Spausdinti šį puslapį

Kada laikas pirmam susitikimui su kraštovaizdžio projektuotoju?

Kada laikas pirmam susitikimui su kraštovaizdžio projektuotoju? Kada laikas pirmam susitikimui su kraštovaizdžio projektuotoju?

Kai manęs klausia, kada reikia pradėti galvoti apie namo aplinkos projektą, norisi atsakyti – “vakar” Paradoksas: statant namą vargu ar kuris išsiverčia be architekto arba bent jau jo konsultacijos. Namui įrengti samdome interjero dizainerį arba ieškodami idėjų  perverčiame šūsnį interjero žurnalų. Tačiau apie aplinką, tuos kelis ar keliolika mūsų namus supančių arų, galvojama  paskutinėje vietoje nepelnytai pamiršdami, kad būtent dėl šio plotelio, galimybės pradarius duris išlėkti į savo kiemą  paliekame butą  ir kraustomės į namą.

Kada laikas pirmam susitikimui su kraštovaizdžio projektuotoju?

Dažna situacija, kai interjero žurnaluose gėrimės  nuo vonios  kambario iki virtuvės apgalvotomis smulkmenomis, spalvomis, raštais, baldais, tačiau eksterjero nuotraukoje pamatome  aplinką neturinčią nieko bendro su minėtuoju jaukumu ar stiliumi. Terasa, veja, gyvatvorė (statistiškai dažniausiai tujos?) –  įprastas vaizdas kuris nei stebina, nei žavi, nei trikdo. Panašiai kaip pas kaimynus?  Tačiau erdvė aplink namus, nesvarbu didelė ar maža, taip pat yra mūsų namai. Tiesiogine prasme. Čia taip pat planuojamos erdvės skirtos įvairiai veiklai, skirtingiems poreikiams su savo garsais, kvapais, spalvomis, šešėliais ir šviesa.

Kada laikas pirmam susitikimui su kraštovaizdžio projektuotoju?
Taigi, kada iš tiesų yra tinkamas laikas rūpintis sklypo aplinkos projektu? Idealu – dar namo statybos eigoje. Šiame etape kraštovaizdžio specialistas gali padėti suformuoti nuolydžius, sutvarkyti sklypo reljefą, numatyti ne tik funkcinio,  bet ir dekoratyvinio apšvietimo vietas,  rekomenduoti laistymo sistemų specialistus, suprojektuoti pagrindinius bei šalutinius takus, automobilių stovėjimo vietą, funkcines zonas poilsiui, vaikų žaidimams, maisto gaminimui, sodeliui ar pan.


Kada laikas pirmam susitikimui su kraštovaizdžio projektuotoju?
Visi aplinkos elementai projektuojami siekiant tarpusavyje išlaikyti tam tikrą struktūrą, balansą tarp tūrių ir erdvės, elementų vientisumą. Renkantis augalus atsižvelgiama ne tik į šeimininkų norus, bet ir į dirvožemio sudėtį, apšvietimą, supančią aplinką, augalų biologines bei dekoratyvines savybes. Visa tai įvertinus kuriamos kompozicinės grupės bei pavieniai želdiniai. Kraštovaizdžio architektas taip pat patars kaip sodinti ir ateityje prižiūrėti jau pasodintus augalus, kaip atnaujinti senus želdynus.
Kada laikas pirmam susitikimui su kraštovaizdžio projektuotoju?
Turėdami rankose specialisto parengtą projektą išvengsite klaidų, kurias ateityje dažnu atveju brangu arba apskritai neįmanoma ištaisyti. Profesionalo parengtu planu galėsite vadovautis patys arba samdyti gerbūvio įgyvendinimo kompaniją. Taip,  žingsnis po žingsnio,  kursite originalią edvę kuri, tikiu, stebins, džiugins ir vilios kieme praleisti kuo daugiau saulėtų dienų bei šiltų vakarų. Ir visai nesvarbu kiek jų čia, Lietuvoje, turime.
Pasikalbėkime!

Kraštovaizdžio projektuotoja
Lidija Sakalauskienė
www.sodomagija.lt

Straipsnyje panaudotos 1,3,4 nuotraukose – Europos kraštovaizdžio architektų darbai.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio