Spausdinti šį puslapį

Labanoro apžvalgos bokštas – 36 metrų futuristinio stiliaus bokštas

Labanoro apžvalgos bokštas – 36 metrų futuristinio stiliaus bokštas Labanoro apžvalgos bokštas – 36 metrų futuristinio stiliaus bokštas

Enersense, UAB

enersense.lt

2015 m. rugsėjo 22 dieną, per patį rudens lygiadienį Labanore, Mindūnų kaime, oficialiai atidarytas Labanoro apžvalgos bokštas, kurio generaliniu rangovu buvo UAB „Enersense“ (buvusi UAB „Empower-Fidelitas“). Tai jau antras tokio pobūdžio statinys, bendrovės jėgomis pastatytas per 2015 metus. Šiuo metu tai pats aukščiausias – net 36 metrų – apžvalgos bokštas Lietuvoje.

Labanoro apžvalgos bokštas - vienas iš daugelio įgyvendintų UAB Empower-Fidelitas darbų

Bokšto, pastatyto itin gražioje vietoje – miške, prie ežero, kur užlipus į apžvalgos aikštelę atsiveria tikrai nuostabūs vaizdai statybos ir montavimo darbus atliko UAB „Enersense“, pastačiusi ne tik naująjį apžvalgos bokštą, bet ir didelio susidomėjimo nuo pirmųjų dienų sulaukusį Lajų taką Anykščiuose.

Užkopus į Mindūnų bokšto aikštelę matyti ir Siesarties hidrografinis draustinis, apimantis Siesarties ežerą su salomis ir pusiasaliais, ir jo apylinkės, laikomos vienomis iš vaizdingiausių Aukštaitijoje, ir Lakajų kraštovaizdžio draustinis, apimantis Baltųjų ir Juodųjų Lakajų duburius, kuriuose gausu retų rūšių augalų ir gyvūnų.

Mindūnų apžvalgos bokštas – bendro darbo rezultatas

Mindūnų apžvalgos bokštas pastatytas įgyvendinant Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“. Jo sumanytojai ir užsakovai – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, Molėtų rajono savivaldybė bei Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija.

Išskirtinio aukščio bokštą projektavo UAB „Rekreacinė statyba“, projektavusi ir Lajų taką, projekto autorius Andrius Dirsė. O statybos ir montavimo darbus atliko įmonė laimėjusi konkursą ir tapusi generaliniu šio projekto rangovu – UAB „Enersense“.

Įmonė jau beveik 20 metų Lietuvoje stato metalo konstrukcijų statinius. Nors dažniausiai bendrovė stato telekomunikacijos bokštus ir elektros linijų perdavimo atramas, darbų specifika yra panaši, todėl dirbti dideliame aukštyje, kelti kranais konstrukcijas ir jas montuoti bendrovės meistrams yra įprasta.

Tačiau apžvalgos bokšto statyba ir patyrusiems specialistams buvo iššūkis, pripažįsta jis, džiaugdamasis, kad geriausi įmonės darbuotojai ir pasirinkti tiekėjai sėkmingai įveikė visas kliūtis.

Nors įmonėje dirba patyrusi projektuotojų komanda, bendrovė pakvietė bendradarbiauti taip pat patirties nestokojančius UAB „In re“ specialistus, kurie padėjo operatyviai viską suskaičiuoti ir parengti konstrukcinės dalies darbo projektą. O unikalias konstrukcijas pagamino kauniečiai – UAB „Pramoninės metalo konstrukcijos“.

Pasak jo, Labanoro regioniniame parke pastatyto bokšto plieninės konstrukcijos – patikimos ir ilgalaikės: jos pagamintos laikantis aukštų suvirintoms plieninėms statybinėms konstrukcijoms keliamų reikalavimų, o siekiant išvengti korozijos – karštai cinkuotos. Dalis plieninių bokšto konstrukcijų, kurios sveria apie 36 tonas, architektų pageidavimu buvo nudažytos.

Labanoro apžvalgos bokštas - vienas iš daugelio įgyvendintų UAB Empower-Fidelitas darbų

Naujieji bokštai – ne tik turistų traukos centrai

UAB „Enersense“ vadovas džiaugiasi, kad visam kolektyvui buvo smagu statyti didelį įspūdį savo originalumu padariusį bokštą. Ar naujasis bokštas taps toks pat patraukus lankytojams, kaip irgi šios bendrovės kiek anksčiau pastatytas Lajų takas Anykščiuose, parodys artimiausia ateitis. Tačiau akivaizdu, kad žmonėms reikia tokių objektų. Kita vertus, tai ir naujos darbo vietos to regiono gyventojams.

Pažvelkime kiek naudos Lajų takas duoda Anykščiams. Atvažiuoja daug turistų, kurie aplanko ne tik Lajų taką, bet ir siauruku pasivažinėja, užsuka į muziejus, kitas įžymias rajono vietas. Be to, atvykėlius reikia ir pamaitinti. Vadinasi, kuriama visa infrastruktūra turistams aptarnauti. O tai – papildomos pajamos rajono gyventojams ir savivaldybei. Kokios naudos iš naujojo bokšto turės Molėtų rajonas, priklauso nuo jų pačių pastangų priimti padidėjusį turistų srautą ir tinkamai pasirūpinti atvykusiais lankytojais. Ir žinoma, pačiu statiniu bei jo apylinkėmis. Tam, kad traukos centru tampantys statiniai būtų patrauklūs lankytojams ne vienerius metus, reikia nuolat rūpintis ne tik jais, bet ir juos supančia aplinka.

„Nors mūsų specialistams, valdantiems galingus kranus, buvo nelengva, nes trūko vietos, dirbome taip atsargiai, kad išsaugojome visus medžius – nė vieno nenukirtome. Miško dangą, kuri statybos metu šiek tiek nukentėjo, prieš atiduodami objektą užsakovams, taip pat atkūrėme – dabar ji tokia, kokia buvo prieš pradedant darbus, – pasakoja bendrovės atstovai. Bet dideli žmonių srautai taip pat veikia aplinką. Todėl lankytojų pamėgtais objektais ir juos supančia unikalia gamta ilgai džiaugtis galėsime tik tada, jei savivaldybė, nacionalinio ar regioninio parkų direkcijos, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ar pati Aplinkos ministerija ras lėšų jiems prižiūrėti.“  
 

Labanoro apžvalgos bokštas - vienas iš daugelio įgyvendintų UAB Empower-Fidelitas darbų

Surenkamų metalo konstrukcijų bokštų ir stiebų statyba mobilaus ryšio operatoriams bei kitoms įmonėms ir valstybinėms institucijoms – pagrindinė UAB „Enersense“ veikla. Įmonė atlieka bokštų ir stiebų projektavimo darbus, konstrukcijų tiekimą, visus statybos darbus, ryšio įrangos montavimą bei statybos užbaigimo procedūrų įforminimą. Bendrovė taip pat atlieka tokio pobūdžio statinių techninę priežiūrą bei tiekia, montuoja, prižiūri apsaugos nuo kritimo sistemas. Bendrovėje yra įdiegtos kokybės, aplinkos apsaugos ir darbuotojų saugos ir sveikatos vadybos sistemos pagal ISO standartus.

Straipsnis parengtas pagal: www.statybunaujienos.lt; Labanoro apžvalgos bokštas: gražus ir patikimas statinys, pasmerktas tapti traukos centru; Viktorija MITKUTĖ

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio