Spausdinti šį puslapį

Maumedžio čerpių stogas, pagamintas įmonės UAB VLATAUSA - atlaiko 100 metų

Maumedžio čerpių stogas, pagamintas įmonės UAB VLATAUSA - atlaiko 100 metų Maumedžio čerpių stogas, pagamintas įmonės UAB VLATAUSA - atlaiko 100 metų

Kaip manote, kiek gali laikyti stogas, dengtas maumedžio čerpių danga? Ogi daugiau kaip šimtmetį, jei laikomasi technologijų. Tai seniai išbandyta Vokietijoje ir Austrijoje, kur tokiais stogais dengiamos bažnyčios, viešbučiai ir kiti prestižiniai pastatai. Maumedinių sienų ir stogų dangų mada jau pasiekė ir Lietuvą.

Toks stogų dengimas - ne tik patvarus, bet ir labai puošiantis pastatą. Maumedžio stogų dangos čerpės paprastai būna 10-11 milimetrų storio. Ant stogų jos dengiamos taip, kad užsidengimo vietose susidaro trys sluoksniai, sienoms pakanka dviejų tokių sluoksnių.

Maumedžio čerpių stogas pagamintas įmonės UAB VLATAUSA atlaiko 100 metų

„Maumedžio kaladės skaldomos specialiais kirviais, rankiniu būdu - pasakoja Zigmas Taurosevičius, UAB „Vlatausa“ komercijos direktorius. – Jos skaldomos taip, kad išsaugo nepaliestą medžio struktūrą, kuri yra atspari atmosferos poveikiui. Obliuojama ir pjaunama tik ta čerpės dalis, kuri nematoma stogo ar sienos išorėje“.

„Vlatausa“ atsigabena maumedžio medieną iš europinės Uralo dalies – tokia mediena paklausesnė ir Vokietijoje bei Austrijoje, ir Lietuvoje. Mat europinėje Uralo dalyje klimatas panašesnis į mūsiškį negu Sibire. Tai leidžia medžiui ilgiau išsilaikyti netrūkinėjant.

Maumedžio čerpių stogas pagamintas įmonės UAB VLATAUSA atlaiko 100 metų

„Tokių dangų populiarumas vis didėja ir Lietuvoje, - pasakoja pašnekovas. – Dabar jau maždaug pusę produkcijos parduodame mūsų šalyje, likusi dalis eksportuojama. Maumedžio sienų ir stogų čerpės kol kas populiaresnės tarp Vilniaus regiono privačių asmenų, tokių dangų pageidauja ir įmonės, kurioms svarbus jų biuro įvaizdis, dengiamos bažnyčios, dvarai. Iš pirmo žvilgsnio tai lyg ir brangokas malonumas, bet jei stogas laiko 100 metų, skaičiavimas visai kitoks. Juk, sakysim, metalinę stogo dangą per tą laiką teks pakeisti gal 10 kartų. Be to, medinė danga - ekologiška“.

Ilgaamžiškumu su maumedžio čerpių danga galėtų konkuruoti nebent tradicinių čerpių danga. Tiesa, pastarosios minusas – didelis svoris ir apkrova gegnėms. Dengiant stogus ir sienas medinėmis čerpėmis, reikia griežtai laikytis technologijų. Čerpės turi ventiliuotis, po jomis kalami specialūs grebėstai, kad praeitų oras. Naudojamos ir specialios dantytos vinys, primenančios medvaržčius, jos pagamintos iš šaltai chromuoto plieno.

Maumedžio čerpių stogas pagamintas įmonės UAB VLATAUSA atlaiko 100 metų

„Medinė danga plečiasi ir traukiasi priklausomai nuo oro sąlygų, - sako UAB „Vlatausa“ komercijos direktorius. – Mes bendradarbiaujame su keliomis patikimai ir kokybiškai šiuos darbus dirbančiomis įmonėmis, kurias rekomenduojame klientams. Kai kur Lietuvoje tokie stogai jau uždengti prieš dešimtmetį“.

„Vlatausa“ siūlo stogo ir sienų dangų čerpes ir iš ąžuolo ar drebulės. Tokios čerpės pigesnės, ypač drebulės, o savo kokybe jos ne ką nusileidžia pagamintoms iš maumedžio. Įmonė taip pat siūlo terasų grindis iš maumedžio – jos gali būti, rifliuotos arba lygios. Tokių grindų galima visai nedažyti – maumedis yra labai sakingas medis, todėl nepūva. Pagal užsakymus taip pat gaminamos įvairios pjautos čerpės vidaus apdailos darbams, apvalios ir skaldytos trinkelės takams
ir aikštelėms, pakalimo lentos, tvorų elementai, sūpynės, sodo baldai, kiti nestandartiniai gaminiai.

Gaminamos ir surenkamos terasų grindys, jas galima susirinkti pageidaujamos formos iš maždaug 30 centimetrų pločio ir ilgio kvadratinių elementų, kurie tvirtinami ant specialaus plastikinio pagrindo. Tokių grindų formą ir dydį galima pasirinkti pagal skonį.

Maumedžio čerpių stogas pagamintas įmonės UAB VLATAUSA atlaiko 100 metų

Iš maumedžio atliekų gaminami uždegimo pagaliukai, palengvinantys židinio ar krosnelės įkūrimą – „Vlatausa“ jos eksportuoja į Prancūziją. Įmonė taip pat prekiauja ir maumedžio mediena – nuo apvalaus rąsto iki paruoštos produkcijos.

1. Maumedžio kaladės skaldomos specialiais kirviais, rankiniu būdu. Jos skaldomos taip, kad išsaugo nepaliestą medžio struktūrą, kuri yra atspari atmosferos poveikiui. Obliuojama ir pjaunama
tik ta čerpės dalis, kuri nematoma stogo ar sienos išorėje.

2. Dengiant stogus ir sienas medinėmis čerpėmis, reikia griežtai laikytis technologijų. Čerpės turi ventiliuotis, po jomis kalami specialūs grebėstai, kad praeitų oras. Naudojamos ir specialios dantytos vinys, primenančios medvaržčius, jos pagamintos iš šaltai chromuoto plieno.

Maumedžio čerpių stogas pagamintas įmonės UAB VLATAUSA atlaiko 100 metų

Vladimiras Paulikas
UAB „Vlatausa“ direktorius
+370 611 53563
www.vlatausa.com

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio