Spausdinti šį puslapį

Kurios stogų dangos tinkamiausios renovuojamam namui?

Kurios stogų dangos tinkamiausios renovuojamam namui Kurios stogų dangos tinkamiausios renovuojamam namui

ŠALTLITA, UAB

Renovuoti namą ar stogą visada yra sudėtingiau nei statyti naują. Juk renkantis naujas statybines medžiagas reikia atsižvelgti į esamo namo būklę ir jau esančių senų statybinių medžiagų technines savybes.

Šiandien papasakosiu į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis stogų dangas renovuojamam namui. Geriausia kai namo renovacija prasideda nuo stogo ir tik vėliau apšildomos sienos bei atliekami kiti statybiniai darbai.

Kurios stogų dangos tinkamiausios renovuojamam namui?

Jei Jūsų namas yra senamiestyje ir jis priklauso paveldosaugai, stogų dangos pasirinkimas bus tikrai nesudėtingas. Ar tai gerai? Sunku atsakyti, nes viskas priklausys nuo Jūsų turimo biudžeto. Paveldosaugininkai jums greičiausiai leis montuotis arba tam tikro modelio molines čerpes arba klasikinę skardinę valcuojamą stogo dangą. Viskas priklausys nuo to kokiame senamiestyje yra Jūsų namas.

Kurios stogų dangos tinkamiausios renovuojamam namui?

Jei galėsite montuoti skardinę valcuojamą stogo dangą, kuri sveria tik apie 4kg/m2, namo stogo konstrukcijos daug stiprinti nereikės. Svarbiausia bus išspręsti stogo konstrukcijos ventiliacijos klausimus. Kadangi skardinės stogų dangos daug kondensuojasi, joms būtina ventiliacija tarp skardos ir vatos sluoksnio. Geras stogų specialistas išspręs šį klausimą ir padarys, kad oras patektų apatinėje stogo dalyje (ties lataku) ir išeitų pro kraigą. Svarbu, kad susidarytų „kamino efektas“ stogo konstrukcijos tam tikroje vietoje.

Kurios stogų dangos tinkamiausios renovuojamam namui?
 
Molinės stogų dangos svers bus sunkesnės beveik 10 kartų daugiau (50kg/m2). Montuojant tokią stogo dangą būtina stipri medinė konstrukcija. Dažniausiai senų stogų stogų konstrukcijos būna per silpnos tokiai sunkiai stogo dangai, todėl būtini papildomi sutvirtinimai. Molinės čerpės taip nesikondensuoja kaip skardinės stogų dangos, bet ir joms reikalingi tam tikri ventiliaciniai kanalai. Taip pat molinės čerpės nekelia tiek triukšmo lyjant lietui ar pučiant stipriam vėjui, kaip skardinės stogų dangos.  

Kurios stogų dangos tinkamiausios renovuojamam namui?

Jei Jūsų namas nepriklauso paveldui, Jūs galite montuoti kokią norite stogo dangą. Šiuo atveju stogų dangos pasirinkimas priklausys nuo Jūsų grožio supratimo, skiriamos biudžeto ir stogo nuolydžio. Juk labai plokščiam stogui nemontuosit molinių čerpių.

Kurios stogų dangos tinkamiausios renovuojamam namui?

Lietuvoje, keičiant senus namus, dažniausiai pasirenkamos skardinės ir šiferinės stogų dangos. Jei kalbant atvirai, šiferis ne tokia lepi statybinė medžiaga, nei skardinė stogo danga. Šiferinei stogo dangai nėra būtinas toks idealus lygumas kaip metaliniai dangai. Taip pat turiu paminėti, kad beasbestinis (dabar kitokių ir nėra) šiferis lengvai ventiliuojasi, jo svoris nėra labai didelis (17kg/m2) ir montuojasi gana paprastai. Bet sutikite, atrodo jis senoviškai, be to ir jo spalva taip ilgai neišsilaiko kaip skardinės stogo dangos. Kad Jums būtų lengviau apsispręsti tarp skardinio stogo ir šiferinės stogo dangos, sukūriau video (žr. žemiau).

Tikiuosi šiuo su šiuo straipsniu Jums nors šiek tiek palengvinau stogų dangos pasirinkimą.

Kas geriau: skardinis ar šiferinis stogas?
  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio