visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Granulinių katilų pakuros pneumatinis pravalymas, leidžiantis kūrenti pigesnėmis granulėmis

Granulinių katilų pakuros pneumatinis pravalymas, leidžiantis kūrenti pigesnėmis granulėmis Granulinių katilų pakuros pneumatinis pravalymas, leidžiantis kūrenti pigesnėmis granulėmis

GILĖS INŽINERIJA, UAB

www.gilesinzinerija.com

Kokybiškų granulių pasirinkimas – opus klausimas kūrenantiems granulinius katilus. „Gilės inžinerija“ meistrų pritaikytas granulinio katilo patobulinimas padeda išspręsti šią problemą tiek buitiniams vartotojams, tiek granulėmis šildantiems didelius objektus. Granulinio katilo pakuros valymo suspausto oro technologija leidžia kūrenti pigesnėmis granulėmis ir nereikia jaudintis dėl jų kokybės.

Nepriekaištingas granulinio katilo darbas, sunaudojamo kuro kiekis 1 kWh pagaminti, degiklio ir pelenų valymo dažnumas labai daug priklauso nuo granulių kokybės. Naudojant pigesnes ir nekokybiškas granules, dėl jose esančių priemaišų degikliai ir katilų šilumokaičiai labai greitai užsiteršia, sutrinka jų veikimas. 

Vartotojai gali pirkti brangesnes granules, tikėti, kad jų kokybę pardavėjas deklaruoja sąžiningai, arba montuoti įrangą, kuri skirta ne itin kokybiškam kurui ir apsaugo nuo prastos kokybės granulių pasekmių. Granulinių katilų savininkams ši vienkartinė investicija – tai automatinė degiklio pakuros išsivalymo funkcija mechaniniu arba pneumatiniu būdu, t.y. suspausto oro srautu.

Mechaninis pakuros valymas gelbsti daugelį, bet tai yra sudėtinga ir brangi technologija, jos mechanizme yra daug judančių mazgų, kurie greičiau dėvisi. Todėl pneumatinės pakuros pravalymo sistemos užima vis didesnę rinką tarp biraus kuro vartotojų, jos populiarėja dėl savo paprastumo ir ilgaamžiškumo. Netgi kūrenant geros kokybės granulėmis, šilumokaitį (degiklio ardeles arba pakurą) rekomenduojama išvalyti kartą per savaitę. Tą galima padaryti mechaniniu būdu (valant rankomis) arba automatiniu būdu, kai šią funkciją atlieka mechanizmas.

Valymas rankomis reiškia, kad užgesinus ir atvėsinus katilą reikia išimti pakuros groteles ir degiklį, juos išvalyti. Kūrenant nekokybiškomis granulėmis šlakas kaupiasi labai greitai, būna, kad tenka valyti kone po kiekvieno kūrenimo, netgi jei yra mechaniškai išsivalanti judanti pakura. Be to, jei naudojamos granulės iš medienos mišinio su agrokultūromis, šlakas būna lipnus kaip kramtomoji guma, aplimpa ir užkemša besisukančią degimo kamerą, jo pribėga į visus įdubimus, užlieja pakuros kampus, sudaro plėvelę pakuros paviršiuje ir, atidarius pakurą, toks šlakas neiškrenta, tenka jį šalinti rankomis...Toks darbas tikrai gana keblus.

Dalis rinkoje esančių granulinių katilų turi mechaninį, vadinamą savaiminį šilumokaičio ir degiklio išsivalymą, kai grotelėms mechaniškai slankiojant nustumiamas šlakas. Tačiau šis būdas turi didelį minusą, nes papildomas variklis didina katilo kainą, judantys mechanizmai kaista ir metalas deformuojasi, stringa judančios dalys, jos greičiau dėvisi, nes visiems gerai žinoma tiesa, kad kuo daugiau judančių mechanizmų, kuo daugiau jie juda, tuo greičiau jie dėvisi. Be to, prastos kokybės granulės turi priedų, kurie aukštoje temperatūroje virsta lipnia mase, užkemšančia visas įmanomas ertmes.

Patikimiausias ir patogiausias būdas išvalyti degiklį ir šilumokaitį – valymas iš kompresoriaus paduodamu suspaustu oru. Valant šiuo būdu galima nesibaiminti dėl granulių kokybės, nes degiklio automatinių valymų intervalą galima nustatyti atsižvelgiant į naudojamų granulių priemaišų kiekį. Naudojant suspausto oro technologiją pakurą tenka valyti 1-2 kartus per mėnesį. 

Kai kurie granulinių katilų gamintojai automatinį valymą suspaustu oru integruoja į katilo pakurą, tačiau rinkoje tokių katilų nedaug, jie brangesni. Paprasčiau ir pigiau yra šią funkciją įdiegti: į pakurą pravesti vamzdelį, išorėje sumontuoti vožtuvą suspausto oro srautui reguliuoti, pajungti oro kompresorių. Valymas suspausto oro srautu vyksta nustatytais intervalais, jeigu medienos granulės pakenčiamos kokybės, galima nustatyti, kad oro srautas apipūstų pakurą kiekvienąkart katilui sustojus arba prieš užsikuriant. Valymą suspaustu oru galima įmontuoti praktiškai į visus tiesinius degiklius, netgi senesnės kartos.

Granulinių katilų apipūtimo oru technologija, toleruojanti prastesnės kokybės granules

 

Švedijoje oro apipūtimo technologija naudojama jau seniai ir pasiteisino, europiečiai ją turi jau apie penketą metų. „Gilės inžinerija“ meistrai daug pažangesnę granulinių katilų pakuros išvalymo suspaustu oru technologiją diegia savomis rankomis, net ir į nenaujus, iš Švedijos atkeliavusius degiklius.

Nauji katilai su aukšto lygio degimo kokybe bei galimybe naudoti prastesnes granules kainuoja apie 5-6 tūkst. eurų. Montuojant įrangą su oro kompresoriumi valymui į paprasčiausią granulinį katilą, katilo kaina bus daug mažesnė, o eksploatacinės išlaidos tokios pat – pakurą valyti reikia retai, vidutiniškai porą kartų per mėnesį. Skirtumas tas, kad reikės valyti tik dūmų išėjimo angas ir šilumokaitį. Ir svarbiausia – galima sutaupyti ir nesibaiminti dėl prastesnės kokybės granulių ir naudoti netgi saulėgrąžų lukštų ar medienos kuro mišinių granules, avižas.

Deja, Lietuvoje didelė dalis parduodamų granulių yra nekokybiškos, todėl įmonė ir ėmėsi granulinių katilų pritaikymo prastos kokybės granulėms. Kad įsitikinti technologijos veikimu, „Gilės inžinerija“ meistrai išbandė oro apipūtimą net su labai prastos kokybės medienos granulėmis. Kuro kokybė yra viena iš dažniausiai pasitaikančių granulinių katilų gedimų ir neefektyvaus darbo priežasčių. Valymo įrangą su oro kompresoriumi galima sumontuoti ir senesnės kartos granuliniuose katiluose.

Nuo tada iki dabar „Gilės inžinerija“ specialistai lyderiauja Lietuvos rinkoje montuodami granulinius šildymo katilus, taip pat įmontuodami juose valymo įrangą su pneumatine valymo sistema, taip spręsdami kuro kokybės problemą ir mažindami priežiūros darbus.

Straipsnis parengtas pagal asa.lt. Granulinių katilų technologija, toleruojanti prastesnės kokybės granules.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus