Spausdinti šį puslapį

Pavasarinė žiedadulkinė alergija

Pavasarinė žiedadulkinė alergija - SVALBONO KLINIKA Pavasarinė žiedadulkinė alergija - SVALBONO KLINIKA

SVALBONO KLINIKA, UAB

Pavasaris tai gamtos atsibudimas po šaltos speiguotos žiemos. Pavasaris tai naujas gyvybės ciklas augalų ir gyvūnijos pasaulyje. Atėjusiu pavasariu džiaugiamės ir mes žmonės. Juk tai laikas kai nusimetame žiemos rūbą, išeiname pasidžiaugti gamta, įkvepiame gaivaus pavasarinio oro.

Su džiaugsmu puolame padirbėti lauke, sode, darže.Tačiau pavasaris nemažai mūsų daliai be džiaugsmo atneša ir rūpesčių. Kada pasirodys pirmosios žiedadulkės?Kaip gausiai jų bus ore? Kokie pūs vėjai? Kada ir kaip dažnai nulis pavasarinis lietutis? Susirūpinę sekame orų prognozę.

Jau vasario mėnesį paūmėja susirgimai sąlygoti pirmųjų žiedadulkių. Tai alerginis žiedadulkinis rinitas, konjunktyvitas (akių gleivinės uždegimas) faringitas, alerginis bronchitas, bronchinė astma, pasikartojantys bėrimai ir net pavieniai ir generalizuoti sutinimai, sukeliantys didžiulį rūpestį ir siaubą. Nedažnas dar ir ne iškarto suvokia, kad tai ne infekcinis ar virusinis susirgimas, o negalavimas kurio priežastis yra kita ir ligoniui dar nežinoma. Sergančiuosius negalavimai verčia varstyti įvairių specialistų duris. Ir tik po ilgai trunkančio neefektyvaus gydymosi antibiotikais ar prieš virusiniais vaistais suvokiama, kad tai ne infekcinis ar virusinis susirgimas ir pradedame ieškoti galimos alerginės priežasties.

Jau Hipokratas ( 460-377 m.p.k.) aprašė bronchų astmą .Graikiškas “aazein” reiškia šiurkštų alsavimą.

Claudijus Galenas( 129-199m.) nurodė “Astmos priežastis yra bronchų obstukcija”

John Bostock( 17773-1846 ) 1819m. pirmasis aprašė šienligę.

1698 m. Londone išleistos pirmosios bronchų astmos gydymo rekomendacijos

1997 m. Jungtinėje Karalystėje bronchinės astmos gydymo rekomendacijose alerginis rinitas dar nepaminėtas.

2002 m. GINA rekomendacijose jau kalbama apie alerginio rinito ryšį su bronchų astma.

2003 m. bronchinės astmos gydymo rekomendacijose nurodoma: Alerginio Rinito gydymas įtakoja bronchų astmos eigą.

2006 m. Lėtinė Obstukcinė Plaučių Liga, Bronchinė Astma ir Alerginis Rinitas ir jų gydymo rekomendacijos – jau viename dokumente

Alerginis rinitas plačiai paplitęs visame pasaulyje.Labiausiai paplitęs ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse.Jose sergamumas siekia-Belgijoje 28,5%, Jungtinėje Karalystėje 26%, Prancūzijoje 24%, Ispanijoje 21,5%, Vokietijoje 20.6%,Italijoje 16,9%.

Nuo alerginio rinito labai kenčia vaikai. Daugiausia diagnozuojama šio susirgimo 13-16 metų amžiuje. ISAAC studijos duomenimis, kurioje dalyvavo ir Lietuvos gydytojai alergologai, 2001-2002 Lietuvoje diagnozuota 2,4-6.2% sergančių vaikų alerginiu rinitu, tačiau alerginio rinito simtomus turėjo net 24,5-39,8%

Alerginiu rinitu Lietuvoje serga apie 15% Lietuvos gyventojų- tai yra apie 500 000 žmonių.

Kas yra alerginis rinitas?

Alerginis rinitas - lėtinis viršutinių kvėpavimo takų sutrikimas, alergenų sukeltas nosies gleivinės uždegimas.

Dažniausi alerginio rinito simptomai yra šie: sekreto bėgimas į gerklę, nosies užburkimas, nosies niežėjimas-peršėjimas, rinorėja “varvanti” nosis, čiaudulys. Dažnai tuo pat metu ligonis kenčia dėl niežtinčių paraudusių akių, kankina akių ašarojimas.Sergantys alerginiu rinitu dažnai praranda skonio pojūtį ir uoslę, nosį peršti nuo nuolatinio pūtimo, sunku kvėpuoti pro nosį, atsiranda skausmas veido sinusų srityje, būna patinusi nosies ir akių gleivinė.Ligoniai dažnai skundžiasi padidėjusiu burnos gleivinės jautrumu, sausumu burnoje, veido odos padidintu jautrumu, ausų skausmais, nuolatiniu nuovargiu, galvos skausmais.

Kalbant apie alerginių ligų tarpusavio ryšį reikia pažymėti-50% sergančių alerginiu rinitu serga ir bronchine astma. Iki 80% sergančių bronchų astma, serga ir alerginiu rinitu. Kas penktam sergančiam bronchų astma, alerginis rinitas nediagnozuojamas, nors jo simptomai yra ryškūs ir labai ryškūs. O ir nustačius alerginio rinito diagnozę, kas trečiam ligoniui alerginis rinitas negydomas.

Alerginio rinito diagnostikai didelės reikšmės turi ir anamnezė. Išaiškėja šeimyninėje anamnezėje, kad sirgo alerginiu rinitu tėvai,seneliai ar broliai ar seserys.

Svarbi vaiko anamnezė - serga: atopiniu dermatitu, bronchų astma, dilgėline.

Diagnozės patvirtinimui svarbu ir būtina ligonio pilnas alergologinis ištyrimas gydytojo alergologo kabinete,atliekant specialų alergologinį ištyrimą.

Diagnozuojama nuolatinis alerginis rinitas ir sezoninis alerginis rinitas. Alerginio rinito eiga gali būti sunki ir labai sunki ir labai bloginti gyvenimo kokybę.Ligonis jaučia nuolatinį nuovargį, mieguistumą dienos metu, sumažėja darbo produktyvumas, pablogėja pažintinės funkcijos bei gebėjimas mokytis.

Dažnai negydomas alerginis rinitas gali komplikuotis bronchine astma, sinusitu, nosies polipoze, ausų uždegimu, migrena ir depresija.

Alerginio rinito gydymo taktika ir būdai priklauso nuo ligos sunkumo.

Pavasarinės bronchinės astmos paūmėjimą sąlygoja permainingi pavasariniai orai dėl didelės galimybės peršalti, didelio aktyvumo lauke, dėl atsiradusių ankstyvųjų medžių žiedadulkių(alksnių, gluosnių, beržų, ąžuolų ). Viso to pasekoje pablogėja bronchų astmos kontrolė. Sergantiesiems bronchų astma atsiranda daugiau ligos simptomų, reikia daugiau pirmos pagalbos vaistų. O tai jau yra ilgalaikės blogos astmos kontrolės pasekmės dėl išsivysčiusios ar besivystančios bronchų sienelės remodeliacijos. Tai vystosi dėl pačių bronchų sienelės ir gleivinės užsitęsusių uždegiminių pakenkimų.Š tai dėl reikalinga gera bronchų astmos gera ir labai gera kontrolė, tai reiškia kad nesikartotų kosulio ir dusulio epizodai, kad sergantysis bronchine astma gerai jaustųsi,išnyktų ligos simptomai,nesikartotų dusulio epizodai, pagerėtų gyvenimo kokybė ir darbingumas.

Linkiu gero ir gražaus atėjusio pavasario su visais pavasariniais džiaugsmais ir malonumais.

Šiaulių krašto gydytoja alergologė J.Greičiuvienė

pausktukas

 

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio