kai trūksta azoto, augalai prastai auga ir dera, lapai būna šviesūs, gelsvoki, seni – parausvėję nudžiūva.

2. Kai trūksta fosforo, jauni lapai būna rudi ir maži, seni lapai – su žydrai kreminėmis dėmėmis. Tai ypač išryškėja šaltu oru, kai dirva šarminė ir truksta drėgmės. Blogai mezga uogas.

3. Be kalio senų lapų pakraščiai būna raudonai rudi, jie net apdžiūva.

4. Kai trūksta magnio, lapai pasidaro raudonai rudi, tarp gyslų atsiranda pailgų dėmių, kurios apima visą lapą.

5. Kai trūksta kalcio braškių lapų viršunės susisuka, pajuoduoja žiedkociai, žiedai.

6. Rūgščiose dirvose džiūva lapų viršūnės, jauni ir seni lapai atrodo kaip apdeginti, susiraukšlėję, deformuoti, uogos mažos.

7. Boro trūkumą rodo dideli geltoni lapai.

8. Kai trūksta mikroelementų prasideda chlorozė.

Auginant braškes šiltnamiuose, substratuose tręšimas yra ypatingai svarbus, nes substrate, skirtingai nei atvirame grunte, nėra nei mineralų, nei mikroelementų.

Visi mineralai ir mikroelementai turi būti idealiai suderinti būtent braškėms. Auginant braškes atvirame grunte, patręšus šiek tiek per dideliu kiekiu, augalas perteklių gali ,,išspjauti’’ per šaknis į gruntą, o kai trūksta, gali pasiimti iš grunto. Šiltnamiuose viskas turi būti tikslu, nes augalai nudega ar nuskursta labai greit.

UAB „Modernus ūkis“ pristato Olandų kompanijos „Mivena“ braškių trąšas, turinčias kalcio, magnio ir mikroelementų. „Mivena“ – tai viena lyderiaujančių įmonių Olandijos trąšų gamintojų rinkoje. Ši firma specializuojasi kontroliuojamo išsiskyrimo/tirpimo trąšų (CRF) gamyboje naudojant pažangiausias medžiagų apvilkimo technologijas. Dėl to Olandijos, Belgijos, Vokietijos, Skandinavijos augintojai, auginantys šiltnamiuose, renkasi „Mivena“ kompanijos kontroliuojamo išsiskyrimo trąšas Horti-Cote Plus CRF, specialiai sukurtas naudoti substratuose ir Granusol WSF vandenyje tirpias trąšas. Ši kompanija, bendradarbiaudama su dideliais ūkiais, subalansuoja idealiai tinkančias formules kiekvienam augalui. Formulės yra nuolat tobulinamos.

„Mivena“ specialistai mielai Jums sudarys tręšimo planus, naudodamiesi daugiamete Olandijos augintojų patirtimi.

 

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio