Spausdinti šį puslapį

Knygų lentynos Björkkvist istorija

Knygų lentynos Björkkvist istorija - SKANO, LT Knygų lentynos Björkkvist istorija - SKANO, LT

SKANO LT, UAB

1882 m. vasario mėnesį Amerikos verslininkas Henry C. Yeiser Cincinačio mieste įsteigė gamyklą The Globe Files Co, kuri gamino baldus biurams ir archyvams. Tuo pačiu metu Grand Rapids’e, Mičigano valstijoje, buvo įsteigta baldų gamykla The Wernicke Co. Praėjus porai metų po gamyklos įsteigimo The Wernicke Co sukūrė knygų lentynos modelį, sudarytą iš įvairaus dydžio elementų.

Statant elementus vieną ant kito arba greta, buvo sukurtos skirtingos kompozicijos. Henry C. Yeiser’ į šis modelis susidomino. Jis nusipirko The Wernicke Co gamyklą ir ją pavadino The Globe Wernicke Co. 1892 m. gruodžio mėnesį Henry C. Yeiser šią unikalią knygų lentynų sistemą užpatentavo.

knygulent1

 

 

Knygų lentynų sistema labai išpopuliarėjo ir sukėlė didelį susidomėjimą Europoje. Pasibaigus patento galiojimo laikui gaminiu ėmė domėtis ir kiti baldų gamintojai bei pradėjo analogiškų modelių gamybą. Anglijoje įžymiausi gamintojai buvo Shannon Registrator, Minty ir Gunn, Vokietijoje - Aug. Zeiss & CO (vėliau - Zeiss Union) ir Soennecken, o Vengrijoje - Lingel. Suomijoje Billnäs Bruks Ab 1909 metais pradėjo gaminti amerikietiškus biuro baldus. Svarbią minėtos gaminių serijos dalį sudarė įmonės Globe Wernicke knygų lentynų sistema. 1959 m. Billnäs Bruk susijungė su Fiskars Ab, tačiau baldai ir toliau buvo gaminami Billnäs Bruk vardu. Amerikietiško stiliaus biuro baldų gamyba buvo baigta 1960 m. ir ilgalaikes tradicijas turėjusi baldų gamykla galutinai buvo uždaryta 1970 m

Tradicinės medžiagos

Dabartiniai Björkkvist baldai yra pagaminti iš kokybiškos beržo medienos, stalių plokštės ir faneros naudojant šiuolaikišką technologiją.

Medienos paviršių apdaila be natūralios beržo spalvos galima iš trijų pagrindinių spalvų: tamsiai rudas, šviesiai rudas ir kaštono spalvos beicas, be to, antikinės baltos, baltos, mėlynos, “mocca” ir juodos spalvos beicas.

Nušlifuotas paviršius apdorojamas beicavimo būdu, vėliau padengiamas dvigubu lako sluoksniu, dėl ko taip apdorotas paviršius tampa patvarus ir lengvai prižiūrimas.

 

 

 

sk2Knygų lentynų sistemos vystymas ir šiandiena

Vienos iš unikaliausių knygų lentynų sistemos tradicijos buvo atnaujintos 1994 m. Iš istorinių Billnäs Bruk originalų buvo nukopijuoti matmenys, gaminimo būdai ir medžiagos. Gaminių serija buvo pavadinta Björkkvist. Serijos pavadinimas Björkkvist kilęs iš naudojamos medžiagos, beržo, švediško pavadinimo.

Europos bei kitų šalių knygų gerbėjų ir dizainerių tarpe Björkkvist knygų lentynų sistema išpopuliarėjo dėl galimybės lengvai kombinuoti elementus. Lentynų moduliai sumontuojami gamykloje. Sumontuotus elementus galima pastatyti vieną ant kito arba greta ir, reikalui esant, papildyti arba perkelti.

Nuolat tobulinamą unikalią knygų lentynų sistemą Björkkvist galima įsigyti Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Ukrainoje tik Skano tinklo parduotuvėse arba iš įgaliotų platintojų.

 

siuol4

Plati naudojimo paskirtis

Bjorkkvist lentynos gali būti su medinėmis arba stiklinėmis durelėmis. Modulių kolekcijoje taip pat yra įvairaus dydžio stalčių. Papildomas vidines modulių lentynas galima įmontuoti pagal pageidaujamą aukštį, priklausomai nuo norimo lentynos funkcionalumo.

Lentynų ir stalčių moduliai paprastai gaminami 87 cm pločio ir 31, 36 bei 47 cm aukščio, kuris priderintas prie įvairių atitinkamo dydžio apatinių pagrindo ir viršutinių lentynų elementų. Björkkvist lentynų modulius galima panaudoti kaip vienos ar kelių lentynų kompoziciją prieškambariui arba sukomplektuoti visą kambarį užpildančią biblioteką.

 

 

praktiska3

Praktiška ir gražu

Unikalių į viršų ir į vidų atsidarančių durelių dėka lentynose laikomos knygos nedulka ir puikiai matosi lentynos turinys. Esant reikalui (valymui ar durelių pakeitimui) durelės lengvai išimamos. Klasikinės žalvarinės rankenėlės suteikia ypatingos elegancijos.

Knygos, palyginti su kitais lentynoje laikomais daiktais, yra labai sunkios, todėl visi Björkkvist lentynų moduliai yra specialiai sukonstruoti taip, kad atlaikytų didelę apkrovą.

Be įprastų 87 cm pločio modulių galima užsisakyti ir trumpesnius modulius, kad priklausomai nuo patalpos dydžio ir specifikos, būtų galima sukurti norimą kombinaciją. Lentynų kombinacijos šonus galima gražiai užbaigti papildomais išoriniais kampiniais atvirų lentynų elementais arba palikti esamos Björkkvist lentynos šoninę dekoratyvinę juostelę neuždengtą, kuri gali būti klasikinės juodos, baltos, nikeliuotos arba žalvario spalvos.

galimybes

 

Björkkvist Plačios galimybės

Vystant Björkkvist baldų seriją buvo atsižvelgta į klientų poreikius, todėl baldai turi daug naudojimo galimybių ir ypatumų.

Björkkvist vidinių ir išorinių kampinių elementų dėka prie skirtingų sienų esančius modulius galima sujungti ir racionaliai išnaudoti patalpos plotą bei sukurti tobulą visumą.

Buvo sukurtas ir lentynos modulis, leidžiantis sujungti lentynų kombinaciją virš durų, langų ar kitų sienos nišų. Virš durų ar kitų nišų kabinamos lentynos suteikia galimybę uždengti Björkkvist lentynomis visą sieną. Norint geriau apsaugoti knygas ir kitus daiktus, galima užsisakyti knygų lentynas su užrakinamomis durelėmis.

Su knygų lentynomis sujungiamas sekreteras yra ideali darbo vieta bibliotekoje arba gyvenamajame kambaryje tuo atveju, kai nėra atskiro rašomojo stalo. Galima įsigyti ir Björkkvist apatinį pagrindo elementą, t. y. cokolį su paslėptu stalčiumi – spustelėjus jį iš priekio, cokolis lengvai atsidaro. BjörkkvistŠiuolaikiškumas ir klasika Daugybės atspalvių bei dekoratyvinių juostelių, modernaus stiliaus viršutinių lentynų elementų bei apatinio lentynų pagrindo pagalba klasikinių lentynų moduliais galima sukurti šiuolaikišką stilių. Baldams naujumo suteikia ir nikeliuota spintos rankenėlė bei šoninė juostelė.

Björkkvist baldų serijoje yra ir prie sienos pritvirtinamos lentynos, kurias galima tvirtinti ir be apatinio lentynų pagrindo bei šoninių lentynų modulių. TV viršutinė lentynų plokštė yra žemesnė ir lygiais kraštais su lentynos moduli paviršiumi, skirtingai nei klasikinė Björkkvist viršutinė lentynų plokštė.

Björkkvist baldų serija yra daugiau nei lentynų sistema ir bibliotek

Darbo vieta

Björkkvist baldų serija yra daugiau nei lentynų sistema ir biblioteka. Be lentynų, kolekcijoje yra įvairių spintų, rašomųjų stalų, kėdžių, sukiojamų, mobilių lentynų ir staliukų ir t.t.

Kadangi didžioji dalis rašytinės informacijos yra laikoma aplankuose ir segtuvuose, greta standartinių 31 ir 36 cm aukščio knygų lentynų, segtuvams laikyti buvo sukurtas 47 cm aukščio lentynos modulis. Tiek gyvenamoms, tiek darbo patalpoms pritaikyti rašomieji ir kompiuteriniai stalai, kuriuos papildo laikmečiui būdingos kėdės, tinkamai priderintos prie spintų, suteikia galimybę įrengti elegantišką kabinetą.

Biuro kėdės su anatomine sėdyne, su porankiais ar be jų, yra patogios ir dera prie Björkkvist baldų stiliaus. Guminiai ratukai ir supimo mechanizmas užtikrina judėjimo laisvę su kėde visame biure.

Kuriant Björkkvist rašomuosius stalus, buvo naudojamos senoviškos nuotraukos ir brėžiniai, kad stalai kuo labiau primintų praeities laikus ir tradicines baldų meistrų vertybes.

Björkkvist |Sekreterą uždengia užrakinamas roletas, detalė, kuri yra būdinga istoriniams baldams. Uždaromas sekreteras turi aštuonis stalčius ir du ištraukiamus pagalbinius paviršius, ant kurių patogu pasidėti dokumentus, kompiuterio pelę arba puodelį su kava.

Vietoje vidurinio stalčiaus galima įtaisyti stalčių klaviatūrai, tokiu būdu ant stalo atsiranda papildomas darbinis paviršius.

Greta darbo stalų Björkkvist kolekcijoje yra dviejų dydžių rakinamus uždarymo roletus turinčios spintos – bėgelių dėka lengvai judantys stalčiai ir lentynos palengvina darbą biure, kuriame yra daug popierių ir biuro technikos. Kad spintas būtų lengva pastumti, jos turi ratukus, o taip pat nuimamą galinę sieną su angomis laidams, kurių dėka į spintas galima lengvai patalpinti ir prijungti įvairią biuro techniką.

Kompiuterinis stalas yra specialiai sukurtas šių dienų reikmėms ir atsižvelgiant į istorinį Björkkvist stilių.

Rolly lentyną galima naudoti kaip skaitymo ar kavos staliuką, staliuką šviestuvui, naktinę spintelę arba staliuką gėlėms

 

Rolly, Rotary, Rolly Max

Lengvai pastumiamą ratukus turinčią Rolly lentyną galima naudoti kaip skaitymo ar kavos staliuką, staliuką šviestuvui, naktinę spintelę arba staliuką gėlėms. Sukiojamos Rotary turimų knygų lentynų bendras plotas yra 6,5 m², dėl to tai yra geriausias pasirinkimas tiems, kurie po ranka mėgsta turėti daug knygų iškart. Rotary taip pat tinka ir nedidelei šeimos bibliotekai namuose patalpinti. Rolly Max yra vienas iš naujausių Björkkvist serijos gaminių ir atlieka tiek lentynos, tiek kavos staliuko funkcijas.

 

 

 

 

Björkkvist lentynų modulius galima idealiai panaudoti kaip valgomojo kambario indaują

Valgomasis kambarys

Björkkvist lentynų modulius galima idealiai panaudoti kaip valgomojo kambario indaują, kurioje galima patalpinti servizą, stiklines arba kitus valgomojo kambario aksesuarus.

Björkkvist baldų serijoje yra penki skirtingo dydžio ir formos valgomieji stalai, pradedant nedideliu pagalbiniu staliuku ir baigiant dideliu apvaliu išskleidžiamu stalu. Visus stalus įmanoma prailginti. Kuriant valgomuosius stalus buvo naudoti būdingi Björkkvist kolekcijai motyvai bei laikmečio specifika. Greta valgomųjų stalų Björkkvist valgomojo kambario kolekcijai priklauso tinkamai priderintos ir patogios kėdės.

 

 

 

 

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio