Spausdinti šį puslapį

Trinkelių klojimas: nuo jų pasirinkimo iki tinkamo suklojimo

Trinkelių klojimas: nuo jų pasirinkimo iki tinkamo suklojimo Trinkelių klojimas: nuo jų pasirinkimo iki tinkamo suklojimo

Aplinkosinzinerija.lt

Tinkamai suklotos trinkelės puikiai atrodo ir tarnauja ilgus metus. Jos gali būti panaudotos takelių, terasų klojimui arba sumaišytos su kitais klojimo būdais siekiant sukurti unikalų vaizdą. Trinkelės yra puiki alternatyva daugiau tradiciniams asfalto ar skaldos dangos keliams, ir jos atrodo žymiai geriau nei paprasto betono danga. Jos net naudojamos išskirtinėse vietose, tokiose kaip aerouostų taksi keliai, dokai ir krovinių stotys.

Dizaino galimybės įgalintos naudojant mažų trinkelių vienetus yra apribotos tiktai jūsų vaizduotės. Jei jūs tai matote savo mintyse, greičiausiai tai bus galima padaryti ir su trinkelėmis ar plytelėmis. Taigi, suplanavusiems, kad terasą, aikštelę ar kitą vietą puoš trinkelių danga, reikia išsirinkti tinkamiausias trinkeles. Tam pateikiame atsakymus, kokie yra trinkelių skirtumai, bei klojimo būdai ir kokia yra tinkamiausia grindinio priežiūra vėliau. Taigi, pradedame nuo to, kokie yra trinkelių tipai:

Trinkelių klojimas: nuo jų pasirinkimo iki tinkamo suklojimo

Trinkelių ir plytelių tipai

Yra dviejų pagrindinių tipų trinkelės - forminės betono trinkelės ir krosnyje degintos molinės plytelės, taigi tokie skirtumai tarp trinkelių ir plytelių klotuvų.

Trinkelių klojimas: nuo jų pasirinkimo iki tinkamo suklojimoBetono trinkelės

Tarp betono trinkelių yra labai didelis pasirinkimas iš formų, dydžių, spalvų ir tekstūrų, visi pagrindiniai betono klojinių gamintojai gamina savo standartinių stačiakampių trinkelių versijas, ir taip pat formas, senovinio tipo ar antikinės išvaizdos, ir vis plečia tekstūrų pasirinkimą. Dauguma stačiakampių trinkelių yra specialių išmatavimų, 100mm * 200mm * 50-100mm, su lygiai 50 trinkelių per kvadratinį metrą, ir dėl standartinių dydžių, trinkelės iš skirtingų gamintojų gali būti maišomos tarpusavyje, priklausomai nuo tolerancijos ir pozicijos tarpiniams antgaliams. 

Trinkelių spalva pasiekiama naudojant betono dažus, įprastai tai kokios nors metalo oksido formos. Net geriausi dažai yra linkę blukti nuo dienos šviesos, todėl dažų kokybė yra svarbus veiksnys trinkelių kainai. Pigesnės trinkelės yra įprastai dažomos pigesniais, prastesniais dažais. Gamintojai retai kreipia dėmesį į blukimo skundus, todėl reikia rinktis atsargiai. Rinkitės atkreipdami dėmesį į trinkeles kurios jau naudojamos bent jau pusę metų, o ne iš publikuojamų blizgančių fotografijų ar naujai paklotų trinkelių.

Apie spalvas

Yra du gaminimo procesai išgauti spalvai (ir kiek mažesniu mastu tekstūrai) betoninėse trinkelėse. Pirmasis procesas žinomas kaip „per spalvą“, kai visas betonas patalpinamas (nors jis gali būti trijų ar daugiau spalvų) į formą per vieną operaciją, ir tada spaudžiamas ir formuojama trinkelė, kuri visa turi spalvą, nors ir greičiausiai ja paklojus bus matoma tik viena trinkelės pusė. Tačiau toks trinkelių dažymo būdas gali pasirodyti neekonomiškas, todėl galima pasvarstyti kaip sutaupyti. Yra alternatyva naudoti technologija kurioje pirma nespalvotas betonas patalpinamas į formą, dalinai suspaudžiamas ir tada ant viršaus dedamas aukštos kokybės betonas. Tada visas betonas suspaustas ir sutankintas kol neprarado formos talpinamas į džiovinimo kamerą. Yra tik kelios sekundės dedant pagrindą ir viršutinę dalį, taigi nėra jokio sujungimų, jokių silpnų vietų, ir jokios rizikos kad išsisluoksniuos į dvi dalis. Trinkelė susiformuoja kaip vientisa, viena, monolitinė betono masė.

Trinkelių klojimas: nuo jų pasirinkimo iki tinkamo suklojimo
Keraminės šaligatvio plytelės

Dauguma namų plytelių gamintojų gamina savo asortimento molio klinkerio plyteles. Pagrinde yra galimos tipinės, stačiakampės trinkelės, nors dabar yra geras pasirinkimas dydžių variantams, nuo 60*60mm “grindys”, 150*150mm “tašyti akmenys“ ir 300*300mm stačiakampiai. Daugiau bendradarbiaujantys gamintojai gali pagaminti pasirinktinos formos trinkeles specialiems projektams. Dažniausi išmatavimai yra 100-105 * 200-215 * 60mm; tai reiškia kad su kai kuriomis trinkelėmis galima sutalpinti mažiau nei 50 trinkelių kvadratiniame metre, ir ne visos trinkelės yra sukeičiamos. Priešingai nei cemento trinkelės, dauguma molinių trinkelių gaminamos dvipusės, todėl apkeitus pusę galima išgauti tamsesnį grindinį. Molinių trinkelių spalvos yra visiškai natūralios, be cheminių dažų, ir jos neblunka kaip betoninio tipo. Tai reiškia kad ir spalvų pasirinkimas yra ribotas: raudonos, tamsiai geltonos, pilkos, mėlynos ir sumaišytu tarpusavyje spalvų. Jei spalva yra svarbus faktorius jūsų projektui, molinės trinkelės ko gero yra sprendimas. Iš rangovų pusės molines trinkeles yra sunkiau pjaustyti paprastu trinkelių pjaustytuvu nei betono trinkeles, ir todėl, jei reikės daug pjaustyti, verta nuomotis deimantinį pjaustytuvą.

Apimčių rodikliai

Apimčių rodikliai yra labai paprasti, kai perkamos trinkelės teritorijos klojimui. Yra protinga pridėti 5% pjovimų ir nelaimingų atsitikimų nuostoliams. Mes suapvaliname iki artimiausios pilnos trinkelių ar plytelių pakuotės, siekiant užtikrinti kad būtų pakankamai. Perteklius kartais gali būti gražinamas.

Klojimo būdai

Pats populiariausias klojimo būdas - yra vadinamas „lankstaus grindinio“, nustatant kad trinkelės ar plytelės būtų dedamos ant smėlio pagrindo ir tarpai užpildomi smulkiu kvarciniu smėliu.


Trinkelių klojimas

3D vaizdas tipinio kelio konstrukcijos

Trinkelių klojimas

Trinkelių klojimas: nuo jų pasirinkimo iki tinkamo suklojimo

 

Tipinio kelio konstrukcijos skersinis pjūvis

 

 

Trinkelių klojimas: nuo jų pasirinkimo iki tinkamo suklojimo

 

Priežiūra

Vidutinio lygio priežiūra reikalinga vos paklojus. Kartais pravalyti dulkes ir skaldą. Jei radote žalių dumblių, jie gali būti saugiai pašalinti arba išnaikinti specialių skysčiu,kuris išnaikina juos per pora dienų. Naudoti suslėgto vandens srovę reikėtų tik tuomet kai labai purvina, ir ne dažniau kaip kartą per metus, kadangi didelio galingumo vandens srovė gali pažeisti kai kuriuos grindinio sujungimus.

Rekomenduojama, kad trinkelių ir plytelių grindinys būtų purškiamas pesticidais du kartus per metus, tokiais kaip Sodos Chloridas, siekiant išnaikinti besiveisiančius dumblius ir piktžoles tarp sujungimų. Keramikinės šaligatvių plytelės traukia dumblius labiau nei cemento trinkelės. Dumbliams pasirodžius reiktų juos pašalinti (Pavasarį ir rudenį), kitaip jie taps gana slidūs. Šis fenomenas gali būti panaudotas kaip privalumas jūsų sode, kuriame molinės trinkelės samanų pagalba gali pasenti per vieną sezoną. Mažiau dumblių, samanų kaupiasi reguliariai naudojamame grindinyje. Svarbu pažymėti, kad apskritai kalbant, piktžolės auga į grindinį, bet ne iš jo, nebent jis buvo išties blogai sujungtas. Teiginiai apie būtinumą ir vertę„ piktžolių užkardoms“ po trinkelių grindiniu yra netikri ir turėtų būti vertinami atsargiai. Yra įvairių hermetikų galinčių apsaugoti grindinį nuo spalvų degradavimo ir tepalų išsipylimų. Geriausi hermetikai išstums tepalus, silpnas rūgštis, purvą ir piktžoles; pigūs yra šiek tiek geriau nei garbinamas lakas.

Atsižvelgiant į šias pateiktas rekomendacijas galite trinkeles kloti savarankiškai arba sutaupyti daug laiko ir kreiptis į specialistus.

 

Aplinkosinzinerija.lt

Daugiau informacijos:

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio