Spausdinti šį puslapį

Vejos priežiūra su VIKING. Žolė – natūralus žalias kilimas

Vejos priežiūra su VIKING. Žolė – natūralus žalias kilimas - GINALAS Vejos priežiūra su VIKING. Žolė – natūralus žalias kilimas - GINALAS

Jūsų veja turėtų būti žalioji oazė jūsų asmeninės gerovės, įnešanti dalelę gamtos į mūsų užimtą, modernų gyvenimo būdą. Ar žinojote, kad ketvirtadalis viso Žemės paviršiaus yra padengta žole? Žolė apsaugo dirvą nuo erozijos, sumažina dulkių susidarymą, sumažina triukšmą, reguliuoja temperatūrą ir valo orą.

Bet veja yra šis tas daugiau nei paprasčiausia žolė. Net ir sodininkams mėgėjams jų veja gali teikti didelį malonumą laikantis keleto paprastų taisyklių ir naudingų patarimų.

Sezoninė vejos priežiūra

1sezonas

Pavasaris

Žiemos mėnesiais lapai miršta ir vėjas nupučia juos nuo medžių bei krūmų ant vejos. Veja taip pat gali nukentėti nuo sniego dangos ir atrodyti negraži, pilkai ruda.

Išgrėbkite veją naudodami grėblį, vakuuminį lapų surinkėją arba atitinkamą „VIKING“ vejapjovę. Kuomet žemės paviršius pradžiūsta, įšyla (iki maždaug +10 °C) ir vėl prasideda augimas, išplikusius vejos plotus galima iš naujo atsėti. Pavasarinis tręšimas padeda vejai greičiau sutvirtėti ir sužaliuoti, jeigu praėjusiais metais veja negavo pakankamai maistinių medžiagų iš mulčiavimo.

Vasara

Šaknis aprūpinkite vandeniu ne dažniau nei du kart per savaitę. Tiesą sakant geriausia veją gausiai palaistyti tik kartą per savaitę ( maždaug 20 l/ m²). Dažnesnis vejos laistymas tiesiog „išlepina“ ją. Arba nuolat pjaukite veją mulčiuojant, arba vasarą patręškite. Jeigu jūs mulčiuojate arba tręšiate su „VIKING Multi-Mower™“, jums nereikia tręšti vejos vasaros metu.

Karštuoju periodu leskite žolei augti aukštesnei (apytiksliai 5 cm) ir nupjaukite ją apniukusiu metu. Aukštą, „ atostogų veją“ pjaukite keliais etapais – pirmiausia ant aukščiausios pjovimo padėties, po to ant žemesnės. Iš vejos išnaikinkite nepageidaujamas piktžoles, o išplikusias ar sugadintas vietas atsodinkite vėlyvą vasarą, kad žolė kerotųsi šiltomis rudens dienomis.

Ruduo

Nuolat palaistykite veją. Jeigu pjaudami veją ją mulčiuojate, galima apsieiti be rudeninio tręšimo. Paskutinį kartą prieš žiemą veją pasistenkite nupjauti kaip galima vėliau, ypač jeigu laikosi šiltas oras. Prieš žiemą palikite nupjautą 3-5 cm ilgio žolę, išraukite piktžoles, ištirkite dirvos rūgštingumą, fosforiškumą arba kalio kiekį. Krokų, hiacintų ir tulpių svogūnėlius pasodinkite grupėmis, kad pavasarį mirgėtų spalvomis. Naudodamiesi „VIKING“ vejapjove su vakuumine lapų surinkimo funkcija, prieš žiemą sugrėbkite rudeninius lapus.

Žiema

Prieš žiemą ištuštinkite vejapjovės benzino baką. Priežastis: likęs benzinas per žiemą praranda savo degumą. Jeigu jo bake lieka, pavasarį gali kilti užvedimo problemų.

Būtina pakeisti alyvą, o esant reikalui, galima kreiptis pagalbos į „VIKING“ įrenginių specialistus. Be to, labai svarbu laikytis naudojimosi instrukcijos nurodymų bei naudoti rekomenduojamą specialią alyvą. Įrenginį reikia kruopščiai nuplauti, ypač po paskutinio pjovimo. Vejapjovę reikia plauti naudojant sodo žarną su šepečiu ir vandeniu.

Įspėjimas. Vandens srovė nukreipta į guolius, tarpines arba kitas variklio dalis neturi būti labai stipri, nes gali sugadinti įrenginį. Norėdami nuplauti korpuso apatinę dalį, vejapjovę paverskite atgal taip, kad elektrinis lizdas būtų nukreiptas aukštyn. Jeigu įrenginį pakreipsite į šoną, alyva gali užlieti oro filtrą arba išmetamąjį vamzdį, o tai yra daug pavojingiau už bet kokį pažeidimą.

Kai visi priežiūros darbai baigti, vejapjovė normalioje būsenoje laikoma nuo drėgmės apsaugotoje patalpoje.

Įspėjimas. Svarbu, kad vejapjovė su starterio baterijomis būtų laikoma pliusinėje temperatūroje. Ir nors įrenginys kurį laiką nedirba, jis jokiu būdu neturi būti prieinamas vaikams.

seklos2

Sėklos

Tinkamas sėklų mišinys

Vejas sudaro skirtingų žolių mišinys. Tačiau tokie garsūs pavadinimai „Sodininko pasididžiavimas“, „Vemblio žolė“ ar „Amžinai žaliuojanti“ savaime nepadaro vejos tobulos. Priklausomai nuo vejos paskirties, augimo vietos ir dirvos yra parenkamos tam tikros žolių rūšys.

Aplink namus esančios vejos turi būti lengvai atsigaunančios ir paprastai prižiūrimos. Tokioms vejoms tinka mišiniai iš svidrių, Kentukio miglių ir raudonųjų eraičinų. Ploni svidrių stiebeliai auga greitai ir lengvai. Platūs ir didelis Kentukio miglių stiebeliai gerai atauga bei puikiai tinka pjovimui mulčiuojant. Ploni ir švelnūs raudonųjų eraičių stiebeliai gali būti pjaunami labai žemai, puikiai tinka pavėsingoms vietoms. Svidrės auga greitai ir gerai, bet nėra tokios tankios kaip lėčiau auganti Kentukio miglė. Abu žolių tipai puikiai tinka pjaunamai žolei mulčiuojant. Ploni ir švelnūs raudonieji eraičiai tinka mišiniui ir palyginti gerai auga pavėsyje, tačiau jų nereikėtų nuolat žemai pjauti. Aukšti krūmai, sienos ar medžiai užstoja saulę ir pavėsyje susidaro sąlygos vešėti samanoms. Tokioms šešėlinėms vietoms reikėtų rinktis kupstinę šluotsmilgę (Deschampsia cespitosa) arba miškinę miglę (Poa nemoralis)

Naudingas patarimas. Kad žolės daigeliai atliktų gyvybiškai svarbią fotosintezę, pjovimo aukštis pavėsyje neturėtų būti žemesnis nei 5 cm. Tai taip pat apsaugo nuo samanų.

Didesnėje daugumoje futbolo aikščių, lėtai auganti Kentukio miglė (Poa pratensis) sudaro apytiksliai 75 %. Jos šaknys plačiai išsikeroja ir yra labai elastingos. Mišinys su svidre (Lolium perenne) sudaro apytiksliai 25%. Jos auga greitai ir užpildo išmindžiotus plotus, bei sudaro puikų reginį per televiziją.

Poa pratensis / Kentucky Bluegrass / Smooth meadow-grass: Stiebeliai – vidutinio pločio. Augimas – lėtai. Augimo būdas – požeminės šaknys šliaužiančios. Vieta – saulėta; Maist. el. poreikis – aukštas. Pjovimas – pjaunamas ne žemai. Atžėlimas – greitas. Pritaikymas – daug mindžiojamoms ir universalioms vejoms. Tinkamumas pjovimui mulčiuojant – geras.

Festuca rubra / Red fescue / Red top: Stiebeliai – švelnūs. Augimas – vidutiniškai. Augimo būdas – storos, trumpos šaknys. Vieta – tinka pavėsyje. Maist. el. poreikis – žemas. Pjovimas – vidutiniškai arba žemai. Atžėlimas – vidutinis; Pritaikymas – universalioms ir dekoratyvioms vejoms; Tinkamumas pjovimui mulčiuojant – nelabai geras.

Lolium perenne / Raygrass: Stiebeliai – smulkūs. Augimas – labai gretai. Augimo būdas – storos, trumpos šaknys. Vieta – saulėta. Maist. el. poreikis – aukštas. Pjovimas – normaliai, apdžiūsta. Atžėlimas – labai greitas. Pritaikymas – sporto aikštėm ir žaidimų teritorijom. Tinkamumas pjovimui mulčiuojant – geras.

Tinkamas įrenginio pasirinkimas Jūsų vejai

1. Didelė ar maža? Kuri vejapjovė tinkamiausia? Mūsų benzininės, lengvai valdomos vejapjovės tinka tiek nedidelėms tiek vidutinio iki 800 m² dydžio vejoms. Vejapjovės su papildomais priedais, pavara ir didesniu pjovimo pločiu puikiai tinka didelėms iki 3000 m² ploto vejoms.

2. Elektrinė ar benzininė? Jeigu veja nedidesnė nei 800 m² ir nėra jokių trukdžių elektros kabeliui, tuomet geras pasirinkimas yra elektrinė vejapjovė. Ji pjauna tyliai ir be išmetamųjų dujų. Tačiau jeigu norite pjauti didesnius, nelygius ir su kabeliu nepasiekiamus vejos plotus, jums reikalinga benzininė vejapjovė.

3. Žolės surinkimas ar mulčiavimas? Išskyrus R serijos vejapjoves, visi modeliai turi žolės surinkimo dėžes, į kurias yra surenkama ir sumulčiuojama nupjauta žolė. Ypatingas modelis yra „VIKING Multi-Mower™“: specialios formos mulčiavimo peiliai nupjauna ir susmulkina žolę. Naudojant žolės surinkimo dėžę, šie peiliai veikia kaip žolės surinkėjai, o mulčiuojant, žolės masė gali būti palikta ant vejos paviršiaus kaip natūrali trąša.

Pagrindinė informacija apie veją

Tinkamai prižiūrėta veja – šis tas daugiau nei tik žolė

Veja nėra tik veja. Priklausomai nuo naudojimo paskirties, į velėna nuklotą plotą yra sutelkta gausybė lūkesčių, pavyzdžiui aplink namus, kaip į parko veją, kaip į žaidimams skirtą teritoriją sporto laukuose arba šalikelės. Šeimos sodas yra laikomas laisvalaikio praleidimo vieta, kur pasitaiko saulučių, kiaulpienių arba dobiliukų plotelių. Paprastai nėra kitų tokių žolynų, kurie atitiktų tokius aukštus reikalavimus – būtų nuolat mindžiojami, bet tuo pat metu išliktų malonūs akiai.

Vejos tipo pasirinkimas

vejostipas5

 

Dekoratyvinė veja. Naudojama dekoratyviniais tikslais, retai mindžiojama, sunkiai atželianti. Dekoratyvinės vejos neatsparios sausrai. Vejos tipai pagal DIN 18917. Paskirtis: dekoratyvios arba parodomosios vejos. Charakteristikos: tankus kilimas – graži žolės daigelių velėna, žemas atžėlimas. Priežiūra: didelė ir labai didelė.

Universali veja. Universali veja gerai tinkama aplink namus. Atželianti, lėtai auganti, nereikalingas labai dažnas pjovimas. Vejos tipai pagal DIN 18917 Paskirtis: namų sodai, viešos vietos. Charakteristikos: vidutiniškai gerai atželianti, atspari sausrai. Priežiūra: vidutinė ir didelė.

Sportinė veja. Ši veja labai atspari nuolatiniams mindžiojimams, net gi blogomis oro sąlygomis. Žolė atželianti, turi regeneracinių savybių. Suprantama, priežiūros reikalavimai didžiuliai. Vejos tipai pagal DIN 18917. Paskirtis: žaidimų laukai ir sporto aikštės, saulėtos teritorijos. Charakteristikos: visus metus greitai atželianti. Priežiūra: vidutinė ir labai didelė.

Parkų veja. Atspari sausrai, priežiūrai reikalavimai žemi. Tam tikrų tipų žolė auga ir pavėsyje. Vejos tipai pagal DIN 18917. Paskirtis: viešos ir asmeninės plataus naudojimo erdvės. Charakteristikos: lėtas atžėlimas, nereikli dirvai. Priežiūra: maža ir vidutinė.

Pažangi vejos priežiūra su iMow –„VIKING robotu vejapjove

Ir vėl reikia pjauti veją? Tada pasitelkite „iMow“! Jis perims iš Jūsų vejos priežiūrą, o Jūs tuo metu galėsite pailsėti.

„VIKING“ serija „iMow“ – tai nauja karta vejapjovių, kurios pjauna savarankiškai, apeidamos kliūtis, lengvai įveikdamos įkalnes ir nelygias vietoves, o reikalui esant, pačios vėl užsikrauna. Taigi puikiausias pjovimo komfortas. „iMow“ perima vejos priežiūrą – Jūs turite daugiau laisvo laiko kitiems reikalams.

Pjovimas pagal mulčiavimo principą

„iMow“ perima iš Jūsų daug darbo ir tuo pačiu metu rūpinasi gražesne veja. Nes jis nesurenka nupjautos žolės, o susmulkina ją į mažas daleles ir paskirsto jas ant nupjautos vejos. Taip į dirvą grąžinamos maistingosios medžiagos ir drėgmė.

Naudojant „iMow“ sumažėja tręšimo sąnaudos ir nereikia laistyti vejos – viskas gaunama natūraliu būdu. Dėl reguliaraus pjovimo veja visada išlieka sveika ir joje išauga mažiau piktžolių.

imow6

Aeravimas – vejos priežiūra profesionalams

Aeruoti reikia vėlyvą pavasarį, kai dirva yra jau sausa ir sušilusi (daugiau kaip +10 °C).

Įspėjimas. Karšti ir sausi laikotarpiai gali pasitaikyti ir gegužę, tokiu metu neaeruokite. Aeruoti, tik silpniau, taip pat galima ir vėlyvą vasarą, kai veja vis dar pajėgi atsigauti, suvešėti ir sustiprėti prieš žiemą.

Naudingas patarimas.

• Dirbkite esant sausom oro sąlygom.

• Prieš aeravimą nupjaukite žolę ne per daug žemai (2-3 cm).

• Vejos aeratoriaus gylį išbandykite ant sveiko, nepažeisto vejos ploto.

• Pirmą kartą neaeruokite pernelyg giliai, tiesiog prašukuokite paviršių.

• Iššukuotą sausą žolę surinkite nuo vejos paviršiaus į vejapjovės surinkimo dėžę.

• Iššukuota sausa žolė gali būti surenkama „VIKING“ vejapjove.

anjeravimas7

Žingsnis 1 iš 3. Dirva prieš aeravimą. Po aeravimo naudinga yra dirvą pabarstyti smėliu ir trąšomis. Atsėti atitinkamu sėklų mišiniu reikia tik tuomet, kai yra išplikę dideli plotai.

Žingsnis 2 iš 3. Aeravimas. Po aeravimo naudinga yra dirvą pabarstyti smėliu ir trąšomis. Atsėti atitinkamu sėklų mišiniu reikia tik tuomet, kai yra išplikę dideli plotai. Aeruoti, tik silpniau, taip pat galima ir vėlyvą vasarą, kai veja vis dar pajėgi atsigauti, suvešėti ir sustiprėti prieš žiemą.

Žingsnis 3 iš 3. Dirva po aeravimo. Po aeravimo naudinga yra dirvą pabarstyti smėliu ir trąšomis. Atsėti atitinkamu sėklų mišiniu reikia tik tuomet, kai yra išplikę dideli plotai.

Jūsų veja vėl kvėpuoja: VIKING LB540 ir LE 540

Atgaivinkite savo veją su naujais „VIKING LB 540“ ir „LE 540“ aeratoriais, kurie pašalina samanas, vejos velėną ir piktžoles bei vėdina dirvą. Augalų šaknis lengvai pasiekia vanduo, oras ir maistiniai elementai, veja tampa tvirtesnė, sveikesnė ir įgauna sodrią žalią spalvą.

Pieš. 1: Ergonominė rankena. 7 atskiri dvigubi ašmenys įsiskverbia į dirvą tik keletą milimetrų. Šešių padėčių reguliuojamas darbinis gylis kontroliuojamas abiejuose modeliuose ergonomiška rankena. Jis gali būti nustatomas tik neutralioje pozicijoje. Didesnis deflektorius surenka didesnius kiekius samanų ir žolės.

Pieš. 2: Jungiklis su apsauga nuo perkrovos. Laido laikymo kilpa ir jungiklis su apsauga nuo perkrovos užtikrina saugų elektrinio modelio naudojimą. Benzininis modelis lengvai užvedamas dėka „Ready Start“ funkcijos ir yra lengvai kontroliuojamas minkšta rankena. Su abiem modeliais – su benzininiu ar su elektriniu varikliu – dėl ratų su dvigubais guoliais lengva manevruoti. Kadangi lanko formos rankena sudedama, sandėlyje aeratorius užima nedaug vietos.

Pieš. 3: 7 atskiri dvigubi peiliai. Kruopščiai pagaląskite peilius, kad tinkamai supjaustyti veją geram aeravimui. Išpuoselėkite savo veją aeruodami ją vieną arba du kartus per metus. Visa tai atlikti jums padės stilingo dizaino firmos „VIKING“ aparatai.

kvep9

Vejos problemos

Piktžolės

Tokios piktžolės kaip kiaulpienės ir usnys tik pablogina vejos išvaizdą. Pagrindinis būdas jas naikinti – dažnai pjauti žolę. Tačiau aplinkai mažiausiai kenksmingas būdas, naikinti jas tiesiog išraunant. Jeigu vejoje yra išplikusių plotų, juose piktžolėms kerotis labai palanku, todėl stenkitės tokius plotus atsėti. Piktžolėms sunku augti ir kerotis gerai prižiūrimose vejose.

Samanos

Samanos neišnaikina žolės, bet veša ten, kur neauga žolė. Samanų naikinimas herbicidais nėra veiksmingas. Samanos auga ten, kur yra silpna, reta ir per žemai pjaunama žolė. Tačiau pagerinti situaciją galima trąšų pagalba ir pjaunant žolę šiek tiek aukščiau. Jeigu samanos veša dėl pernelyg drėgnos ir šešėlinės teritorijos, reikia veją atsėti atitinkamu žolės sėklų mišiniu ir nuolat tręšti tinkamomis trąšomis. Dirva, kur auga samanos, dažniausiai būna labai rūgšti. Per didelis rūgštingumas susidaro dėl pernelyg didelio drėgmės kiekio, užsistovėjusios ir per mažai “kvėpuojančios” dirvos. Neužtenka vien tik pabarstyti kalkių samanų naikinimui, būtina ir drežano sistema.

Grybeliniai užkratai

Yra daugybė grybelinių vejos užkratų, tačiau tik keletas iš jų pavojingi vejai (pvz. pelėsis). Jie atsiranda esant dideliam žolės tankumui, storai vejos velėnai, didelei drėgmei, per žemam arba per aukštam pH, pertręšimui arba storam nukritusių lapų sluoksniui žiemos metu. Gerai atnaujinta, prižiūrima veja niekada neturės grybelių, tačiau jeigu taip atsitiko kreipkitės pagalbos į specialustus.

Naudingas patarimas.

Norėdami apsisaugoti nuo grybelio:

• Aeruokite veją kartą arba du per metus.

• Smėliuokite dirvą kartkartėmis, taip kad ji išliktų pralaidi.

• Niekada nepjaukite žolės per trumpai. Reguliariai galąskite vejapjovės peilius.

• Užtikrinkite proporcingą vandens ir maistinių elementų tiekimą.

• Netręškite azotinėmis trąšomis rudenį.

Vejos atnaujinimas

atnaujinimas10

 

Žingsnis 1 iš 4. Pjaukite žemai. Seną veją pjaukite kiek įmanoma žemiau, tokiu būdu sena žolė nyks, o jaunai žolei bus lengviau vešėti.

Žingsnis 2 iš 4. Aeravimas. skersai ir išilgai. Aaeruokite trumpai nupjautą žolę keletą kartų, o po aeravimo išpeštą žolę surinkit

Žingsnis 3 iš 4. Paruoškite dirvą ir sėkite . Tinkamas žolės sėklas ir trąšas barstykite tolygiai ant senos žolės, pasėtą plotą plonai apibarstykite žemėmis ir išgrėbliuokite.

Žingsnis 4 iš 4. Laistykite. Kadangi sėklų mišinio sėklos dygsta per nevienodą laiko tarpą, todėl pirmas tris keturias savaites reguliariai laistykite, geriausia naudoti purškiamą laistymo sistemą.

Kompostavimas natūralus ciklas

Kompostas yra seniausia ir natūraliausia trąša. Ji gali būti pasigaminama ir panaudojama kiekviename sode. Skirtingai nei durpės, komposto dėka į dirvą sugrįžta daugybė maistinių mikroelementų, kurie atšviežina dirvą geriau nei bet kuri kita trąša. Saujelėje komposto gyvena daug daugiau gyvų organizmų, nei žmonių visoje Žemėje: apytiksliai 10 milijardų organizmų.

Tręšdami savo vaisius, daržoves, gėlynus bei žolynus savo paties pagamintu kompostu jausite ir asmeninį pasitenkinimą bei pasididžiavimą. Dėl to geras sodininkas raudamas krūmus, gėles ar žoles žino, kad vertingos žaliavos nebus sunaikintos, o panaudotos sode kaip trąša arba medžiaga mulčiavimui.

Dar viena malonioji žinia yra ta, kad kompostavimas padeda taupyti pinigus: kuo mažiau išmetame atliekų į konteinerį, tuo mažiau turime išleisti pinigų trąšų įsigijimui. Jeigu organinės medžiagos susmulkinamos, sumaišomos ir aeruojamos, jos suyra į aukštos kokybės trąšas. Kuo geresnė komposto sudėtis, kuriame sumaišomos „žalios“ azotinės medžiagos ir “rudos” angies turinčios augalinės atliekos, tuo geresnę trąšą pasigaminame.

Kompostuokite teisingai

Naudingas patarimas.

• Tinkamiausia vieta kompostavimui – pavėsyje, apsaugota nuo vėjų, pridengiama, netoli vandens rezervuaro ir elektros šaltinio (pvz. smulkintuvui).

• Patalpa mažiausiai dviems, arba geriau, trims rezervuarams: viena skirta kompostavimui, kita jau paruoštam kompostui ir dar viena sausam augalinių atliekų saugojimui.

• Surinkite ir rūšiuokite sistemingai: medingas atliekas ir šakas surinkite atskirai nuo minkštų augalinių bei drėgnų, sumaišytų su žemėmis, atliekų ir laikykite apsaugodami nuo lietaus (sandariai uždengiant).

• Natūralios, yrančios sodo ir namų ūkio atliekos tinka kompostavimui. „Žalių“ azotinių ir „rudų“ anglies turinčių augalinių atliekų mišinys lemia trąšos kokybę.

• Šakelių, šakų ir krūmų smulkinimas naudojant „VIKING“ sodo smulkintuvus sutaupo vietos bei skatina greitesnį medžiagų irimą mikroorganizmų pagalba.

• Niekada nekraukite didelę krūva tokių pačių atliekų. Visuomet stenkitės skirtingos rūšies atliekas pamaišyti (pvz. nupjautos vejos žolę su medingomis atliekomis. ) Smulkinimas išvaduoja nuo komposto permaišymo.

• Komposto dėžes pastatykite ant žemės, tik jokiais būdais ne ant akmeninio grindinio, apsaugokite nuo vandens pertekliaus arba trūkumo (galima uždengti). Nepamirškite reguliariai aeruoti.

• Kompostavimo procesas trunka keletą mėnesių, priklausomai nuo metų laiko ir aplinkos temperatūros. Kompostavimas yra geriausias bio-tręšos gamybos būdas. Sklindntis grybų kvapas yra komposto brandumo ženklas.

• Nesubrendusio komposto maistinės medžiagos dar nėra tinkamos augalams, tačiau puikiai praturtina dirvą organizmais. Nesubrendęs kompostas puikiai tinka mulčiavimui.

• Subrendusiame komposte nesiveisia kirminai ir sliekai, nes maistinės medžiagos jau suirusios ir tinkamos augalų pasisavinimui. Tačiau augalų negalima auginti vien tik subrendusiame komposte – jį būtina sumaišyti su žemėmis.

„VIKING“ kompanijos užsakymu, vadovaujant Vienos-Esslingeno Gamtos Išteklių ir Taikomųjų Mokslų Universitetui buvo atliekami ilgalaikiai tyrimai ir testai. Daugiau nei per 4 metus 1 000 m2 vejos plotas buvo pjaunamas naudojant standartinę vejapjovę, o nupjauta žolė visada išmetama; veja buvo gerai tręšiama su mineralinėmis trąšomis(2). Tuo pat metu lygiai toks pat vejos plotas buvo pjaunamas naudojant „VIKING“ mulčiuojančią vejapjovę ir nupjauta žolė buvo paliekama ant vejos(1).

Rezultatas:

• Ištisinis velėnos tankumas ir ryškesnė žalia spalva pjaunant ir mulčiuojant veją 21 kartą per metus viso vegetacinio periodo metu

• Didesnis efektyvumas nei kas ketvirti įtręšti mineralinėmis trąšomis veją

• Maistingosios medžiagos, grįžusios atgal į dirvą mulčiuojant, atitiko optimalius rekalavimus pagal kiekį ir sudėtį.

Žolės pjovimas mulčiuojant

Mulčiavimas arba žalioji trąša

Nupjauta žolė gali likti ant vejos, tačiau vis dėl to svarbu yra, kad jos kiekis nebūtų per didelis , kad ji būtų gerai susmulkinta ir tolygiai paskleista. Esamas azoto kiekis greitai mineralizuojasi ir nuolat gali būti vėl panaudojamas augalų. Mulčiavimas pjaunant turi būti daromas protingai. Iš vieno kvadratinio metro gyvybingos ir gerai augančios vejos per metus pagamina 1.5-2 kg nuopjovų, t.y. 1.5 – 2 tonos/ 1 000 m² vejos. Kompostavimas arba laikymas dėžėje ne visada yra įmanoma. Dėl šios priežasties mulčiavimas pjaunant tampa vis populiaresnis.

Naudingas patarimas.

• Jeigu pjaunate veją ir ja tuo pat metu mulčiuojat, tuomet pjauti ją reikia dažniau nei įprastai.

• Naudokite „VIKING“ vejapjovę, kur susmulkina nupjautą žolę ypatingai gerai ir paskleidžia ją tolygiai, be jokių gniužulų.

• Pjovimo metu turi būtų nupjaunamas trečdalis pjaunamos žolės aukščio ir šiek tiek aukščiau esant sausam orui.

• Jeigu įmanoma, pjaukite sausą žolę. Jeigu žolė šlapia, pjaukite šiek tiek lėčiau ir aukščiau, tokiu būdu išvengsite gniužulų susidarymo.

• Visuomet dirbkite su maksimaliu variklio pajėgumu ir gerai pagaląstais peiliais.

• Patikrinkite korpusą dažniau, pašalindami žolės likučius.

• Užtikrinkite, kad vejos pjovimo juostos persidengia.

• Aukštą žolę visuomet pjaukite pakopomis.

• Keiskite vejos pjovimo kryptį. Žolės pjovimo peiliai geriau pjauna šia kryptimi ir nupjauta žolė tolygiau paskleidžiama. Tokiu būdu pasiekiamas lygesnis pjovimas

komp11

Vejos sėjimas

Iš karto darykite teisingai: vejos sėjimas raži veja negali augti skurdžioje dirvoje, ten kur yra statybinių atliekų, besislepiančių sunkiame rūgščiame priemolyje, ten kur bujoja piktžolės. Molingą ir klampią dirvą reikia maišyti su smėliu ir durpėmis, leisti jai pradžiūti. Per didelis smėlio kiekis gali pernelyg daug išdžiovinti dirvą. Vandens palaikymą reguliuoja arba pagerina durpės ir kompostas. Jeigu dirva per daug rūgšti, t.y. jos pH yra žemiau 5.5., reikia nurūgštinti kalkėmis, kurios taip pat apsaugo nuo samanų formavimosi.

sejimas13

Žingsnis 1 iš 6. Dirvos išpurenimas. Išpurenkite visą plotą naudodami kultivatorių. Išrinkite visus akmenis arba šaknis, jeigu reikalinga, pabarstykite smėlio arba durpių ir išgrėbliuokite.

Žingsnis 2 iš 6. Susigulėjimas. Dirvai reikia leisti susistovėti, susigulėti, tai galima atlikti su lengvu volu suvoluojant sausą dirvą ir taip ateityje bus išvengta nelygumų.

Žingsnis 3 iš 6. Išlyginimas. Nelygios vietos turi būti išlygintos su grėbliu. Iš dirvos turi būti pašalinti grumstai, kad žolės sėklos tolygiai pasiskirstytų.

Žingsnis 4 iš 6. Išbarstymas. Norėdami tolygiai išbarstyti žolės sėklas ir trąšas, naudokite barstytuvą arba kruopščiai tai daryti su ranka. Geriau yra pasėti rečiau nei per daug tankiai, apytiksliai 15-20 g/m². Jeigu pasėsite per tankiai, tuomet žolės daigeliai gali nustelbti vienas kitą.

Žingsnis 5 iš 6. Sėklų „įspaudimas“ į žemę. Tolygiai išbarstytos sėklos turi būti tarsi “įspaustos” į dirvą maždaug 1 cm gylyje dygliuoto volo pagalba.

Žingsnis 6 iš 6. Laistymas. Skirtingos žolės sėklų mišinio žolelės dygsta skirtingai. Svidrės sudygsta savaitės bėgyje, raudonosios eraičinės – per dvi savaites, o pievų žolės per tris. Dirvos paviršius turi nuolat būti atsargiai laistomas, kad gležni žolės daigeliai neišdžiūtų.

Vejos sėjimo sėklų mišinys

Vejos gali būti sėjamos maždaug nuo kovo mėnesio iki birželio vidurio ir nuo rugpjūčio vidurio iki spalio pradžios. Ruduo yra tinkamiausias metas sėti veją, nes šiuo metų laiku paprastai būna pakankamas kritulių kiekis, o žemė per vasarą yra sukaupusi daug šilumos. Vejos sėklos geriausiai sudygsta, kai dirvos temperatūra yra ne žemesnė nei 10 °C.

Kovo mėnesį dar ne visada laikosi tokia temperatūra. Be to, gegužė jau gali būti karšta ir sausa, o prasidėjus dygimo procesui, dirvai negalima leisti išdžiūti. Su geru mišiniu, kai sėklų kiekis nuo 15 iki 20 g/m², galima atitinkamai užauginti tankią veją, nors ir naudojant pigesnius mišinius, bet įdėjus daugiau pastangų, galima pasiekti gerų rezultatų.Pirmosiomis savaitėmis pradėjus tręšti ir aprūpinus jaunus augaliukus svarbiais elementais, susiformuos tvirti daigeliai bei šaknys.
Per pirmąsias dvi savaites veja visuomet turi būti drėgna iki 5 cm gylio.

Veja rulonuose 

Norint pagreitinti visas aplinkybes, veja rulonuose yra tinkamas pasirinkimas. Ji pristatoma jau paruošta ir gali būti patiesiama ant jau paruoštos dirvos faktiškai bet kuriuo metų laiku. Po to tokią veją reikia arba paprasčiausiai sumindyti arba suvoluoti ir gausiai palaistyti. Jau praėjus šiek tiek laiko, ant šios vejos galima vaikščioti.

Pirkdami veją rulonuose, įsitikinkite ar ji yra šviežia, žalia ir gyvybinga. Geriausia būtų pirkti tokiu būdu, kad nuo vejos išpjovimo iki jos patiesimo praeitų kuo mažiau laiko. Maždaug metus laiko po tokios vejos įrengimo, ją reikia pasaugoti ir neleisti kerotis piktžolėms.

Smulkinimas

„VIKING“ sodo smulkintuvai suteikiantys nuolatinę naudą jūsų sodui

Visų pirma, lieka laisvos vietos: Jis padeda atsikratyti stambių šakų bei daugybės augalinių atliekų, kurios susikaupia metų bėgyje. „VIKING“ smulkinimo sistemos gerokai sumažina atliekų kiekį, kuris po to, tausojant vietą, gali būti naudojamas mulčiavimui arba kompostavimui.

Antra, „VIKING“ sodo smulkintuvų pagalba galima gauti neapdorotą žaliavą. Kompostuota susmulkinta medžiaga turi visus būtinus maistinius elementus, reikalingus sodo augalų vešėjimui. Smulkintuvų peilių sistema taip puikiai susmulkina augalų atliekas, kad šios labai greitai suyra į aukštos kokybės trąšas.

Trečia, „VIKING“ sodo smulkintuvas turi atkuriamąjį poveikį Jūsų sodui. Mulčius arba kompostas, gautas iš perdirbtų medžiagų, praturtina dirvą natūraliu keliu ir veja, gėlės bei augalai labiau veša.

„VIKING“ sodo smulkintuvų pasirinkimas – teisingas Jūsų žingsnis. Jų inovacinė technologija, patikimumas ir lengvas naudojimas – tai per 25 metus sukaupta techninė patirtis. Platus asortimentas pritaikytas visiems poreikiams, tiesiog reikalingas teisingas pasirinkimas Jūsų sodui.

Natūralaus ciklo judėjimas  Jūsų sode

„VIKING“ sodo smulkintuvai padeda pagrindą naujam gyvenimui ir greitam augimui sode. Perdirbtos medžiagos iš naujo sukuria mineralus ir mikroelementus ir gyvybiškai svarbūs elementai sugrįžta atgal į dirvą jūsų sode. Kai medingos ir minkštos susmulkintos medžiagos arba kitos sodo atliekos tinkamai perdirbamos, sumaišomos ir suaeruojamos, tuomet jos suyra į aukštos kokybės trąšas.

Parengiamieji darbai parodyti per tarptautinio prizo teikimo ceremonija „VIKING“ sodo smulkintuvams su galinga peilių sistema. Šios sistemos dėka be didelių pastangų susmulkinamos storos, stambios, medingos ir minkštos atliekos, taip sumažinamas sodo atliekų kiekis bei palaikoma tvarka sode.

Natūralių medžiagų šaltiniai sodui

Kompostas iš susmulkintų augalinių atlietų yra seniausias pasaulyje ir tai yra pati natūraliausia trąša, kuri gali būti pagaminama ir naudojama bet kuriame sode. Susmulkintos medžiagos idealiai tinka mulčiavimui, norint pagerinti dirvos struktūrą ir apsaugoti ją nuo išdžiūvimo.

Naudingas patarimas.

• Susmulkintos medžiagos virsta vertingomis natūraliomis trąšomis.

• Gyvybiškai svarbūs elementai sugrįžta atgal į sodą.

• Sumažinamos išlaidos dirbtinių trąšų dėka.

Susitelkite į ekologinę pusiausvyrą

„VIKING“ sodo smulkintuvai yra svarbūs jūsų sodui ir supančiai aplinkai. Mes tuo jau įsitikinome. Gamybos eigoje perdirbtos medžiagos bus panaudotos ateityje. Kai „VIKING“ sodo smulkintuvai susidėvi, daugelis jų detalių gali būti perdirbtos. Kokybiškų komponentų naudojimas prailgina naudojimo laiką.

Mūsų kvalifikuoti specialistai padės, jeigu bus reikalingas remontas. Tai yra mūsų vadinama ekologinė pusiausvyra. Sodo smulkintuvas bus naudingas jūsų sodui, aplinkai ir sumažins išlaidas.

Ekologinė samprata

Susmulkintos augalų dalelės gali suirti greičiau ir natūraliai sugrąžindamos gyvybiškai svarbias medžiagas augalams.

Sodininkams entuziastams

„VIKING“ sodo smulkintuvai padeda pagrindą kompostavimui ir mulčiavimo medžiagai, kuri yra geriausia ilgalaikė alternatyva brangios dirbtinėms trąšoms.

Vartotojams

Didesniuose soduose yra daugiau susmulkintų medžiagų panaudojimo galimybių, pvz. komposto gamybai, mulčiaus naudojimas daržui, medinių drožlių panaudojimas takeliams.

Atliekų tvarkytojams

Atliekų kiekis ženkliai sumažėja jas smulkinant ir perdirbant, taigi didesnis jų kiekis telpa į organinių atliekų saugojimo dėžę.

Naudingas patarimas.

• Paprastas atliekų tvarkymas: augalinių atliekų smulkinimas ženkliai sumažina jų kiekį.

• Įvairiapusis panaudojimas: pvz. mulčiavimui, tręšimui, paskleidimui ant žemės paviršiaus.

• Išlaidų mažinimas: nuosavas kompostas pakeičia dirbtines trąšas.

smulkinimas14

Vejos priežiūra kaip turėti gražią ir atsparią veją

Vejos pjovimas

Reguliarus pjovimas suteikia vejai tankumo ir patrauklumo. Žolės formuoja naujus šoninius stiebus, ataugas ir šaknis, o piktžolės užgožiamos. Rekomenduojamas pjovimo aukštis tarp 3,5 ir 5 cm (ne trumpiau kaip 5 cm šešėlyje). Per trumpai pjaunama žolė plonėja.

Jeigu žolė labai aukšta, pjaukite ją pakopomis. Priklausomai nuo vietos, vejos tipo, laistymo ir t.t. per visą vegetacijos laikotarpį nuo balandžio vidurio iki spalio pabaigos, veja turi būti nupjaunama apie 20-25 kartus, t.y. apytiksliai kas savaitę, atsižvelgiant į augimo greitį. Reguliarus peilių galandinimas užtikrina lengvesnį pjovimą ir suteikia didesnį pasitenkinimą darbu.

Vejos laistymas

Žolę sudaro maždaug 80% vandens. Drėgmės poreikis daugiausia priklauso nuo temperatūros ir pačios dirvos. Geriau yra laistyti dažniau po truputį nei retai, bet dideliais kiekiais. Sausais periodais veją drėkinkite vieną arba du kartus per savaitę. Dažniau laistykite po medžiais ir smėlingą dirvą. Ar drėgmės užtenka galite patikrinti su kastuvu: iškaskite maždaug 15 cm aukščio velėnos gabalėlį iš vejos ir patikrinkite ar drėgmės yra tokiame gylyje. Tokiu būdu veja išliks, nors ir paviršius bus sausas.

Vejos tręšimas

Pavasarį (apytiksliai kovo viduryje), augimo pradžioje, vejai reikia daug trąšų. Jeigu nupjauta žolė nebuvo dažnai sugrąžinama atgal į veją mulčiaus pavidalu, pavasarinis tręšimas reikalingas kovą arba balandį. Maistiniai elementai labai svarbūs žolės augimui, ypatingai azotas (N), kuris skatina ląstelių dalijimąsi, o tuo pačiu ir augalų formavimąsi. Maistinių medžiagų trūksta, kai augalai lėtai auga ir neturi sodrios žalios spalvos. Geros trąšos susideda iš tinkamai subalansuoto kiekio azoto, kalio karbonato, fosfato ir magnio.

Naudingas patarimas. Trąšas pabarstykite ant nupjautos ir sauso vejos, o paskui palaistykite. Veją pjaukite ne anksčiau kaip po savaitės. Netręškite esant karštam orui.

Vejos mulčiavimas

Pati žolė yra puiki trąša. Pjaudami su „VIKING“ mulčiuojančia vejapjove, nupjautą žolės masę galite palikti ant vejos, kur jis suyra ir virsta vertinga organine medžiaga. Atminkite: nupjauta žolė turi būti susmulkinta ir paskleista. Joje esantis azotas greitai mineralizuojasi ir vėl gali būti naudojamas augalų.

Rudeniniai lapai

Rudeniniai lapai turi būti surinkti ne tik dėl grožio, bet ir dėl to, kad veja „neuždustų“ dėl oro ir šviesos trūkumo. Pjaunant žolę tuo pačiu gali būti surenkami ir nukritę lapai. Žiemos metu žolė neturi būti ilgesnė nei 4 cm.

Energetinė vejos pjovimo vertė

Nupjautos žolės masė gali būti paskleista daržovių, gėlių lysvėse, po medžiais ar krūmais. Tokia lengvai paskleista žolė puikiai palaiko dirvos drėgnumą ir vėsina šaknis karštu oru, apsaugo nuo erozijos, pagerina dirvos kokybę bei aprūpina naudingais elementais. Nupjauta žolė apsaugo nuo piktžolių ir formuoja apsauginį sluoksnį dirvos organizmams. Kompostuojant ji turėtų būti sumaišoma su lapais ir susmulkintomis atliekomis, kadangi greitai ima fermentuoti ir skleisti nemalonų kvapą.

Gyvybiškai svarbūs elementai:

Azotas (N): skatina augimą ir žalios spalvos susidarymą.

Fosforas (P): stiprina šaknis ir yra energijos šaltinis.

Kalis (K): daro augalus atsparesnius sausrai, šalčiui ir ligoms.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio