Spausdinti šį puslapį

Pirties įrengimas. Kam pirtyje reikalingas termosas? - GERAS GARAS

Pirties įrengimas. Kam pirtyje reikalingas termosas? - GERAS GARAS Pirties įrengimas. Kam pirtyje reikalingas termosas? - GERAS GARAS

GERAS GARAS, UAB

Pirties įrengimas. Kam pirtyje reikalingas termosas? Arbatai, – atsakys dažnas, tačiau dabar kalbėsime ne apie arbatą. Yra termosų – krosnelių (Helo-Saunatonttu ir Helo Rondo). Šios krosnelės turi apšiltintą korpusą ir laiko šilumą sukauptą akmenyse, taip pat kaip ir termosas - arbatoje. Dar daugiau, jos nuolat tikrina akmenų temperatūrą ir jeigu šie atšalo, juos pašildo. Koks malonumas - tik įėjus iš šalto lauko rasti jūsų jau laukiančią šiltą pirtį.

termosasYra dar vienas gėris, kurio neturi jokios kitos krosnelės. Tai didelis labai karštų akmenų kiekis, leidžiantis mėgautis tikros rusiškos pirties malonumais su sodriu garu, didele drėgme ir neaukšta temperatūra. Trečia puiki šių krosnelių savybė, tai sugebėjimas užimti pirtyje mažiau vietos, talpinant virš 100kg akmenų, negu užima mažiausios tokio pačio galingumo krosnelės su 20kg akmenų. Tai dėl apšiltinto korpuso ir neaukštos išorės temperatūros saugus atstumas iki medinio paviršiaus tik 1cm, kai paprastose - iki 12cm. Dar vienas privalumas - dėl neaukštos išorės temperatūros krosnelė yra draugiška vaikams ir praktiškai neturi aktyvaus infraraudonojo spinduliavimo, šiai krosnelei - termosui alternatyvą rasti sunku.

Kaip krosnelė-termosas dirba?

Krosnelė dirba dviem režimais: budėjimo ir pilno galingumo. Budėjimo režime priklausomai nuo nustatymų, krosnelė laiko akmenis sušildytus 150 - 2500C. Atsižvelgiant į didelį akmenų kiekį (iki 100kg), tai yra didelės šiluminės energijos atsargos, kurias krosnelė atiduos, kai jūs atidengsite dangtį ir ant akmenų užpilsite vandens. Pilno galingumo režimas reikalingas naudojantis pirtimi. Perjungus į šį režimą per 10 - 15min. akmenų temperatūra pakyla iki 3000C, reikalingų minkštam ir lengvam garui susidaryti. Jeigu pilno galingumo režimą įjungsite tik įėję į pirtį, tai galėsite sušilti sodriuose tirštuose garuose.

Kam reikalingas apšiltintas korpusas? Taip sukuriamas minkštas, lengvas garas, kuriam gauti reikia, neįkaitinant pirties oro, įkaitinti daug akmenų iki aukštos tempetūros (3000C). Tai gana sudėtingas uždavinys, kuris krosnelėse - termosuose sprendžiamas, apšiltinus akmenų konteinerį ir apribojus oro cirkuliacją per akmenis. Minimali konvekcija ir minimalus temperatūrinis spinduliavimas garantuoja, kad kaitinant akmenis, pirties oras neperkais, ir jūs galėsite mėgautis pirtimi su didele drėgme (virš 40%) prie 60-800C. Tai vadinama rusiška pirtimi, toks klimatas labiausiai artimas pirtims su molinėmis krosnimis. Tokia drėgna pirtis labiausiai teigiamai veikia žmogų: atpalaiduoja, valo odą, puikiai veikia kvėpavimo takus. Pirtyje su paprasta krosnele jūs sunkiai pasieksite 15% drėgmę. Jeigu krosnelės galingumai maži, akmenis užpilsite taip, kad visai atšals pirtis, jeigu dideli - temperatūra augs greičiau negu drėgmė.

Yra ir pašalinių efektų pirtyse, kur įrengtos krosnys su apšiltintu akmenų konteineriu. Kai išeinate iš pirties ir nepilate vandens, pirtis atvėsta, o grįžus galima atsisėsti ant gultų nesibaiminant nudegti. Be to, kiekvienas įkaitimas pirtyje prasideda palaipsniui, vis daugiau pilant vandens, o likę karšti akmenys po maudymosi, tai šiluma, kuri reikalinga geram pirties išdžiovinimui.

Neapsirikite pasirinkdami krosnelę su dideliu kiekiu atvirų akmenų. Kad ir kiek daug jų būtų, gerai įkaista tik nedidelė dalis, o per atvirus akmenis cirkuliuojantis oras greitai įkaitina visą pirtį.

Kiek elektros energijos sunaudoja krosnelė-termosas?

Budėjimo režime krosnelės- termosai, priklausomai nuo nustatymų, naudoja 100-300W elektros energijos, tai tas pats, kaip būtų įjungtas pirties grindų šildymas. Budėjimas 300W galingumo režime reiškia, kad jūs galėsite maudytis iš karto, budėjimas mažesniais galingumais reikalauja įjungti pilno galingumo režimą 5-30min. prieš einant į pirtį. Laikas priklauso nuo nustatyto nustatyto budėjimo galingumo ir pirties dydžio santykio su krosnelės pilnu galingumu. Pilno galingumo režime krosnelė naudoja tiek pat energijos, kaip ir bet kuri kita krosnelė, tačiau su krosnele - termosu nereikalingas išankstinis pirties įšildymas, arba jo laikas daug trumpesnis. Taigi, išlaidaudamos budint, krosnelės- termosai taupo ruošiantis maudytis. Jeigu jūs planuojate naudotis pirtimi du kartus per savaitę, tai jau galima galvoti apie elektros sutaupymą.

Kokia krosnelė-termosas geriausia?

Helo išrado ir pirmoji sukūrė krosnelę- termosą 1992m bei nuo to laiko yra šio tipo krosnelių gamybos lyderė. Šiuo metu Helo gamina du krosnelių - termosų modelius: gerai užsirekomendavusį unikalaus dizaino Helo Saunatonttu ir naująjį Helo Rondo su unikaliu akmenų temperatūros reguliavimu.

Jeigu jūs galvojate, kad šios krosnelės patinka kiekvienam, tai klystate. Yra žmonių, mėgstančių sausas karštas pirtis „saunas“*, kur šios krosnelės tikrai netinka. Jei norite, kad jūsų pirtis dirbtų „rusiškos pirties“ ir „saunos“ rėžimais, atkreipkite dėmesi į Helo Pikkutonttu. Tai krosnelė su sąlyginai dideliu apšiltintų akmenų konteineriu (iki 70kg akmenų), galinti pakelti pirties temperatūrą iki 1100C, garo gausis šiek tiek mažiau, bet žymiai daugiau, negu su neapšiltinto korpuso krosnele. Tiesa, ji neturi budėjimo režimo, taigi, kol įšildys 70kg akmenų, reikės palaukti virš valandos.

Ar yra malkinių krosnelių-termosų?

Taip, tik šios krosnelės neturi apšiltinto korpuso ir nekūrenamos pastoviai, o kuriamos tik ruošiant pirtį. Uždaras akmenų konteineris leidžia greitai įkaitinti daug akmenų, o esant mažai oro cirkuliacijai pro įkaitusią pakurą, susidaro daug mažiau O3, todėl tokioje pirtyje daug lengviau kvėpuoti. Tai puikios rusiškos pirties krosnelės, nes kūrenant pirtį ir tarp maudymūsi uždarytas konteineris neleidžia perkaitinti pirties oro, o daug karštų akmenų duoda gausų garą. Jūs galite rinktis iš trijų modelių Helo Ukkatonttu, Narvi Steammaster ir Harvia Classic Top o taipogi du modeliai gali būti kūrenami ir iš priepirčio, tai Narvi Steammaster tunel ir Harvia Classic Top Duo.

*tai neturi nieko bendro su tikra sauna, t.y. suomių pirtimi. Jie tokią karštą sausą pirtį vadina miestietiška, o drėgną – kaimiška, gera.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio