visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Gripas: Kokiomis profilaktinėmis priemonėmis galima užkirsti kelią gripui?

Gripas: Kokiomis profilaktinėmis priemonėmis galima užkirsti kelią gripui? Gripas: Kokiomis profilaktinėmis priemonėmis galima užkirsti kelią gripui?

KRETINGOS ŠEIMOS MEDICINOS CENTRAS, UAB

Kretingos šeimos medicinos centro vadovė šeimos gydytoja Augenija Juknevičienė primena paprastas, bet būtinas žinoti tiesas, padedančias apsisaugoti nuo gripo ir tampančias ypač aktualiomis, kuomet pradeda tuštėti ugdymo įstaigų klasės ir grupės.

gydytoja-juknevicienePagrindiniai gripo simptomai, yra šie: gripui būdinga ūmi pradžia, t.y. aukšta – 39 ir daugiau – laipsnių temperatūra, raumenų ir kaulų skausmai, gali pykinti, prasidėti viduriavimas, kartais gripui būdingas ir kosulys. O yra tik peršalimas -labiau peršti gerklę, sloguojama, vargina sausas kosulys.

Jeigu vaikas, jaunuolis neserga lėtinėmis ligomis – pavyzdžiui, bronchine astma, cukriniu diabetu, dvi pirmas paras reikėtų gerti vaistus, mažinančius temperatūrą, vartoti daug skysčių. Ligai nesitraukiant, ypač matant, kad sveikata negerėja, vaikas – vangus, jam nesinori gerti skysčių, atkakliai laikosi temperatūra, atsiranda skausmai krūtinės plote - nedelsiant reikėtų kreiptis į gydytoją. Mūsų, Kretingos medicinos centre nemažai pacientų konsultuojami ir telefonu – taip išvengiama streso dėl sveikatos pažymos, reikalingos praleistoms pamokoms pateisinti: pažymą galima atsiimti ir vėliau, ligai šiek tiek pasitraukus ir jau apsilankius pas gydytoją.

Šeimos gydytoja Augenija Juknevičienė vardina pagrindines profilaktinės priemonės ir asmens higienos įgūdžius, kurie gali užkirsti kelią gripui: "Visų pirma, jaunimui labiau reikėtų grūdintis. Mes, medikai, pastebime, kad jaunimas ir vaikai mažiau sportuoja, per mažai būna gryname ore. Organizmą reikėtų stiprinti visus metus: sportuoti, pasirinkti tinkamą maistą. Apmaudu, kai šiltus pietus mokiniai iškeičia į saldumynus, bulvių traškučius: šilto maisto vaikas, paauglys turėtų gauti triskart per dieną, būtina valgyti pusryčius. Ateina jaunieji pacientai pas mus vidurdienį ir pasisako, kad dar nieko nevalgę ir kad išvis nevalgo pusryčių. Kontroliuoti, ar vaikas pavalgęs, turėtų tėvai, o mokytojai galėtų patarti vaikams, kad reikia nueiti į valgyklą, per klasių valandėles kalbėti, ką reikėtų valgyti, kas – nerekomenduotina.

Dabartinė rūbų mada, kai merginos vaikšto pusnuogės, - nieko gera: tai atsiliepia sveikatai – dažniau sergama šlapimo, lytinių organų uždegimais. Rengtis reikia šiltai, vilkėti kuo mažiau sintetinių rūbų, avalynė turi būti šilta ir sausa: drėgnos kojos – tiesus kelias į ligą. Taip pat būtų idealu, jeigu mokiniai sausais rūbais turėtų galimybę persirengti po kūno kultūros pamokų.

Labai svarbu higieniniai įgūdžiai: kuo dažniau ir ilgai – bent iki 20 sek. – reikėtų muilu plauti rankas. Paprastu vandeniu ar jūros vandeniu rekomenduotina plauti nosį, gerklę – paskalauti sūriu vandeniu ar žolelių – ramunėlių, medetkų – arbata. Tai – ir tam tikra profilaktika. Būtina gerai vėdinti patalpas, ypač klases – tuo turėtų pasirūpinti mokytojai arba klasės budintysis.

Tėvai savo vaikų imunitetu turėtų susirūpinti, jeigu per metus sergama 4 ir daugiau kartų. O jeigu sergama vos ne kiekvieną mėnesį, rūpestis – dar didesnis: gal vaiką apniko kirmėlės, gal reikia šalinti adenoidus ir panašiai.

Epidemijų metu rekomenduočiau kuo daugiau vartoti vitamino C, nebijoti su virusais kovoti, pasitelkus homeopatinius vaistus. Dažniau sergantiems rekomenduojame imunitetą stiprinančius vitaminus. Tačiau akcentuoju – profilaktikos, higienos įgūdžių, sveikos mitybos, grūdinimosi reikia nuolat. Tada ir ligos ne taip lengvai įveiks jauną organizmą."

Nuotr. Kretingos šeimos medicinos centro bendrosios praktikos gydytoja, įstaigos direktorė Augenija Juknevičienė

Straipsnis parengtas pagal: Pajūrio naujienos; (392) 2009-11-27; Audronė PUIŠIENĖ; www.pajurionaujienos.com

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus